Mitä tapahtuu, kun et harrasta seksiä pitkään aikaan?

Published:

Olemme kaikki olleet siinä tilanteessa - elämä on kiireistä ja seksi jää tärkeysjärjestyksessä taka-alalle. Mutta mitä oikeastaan tapahtuu, sekä fyysisesti että henkisesti, kun vietät pidemmän ajan ilman läheisyyttä? Tutkitaanpa joitakin selibaatin vaikutuksia.

What Happens When You Don't Have Sex For A Long Time?

Hormonaaliset muutokset

Kun et harrasta seksiä vähään aikaan, hormonitasosi alkavat muuttua. Testosteroni-, estrogeeni- ja oksitosiinitasot laskevat, kun taas kortisoli nousee. Tällä voi olla useita vaikutuksia:

 • Alhaisempi libido ja vähemmän seksuaalista halua
 • Vaikeus kiihottua tai saada orgasmi
 • Lisääntynyt stressi ja ahdistus
 • Muutokset unen laadussa
 • Vähentynyt immuunijärjestelmän toiminta

Seksin puute siis sekoittaa hormonejasi tavalla, joka vähentää kiinnostusta seksiin ja lisää stressiä. Ei ihanteellinen yhdistelmä!

Vaikutus ihmissuhteisiin

Parisuhteessa elävien kohdalla seksin puute voi rasittaa emotionaalista ja fyysistä läheisyyttä. Joitakin vaikutuksia voivat olla mm:

 • Yhteyden menettäminen kumppaniin
 • Kertynyt turhautuminen tai kaunaa
 • Uskottomuus tai kiinnostus muihin kumppaneihin
 • Lisääntynyt riitely tai yleinen tyytymättömyys.

Tyydyttävä seksielämä on usein elintärkeää, jotta voit säilyttää siteen ja läheisyyden tärkeän kumppanisi kanssa. Liian pitkä aika ilman seksiä voi viedä teidät kauemmas toisistanne.

Psykologiset vaikutukset

Pitkäaikainen seksittömyys voi vaikuttaa myös henkisesti. Joitakin psykologisia seurauksia ovat mm:

 • Alhaisempi itsetunto ja itseluottamus
 • Lisääntynyt masennus tai ahdistus
 • Yksinäisyyden tai eristäytyneisyyden tunteet
 • Pakonomainen ajattelu seksistä
 • Epätyydyttävyyden tai riittämättömyyden tunne

Psyykkiset vaikutukset muistuttavat meitä siitä, että seksi ei ole vain fyysistä - se on myös emotionaalista. Terve seksielämä kohottaa mielialaa ja itsetuntoa.

Käytä tai menetä se?

Kun sinulla on kuiva kausi, oletko itse asiassa vaarassa "menettää" osan seksuaalisesta toiminnastasi? Tämä ajatus ei ole täysi myytti. Tutkimukset osoittavat, että mitä vähemmän seksiä harrastat, sitä vaikeammaksi voi tulla kiihottuminen, orgasmin saavuttaminen ja seksistä nauttiminen.

Syitä ovat muun muassa:

 • Emättimen surkastuminen naisilla - emättimen seinämien oheneminen
 • Heikompi erektio miehillä - vähemmän verenkiertoa sukupuolielimiin.
 • Vähentynyt voitelu
 • Joustavuuden ja kestävyyden heikkeneminen

Seksuaalinen vasteesi on kuin mikä tahansa muu kehon järjestelmä - käytä sitä säännöllisesti, niin se toimii paremmin. Mutta jos pidät taukoa liian kauan, saatat huomata jonkin verran heikkenemistä.

Vinkkejä paluuseen

Jos intiimistä kanssakäymisestä on kulunut jonkin aikaa, älä huoli - voit saada seksielämäsi takaisin raiteilleen. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Masturboi säännöllisesti lisätäksesi verenkiertoa ja pitääksesi asiat hyvin toimivina.
 • Käytä liukuvoidetta kuivuuden tai kitkan torjumiseksi.
 • Kokeile aistillisia aktiviteetteja, kuten hierontaa, helpottaaksesi paluuta fyysiseen läheisyyteen.
 • Kommunikoi kumppanisi kanssa tarpeistasi ja huolenaiheistasi.
 • Varaa aikaa läheisyydelle ja aseta se etusijalle.
 • Keskity yhteyden palauttamiseen sekä emotionaalisesti että fyysisesti.

Tärkeintä on, ettet aseta itsellesi paineita. Ole kärsivällinen, kommunikoi, äläkä odota ilotulitusta heti. Ajan ja oikean ajattelutavan avulla voit saada takaisin terveen ja tyydyttävän seksielämän.

Otos

Liian pitkä selibaatti voi vaikuttaa kielteisesti hormoneihimme, ihmissuhteisiimme, mieliimme ja seksuaaliseen toimintaamme. Mutta oikeilla strategioilla voimme päästä takaisin raiteille ja saada seksuaalisuutemme takaisin. Tärkeintä on olla tietoinen mahdollisista vaikutuksista ja päättää asettaa läheisyys jälleen etusijalle.

Hyvinvointimme riippuu niin paljon siitä, että tunnemme olevamme yhteydessä itseemme, kumppaneihimme ja kehoomme. Älä unohda vaalia näitä yhteyksiä, vaikka elämä olisi kaoottista. Mielesi ja parisuhteesi kiittävät sinua.

FAQ: Mitä tapahtuu, kun et harrasta seksiä pitkään aikaan?

Mitä hormonaalisia muutoksia tapahtuu, kun pidättäytyy seksistä?

Kun elät pitkään selibaatissa, hormonitasosi, kuten testosteroni, estrogeeni ja oksitosiini, laskevat. Samaan aikaan kortisolitasosi yleensä nousevat. Tämä yhdistelmä voi vähentää libidoa, vaikeuttaa kiihottumista tai orgasmin saamista, lisätä stressiä ja ahdistusta, häiritä unta ja heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

Miten seksin puute voi vaikuttaa romanttisiin suhteisiin?

Suhteessa eläville säännöllisen seksin puute voi vahingoittaa läheisyyttä ja emotionaalista yhteyttä. Joitakin mahdollisia vaikutuksia ovat läheisyyden katoaminen, kertynyt katkeruus tai turhautuminen, lisääntyneet ristiriidat ja tyytymättömyys sekä jopa kiinnostus muita kumppaneita kohtaan. Fyysinen läheisyys seksin kautta on usein avainasemassa, kun halutaan säilyttää side kumppanin kanssa.

Millaisia psykologisia vaikutuksia seksittömyydellä on?

Selibaatti voi vaikuttaa mielenterveyteemme. Mahdollisia vaikutuksia ovat muun muassa itsetunnon ja itseluottamuksen heikkeneminen, masennuksen tai ahdistuksen lisääntyminen, epämiellyttävyyden tai riittämättömyyden tunteet, yksinäisyys ja eristäytyminen sekä seksiin liittyvät pakkomielteiset ajatukset. Seksin puute voi vaikeuttaa onnellisuuden ja positiivisen olon tuntemista yleensä.

Onko ajatuksessa "käytä sitä tai menetä se" mitään perää, kun kyse on seksistä?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä käsitys on jossain määrin perusteltu. Mitä vähemmän seksiä harrastat, sitä vaikeammaksi voi tulla kiihottuminen, orgasmin saavuttaminen ja seksistä nauttiminen silloin, kun sitä harrastat. Syitä ovat muun muassa naisten emättimen surkastuminen, miesten heikompi erektio, luonnollisen voitelun väheneminen ja joustavuuden/kestävyyden heikkeneminen. Seksuaalinen toiminta riippuu säännöllisestä aktiivisuudesta.

Onko olemassa keinoja, joilla voit elvyttää seksielämääsi kuivan kauden jälkeen?

Ehdottomasti. Vinkkejä, joiden avulla pääset takaisin vauhtiin, ovat esimerkiksi säännöllinen masturbointi, liukuvoiteen käyttö, aistillisen kosketuksen ja aktiviteettien kokeileminen, kommunikointi kumppanisi kanssa, seksille varattu aika, emotionaalisen ja fyysisen yhteyden palauttamiseen keskittyminen ja kärsivällisyys itseäsi kohtaan. Läheisyyden asettaminen jälleen etusijalle on avainasemassa.

Kuinka kauan ilman seksiä pidetään epänormaalina tai epäterveellisenä?

Seksille ei ole olemassa yleistä "normaalia" taajuutta. Tärkeintä on, että sinä ja kumppanisi olette tyytyväisiä läheisyyden määrään ja laatuun. Jos seksistä on kuitenkin kulunut kuukausia tai vuosia, pitkällä seksittömyydellä voi olla edellä mainittuja kielteisiä vaikutuksia.Lääkärin tai terapeutin kanssa puhumisesta voi olla apua.

Voiko seksistä pidättäytymisestä todella olla hyötyä?

Lyhytaikainen pidättäytyminen voi lisätä seksuaalista turhautumista ja laukeamisen voimakkuutta. Niille, joilla on erittäin suuri seksuaalinen halu, tarkoituksellinen "seksipaasto" voi nollata kohonneen herkkyyden. Jos seksi aiheuttaa parisuhdeongelmia, tilapäinen tauko voi antaa perspektiiviä. Kaiken kaikkiaan pitkittyneellä selibaatilla on kuitenkin yleensä haitallisia vaikutuksia useimmille ihmisille.

Pitäisikö minun vielä tietää jotain muuta tästä aiheesta?

Tärkeintä on, että seksuaaliterveytemme on tärkeä osa yleistä hyvinvointiamme. Jos sinulla on meneillään pitkä kuiva kausi, keskity avoimeen viestintään kumppanisi kanssa, ole kärsivällinen itsesi kanssa, aseta läheisyys etusijalle ja älä häpeä. Kiinnitä huomiota mahdollisiin fyysisiin tai emotionaalisiin muutoksiin. Ammattiapuun hakeutuminen on suositeltavaa, jos sinulla on vaikeuksia.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku