Pitäisikö minun tehdä joogaa aamulla vai illalla?
Published:
Jooga on erinomainen tapa aloittaa tai päättää päiväsi. Mutta onko parempi avata matto auringonnousun vai auringonlaskun jälkeen? Tämä on yleinen kysymys sekä vannoutuneille joogaajille että aloittelijoille. Sekä aamu- että iltajoogarutiineissa on hyvät ja huonot puolensa. Ihanteellinen harjoitusaika riippuu lopulta aikataulustasi, energiatasostasi ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Tässä artikkelissa tarkastellaan aamu- ja iltapäiväjoogasarjan etuja, jotta voit määrittää flowllesi optimaalisen ajankohdan.
Sisällysluettelo:
- Mitkä ovat aamujoogan hyödyt?
- Mitkä ovat iltajoogan hyödyt?
- Miten määrittää paras aika joogalle
- Näyte Aamujooga rutiini
- Näyte iltaisin jooga rutiini
- Jooga Milloin tahansa on hyvä aika
- Lyhyt maininta CBD:stä
- Usein kysyttyjä kysymyksiä aamu- ja iltajoogasta
- Onko jooga parempi tyhjään vatsaan?
- Entä jos minulla ei ole aikaa joogata aamulla?
- Millainen joogatyyli on paras aamuvoimisteluun?
- Pitäisikö minun harjoittaa joogaa ennen vai jälkeen treenin?
- Miten voin motivoida itseni aamujoogaan?
- Mitä jos nukahdan savasanan aikana?
- Auttaako jooga minua nukahtamaan uudelleen yöllä, jos herään?
- Kuinka pian ennen nukkumaanmenoa minun pitäisi tehdä iltajoogaa?
- Onko joogaposeerauksia, joita minun pitäisi muuttaa tai välttää aamulla tai illalla?
- Yhteenveto
Mitkä ovat aamujoogan hyödyt?
Aamujoogaharjoitus voi olla uskomattoman energisoiva. Seuraavassa on muutamia parhaita etuja, joita saat, kun aloitat päivän aurinkotervehdyksellä:
1. Lisääntynyt energia ja tuottavuus
Tarvitsetko kofeiinitonta piristystä? Jooga-asentojen läpikäyminen heti aamulla voi olla energisoivampaa kuin ensimmäinen kupillinen kahvia. Lempeät venyttely- ja hengitysharjoitukset stimuloivat hermostoa ja saavat hapen virtaamaan veressäsi. Tämä johtaa verenkierron paranemiseen, minkä ansiosta tunnet itsesi virkeäksi ja valmiiksi tarttumaan tulevaan päivään. Aamujoogan energisten hyötyjen ansiosta on helpompi pysyä keskittyneenä ja tuottavana nukkumaanmenoaikaan asti.
2. Rauhoita ja tyhjennä mielesi
Oletko koskaan raahannut itsesi ylös sängystä väsyneenä ja keskittymiskyvyttömänä? Aamujooga auttaa poistamaan aamuyön henkisen sumun. Hengityksen, liikkeen ja meditaation yhdistelmällä on syvästi rauhoittava vaikutus. Näin voit aloittaa päiväsi puhtaalta pöydältä, mikä helpottaa ajatusten järjestämistä ja aikomusten asettamista. AM-joogasta saatu selkeys voi luoda positiivisen sävyn, joka kestää paljon kauemmin kuin matolla ollessasi.
3. Vähemmän häiriötekijöitä
Aamut ovat nopeasti kiireisiä. Sähköpostit, puhelut, liikenneruuhkat, kokoukset ja muut velvoitteet voivat nopeasti häiritä keskittymistä. Päivän aloittaminen joogalla antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella ilman häiriötekijöitä rauhallisina aamutunteina. Voit tyhjentää mielesi, asettaa aikomuksia ja keskittyä sisäänpäin ennen kuin päivittäinen kiire alkaa. Varhaiset aamut voivat aluksi tuntua haastavilta. Saatat kuitenkin huomata, että joogaamisen tuoma rauha ja selkeys tekevät nousemisesta auringon kanssa nousemisen arvoista.
4. Johdonmukaisuus
Aamujooga tukee harjoituksen johdonmukaisuutta. Sanotaan, että suunnittelet illalla joogavirtausta töiden jälkeen. Todennäköisesti jätät sen ainakin joskus väliin väsymyksen tai aikatauluristiriitojen vuoksi. Mutta se, että varaat aikaa heti aamulla, lisää mahdollisuuksia päästä matolle. Johdonmukaisen joogaharjoituksen kehittäminen tuottaa parempia tuloksia joustavuudessa, voimassa, tasapainossa ja yleisessä tietoisuudessa.
5. Parempi ruoansulatus
Oletko koskaan huomannut, miten tietyt jooga-asennot, kuten kierrokset ja taittoliikkeet, saavat asiat liikkeelle aamiaisen jälkeen? Aamujooga tyhjään vatsaan stimuloi ruoansulatusjärjestelmää hellävaraisesti. Asanat, jotka puristavat ja hierovat vatsaa, edistävät jätteiden poistumista. Päivän aloittaminen joogalla johtaa säännöllisyyteen ja terveeseen suolistoon.
6. Luonnollinen herätyskello
Etkö ole aamuihminen? Aloittelevat joogit kamppailevat usein varhaisen heräämisen kanssa. Mutta lempeä aamujoogasarja voi auttaa säätelemään unirytmiäsi ja toimia luonnollisena herätyskellona. Hengitys- ja liikerutiinit antavat sinulle energiaa, jolloin on helpompi nousta auringonnousun myötä. Kun joogasta tulee aamurituaalisi, sinun on yhä helpompi nousta sängystä.
7. Tehostaa aineenvaihduntaa
Tässä on bonussyy asettaa herätys aikaisemmin. Tutkimukset osoittavat, että aamujooga auttaa antamaan aineenvaihdunnalle vauhtia. Verenkierron, hapenottokyvyn ja aktiivisuuden lisääntyminen saa rasvanpolttouunisi käyntiin. Nopeampi aineenvaihdunta auttaa sinua polttamaan kaloreita tehokkaammin koko päivän ajan.
Aamujoogan hyötyjen luettelo on selvästi pitkä. Mutta myös iltajoogalla on omat etunsa. Jatka lukemista saadaksesi tietää, milloin iltajooga voi olla parempi vaihtoehto.
Mitkä ovat iltajoogan hyödyt?
Jos aamunkoitteessa herääminen kuulostaa tuskalliselta, älä masennu. On monia erinomaisia syitä avata matto auringonlaskun jälkeen. Tässä on muutamia iltajoogan suurimpia hyötyjä:
1. Joustavuus
Lihakset ovat jäykimmät heti aamulla, kun ne ovat olleet liikkumatta koko yön. Illalla kehosi on ollut aktiivinen ja liikkeessä tuntikausia. Tämä tarkoittaa, että lihakset ovat jo lämpimät ja notkeat. Tätä luonnollista joustavuutta hyödyntämällä on helpompi liikkua haastavissa asennoissa ilman rasitusta tai vammoja.
2. Syvempi rentoutuminen
Pitkän päivän päätteeksi restoratiivinen joogasarja on syvästi rauhoittava. Rauhoittavat ilta-asennot yhdistettynä tietoiseen hengitykseen saavat aikaan "rentoutumisreaktion". Tämä laukaisee parasympaattisen hermoston ja hidastaa sykettä, hengitystä ja aineenvaihduntaa. Tuloksena on syvä rentoutumisen tunne, joka johdattaa sinut lempeästi uneen.
3. Kätevä ajoitus
Ole rehellinen, onko kiireinen aikataulusi joskus sysännyt treenin tärkeysjärjestyksessä alaspäin? Iltaisin harjoittelu voi olla kätevä ratkaisu, jos sinulla on vaikeuksia sovittaa säännöllisiä aamutreenejä. Kun työpäivä on päättynyt ja päivittäiset tehtävät suoritettu, iltajoogatauko tarjoaa täydellisen tilaisuuden itsehoitoon ennen nukkumaanmenoa.
4. Stressin lievittäminen
Työ, ihmissuhteet, raha-asiat, perhevelvoitteet, maailman tapahtumat - ei ihme, että niin moni meistä tuntee päivän päätteeksi olevansa ahdistunut ja ylikuormittunut! Rentouttava iltajoogaharjoitus auttaa purkamaan kertynyttä stressiä kehosta ja mielestä. Päivän päättäminen terapeuttiseen liikkeeseen ja meditaatioon tyhjentää henkisen sotkun, jotta voit nukkua rauhallisesti.
5. Parempi unen laatu
Nukkumisvaikeuksia? Et ole yksin. Yli 30 prosenttia amerikkalaisista aikuisista kärsii satunnaisesta unettomuudesta. Joogan kyky rauhoittaa hermostoa tekee siitä luonnollisen unilääkkeen. Joogan tarjoama syvä rentoutuminen voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja nukkumaan rauhallisemmin läpi yön. Heräät hyvin levänneenä ja valmiina uuteen päivään.
6. Kehotietoisuus
Kiireisen työajan aikana on helppo kyyristyä työpöydän ääreen tai jättää huomiotta hartioiden ja alaselän krooninen kireys. Iltajooga tuo tietoisuuden takaisin kehoosi. Inventaarion tekeminen paljastaa ongelma-alueet, jotka kaipaavat hoitoa. Voit sitten kohdistaa kireät kohdat palauttavilla venytyksillä ja joogahoidolla.
7. Rauhallinen iltarutiini
Viimeiset heräämishetkemme vaikuttavat siihen, miten nukahdamme ja lepäämme yön yli. Sosiaalisen median selaaminen tai Netflixin katselu jättävät meidät usein pikemminkin stimuloituneiksi kuin rauhoittuneiksi. Illan päättäminen rentouttavaan joogaan auttaa luomaan rauhallisen siirtymän uneen. Ajan myötä tämä rutiini kouluttaa kehosi ja mielesi rentoutumaan yöllä.
Kuten näet, sekä aamu- että iltajoogasta on paljon hyötyä. Miten valitset aamu- ja iltajoogan välillä? Käsittelemme vinkkejä, joiden avulla voit päättää, milloin jooga sopii parhaiten elämäntyyliisi.
Miten määrittää paras aika joogalle
Joogan ihanteellinen aika riippuu monista tekijöistä, kuten nukkumistottumuksista, työaikataulusta, terveydellisistä tarpeista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä optimaalisen jooga-aikataulusi löytämiseksi:
Mieti kronotyyppiäsi. Synnynnäisellä vuorokausirytmilläsi on merkitystä. Jos olet luonnostasi aamuvirkku, aikainen jooga tuntuu energisoivalta. Yöihmiset saattavat suosia iltaharjoituksia, jolloin heidän energiansa on huipussaan.
Huomaa päivittäiset vaihtelut. Tarpeet muuttuvat päivittäin. Tasapainota aamu- ja iltajoogaa sen mukaan, mitä mielesi ja kehosi tarvitsevat joka päivä.
Aseta johdonmukaisuus etusijalle. On ihanteellista harjoitella päivittäin, mutta 2-3 kertaa viikossa on hyödyllistä. Valitse johdonmukaisia päiviä ja aikoja, joista voit todella pitää kiinni.
Sovita intensiteetti ja energia yhteen. Kokeile energisoivia sarjoja, kuten voimajoogaa ja vinyasa-virtoja aamulla. Säästä rauhoittavat yin- ja restoratiiviset harjoitukset iltoihin.
Työskentele velvollisuuksien ympärillä. Suunnittele jooga sellaisille ajankohdille, jolloin voit irrottautua kokonaan työstä ja digitaalisista laitteista ja pysyä läsnä.
Harkitse syömistä ja ruoansulatusta. Vältä inversioita suurten aterioiden jälkeen. Jotkut suosivat joogaa tyhjään vatsaan yön yli kestäneen paaston jälkeen.
Muista turvallisuus. Älä harrasta kuumaa joogaa myöhään illalla, sillä se voi häiritä unta. Rakenna lämpöä vähitellen aamun kuumilla tunneilla.
Kuuntele kehoasi. Ole joka päivä tarkkana energiatasojesi, kipujesi, mielialojesi ja motivaatiosi kanssa. Valitse AM- tai PM-jooga sen mukaan, mitä kehosi näyttää tarvitsevan.
Näyte Aamujooga rutiini
Jos ajattelet, että aamujooga voisi olla sinulle sopivin, tässä on 20 minuutin rutiini, jolla voit aloittaa päiväsi tarkoituksella:
1. Lapsen asento (1-2 minuuttia) Aloita polvillesi varpaat yhdessä ja polvet lonkan levyisinä. Hengitä ulos, kun laskeudut lantioasi taaksepäin kantapäitäsi vasten ja ojenna kädet kokonaan eteenpäin. Rentouta vatsa ja otsa matolla. Hengitä syvään.
2. Kissa- ja lehmäasento (5-10 kierrosta) Tule kädet ja polvet suorina selkä suorana. Hengitä sisään ja laske vatsa kohti mattoa, katse ylöspäin (lehmäasento). Hengitä ulos ja kaarra selkääsi kuin vihainen kissa, katse alas. Vuorottele näitä kahta asentoa vuorotellen.
3. Alaspäin kääntyvä koira (1-2 minuuttia) Nosta varpaat nelinkontin varpaiden alle ja nosta lantio ylös ja taaksepäin käännetyn V:n muotoon. Maadoita kädet, suorista jalat ja rentoudu pää käsivarsien välissä.
4. Seisova eteenpäin taitto (1-2 minuuttia) Kävele alaspäin suuntautuvasta koirasta jalat käsien luo. Anna pään ja hartioiden rentoutua, kun tartut vastakkaisiin kyynärpäihin. Taivuta polvia vapauttaaksesi jännitystä alaselässäsi.
5. Puolinostosta eteenpäin taittoon (5-6 kierrosta) Sisäänhengityksellä pyyhkäise kädet ulos ja ylös, nosta rintakehä puoliväliin ja selkä suorana. Hengitä ulos ja laskeudu takaisin alas täydelliseen eteenpäin taittoon. Toista sarja useita kertoja.
6. Matala loikka ja kierre (5-10 hengitystä kummallekin puolelle) Astu oikea jalka käsien väliin ja laske vasen polvi mattoon. Maadoita oikea jalka ja hengitä kädet ylöspäin. Hengitä ulos ja kierähdä oikealle painaen vasen kyynärpääsi oikean reiden ulkopuolelle. Toista toisella puolella.
7. Istumameditaatio (1-5 minuuttia) Istu mukavasti matolle jalat ristissä. Sulje silmäsi, rentouta kasvot, niska ja hartiat. Keskity hengitykseesi ja vapauta harhailevat ajatukset.
8. Savasana (2-5 minuuttia) Asetu selinmakuulle kädet sivuilla, kämmenet ylöspäin, jalat mukavasti erillään. Sulje silmäsi ja anna vartalosi vajota mattoon. Tarkkaile vatsan lempeää nousua ja laskua jokaisen hengityksen myötä. Anna itsesi tuntea olosi rauhalliseksi, tasapainoiseksi ja valmiiksi päivääsi varten.
Namaste - aamujoogamatkasi alkaa! Kokeile tätä sarjaa 2-3 kertaa viikossa heräämisen jälkeen. Tulet hämmästymään, kuinka paljon maadoittuneemmalta, keskittyneemmältä ja energisemmältä aamuisin tuntuu.
Näyte iltaisin jooga rutiini
Jos haluat kokea yöjoogan rentoutumis- ja unihyötyjä, kokeile tätä virkistävää 20 minuutin sarjaa:
1. Lapsen asento (1-2 minuuttia) Asetu polvillesi, kosketa isovarpaat yhteen ja asetu lantio takaisin kantapäille. Ojenna kädet pitkälle eteesi ja rentoudu otsa matolle. Hengitä syvään.
2. Kissa- ja lehmäasento (5-10 kierrosta) Nouse kädet ja polvet. Kaarra selkääsi sisäänhengityksellä ja vedä vatsaa sisään, kun hengität ulos. Liiku sujuvasti näiden kahden asennon välillä.
3. Alaspäin kääntyvä koira (1-2 minuuttia) Paina käsiäsi vasten, nosta varpaat alleen ja nosta lantio ylös ja taaksepäin käännetyn V:n muotoon. Polje jalkoja lämmittääksesi jalkojasi.
4. Seisova eteenpäin taitto (1-2 minuuttia) Kävele jalat käsien kohdalle ja ripusta ylävartalo jalkojen yli. Polvet voivat taipua jännityksen purkamiseksi. Tartu vastakkaisiin kyynärpäihin ja heilauta sivulta toiselle.
5. Matala loikka ja kierre (5-10 hengitystä kummallekin puolelle) Astu oikea jalka eteen, laske vasen polvi alas. Maadoita oikea jalka ja hengitä sisään kädet ylös. Hengitä ulos ja kierrä oikealle, paina vasen kyynärpää oikean reiden ulkopuolelle. Toista toisella puolella.
6. Sidottu kulma-asento (1-2 minuuttia) Istu jalkapohjat yhdessä, polvet levällään. Istu pitkänä ja nojaa hieman eteenpäin. Käytä kyynärpäitäsi painaaksesi polvet alaspäin kohti mattoa.
7. Istuma-asennossa eteenpäin taitto (1-2 minuuttia) Ojenna jalat suoriksi edessäsi. Kun hengität ulos, koukista lantio ja ojenna kädet eteen ja alas jalkojesi rinnalle. Anna pään ja niskan rentoutua.
8. Makuuasento (2-5 minuuttia) Asetu selinmakuulle, aseta jalkapohjat yhteen ja anna polvien avautua sivulle. Sulje silmät ja hengitä syvään rintakehään ja vatsaan.
9. Savasana (5 minuuttia) Lopeta Savasana. Makaa selälläsi, kädet sivuilla, kämmenet ylöspäin ja jalat rentoina. Sulje silmäsi, hengitä syvään ja anna jännityksen sulaa pois valmistautuessasi uneen.
Tee tästä 20 minuutin jaksosta osa nukkumaanmenoaikaa 2-4 iltana viikossa. Ajan mittaan huomaat, että unenlaatu paranee ja tunnet olevasi valmis tarttumaan jokaiseen uuteen päivään helpommin.
Jooga Milloin tahansa on hyvä aika
Kuten huomaat, sekä aamu- että iltajoogaharjoituksilla on ainutlaatuisia hyötyjä tavoitteistasi ja tarpeistasi riippuen. Voit valita jommankumman tai vuorotella niiden välillä. Joinakin päivinä energiasi ja velvollisuutesi saattavat sallia lyhyen keskipäivän jakson, kun tarvitset taukoa. Tärkeintä on yksinkertaisesti luoda johdonmukainen joogarutiini.
Joogan kyky vahvistaa ja kiinteyttää kehoa sekä hiljentää mieltä tekee siitä korvaamattoman arvokkaan harjoituksen riippumatta siitä, milloin matto rullataan. Joogan optimaalinen ajankohta riippuu henkilökohtaisesta elämäntyylistäsi, mutta et voi mennä vikaan joogatessasi mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Tärkeintä on pysyä harjoituksessa johdonmukaisesti, jotta voit kokea kaikki fyysiset, henkiset ja emotionaaliset hyödyt, joita tämä ikivanha perinne tarjoaa.
Namaste! Virratkoon päivänne rauhaa ja elinvoimaa sisältä ulospäin.
Lyhyt maininta CBD:stä
CBD, joka on lyhenne sanoista cannabidiol, on hamppukasvista peräisin oleva yhdiste, joka on saavuttanut valtavan suosion viime vuosina. Monet joogan harrastajat ovat alkaneet sisällyttää CBD-öljyä, kapseleita tai ajankohtaisia lääkkeitä itsehoitorutiineihinsa CBD:n luonnollisten rentouttavien vaikutusten vuoksi.
Tarkista tietysti lääkäriltäsi, ennen kuin kokeilet uusia lisäravinteita, kuten CBD:tä. Mutta monet joogit raportoivat CBD:n myönteisistä vaikutuksista, jotka parantavat heidän joogasessioitaan ja tukevat yleistä hyvinvointia. Käyttämällä CBD:tä harkiten mikroannostelemalla ja optimoimalla annostelumenetelmääsi voit saada maksimaaliset tulokset. Laadukkaan, kolmannen osapuolen testaaman Cibdolin CBD:n hitaalla sisällyttämisellä joogaharjoituksiisi ja elämäntapoihisi voi olla hyötyä ajan mittaan.
Usein kysyttyjä kysymyksiä aamu- ja iltajoogasta
Onko jooga parempi tyhjään vatsaan?
Monet joogit harjoittelevat mieluiten heti aamulla tyhjään vatsaan ennen aamiaisen syömistä. Näin voit liikkua kiertoasennoissa ja käänteisasennoissa mukavammin odottamatta ruoan sulamista. Kuuntele kuitenkin kehosi tarpeita - jos tunnet olosi huimaksi tai heikoksi ilman pientä välipalaa ensin, ota jotain kevyttä, kuten hedelmiä tai jogurttia.
Entä jos minulla ei ole aikaa joogata aamulla?
Älä huoli, voit silti ehdottomasti hyötyä iltajoogaharjoituksista. Jopa lyhyt 10-15 minuutin iltajakso voi rentouttaa kehosi ja mielesi ennen nukkumaanmenoa. Jos aamut ovat liian hektisiä, keskity vakiinnuttamaan johdonmukainen iltarutiini, jonka kesto sopii aikatauluusi.
Millainen joogatyyli on paras aamuvoimisteluun?
Virikkeelliset lajit, kuten Power Yoga ja Vinyasa Flow, ovat ihanteellisia aamulla. Niiden liikkeen ja hengityksen korostaminen antaa sinulle energiaa. Hitaampi Yin ja restoratiivinen jooga sopivat paremmin iltaan. Kuuntele kuitenkin kehoasi - jos tarvitset lempeää liikettä aamulla, hidasta sitä.
Pitäisikö minun harjoittaa joogaa ennen vai jälkeen treenin?
Se riippuu tavoitteistasi! Treeniä edeltävä jooga voi auttaa valmistelemaan kehoasi harjoitukseen lisäämällä verenkiertoa ja joustavuutta. Harjoittelun jälkeinen jooga auttaa palautumisessa venyttämällä kireitä lihaksia hellävaraisesti. Kokeile molempia vaihtoehtoja ja katso, mikä tuntuu parhaalta. Muina kuin treenipäivinä voit joogata milloin tahansa, kun se sopii aikatauluusi.
Miten voin motivoida itseni aamujoogaan?
Uuden tavan muodostaminen vie aikaa. Kokeile laittaa joogavaatteet/matot esille edellisenä iltana, jotta saat visuaalisen vihjeen. Juo kuppi teetä tai meditoi ennen maton levittämistä. Aloita vain 5-10 minuutilla, jotta se tuntuu mahdolliselta. Tee harjoitus, josta nautit - älä pakota itseäsi intensiivisiin sarjoihin, jos vihaat niitä. Aamujooga alkaa tuntua helpommalta ja luonnollisemmalta ajan myötä.
Mitä jos nukahdan savasanan aikana?
Älä pelkää torkahtamista, etenkään iltaistunnon aikana, kun olet jo rentoutunut. Savasanan tarkoituksena on rauhoittaa hermostoa, mikä voi johtaa uneen. Jos sinulla on taipumus nukahtaa, yritä asettaa ajastin tai hälytys, jotta et nukahda liikaa.
Auttaako jooga minua nukahtamaan uudelleen yöllä, jos herään?
Kyllä, yksinkertaisten jooga-asentojen tai meditaation tekeminen voi ehdottomasti auttaa, jos heräät yöllä ja sinulla on vaikeuksia nukahtaa takaisin. Kokeile lapsen asentoa, jalat seinälle, lempeää kiertoa tai tuettua eteenpäin taittoa rentoutumiseen. Vältä vain liian stimuloivia käännöksiä tai sekvenssejä. Anna hengityksen ohjata sinut takaisin uneen.
Kuinka pian ennen nukkumaanmenoa minun pitäisi tehdä iltajoogaa?
Iltajooga kannattaa lopettaa vähintään 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa. Syvä rentoutuminen voi saada sinut tuntemaan olosi uneliaaksi, joten joogaa kannattaa välttää juuri ennen nukkumaanmenoa, jos mahdollista. Jopa lyhyt 10 minuutin jakso juuri ennen nukkumaanmenoa voi kuitenkin auttaa sinua rentoutumaan. Kokeile löytääksesi optimaalinen ajoitus.
Onko joogaposeerauksia, joita minun pitäisi muuttaa tai välttää aamulla tai illalla?
Kuuntele kehoasi, mutta yleisesti ottaen väännöt voivat tuntua paremmalta aamulla, kun selkäranka ei ole yhtä joustava. Selkänojaa voi tehdä milloin tahansa, mutta varo, ettet kaareudu liikaa, jos olet jäykkä. Vältä voimakasta pranayamaa/hengitystyötä yöllä, sillä se voi olla liian stimuloivaa. Älä tee kuumaa joogaa myöhään illalla, jolloin ylikuumeneminen voi häiritä unta.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua määrittämään parhaan vuorokaudenajan, jolloin voit sisällyttää joogan hämmästyttävät hyödyt päivittäiseen rutiiniin! Kerro minulle, jos sinulla on muita kysymyksiä.
Yhteenveto
Tässä artikkelissa tarkastellaan aamujoogaharjoituksen etuja ja haittoja verrattuna iltajoogarutiiniin. Aamujoogan hyötyjä ovat lisääntynyt energia, tuottavuus, henkinen selkeys ja johdonmukaisuus. Aamujooga tehostaa aineenvaihduntaa, auttaa ruoansulatusta, tarjoaa luonnollisen herätyskellon ja vähentää häiriötekijöitä. Iltajoogan hyötyjä ovat muun muassa suurempi joustavuus, kun lihakset ovat lämpimät, kyky lievittää kertynyttä päivittäistä stressiä ja lisääntynyt rentoutuminen, joka johtaa parempaan uneen. Iltajoogassa hyödynnetään sopivaa työpäivän jälkeistä aikaa ja se mahdollistaa kehoon virittäytymisen kiireisen työajan jälkeen. Ihanteellinen jooga-ajankohta riippuu kronotyypistä, päivittäisistä tarpeiden vaihteluista, johdonmukaisuudesta, intensiteetin sovittamisesta energiatasoon, velvollisuuksien hoitamisesta ja kehon kuuntelemisesta. Aamuihmiset saattavat suosia aamujoogaa, kun heidän energiansa on huipussaan, kun taas yöihmiset saattavat suosia iltarutiineja, kun heidän energiansa virtaa parhaiten. Sekä aamu- että iltajoogaa varten on annettu 20 minuutin esimerkkijoogasarjoja. Keskeistä on, että mikä tahansa aika on hyvä aika joogalle, että johdonmukaisuus on tärkeintä ja että sinun on kuunneltava kehosi tarpeita, jotta voit määrittää optimaalisen ajankohdan.