Mikä vitamiinin puutos aiheuttaa matalan libidon?

Published:

Jatkuva haluttomuus tai kiinnostuksen puute seksuaalista toimintaa kohtaan on ahdistava asia, joka voi vaikuttaa kielteisesti hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin.

Mikä vitamiinin puutos aiheuttaa matalan libidon?

Alhainen libido, joka tunnetaan myös nimellä alhainen seksuaalinen halu, on melko yleistä. Tutkimusten mukaan yli 30 prosenttia miehistä ja jopa 43 prosenttia naisista kokee jossain vaiheessa häiritsevän vähäistä seksuaalista halua.

Alhaisen libidon syyt ovat monimutkaisia, ja niihin liittyy fyysisiä, henkisiä, emotionaalisia ja elämäntapaan liittyviä tekijöitä. Hormonimuutokset, stressi, masennus, sairaudet, lääkkeet, huono kehonkuva, väsymys, parisuhdeongelmat ja ravitsemus voivat kaikki vaikuttaa asiaan.

Yksi korjattavissa oleva syy alhaiseen libidoon on yksinkertainen vitamiinipuutos. Tietyt vitamiinit ovat avainasemassa normaalin seksuaalisen halun ja toiminnan ylläpitämisessä.

Jos näitä tärkeitä hivenaineita ei saada riittävästi, se voi heikentää libidoa. Vitamiinien puutteen tunnistaminen ja hoitaminen voi auttaa elvyttämään seksihalusi.

D-vitamiinin puute ja alhainen libido

Yksi yleisimmistä vitamiinipuutoksista, jotka liittyvät heikkoon seksuaaliseen halukkuuteen, on D-vitamiinin puute.

D-vitamiinia kutsutaan joskus "auringonpaistevitamiiniksi", koska iho tuottaa D-vitamiinia altistuessaan ultraviolettivalolle. Tästä huolimatta puute on yleistä, ja arviolta 1 miljardilla ihmisellä maailmassa on alhainen tämän kriittisen vitamiinin määrä.

Tässä on katsaus D-vitamiinin ja libidon välisiin pakottaviin yhteyksiin:

 • D-vitamiinin puute korreloi testosteronitasojen alenemiseen miehillä ja estrogeeni- ja progesteronitasojen alenemiseen naisilla. Nämä sukupuolihormonit vaikuttavat voimakkaasti seksuaaliseen haluun.
 • Useat tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinilisäys lisää miesten testosteronitasoja, joilla on keskeinen rooli libidon ja seksuaalisen suorituskyvyn kannalta.
 • Tutkimusten mukaan naisilla, joilla on alhainen libido, on usein riittämätön D-vitamiinitaso. Puutteen korjaaminen lisäravinteilla parantaa seksuaalista toimintakykyä.
 • Eräässä tutkimuksessa todettiin, että 65 prosentilla premenopausaalisista naisista, joilla oli hypoaktiivinen seksuaalisen halun häiriö, joka on määritelty seksuaalisten fantasioiden ja seksuaalisen toiminnan halun puutteeksi tai puuttumiseksi ja joka aiheuttaa ahdistusta, oli D-vitamiinin puute.
 • Eläinkokeissa on myös havaittu yhteys D-vitamiinin tilan ja seksuaalisen käyttäytymisen välillä, joka liittyy estrogeenitasoihin ja geenien ilmentymiseen tietyillä aivoalueilla.

Tieteellinen näyttö osoittaa selvästi, että alhaiset D-vitamiinitasot aiheuttavat testosteronin alenemista, sukupuolihormonien epätasapainoa ja seksuaalisia toimintahäiriöitä, kuten alhaista libidoa, sekä miehillä että naisilla.

Mikä vitamiinipuutos aiheuttaa alhaisen libidon? Tutkimusten mukaan D-vitamiinin puute on erittäin yleinen ja korjattavissa oleva syy alhaiseen seksuaaliseen halukkuuteen.

D-vitamiinin puutteen oireet

Alhainen libido voi olla yksi ensimmäisistä selvistä merkeistä, jotka viittaavat D-vitamiinin vajaatoimintaan. Puutos voi kuitenkin aiheuttaa myös monia muita hienovaraisia oireita ennen kuin se kehittyy avoimemmaksi sairaudeksi.

Seuraavassa on joitakin yleisiä D-vitamiinin puutteen merkkejä ja oireita:

 • Väsymys, alhainen motivaatio ja mielialan muutokset, kuten masennus.
 • Luusäryt ja lihasheikkous
 • Haavan paraneminen on heikentynyt ja sairauden toipumisaika on pidentynyt.
 • Hiustenlähtö
 • Toistuvat infektiot, jotka johtuvat heikentyneestä immuunijärjestelmän toiminnasta.
 • Luun menetys ja osteoporoosin ja riisitautien kaltaiset sairaudet.

Pitkällä aikavälillä hoitamattomana riittämätön D-vitamiinitaso lisää merkittävästi vakavien terveysongelmien riskiä:

 • Sydän- ja verisuonisairaudet
 • Hypertensio
 • Diabetes
 • Multippeliskleroosi
 • Tietyt syövät, kuten paksusuolen, eturauhasen ja rintasyövät.
 • Autoimmuunisairaudet
 • Neurologiset sairaudet, kuten Alzheimerin tauti, dementia ja Parkinsonin tauti.

Epämääräisten ja epäspesifisten oireiden vuoksi D-vitamiinin puutos jää usein diagnosoimatta, kunnes vakavammat terveysongelmat ilmenevät. Veriarvojen testaaminen on välttämätöntä puutteen tunnistamiseksi varhaisessa vaiheessa.

Mikä aiheuttaa D-vitamiinin puutetta?

Mitkä ovat joitakin yleisiä syitä, joiden vuoksi D-vitamiinitasot voivat laskea niin alhaisiksi, että ne voivat aiheuttaa alhaista libidoa ja muita ongelmia?

Riittämätön altistuminen auringonvalolle

Liian pitkä oleskelu sisätiloissa ja liian vähäinen auringonotto on merkittävä syy D-vitamiinin puutteeseen. Terveiden D-vitamiinitasojen ylläpitämiseksi on pyrittävä noin 10-30 minuutin suoraan keskipäivän auringonvaloon kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Tummempi iho vaatii enemmän auringonvaloa D-vitamiinin tuottamiseksi.

Aurinkovoiteen liikakäyttö

Vaikka aurinkovoiteen runsas tai epäasianmukainen käyttö on tärkeää ihosyövän ehkäisemiseksi, se voi estää D-vitamiinin synteesiin ihossa tarvittavien UV-säteiden pääsyn. Valitse aurinkovoide, jonka suojakerroin on 15-30, ja levitä sitä ohuesti.

Riittämätön ravinnon saanti

Vain harvat elintarvikkeet sisältävät luonnostaan D-vitamiinia. Tärkeimpiä ravinnonlähteitä ovat rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli ja sardiinit, munankeltuaiset, kalanmaksaöljyt ja tietyt sienilajikkeet. Täydennetyt elintarvikkeet, kuten maito, soijamaito, jogurtti, appelsiinimehu ja viljat sisältävät jonkin verran D-vitamiinia, mutta usein suhteellisen pieniä ja riittämättömiä määriä.

Lihavuus

Ylimääräinen rasva sitoo ja vetää D-vitamiinia rasvakudokseen, joten sitä on vähemmän saatavilla verenkierrossa. Lihavat henkilöt tarvitsevat 2-3 kertaa enemmän D-vitamiinia kuin normaalipainoiset. Painonpudotus voi auttaa vapauttamaan varastoitunutta D-vitamiinia.

Ikääntyminen

Iän myötä ihon D-vitamiinituotanto auringonvalon vaikutuksesta heikkenee. Myös munuaiset muuttavat vähemmän D-vitamiinia aktiiviseen muotoonsa. Nämä ikään liittyvät muutokset tekevät puutoksesta todennäköisemmän.

Tietyt lääkkeet

Jotkin lääkkeet ovat yhteydessä alhaisempiin D-vitamiinitasoihin. Näitä ovat mm. laksatiivit, statiinit, steroidit, laihdutuslääkkeet, kouristuslääkkeet, HIV-hoito ja korkean veren kalsiumin hoitoon käytettävät lääkkeet.

Ruoansulatushäiriöt

Imeytymishäiriöt, keliakia, Crohnin tauti ja ei-alkoholista rasvamaksasairautta voivat heikentää D-vitamiinin imeytymistä ja lisätä puutosriskiä.

Genetiikka

Jotkut ihmiset perivät geenejä, jotka vähentävät D-vitamiinin aktivoitumista ja saatavuutta elimistössä. Tietyt geneettiset erot selittävät, miksi D-vitamiinin puute on yleisempää afroamerikkalaisilla, latinalaisamerikkalaisilla ja intiaaneilla.

Laajalle levinnyt D-vitamiinin puute liittyy riittämättömään auringonottoon, ruokavalioon, lääkkeisiin ja terveydentilaan. Puutteesta on tullut maailmanlaajuinen epidemia, mikä korostaa testauksen ja hoidon tärkeyttä.

D-vitamiinin ja sukupuolihormonien välinen yhteys

Miksi alhainen D-vitamiinipitoisuus liittyy miesten ja naisten heikkoon libidoon ja seksuaaliseen suorituskykyyn? Tutkimukset ovat paljastaneet joitakin erityisiä tapoja, joilla D-vitamiini ja sukupuolihormonien biologia ovat yhteydessä toisiinsa:

 • Lisää testosteronitasoja: D-vitamiinilisäys nostaa tehokkaasti ja turvallisesti testosteronitasoja miehillä: Useat tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinilisäys nostaa tehokkaasti ja turvallisesti testosteronitasoja miehillä. Tämä miespuolinen sukupuolihormoni on olennainen libidon, kiihottumisen, seksuaalisen toiminnan ja hedelmällisyyden ylläpitämisen kannalta.
 • Säätelee estrogeenia ja progesteronia: D-vitamiini vaikuttaa estrogeenin ja progesteronin tuotantoon naisilla. Nämä keskeiset naisen sukupuolihormonit säätelevät kuukautiskiertoa, ovulaatiota, seksuaalista kehitystä ja luuston terveyttä. D-vitamiinin puute häiritsee hormonitasapainoa.
 • Parantaa siittiöiden terveyttä: D-vitamiinilla on useita tehtäviä testosteronisynteesin, siemennesteen laadun sekä siittiöiden määrän, rakenteen ja liikkuvuuden tukemisessa. Puutos heikentää miesten hedelmällisyyttä.
 • Tehostaa androgeenireseptoreita: D-vitamiini voi lisätä androgeenireseptorien määrää, joihin testosteroni voi sitoutua, mikä lisää sen biologisia vaikutuksia. Tämä voi parantaa libidoa ja seksuaalista suorituskykyä.
 • Vaikuttaa ovulaatioon: D-vitamiini auttaa säätelemään naisten ovulaatiota ja hedelmällisyyttä. Tutkimusten mukaan naisilla, joilla on riittävä D-vitamiinitaso, on korkeampi raskauden onnistumisprosentti kuin naisilla, joilla on puute.
 • Vaikuttaa estrogeenireseptorin ilmentymiseen: D-vitamiini vaikuttaa estrogeenireseptoripaikkojen aktivoitumiseen koko kehossa. Tällä on laajoja vaikutuksia lisääntymisterveyteen. Puutos voi vähentää estrogeenireseptorien aktiivisuutta.

Terve D-vitamiinitaso luo biologisen perustan normaalille ja terveelle libidolle ja seksielämälle, koska sillä on moninaisia vaikutuksia hormoneihin, hedelmällisyyteen ja seksuaaliseen toimintaan.

Alhaisen D-vitamiinipitoisuuden diagnosointi

Ainoa tapa määrittää D-vitamiinin tila tarkasti on yksinkertainen verikoe.

Tämä testi mittaa D-vitamiinin tärkeintä varastoitunutta muotoa elimistössä, joka tunnetaan nimellä 25-hydroksivitamiini D. Terveyden ja libidon kannalta optimaalinen taso on 50-80 ng/ml.

Alle 30 ng/ml katsotaan puutteelliseksi, kun taas 30-50 ng/ml on riittämätön. Testaaminen on ainoa tapa havaita puutos, sillä oireet eivät välttämättä ole ilmeisiä, varsinkaan alkuvaiheessa.

Keskustele lääkärisi kanssa D-vitamiinitason testaamisesta, jos sinulla on väsymystä, mielialahäiriöitä, usein esiintyviä sairauksia, hiustenlähtöä, luukipuja, lihasheikkoutta tai alhainen libido. Ryhmien, joilla on suuri puutosriski, kuten ikääntyneiden, tummahipiäisten, lihavien ja imeytymishäiriöistä kärsivien henkilöiden tulisi testata ensisijaisesti.

Jos D-vitamiinitaso on puutteellinen, sen parantaminen lääkärin valvonnassa on yksinkertaista, turvallista ja tehokasta. Hoitoon kuuluu yleensä järkevä auringonotto ja D-vitamiinilisät riittävinä annoksina.

Riippuen puutoksen asteesta, normaalin tason palauttamiseksi tarvitaan yleensä 1 000-10 000 IU D-vitamiinia päivässä. Lisäravinteiden ottaminen rasvaisten ruokien kanssa parantaa imeytymistä. Toistuvat verikokeet auttavat seuraamaan edistymistä.

Terveellisiä tapoja optimoida D-vitamiinitasot

Seuraavassa on joitakin elämäntapatoimenpiteitä, joilla voit varmistaa, että D-vitamiinin tila pysyy optimaalisena ja että se tukee libidoa, terveyttä ja hyvinvointia:

Säännöllinen turvallinen auringonotto

Tavoittele 10-30 minuutin suojaamatonta auringolle altistumista paljaalle iholle 2-3 kertaa viikossa huippuaikoina. Vaaleaa tummempi ihonväri voi tarvita 30 minuutista tuntiin tai enemmän. Varo polttamasta.

Ota D-vitamiinilisää

Suun kautta otettavista D-vitamiinilisistä saadaan tehokkaasti keskitettyjä annoksia. Etsi D3- tai kolekalsiferolia, mieluiten öljyssä, jotta se imeytyy paremmin. Tarvittava annos riippuu veritasostasi ja tekijöistä, kuten liikalihavuudesta.

Syö D-vitamiinipitoisia elintarvikkeita

Lisää ruokavalioosi rasvaista kalaa, kuten lohta ja makrillia, kalanmaksaöljyjä, munankeltuaisia ja sieniä. Väkevöidystä maidosta ja kasvimaidoista, viljoista, jogurtista ja appelsiinimehusta voi saada pienempiä määriä.

Säilytä terveellinen paino

Ylipaino sitoo D-vitamiinia rasvasoluihin. Ylimääräisten kilojen karistaminen vapauttaa varastoitunutta D-vitamiinia ja auttaa korjaamaan puutteen.

Tarkista lääkkeet

Keskustele lääkkeistäsi lääkärin kanssa ja anna niiden pitoisuuksia seurata. Annosten säätäminen tai lisäravinteiden käyttö voi auttaa torjumaan lääkkeiden vaikutuksia D-vitamiiniin.

Harkitse UVB-valohoitoa

Niille, jotka eivät pääse riittävästi auringonpaisteeseen, hoitavia aallonpituuksia säteilevät UVB-lamput voivat turvallisesti lisätä D-vitamiinitasoja kotona.

Testaa

Ainoa tapa varmistaa tilasi on ottaa 25-hydroksivitamiini D -verikoe. Määräajoin tehtävä uusintatesti auttaa arvioimaan hoitoa ja räätälöimään lisäravinteita.

Optimaalisen vitamiinipitoisuuden palauttaminen on helppoa, kun altistut auringolle, noudatat runsaasti D-vitamiinia sisältävää ruokavaliota ja otat tarvittaessa lisäravinteita. Hoidon tehokkuus varmistetaan asianmukaisella testauksella ja seurannalla.

Yhteenveto

 • Alhainen libido on monitahoinen ongelma, mutta yksi mahdollinen syy voi olla D-vitamiinin puute, joka on erittäin yleinen maailmanlaajuisesti.
 • D-vitamiinilla on tärkeä rooli sukupuolihormonien tuotannon, seksuaalisen kehityksen, siittiöiden laadun, hedelmällisyyden ja seksuaalisen toiminnan säätelyssä.
 • Sekä miehillä että naisilla alhainen D-vitamiinipitoisuus korreloi testosteronin, estrogeenin ja muiden sukupuolihormonien epätasapainon kanssa, mikä heikentää libidoa.
 • D-vitamiinin puutteen korjaaminen turvallisen auringolle altistumisen, ruoanlähteiden ja lisäravinteiden avulla voi auttaa palauttamaan normaalit hormonitasot ja elvyttää sukupuoliviettiä.
 • D-vitamiinipitoisuuden testaaminen veressä on tärkeää, sillä aluksi ainoa selvä oire voi olla alhainen libido. Hanki testi, jos sinulla on puutosriski tai jos sinulla on seksuaaliterveysongelmia.
 • Tee yhteistyötä lääkärisi kanssa ja käytä D-vitamiinitestejä asianmukaisen hoidon ohjaamiseksi. D-vitamiinitilanteen optimointi tarjoaa biologista tukea vankalle libidolle ja seksuaaliterveydelle.

Sukupuolihormonien säätelijänä D-vitamiinin puute on yleinen mutta korjattavissa oleva syy alhaiseen libidoon. Jos libidon heikkeneminen on huolenaihe, kannattaa ryhtyä ennakoivasti arvioimaan ja parantamaan D-vitamiinitilannetta. Usein alhaisen tason nostaminen voi herättää seksuaalisen halun ja toimintakyvyn uudelleen.

Mikä vitamiinin puutos liittyy alhaiseen libidoon?

D-vitamiinin puute on vahvasti yhteydessä alhaiseen libidoon.

 • D-vitamiini auttaa säätelemään sukupuolihormonien tuotantoa sekä miehillä että naisilla. Alhaiset tasot liittyvät testosteronin, estrogeenin ja progesteronin epätasapainoon.
 • Tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinilisä nostaa testosteronitasoja ja parantaa seksuaalista toimintaa.
 • Jopa 65 prosentilla naisista, joilla on alhainen libido, on D-vitamiinin puute. D-tasojen korjaaminen parantaa libidoa.
 • D-vitamiini tukee hedelmällisyyttä, siittiöiden terveyttä, hormonitasapainoa ja seksuaalista suorituskykyä. Puutos heikentää seksuaaliterveyttä.

Mitkä ovat D-vitamiinin puutteen oireet?

D-vitamiinin puutteen oireita voivat olla:

 • Väsymys, mielialan muutokset ja masennus.
 • Lihasheikkous ja luukato
 • Useammin esiintyvät sairaudet ja infektiot
 • Hiustenlähtö ja hidas haavan paraneminen
 • Luu- ja selkäkipu
 • Alhainen libido

Puutos aiheuttaa alkuvaiheessa usein epämääräisiä tai olemattomia oireita. D-vitamiinipitoisuuksien testaaminen veressä on tarpeen asian varmistamiseksi.

Mikä aiheuttaa D-vitamiinin puutetta?

Joitakin yleisiä D-vitamiinin puutteen syitä ovat:

 • Riittämätön altistuminen auringolle
 • UV-säteitä estävä aurinkovoide
 • Rajoitetut ravinnonlähteet, kuten rasvainen kala, munankeltuainen, täydennetyt elintarvikkeet.
 • Lihavuus
 • Ikääntyminen
 • Tietyt lääkkeet
 • Malabsorptiohäiriöt
 • Tummemmat ihon sävyt

D-vitamiinin laajalle levinneestä puutteesta on tullut epidemia, joka vaikuttaa arviolta 1 miljardiin ihmiseen maailmanlaajuisesti.

Miten D-vitamiinin puutetta hoidetaan?

D-vitamiinin puutteen hoitoon kuuluu:

 • 10-30 minuuttia suoraa auringonottoa 2-3 kertaa viikossa.
 • Suun kautta otettavien D-vitamiinilisien käyttö - annostus riippuu veripitoisuudesta.
 • Syö D-vitamiinipitoista ruokaa, kuten lohta, makrillia, kananmunia, väkevöityä maitoa.
 • Ylipainon menettäminen, jos henkilö on lihava
 • Harkitaan UVB-valohoitoa, jos auringolle altistuminen on riittämätöntä.

Veritasojen testaaminen ohjaa asianmukaista lisäravinteiden antamista ja seurantaa.

Miten D-vitamiinitasojen palauttaminen voi auttaa alhaiseen libidoon?

D-vitamiinitasojen optimoinnista on useita etuja:

 • Nostaa testosteronia ja säätelee sukupuolihormoneja.
 • Tukee hedelmällisyyttä, siittiöiden terveyttä ja seksuaalista suorituskykyä.
 • Edistää energiaa, mielialaa, lihasten ja luiden lujuutta.
 • Parantaa immuniteettia ja yleistä hyvinvointia

Puutteen korjaaminen tarjoaa biologista tukea libidon elvyttämiseen ja seksuaaliterveyden parantamiseen.

Kohdat, jotka on otettava huomioon

 • D-vitamiinin puute on yleinen mutta korjattavissa oleva syy alhaiseen libidoon.
 • D-vitamiini on elintärkeä sukupuolihormonien säätelyn, hedelmällisyyden ja seksuaalisen toiminnan kannalta.
 • Veriarvojen testaaminen on avainasemassa puutteen havaitsemisessa ja hoidossa.
 • Alhaisen D-vitamiinipitoisuuden nostaminen palauttaa usein libidon sekä yleisen terveyden.

Keskustele lääkärisi kanssa D-vitamiinin testaamisesta ja hoidosta, jos sinulla on alhainen sukupuolivietti.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku