Mihin aikaan päivästä Libido on korkeimmillaan miehillä ja naisilla?

Published:

Libido eli sukupuolivietti vaihtelee päivän mittaan, ja siihen vaikuttavat monet biologiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Sen selvittäminen, milloin libido on huipussaan, voi tarjota tietoa läheisyyden ja seksuaalisen tyydytyksen optimoimiseksi. Seuraavassa tarkastellaan, mihin vuorokaudenaikaan libido on yleensä korkeimmillaan miehillä ja naisilla.

Mihin aikaan päivästä Libido on korkeimmillaan miehillä ja naisilla?

Morning Glory: Miksi Early Morning Libido on yleinen

Monilla on taipumus herätä heti aamulla. Itse asiassa arviolta 50 prosenttia miehistä herää erektion kanssa. Miksi varhaisen aamun libido on niin yleinen? Seuraavassa on muutamia syitä, miksi libido voi olla pumpattu ylös herätessä:

 • Hormonisyklit - Testosteronitasot ovat huipussaan varhain aamulla noin klo 8 aamulla miehillä. Tämä hormonien nousu voi johtaa lisääntyneeseen seksuaaliseen kiinnostukseen. Myös naisilla estrogeenin ja testosteronin huippu on aamulla.
 • Hyvin levännyt - Yöunen jälkeen energiatasot palautuvat, mikä voi parantaa libidoa. Väsymys ja stressi heikentävät haluja.
 • Sirkadiaaninen rytmi - Unta, hormonitasoja ja muita asioita säätelevät vuorokausisyklit, jotka noudattavat 24 tunnin sykliä, ovat sidoksissa herätykseen.
 • Virtsarakko - Täysi virtsarakko johtaa yleisesti miesten aamuerektioihin, koska se painaa hermoja ja verisuonia, jotka laukaisevat kiihottumisen.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että palautuneet energiatasot, testosteronin huippuarvo ja tietyt biologiset prosessit heräämisen yhteydessä kulminoituvat monien kohdalla lisääntyneeseen haluun varhain aamulla.

Keskipäivän dippi: Miksi Libido usein vähenee iltapäivällä?

Toisin kuin aamulla, tutkimusten mukaan libidolla on taipumus laskea iltapäivällä noin kello 14-14. Miksi halu laskee tähän aikaan? Tähän vaikuttavat useat tekijät:

 • Lounaan jälkeinen energiapula - Ruuansulatusprosessi siirtää verta pois sukupuolielimistä, mikä voi vähentää kiihottumista. Ruokakoomaa, kuka tahansa?
 • Stressin kasaantuminen - Työ- ja elämänvaatimukset kasaantuvat päivän mittaan, mikä johtaa mielen häiriintymiseen ja keskittymiseen.
 • Päivittäinen kortisolirytmi - Kortisolitasot laskevat luonnostaan myöhemmin päivällä, mikä voi häiritä kiihottumista.
 • Henkinen väsymys - Päätöksenteko ja keskittyminen vievät iltapäivään mennessä henkistä energiaa, joka muuten voisi lisätä libidoa.

Monien iltapäivisin tuntema velttous johtaa siis myös libidon heikkenemiseen. Aamun jännittävä tuottavuus väistyy väsymyksen ja energian hajaantumisen tieltä.

Primetime Passion: Miksi illat lisäävät monien libidoa

Vaikka libido saattaa hiukan hiipua iltapäivällä, iltapäivällä seksuaalinen halukkuus herää usein uudelleen. Miksi juuri nukkumaanmenoa edeltävä aika on optimaalinen kiihottumisen kannalta? Mieti seuraavia tekijöitä:

 • Valojen himmentäminen - Pimeys käynnistää molempien sukupuolten testosteronituotannon, joka lisää libidoa.
 • Dekompressio - Työpäivän jälkeen rentoutuminen ja rentoutuminen vapauttaa jännitystä, joka häiritsee kiihottumista.
 • Rutiinien yhteensovittaminen - Kun työpäivä päättyy, pariskunnat ovat todennäköisemmin lähekkäin ja pystyvät olemaan yhteydessä toisiinsa.
 • Läheisyyshormonit - Oksitosiinitasot nousevat ennen nukkumaanmenoa, mikä edistää sitoutumista ja seksuaalista yhteyttä.
 • Parempi uni - Orgasmi vapauttaa prolaktiinia ja muita hormoneja, jotka parantavat unen laatua.

Niinpä pimenevän taivaan, päivittäisten rutiinien yhteensovittamisen ja nukkumaanmenoa edeltävän biologian aikakausvaikutukset yhdistyvät ja tekevät illasta ensisijaisen "leikkiajan".

Sukupuolten väliset erot: Libido-kuviot

Vaikka libidon nousut ja laskut noudattavat samanlaista vuorokausirytmiä sukupuolten välillä, on olemassa joitakin selviä eroja:

Miehet

 • Aamuhuippu - Testosteroni ja kiihottuminen lisääntyvät aamulla, mikä johtaa useimmilla miehillä voimakkaaseen varhaisaamun huipentumaan.
 • Nopeat piikit - Miehet voivat usein siirtyä nopeasti matalasta seksuaalisen halun tasosta korkeaan, kun heille annetaan riittävästi ärsykkeitä.
 • Visuaaliset laukaisimet - Visuaalinen panos, kuten eroottiset kuvat, voi nopeasti lisätä miesten libidoa.
 • Suurempi tiheys - Miehet ilmoittavat keskimäärin tuntevansa halua useammin kuin naiset.

Naiset

 • Yöllinen huippu - Naisten libidolla on taipumus kehittyä vähitellen päivän aikana, ja se saavuttaa huippunsa illalla.
 • Hitaampi kiihottuminen - Psykologisella ja emotionaalisella sitoutumisella on taipumus lisätä naisten halua hitaammin.
 • Koko keho - Koko kehon aistillisuus ja kosketus herättävät naisen kiihottumisen usein enemmän kuin pelkkä visuaalinen panos.
 • Syklinen luonne - Kuukautiskierron aikaiset muutokset vaikuttavat libidon nousuun ja laskuun.

Miehet kiihottuvat usein nopeammin ja heillä on korkeampi peruslibidon taso, kun taas naisten halut ovat yleensä vaihtelevampia ja saavuttavat huippunsa eri aikoina.

Muut vaikutukset libidon kuvioihin

Vuorokausitekijöiden lisäksi muutkin keskeiset muuttujat vaikuttavat päivittäiseen libidoon:

 • Ikä - Sukupuolivietti vähenee iän myötä molemmilla sukupuolilla, mutta miehillä se vähenee usein jyrkemmin.
 • Fyysinen terveys - Sairaudet, lääkkeet, ruokavalio ja elämäntavat vaikuttavat kiihottumiseen.
 • Mielenterveys - Stressi, masennus, trauma ja ahdistus vaikuttavat libidoon.
 • Suhdetekijät - Emotionaalinen läheisyys, luottamus, viestintä ja tyytyväisyys muokkaavat halua.
 • Seksuaalihistoria - Aiemmat kokemukset, uskomukset seksistä ja minäkuva vaikuttavat libidoon.

Libido on siis osa monimutkaista bio-psykososiaalisten tekijöiden vuorovaikutusta. Vaikka luonnollisia päivittäisiä huippuja ja laaksoja esiintyykin, myös yksilöllisellä vaihtelulla on suuri merkitys.

Optimaalinen ajoitus

Haluatko valjastaa kehosi luonnolliset libidorytmit parempaan seksiin? Harkitse seuraavia vinkkejä:

 • Herää intimiteettiin - Hyödynnä aamun kiihottumista halailun, suuseksin tai pikaseksien avulla.
 • Suunnittele seksitreffit - Suunnittele illan välitunnit, kun energia on palautunut.
 • Vähentäkää stressiä - Torju mielen häiriötekijöitä harjoittelemalla mindfulnessia ja rentoutumalla yhdessä iltaisin.
 • Säädä tunnelma - Himmennä valoja, soita musiikkia, käytä tuoksuja ja rajoita laitteiden käyttöä yöllä aistien sytyttämiseksi.
 • Kommunikoi - Jaa optimaaliset vuorokaudenaikasi ja vihjeet, jotka vaikuttavat kiihottumiseen.

Kehon kellojen synkronointi ja yksilöllisten tarpeiden ymmärtäminen voi auttaa löytämään intohimoisen tasapainon.

Otos: Libido vaihtelee koko päivän

Libido ei ole staattinen vaan pikemminkin dynaaminen, joka liikkuu huippujen ja laaksojen kautta biologisten rytmien mukaisesti. Halulla on taipumus nousta aamuisin ja iltaisin hormonivaihteluiden, energiatasojen ja päivittäisten syklien vuoksi. Mutta myös elämäntapa, ihmissuhteet, terveys ja yksilölliset erot muokkaavat kiihottumismalleja. Luonnollisten rytmien hyödyntäminen ja yksilöllisten tarpeiden kunnioittaminen voi optimoida nautinnon ja intiimin yhteyden.

Usein kysytyt kysymykset päivittäisistä libidokuvioista

Vieläkö sinulla on kysyttävää seksuaalisen halun vaihteluista päivän mittaan? Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Miksi herään joskus kiihottuneena?

Aamuiset erektiot ja kiihottuminen johtuvat testosteronitasojen noususta, vuorokausirytmistä ja täydestä virtsarakosta, joka painaa hermoja ja verisuonia. Tämä normaali "aamuherkkyys" koskee noin 80 prosenttia miehistä ja on merkki terveestä toiminnasta.

Onko normaalia, että kumppanini ei halua seksiä aamulla?

Ehdottomasti. Miehillä testosteroni on huipussaan varhain aamulla, mutta naisten libidomallit ovat vaihtelevampia. Kunnioita kumppanisi haluamia aikoja äläkä ota kiinnostuksen puutetta henkilökohtaisesti.

Miksi kiihottumiseni hiipuu iltapäivällä?

Keskipäivän libidon laskun taustalla ovat biologiset prosessit, kuten kortisolin lasku, veren siirtyminen sukuelimistä ruoansulatuskanavaan ja lisääntyvä henkinen/fyysinen väsymys. Tämä tulenkestävä vaihe on hyvin yleinen.

Olen liian väsynyt seksiin yöllä, mitä minun pitäisi tehdä?

Jos rentoutuminen vie energiasi, yritä siirtää intiimit hetket heti illallisen jälkeen, ota päiväunet tai vähennä työpäivän stressiä, jotta saat illalla lisää virtaa. Aseta myös uni etusijalle.

Miten unen puute voi vaikuttaa libidoon?

Lepo on ratkaisevan tärkeää optimaalisen seksuaalisen toiminnan kannalta. Liian vähäinen uni häiritsee hormonitasoja, kuluttaa energiaa ja vähentää kiihottumista. Nuku 7-9 tuntia yössä.

Muuttuvatko vaihdevuodet naisten libidomalleja?

Kyllä, estrogeenin väheneminen vaihdevuosien aikana voi vähentää seksuaalista halua ja aiheuttaa emättimen kuivuutta. Keskustele kumppanisi ja lääkärisi kanssa; hoidot voivat auttaa merkittävästi.

Miksi kumppanini tekee harvoin aloitteen seksistä?

Syynä voivat olla vaihteleva libido, kehonkuvaan liittyvät ongelmat tai parisuhdeongelmat. Useimmat naiset ilmoittavat tarvitsevansa emotionaalista läheisyyttä kiihottumisen tunteakseen. Pidä yllä avointa viestintää ja esileikkiä.

Miten lääkkeet vaikuttavat päivittäiseen libidoon?

Monet yleiset lääkemääräykset, kuten masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet ja suun kautta otettavat ehkäisyvälineet, voivat häiritä kiihottumistottumuksia. Kysy lääkäriltä vaihtoehtoja, jos näin käy.

Biologiamme vaikuttaa vahvasti halujen päivittäisiin vaihteluihin. Intiimiyden tukeminen avoimella viestinnällä, stressin ja väsymyksen hallinta, unen priorisointi ja kumppanin tarpeiden ymmärtäminen ovat kuitenkin myös avainasemassa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku