Mikä aiheuttaa Libidon puutetta miehillä?

Published:

Libido. Sukupuolivietti. Miten tahansa sitä kutsutaankin, terve libido on tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta. Mutta kun libido tuntuu katoavan, se voi olla huolestuttavaa ja turhauttavaa.

Mikä aiheuttaa libidon puutetta miehillä? Mahdollisia syyllisiä on melko vähän. Ymmärtämällä yleisimmät syyt voit selvittää alhaisen libidon syyn ja ryhtyä toimiin saadaksesi libidosi takaisin.

Mikä aiheuttaa Libidon puutetta miehillä?

Mikä on Libido?

Ennen kuin paneudumme alhaisen libidon syihin, määrittelemme, mitä libidolla oikeastaan tarkoitetaan.

Libidolla tarkoitetaan yleistä seksuaalista halua ja sukupuoliviettiä. Se on motivaatiosi harjoittaa seksuaalista toimintaa ja olla kiinnostunut seksistä. Libido on jokaisella erilainen - joillakin on synnynnäisesti korkea seksuaalinen halu, kun taas toiset ovat yksinkertaisesti vähemmän kiinnostuneita seksistä.

Libido voi vaihdella koko elämän ajan hormonien, stressitason, terveydentilan, lääkkeiden ja ihmissuhteiden muutosten vuoksi. Vaihteleva libido on täysin normaalia. Mutta kun libidon lasku on pitkäaikainen tai pysyvä, siitä tulee ongelmallista.

Tuntuuko sinusta, että seksihalusi ei ole enää entisensä? Sinulla saattaa olla alhainen libido. Miesten alhaisen libidon merkkejä ovat mm. seuraavat:

  • Kiinnostuksen puute seksiä kohtaan
  • Vaikeudet saada tai ylläpitää erektiota
  • Vaikeudet saavuttaa orgasmi
  • Seksin harrastaminen harvemmin kuin halutaan

Jos olet huomannut libidosi laskevan ja se ahdistaa sinua tai kumppaniasi, on tärkeää ymmärtää mahdolliset syyt, jotta voit puuttua niihin. Tutustutaanpa eräisiin yleisimpiin syihin, jotka aiheuttavat libidon puutetta miehillä.

Alhaisen libidon fyysiset syyt

Fyysiset terveysongelmat ovat syynä moniin miesten heikkoon libidoon. Tarkastellaan joitakin yleisimpiä fyysisiä syyllisiä.

Alhainen testosteroni

Testosteroni on tärkein miehen sukupuolihormoni. Sillä on merkittävä rooli libidossa ja seksuaalitoiminnoissa. Testosteronitasot laskevat luonnollisesti miesten ikääntyessä, mutta joskus alhainen testosteronitaso ilmenee ennenaikaisesti.

Alhaisen testosteronin oireita ovat:

  • Vähentynyt libido
  • Erektiohäiriöt
  • Väsymys
  • Lihasmassan menetys
  • Lisääntynyt kehon rasva
  • Ärtyneisyys tai masennus

Jos epäilet, että alhainen testosteronitaso saattaa heikentää libidoa, tee yksinkertainen verikoe. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä testosteronihoitoa, jotta testosteronitasot nousevat.

Lääkkeet

Monet yleiset reseptilääkkeet voivat sivuvaikutuksena vaikuttaa kielteisesti libidoon. Näitä ovat mm:

  • Masennuslääkkeet
  • Verenpainelääkkeet
  • Bentsodiatsepiinit
  • Opioidikipulääkkeet
  • Haavauman lääkkeet
  • Eturauhasen lääkkeet

Keskustele lääkärisi kanssa, jos luulet, että lääkkeesi saattavat häiritä libidoasi. Lääkäri voi ehkä muuttaa annostusta, vaihtaa lääkkeitä tai auttaa sinua hallitsemaan sivuvaikutuksia. Älä lopeta minkään lääkkeen käyttöä ennen kuin olet neuvotellut lääkärisi kanssa.

Lihavuus

Liiallisen rasvan kantaminen voi johtaa testosteronin alenemiseen ja sen seurauksena libidon heikkenemiseen. Hyvä uutinen on, että ylipainon pudottaminen voi auttaa palauttamaan testosteronitasot ja elvyttää libidon. Harkitse elämäntapamuutoksia, kuten terveellisempää ruokavaliota ja enemmän liikuntaa, jotta pääset takaisin kuntoon ja saat seksihalusi taas vauhtiin.

Krooninen sairaus

Tiettyihin terveydellisiin olosuhteisiin liittyy alhainen libido, mukaan lukien:

  • Diabetes - Korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia ja hermoja, joita tarvitaan optimaaliseen seksuaaliseen toimintaan.
  • Sydän- ja verisuonisairaudet - Tukkeutuneet valtimot vähentävät erektioon tarvittavaa veren virtausta.
  • Neurologiset häiriöt - Parkinsonin taudin ja multippeliskleroosin kaltaiset sairaudet voivat häiritä aivojen lähettämiä seksuaalisia signaaleja.
  • Krooninen munuaissairaus - Hormonien ja kemiallisten aineiden epätasapaino, joka johtuu munuaisten heikentyneestä toiminnasta, voi alentaa libidoa.
  • Syöpä ja syöpähoidot - Syöpä itsessään sekä säteily- ja kemoterapia voivat heikentää libidoa.

Perussairauksien hallinta voi auttaa parantamaan libido-ongelmia. Tee tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon tarjoajien kanssa.

Vamman tai leikkauksen aiheuttama matala T-taso

Lantion alueen vammat, leikkaukset ja sädehoito - kuten eturauhassyövän hoito - voivat joskus vahingoittaa hermoja tai verenkiertoa, joita tarvitaan terveeseen seksuaaliseen toimintaan. Tämä voi johtaa testosteronin vähenemiseen ja alhaiseen libidoon.

Vaihtoehdot, kuten testosteronihoito, erektiohäiriölääkkeet, penisimplantit ja tyhjiölaitteet, voivat auttaa palauttamaan seksuaalisen toimintakyvyn lantion alueen vammojen tai leikkauksen jälkeen.

Psykologiset syyt

Monissa tapauksissa psykologisilla tekijöillä on merkitystä alhaisen libidon taustalla. Mielenterveys- ja tunneterveysongelmat voivat heikentää rakkauden tunnetta.

Stressi

Liiallinen stressi tai ahdistuneisuus voi ehdottomasti tappaa seksihalusi. Ja myönnettäköön, että elämä on nykyään stressaavaa! Krooninen stressi johtaa kohonneisiin kortisolitasoihin - kehon tärkeimpään stressihormoniin. Ajan mittaan lisääntynyt kortisoli vaikuttaa testosteronin tuotannon tukahduttamiseen. Tulos? Libido laskee.

Stressiä vähentävän itsehoidon harjoittaminen on ratkaisevan tärkeää. Aseta etusijalle uni, liikunta, sosiaaliset yhteydet, rentouttavat harrastukset ja tietoisuutta edistävät harjoitukset, kuten meditaatio. Harkitse terapiaa, jos stressi on edelleen ylivoimainen.

Masennus

Masennus vaikuttaa suoraan hormoneihin ja aivokemikaaleihin, jotka vaikuttavat seksuaaliseen haluun ja tyydytykseen. Masennuksen hoitoon käytettävät masennuslääkkeet voivat myös sivuvaikutuksena vaikuttaa alhaiseen libidoon.

Jos epäilet, että masennus voi heikentää libidoa, ota yhteyttä mielenterveysalan ammattilaiseen. Neuvonta ja lääkitys voivat auttaa poistamaan masennuksen ja palauttamaan seksihalusi.

Huono kehonkuva

Ulkonäkösi häpeäminen tai siihen tyytymättömyys voi ehdottomasti pilata mielialan. Jos painosi, lihaskuntosi, hiusrajasi tai muut ulkonäköön liittyvät seikat häiritsevät sinua, on vaikea tuntea itseäsi seksikkääksi.

Työskentely itsensä hyväksymiseksi ja keskittyminen vähemmän havaittuihin "vikoihin" voi auttaa parantamaan libidoa. Itseluottamus on seksikästä!

Seksuaalinen trauma

Aiemmat traumaattiset kokemukset, kuten seksuaalinen hyväksikäyttö tai pahoinpitely, voivat ymmärrettävästi vääristää käsityksiä seksistä. Tämä voi johtaa seksuaalisten tilanteiden välttelyyn tai vähentyneeseen kiinnostukseen seksiä kohtaan.

Trauman käsittely turvallisessa, terapeuttisessa ympäristössä on tärkeää paranemisen kannalta. Ammattilaisen avulla ja läheisten tuella on mahdollista saada takaisin terve, nautinnollinen seksielämä seksuaalitrauman jälkeen.

Suhdeasiat

Monilla miehillä libido on tiiviisti sidoksissa parisuhteeseen. Kun kaikki ei ole hyvin romanttisella areenalla, sukupuolivietti voi kärsiä.

Kumppanin konflikti

Jatkuvat riidat, kytevä kaunaa tai ratkaisemattomat ongelmat suhteessasi voivat aiheuttaa etäisyyttä ja kiinnostuksen puutetta seksiin. Käsittele ristiriidat suoraan avoimen viestinnän avulla. Harkitse parisuhdeneuvontaa, jotta erimielisyyksien terveellinen ratkaiseminen helpottuisi.

Uskottomuus

Jos kumppanin suhde paljastuu, maailma - ja libido - voi ymmärrettävästi järkkyä. Luottamuksen palauttaminen uskottomuuden jälkeen vie aikaa. Ole kärsivällinen ja hanki tukea haavojen parantamiseen. Ponnistelujen avulla halu voi syttyä uudelleen.

Tyytyväisyys

Oletko yksinkertaisesti kyllästynyt makuuhuoneessa? Saman vanhan rutiinin tekeminen joka kerta voi ajan mittaan heikentää libidoa. Sekoita seksuaalisia tapoja ja rutiineja, jotta asiat pysyvät jännittävinä. Kokeile uusia asentoja, paikkoja, leluja, roolileikkejä, esileikkirutiineja jne. Aseta nautinto ja intohimo etusijalle.

Mismatched Libidos

Kaikkien seksihalut vaihtelevat. Mutta jos libidosi on jatkuvasti paljon korkeampi tai matalampi kuin kumppanisi, se voi aiheuttaa jännitteitä. Kompromissin tekeminen on avainasemassa - sovi keskitien välille aloittamalla seksiä hieman harvemmin tai useammin. Keskity muuhun kuin yhdyntään liittyvään läheisyyteen, kuten suutelemiseen ja halailuun.

Milloin hakea apua

Satunnaiset libidon vaihtelut ovat normaaleja, mutta jatkuva alhainen libido voi vaikuttaa kielteisesti hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Jos alhainen libido jatkuu, hae apua lääkäriltäsi tai seksuaaliterapeutilta.

Diagnosoi ennakoivasti mahdolliset fyysiset syyt, kuten alhainen testosteronitaso tai perussairaus. Tietyt lääkkeet ja lisäravinteet voivat myös auttaa elvyttämään heikentynyttä libidoa.

Psykologisten tai parisuhteeseen liittyvien ongelmien osalta neuvonta voi selvittää libido-ongelmien syyn ja auttaa palauttamaan läheisyyden.

Älkää menettäkö toivoa! Monissa tapauksissa alhainen libido voidaan parantaa määrätietoisella ja kohdennetulla elämäntapamuutoksella, terapialla tai lääkehoidolla. Aseta seksuaaliterveytesi etusijalle. Tyydyttävä seksielämä vahvistaa yleistä onnellisuutta ja elämänlaatua. Ansaitset tuntea itsevarmuutta ja intohimoa jälleen.

Usein kysytyt kysymykset miesten alhaisesta libidosta

Mietitkö, onko libidon lasku normaalia tai miten saada mojo takaisin? Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin miesten alhaisesta libidosta:

Mikä on "normaali" libidon vaihteluväli miehillä?

Yleistä "normaalia" ei ole olemassa - sukupuolivietti vaihtelee suuresti yksilöiden välillä. Yleisesti ottaen libido vähenee vähitellen miesten ikääntyessä. Mutta äkillinen, pitkittynyt halun lasku ei ole normaalia missään iässä. Hae apua, jos libidosi on huolestuttavan alhainen.

Missä iässä miesten libido tyypillisesti laskee?

Testosteroni alkaa hitaasti laskea 30 ikävuoden jälkeen, ja tämä voi vaikuttaa libidoon. Useimmat miehet säilyttävät kuitenkin kohtuullisen sukupuoliviettinsä 60-vuotiaiksi ja sen jälkeen. Libidon dramaattinen lasku ennen keski-ikää vaatii lääkärinhoitoa.

Libidoni on alhainen. Pitäisikö minun mennä lääkärille vai urologille?

Aloita perusterveydenhuollon lääkäriltäsi - hän voi diagnosoida mahdolliset syyt ja ohjata sinut tarvittaessa erikoislääkärille. Perusterveydenhuollon lääkärit hoitavat usein libido-ongelmia. Ota yhteyttä urologiin tai endokrinologiin, jos lääkärisi epäilee taustalla olevan hormonaalisen epätasapainon tai sukupuolielinten/virtsaelinten ongelman.

Ovatko nuorempien miesten libido-ongelmat normaaleja?

Nuorempien miesten alhainen libido on harvinaisempaa ja huolestuttavampaa. Syitä voivat olla lääkkeet, liikalihavuus, sairaudet, vammat tai psykologiset ongelmat, jotka on käsiteltävä mahdollisimman pian. Nuorten miesten ei pitäisi sietää jatkuvaa seksuaalisen halun puutetta.

Voidaanko alhainen libido parantaa?

Mitään "parannuskeinoa" ei sinänsä ole olemassa, mutta erilaisilla hoidoilla voidaan tehokkaasti parantaa alhaista libidoa. Elämäntapamuutokset, lääkkeiden vaihtaminen, testosteronihoito, lisäravinteet, lääkinnälliset laitteet ja neuvonta voivat monissa tapauksissa auttaa palauttamaan normaalin libidon.

Mitkä elintarvikkeet tai lisäravinteet lisäävät miesten libidoa?

Jotkin elintarvikkeet ja lisäravinteet voivat lievästi lisätä libidoa, kuten osterit, pähkinät, pavut, valkosipuli, ginseng, maca-juuri, DHEA ja sinkki. Tärkeämpää on kuitenkin puuttua taustalla oleviin terveysongelmiin. Ota yhteyttä lääkäriin ennen lisäravinteiden käyttöä.

Kuinka kauan ennen kuin alhaisen libidon hoidot alkavat toimia?

Se riippuu syystä ja hoidosta. Elämäntapamuutokset voivat parantaa libidoa muutamassa viikossa. Hormonihoidot, lääkinnälliset laitteet ja lisäravinteet voivat viedä useita viikkoja tai kuukausia ennen kuin niiden vaikutus on täydellinen. Pidä kiinni hoidoista ihanteellisten tulosten saavuttamiseksi.

Missä vaiheessa sinun pitäisi hyväksyä alhainen libido "uudeksi normaaliksi"?

Älä luovuta liian helposti! Kokeile erilaisia hoitomuotoja ja elämäntapamuutoksia ennen kuin hyväksyt libidon huomattavan vähenemisen. Mutta jos kaikki yritykset epäonnistuvat pitkän ajan kuluttua, neuvonta voi auttaa hyväksymään, jos vähentynyt seksuaalisuus on nyt henkilökohtainen "normaalisi".

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku