Voiko suhde selvitä ilman seksiä?

Published:

Seksiä pidetään usein romanttisen suhteen elintärkeänä osana. Jotkut parit joutuvat kuitenkin tilanteisiin, joissa he eivät pysty olemaan seksuaalisesti intiimissä suhteessa pitkiä aikoja. Tämä voi rasittaa parisuhdetta ja saada jotkut epäilemään, voiko se selvitä ilman fyysistä läheisyyttä.

Tätä aihetta tutkittaessa on otettava huomioon useita keskeisiä tekijöitä:

Voiko suhde selvitä ilman seksiä?

Viestintä on ratkaisevan tärkeää

Avoin ja rehellinen kommunikointi on tärkeää missä tahansa suhteessa, mutta vielä tärkeämpää se on pariskunnille, jotka ovat pitkään ilman seksiä. Kumppaneiden tulisi keskustella tunteistaan, tarpeistaan, haasteistaan ja ratkaisuista. Pysymällä tunnetasolla yhteydessä toisiinsa ja työskentelemällä yhdessä tiiminä suhde saa parhaan mahdollisuutensa.

On monia syitä, miksi seksi voi loppua

On olemassa erilaisia syitä, miksi pari voi lopettaa seksuaalisesti aktiivisen elämänsä joksikin aikaa. Terveysongelmat, mielenterveysongelmat, alhainen libido, lääkkeiden sivuvaikutukset, seksuaaliset toimintahäiriöt, synnytyksen jälkeinen toipuminen, traumat, uskottomuus, vetovoiman menettäminen, urastressi, perhevelvoitteet ja monet muut syyt voivat vaikuttaa asiaan. Perimmäisten syiden ymmärtäminen auttaa kartoittamaan tietä eteenpäin.

Ei-seksuaalinen läheisyys auttaa pitämään siteen yllä

Vaikka seksi voi olla tauolla, pariskunnat voivat säilyttää läheisen yhteyden suutelemalla, halailemalla, hieromalla, pitämällä kädestä kiinni, sanomalla "rakastan sinua" ja muilla hellillä eleillä. Syvälliset keskustelut, treffi-illat, yhteiset aktiviteetit, nauru ja emotionaalinen läheisyys auttavat myös vaalimaan läheisyyttä.

Hakeudu tarvittaessa lääketieteelliseen tai terapeuttiseen apuun.

Joillakin pareilla seksin puute liittyy hoidettavissa oleviin lääketieteellisiin tai psykologisiin ongelmiin. Lääkärin, seksuaaliterapeutin tai neuvonantajan puoleen kääntyminen tarjoaa ammattitaitoista tukea haasteiden käsittelyyn ja läheisyyden palauttamiseen. Lääketieteelliset ratkaisut, psykoterapia, parisuhdeneuvonta ja seksuaaliterapia voivat vaikuttaa paljon.

Aseta suhde seksin edelle

Suhteen yleiseen terveyteen ja onnellisuuteen keskittyminen on rakentavampaa kuin seksin puutteeseen keskittyminen. Parit voivat parhaiten, kun he vaalivat ystävyyttä, viestintää, kunnioitusta, ymmärrystä, hauskanpitoa, yhteisiä kiinnostuksen kohteita, kompromisseja ja emotionaalista sitoutumista perustana.

Ole kärsivällinen ja pidä mielesi avoimena

Seksuaalisen kanssakäymisen tiheyden ylä- ja alamäet ovat normaaleja pitkäaikaisissa suhteissa. Kärsivällisyys, positiivinen asenne ja avoin mieli auttavat selviytymään intiimiyden laskusuhdanteista. Suhteen priorisointi ja luovien ratkaisujen miettiminen voivat auttaa pariskuntia selviytymään haasteista.

Tutustu ei-penetratiiviseen ja luovaan läheisyyteen

Se, että yhdyntä on poissa pelistä, ei tarkoita, että kaiken seksin ja leikkimisen pitäisi loppua. Pariskunnat voivat harrastaa "ulkopuolista seksiä", hierontaa, suuseksiä, molemminpuolista masturbaatiota, roolileikkejä, fantasioiden jakamista, seksikkäitä tekstiviestejä ja muita tapoja olla aistillinen ja ylläpitää yhteyttä.

Jokaisella pariskunnalla on ainutlaatuinen tilanne

Ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta siihen, kuinka kauan seksitön suhde voi kestää. Joillekin pariskunnille kuukausi ilman seksiä rasittaa suhdetta, kun taas toiset kestävät useita kuukausia tai vuosia ilman yhdyntää, jos heillä on emotionaalista ja fyysistä läheisyyttä. Jokaisen pariskunnan on arvioitava omat tarpeensa ja olosuhteensa, jotta voidaan määrittää, mikä toimii.

On ihan okei, että tunteet ovat ristiriitaisia.

On ymmärrettävää, että kumppani, jolla on korkeampi libido, tuntee itsensä turhautuneeksi, surulliseksi tai katkeraksi, kun seksi pysähtyy. Toisen kumppanin painostaminen on kuitenkin usein takapakkia. Sekavien tunteiden hyväksyminen - sekä kumppanin seksin haasteiden ymmärtäminen että menetyksen tunteen tunteminen - on realistista. Kyse on tasapainon löytämisestä.

Ota paine pois keskeisestä seksistä

Kun seksi on ollut tauolla jonkin aikaa, panokset tuntuvat usein korkeilta, jotta seksuaalisesta jälleennäkemisestä tulisi täydellinen. Tämä paine voi olla haitallinen. Paineiden poistaminen ja vain yhdessäolosta nauttiminen tekee kokemuksesta paljon todennäköisemmin myönteisen molemmille osapuolille. Pienin askelin on ok.

Säilytä toivo ja optimismi

Vaikka tyydyttävän seksielämän jatkaminen tuntuisi kaukaiselta tai vaikealta, toivon ja optimismin säilyttäminen sen suhteen, että asiat voivat parantua, auttaa pariskuntia jaksamaan. Keskittyminen yhteiseen rakkauteen, epätäydellisyyksien hyväksyminen ja uskominen siihen, että haasteet ovat väliaikaisia, voi vahvistaa suhdetta. Hyvän tahdon, luovuuden ja halun hakea apua avulla monet pariskunnat pääsevät takaisin fyysiseen läheisyyteen.

Tärkeintä on, että jokaisella suhteella on omat ääriviivansa. Vaikka hyvä seksi kulkee usein käsi kädessä vahvojen siteiden kanssa, pariskunnat voivat varmasti pysyä onnellisina yhdessä ilman yhdyntää, jos he vaalivat läheisyyttä ja yhteyttä muilla tavoin. Odotusten mukauttaminen, avoin kommunikointi, avun hakeminen tarvittaessa ja keskittyminen kaikkiin niihin asioihin, jotka saivat heidät alun perin rakastumaan, voivat auttaa pariskuntia selviytymään haastavista ajoista. Mikä tärkeintä, kiintymyksen, kunnioituksen ja arvostuksen ylläpitäminen kumppania kohtaan on avain parisuhteen säilymiseen, olipa seksiä tai ei.

Usein kysyttyjä kysymyksiä seksittömistä suhteista

Monilla ihmisillä on lisäkysymyksiä suhteiden ylläpitämisestä ilman seksiä. Seuraavassa on joitakin yleisimpiä kysymyksiä:

Kuinka kauan suhde voi kestää ilman seksiä?

Aikaa ei ole määrätty. Se riippuu parista, olosuhteista, läheisyyden tasosta ja makuuhuoneen ulkopuolisista siteistä. Joillakin pariskunnilla muutama viikko tai kuukausi ilman seksiä alkaa rasittaa suhdetta. Toiset taas voivat olla useita kuukausia tai jopa vuosia ilman yhdyntää, jos he pysyvät henkisesti ja fyysisesti läheisinä muilla tavoin.

Onko seksittömyys sopimuksen katkaisija?

Monille pariskunnille fyysisen läheisyyden täydellinen puute on lopulta kestämätöntä pitkällä aikavälillä. Toisille seksi ei kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä. On monia avioliittoja ja sitoutuneita kumppanuuksia, jotka kestävät ilman tai vain vähän seksiä, koska pariskunnalla on muita yhteyden ja läheisyyden muotoja.

Tarkoittaako seksittömyys sitä, ettei läheisyyttä ole?

Ehdottomasti ei. Vaikka ne kulkevat usein käsi kädessä, läheisyyttä on mahdollista ylläpitää ilman seksiä kiintymyksen, läheisyyden, kommunikaation ja yhteisten kokemusten avulla. Emotionaalinen läheisyys on erityisen tärkeää. Pariskunnat voivat säilyttää läheisyytensä aistillisen kosketuksen, suutelun, halailun ja monien luovien eroottisten ilmaisumuotojen avulla, jotka eivät kuitenkaan ole yhdyntää.

Voiko seksin puute aiheuttaa avioeron?

Vaikka se ei yleensä olekaan ainoa syy, libidon yhteensopimattomuus ja pitkät seksittömät jaksot voivat rasittaa avioliittoja ja parisuhteita murtumispisteeseen asti. Monet vahvat suhteet kestävät kuitenkin pitkiä seksittömiä kausia ja pääsevät takaisin raiteilleen kärsivällisyyden, ymmärryksen ja kommunikaation avulla. Joillekin läheisyyden puute kuitenkin vahingoittaa suhdetta vakavasti ja korjauskelvottomaksi.

Entä jos kumppanini ei koskaan halua seksiä?

Kumppanilla, joka ei enää halua seksiä, on usein lääketieteellisiä, psykologisia tai emotionaalisia ongelmia, jotka vaikuttavat hänen libidoonsa ja läheisyyden tunteeseensa. Rehelliset keskustelut heidän kokemustensa ymmärtämiseksi, kärsivällisyys ja myötätunto ovat tärkeitä. Jos ei ole merkkejä siitä, että tilanne voisi muuttua, toisen kumppanin on pohdittava, onko pysyvästi seksitön suhde hänelle hyväksyttävä.

Milloin seksi on normaalia?

On melko normaalia, että pitkäaikaispariskunnilla on ajoittaista laskusuhdannetta seksuaalisessa kanssakäymisessä, erityisesti silloin, kun elämässä on suuria paineita, kuten lastenhoito, työpaineet, terveysongelmat tai läheisten menettäminen. Seksittömät ajanjaksot ovat ongelmallisia vain, jos tilanne jatkuu liian kauan, jotta toinen tai molemmat kumppanit eivät tunne tyytyväisyyttä ja yhteyttä suhteeseen.

Miten pysytte läheisinä ilman seksiä?

Halailu, suuteleminen, kädestä pitäminen, hieronta, sanallinen kiintymys, treffi-illat, huomaavaiset eleet ja monet aistillisen (mutta ei-seksuaalisen) kosketuksen muodot antavat pariskunnille mahdollisuuden säilyttää läheisyyden. Emotionaalinen läheisyys keskustelun, hauskojen kokemusten, luottamuksen, ystävyyden ja naurun kautta on myös tärkeää.

Entä jos seksiä on ollut vuosia?

Vuodet ilman läheisyyttä ovat ongelmallisia useimmille romanttisille parisuhteille. Tässä vaiheessa parien on keskusteltava syvällisesti tarpeistaan, tunteistaan, rajoistaan ja suhteen tulevaisuudesta. Avun hakeminen lääketieteen ammattilaisilta tai seksuaaliterapeutilta on viisasta. Jos molemmat kumppanit ovat tyytyväisiä seksittömään ystävyyssuhteeseen, se voi kestää. Mutta useimmilla seksin puute rapauttaa suhdetta vuosien kuluessa.

Miten selviän, kun seksi loppuu?

Turhautuminen, katkeruus ja suru ovat normaaleja. Tukiryhmät ja terapia tarjoavat selviytymiskeinoja. Viime kädessä se edellyttää prioriteettien pohtimista, avointa viestintää tarpeista ja kompromisseja. Jos tilanne jatkuu liian kauan ilman, että ratkaisua on näköpiirissä, toisen kumppanin on ehkä tehtävä vaikea päätös siitä, haluaako hän jatkaa suhdetta entisellään vai lähteä siitä.

Miten voimme pysyä onnellisina, kun seksi loppuu?

Se vaatii ponnisteluja, mutta keskittyminen ystävyyteen, yhteiseen laatuun, kiintymykseen, hoivaan, kodin harmoniaan, viestintään, yhteisiin harrastuksiin ja nauruun pitää parit tyytyväisinä. Myös avun hankkiminen seksiin ja terveyteen liittyvien ongelmien käsittelyyn, syyllistämisen välttäminen ja kärsivällisyys auttavat. Jos molemmat kumppanit saavat keskeiset emotionaaliset tarpeensa tyydytettyä makuuhuoneen ulkopuolella, monet parit pysyvät onnellisina.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vahvat parisuhteet voivat pysyä yhdessä ilman yhdyntää, mutta se riippuu pariskunnan ainutlaatuisista olosuhteista. Myötätunnolla, luovuudella, kompromisseilla ja sitoutumisella yleiseen yhteyteen suhteet voivat ehdottomasti selvitä ilman seksiä. Mutta se vaatii aktiivista ponnistelua, jotta läheinen yhteys säilyy vaihtoehtoisilla tavoilla.

Mikä tarkalleen ottaen on seksitön suhde?

Ei ole olemassa mitään lopullista sovittua aikarajaa, mutta yleensä asiantuntijat määrittelevät seksittömäksi avioliitoksi tai parisuhteeksi avioliiton tai parisuhteen, jossa pariskunta harrastaa seksiä 10 tai vähemmän kertaa vuodessa. Tämä fyysisen läheisyyden vakava puute aiheuttaa ahdistusta toiselle tai molemmille osapuolille.

Mitkä ovat yleisiä syitä seksittömään suhteeseen?

Mahdollisia syitä on useita:

 • Fyysiset terveysongelmat
 • Mielenterveysongelmat, kuten masennus tai ahdistus.
 • Lääkkeiden sivuvaikutukset
 • Kumppanien välinen emotionaalinen yhteys katkesi
 • kaunaa tai vihaa
 • Stressi ja väsymys
 • Synnytys ja synnytyksen jälkeinen toipuminen
 • Seksuaaliset toimintahäiriöt tai erektio-ongelmat
 • Kipu yhdynnän aikana
 • Epäsuhtaiset libidot
 • Työn tai lasten asettaminen etusijalle
 • Uskottomuus
 • Pornografia ja itsetyydytys
 • Huono kehonkuva tai itsetunto
 • Seksuaalinen trauma
 • Vetovoiman puute
 • Huonot viestintä- ja läheisyystaidot

Miten seksin puute vaikuttaa parisuhteeseen?

Monille pariskunnille seksin puuttuminen ajan mittaan vaikuttaa syövyttävästi läheisyyteen ja yhteyteen. Ilman fyysistä läheisyyttä kumppanit voivat alkaa tuntea itsensä enemmänkin kämppiksiksi. Emotionaalinen irrottautuminen, yksinäisyys, katkeruus ja kiusaus etsiä läheisyyttä parisuhteen ulkopuolelta kasvavat yleensä ajan myötä. Jotkut pariskunnat voivat kuitenkin kestää seksittömiä kausia ja pysyä tyytyväisinä, jos he pysyvät kiintyneinä ja läheisinä muilla tavoin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku