Miksi liikunta on niin hyväksi terveydelle

Published:

Harjoitus. Me kaikki tiedämme, että liikuntaa pitäisi harrastaa enemmän, mutta motivaation löytäminen voi olla vaikeaa. Etenkin, kun tasapainottelet työn, perheen ja muiden velvollisuuksien kanssa.

Totuus on kuitenkin se, että liikunnalle varatusta ajasta on valtavasti hyötyä sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle. Kroonisten sairauksien riskin pienentämisestä ajattelutaitojesi terävöittämiseen liikunta voi muuttaa terveytesi monin myönteisin tavoin.

Tässä ovat tärkeimmät syyt siihen, miksi liikunta on niin hyväksi sinulle ja miten aktiivinen liikunta voi parantaa yleistä hyvinvointiasi merkittävästi.

Liikunta pitää suuret sairaudet loitolla

Liikunta pitää suuret sairaudet loitolla

Liikunta auttaa ehkäisemään ja hallitsemaan monia kroonisia sairauksia. Itse asiassa säännöllinen liikunta on yhtä tehokasta kuin lääkitys monien sairauksien hoidossa.

Millaisia sairauksia liikunta voi ehkäistä? Luettelo on laaja.

Fyysinen aktiivisuus vähentää riskiä:

 • Sydänsairaus
 • Aivohalvaus
 • Tyypin 2 diabetes
 • Lihavuus
 • Tietyt syövät, kuten rinta-, paksusuoli- ja keuhkosyöpä.

Miten liikunta tuottaa näitä hyötyjä?

Liikunta auttaa hallitsemaan verenpainetta, kolesterolitasoja, verensokeria ja kehon painoa. Se nostaa myös "hyvää" HDL-kolesterolia. Kaikki nämä tekijät vähentävät kroonisten sairauksien riskiä.

Liikunta auttaa myös parantamaan verenkiertoa ja lisää sydämen kykyä pumpata verta tehokkaammin koko kehoon. Vahvempi sydän- ja verenkiertojärjestelmä saa sydämesi lyömään hitaammin levossa.

Lisäksi aktiivisuus stimuloi tiettyjen hormonien vapautumista kehossasi, joilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Krooninen tulehdus on yhteydessä useimpiin sairauksiin, joten tämä voi suojella kehoasi monilta sairauksilta.

Yksinkertaisesti sanottuna liikunta on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä lääkkeistä. Jo 150 minuuttia kohtuullista liikuntaa viikossa voi vähentää merkittävästi kroonisten sairauksien riskiä.

Liikunta parantaa energiatasoa

Oletko koskaan tuntenut olosi täysin tyhjäksi pitkän työpäivän päätteeksi? Ehkä pystyt joinakin iltoina tuskin raahaamaan itseäsi ylös sohvalta. Liikunnan puute voi ehdottomasti aiheuttaa matalaa energiatasoa.

Tämä on syy: kun olet passiivinen, kudoksissasi kiertää vähemmän verta ja happea. Tämän vuoksi lihakset eivät saa happea ja energiavarastosi ovat tyhjät.

Liikunta on paras keino lisätä energiaa. Liikunta kuljettaa kudoksiin happea ja ravintoaineita ja auttaa sydän- ja verenkiertojärjestelmääsi toimimaan tehokkaammin.

Säännöllinen liikunta vahvistaa myös sydänlihasta, jotta se pystyy pumppaamaan enemmän verta jokaisella lyönnillä. Tämä parantaa verenkiertoa ja hapen kulkeutumista koko kehossasi, mikä antaa energiaa.

Useimmat ihmiset kertovat saavansa huomattavasti enemmän energiaa, kun he harrastavat liikuntaa säännöllisesti, vaikka vain 30 minuuttia päivässä. Fyysinen aktiivisuus voi olla lääke väsymykseen ja saada sinut tuntemaan itsesi virkeämmäksi.

Jos siis tunnet itsesi jatkuvasti väsyneeksi ja vetämättömäksi, lähde liikkeelle. Liikunta on luonnollinen ja terveellinen energianlisäke.

Liikunta voi parantaa mielialaa ja vähentää ahdistusta

Tarvitsetko välitöntä mielialan kohotusta tai stressinlievitystä? Lähde kävelylle, uimaan, pyöräilemään tai katso harjoitusvideo. Aktiivinen toiminta voi parantaa mielialaa välittömästi.

Miksi liikunnalla on tällainen vaikutus? Fyysinen aktiivisuus stimuloi endorfiinien, mielialaa kohottavien kemikaalien, vapautumista aivoissa. Endorfiinit toimivat myös luonnollisina kivunlievittäjinä.

Lisäksi liikunta vähentää stressihormoni kortisolin määrää. Terveellä tasolla kortisoli ei välttämättä ole huono asia. Krooninen stressi voi kuitenkin saada kortisolin pysymään koholla, mikä voi vahingoittaa terveyttäsi monin tavoin.

Fyysinen aktiivisuus on todistetusti ahdistuneisuuden hoito. Tutkimukset osoittavat, että liikunta voi vähentää oireita yhtä tehokkaasti kuin lääkitys.

Seuraavassa luetellaan joitakin tapoja, joilla säännöllinen liikunta auttaa lievittämään ahdistusta:

 • Se toimii häiriötekijänä huolestuttavista ajatuksista.
 • Se lisää itseluottamusta, kun kunto paranee.
 • Se vähentää lihasjännitystä, joka usein liittyy ahdistukseen.
 • Se parantaa unta ja itsetuntoa.

Jos siis tunnet olosi masentuneeksi tai murehdit liikaa, lähde liikkeelle. Nopea harjoittelu voi antaa välittömän henkisen piristysruiskeen.

Liikunta pitää aivot terävinä

Haluatko parantaa ajattelu- ja muistitaitojasi? Tee liikunnasta tapa. Fyysisellä aktiivisuudella on syvällinen, hyödyllinen vaikutus aivotoimintaasi.

Seuraavassa luetellaan joitakin tapoja, joilla säännöllinen liikunta parantaa henkistä terävyyttä:

 • Se lisää aivojen verenkiertoa, mikä lisää hapen ja ravinteiden saantia. Tämä edistää uusien aivosolujen kasvua.
 • Se stimuloi aivosolujen kasvua tukevien kasvutekijäkemikaalien vapautumista.
 • Se nostaa oppimiseen ja muistiin liittyvien aivokemikaalien tasoja.
 • Se pienentää ikään liittyvän aivokudoskadon riskiä.

Tutkimukset osoittavat, että aerobinen liikunta voi parantaa merkittävästi keskittymistä, suunnittelua, päättelykykyä ja muistia - ja jopa kumota ikään liittyvän kognitiivisten toimintojen heikkenemisen.

Liikunta parantaa aivosolujen välisiä yhteyksiä, joita kutsutaan synapseiksi. Vahvemmat synapsit mahdollistavat nopeamman ja tehokkaamman hermoviestinnän.

Liikunta aktivoi myös geenejä, jotka osallistuvat dopamiinin, serotoniinin ja muiden mielialaa ja ajattelua säätelevien välittäjäaineiden tuotantoon.

Jos siis haluat parantaa henkisiä kykyjäsi, varaa aikaa liikunnalle. Lyhyetkin, intensiiviset harjoitukset voivat terävöittää ajattelutaitoja.

Liikunta auttaa sinua nukkumaan paremmin

Onko sinulla säännöllisesti vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa? Et ole yksin. Noin 50-70 miljoonaa amerikkalaista aikuista kärsii unihäiriöistä.

Liikunnan puute on yksi tekijä, joka voi haitata laadukasta unta. Istumatottumukset johtavat huonoon uneen monin tavoin:

 • Ne tuottavat enemmän stressihormoni kortisolia, joka häiritsee unta.
 • Ne aiheuttavat jäykkyyttä, lihasjännitystä ja hengitysvaikeuksia, jotka myös häiritsevät unta.
 • Ne alentavat kehon lämpötilaa, mikä edistää uneliaisuutta.

Sitä vastoin säännöllinen liikunta auttaa normalisoimaan unirytmiä. Näin:

 • Se nostaa hieman kehon lämpötilaa, mikä aiheuttaa uneliaisuutta useita tunteja myöhemmin.
 • Se vähentää ahdistusta ja alentaa unta häiritsevää kortisolitasoa.
 • Se edistää syvää, palauttavaa REM-unta.
 • Se parantaa hengitysmalleja, mikä johtaa parempaan uneen.

Tavoittele 20-30 minuuttia kohtuullista liikuntaa päivittäin, jotta unen merkitys olisi mahdollisimman suuri. Lyhytkin harjoittelu on kuitenkin parempi kuin ei mitään.

Liikunta on terveellistä unettomuuslääkettä!

Liikunta tukee immuunijärjestelmääsi

Oletko koskaan huomannut, että sinulla on taipumus sairastua vähemmän flunssaan, kun liikut säännöllisesti? Tämä johtuu siitä, että fyysinen aktiivisuus antaa immuunijärjestelmällesi lisäpotkua.

Inaktiivisuus on yhteydessä lisääntyneeseen infektioriskiin. Liikunnan puute voi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa monin tavoin:

 • Se johtaa siihen, että viruksia tuhoavien luonnollisten tappajasolujen määrä vähenee.
 • Se vähentää vasta-aineita ja lymfosyyttejä (valkosoluja).
 • Se aiheuttaa tulehdusta, joka voi heikentää immuniteettia.

Sitä vastoin säännöllinen kohtuullinen liikunta tukee immuunijärjestelmän terveyttä. Seuraavassa on lueteltu joitakin hyötyjä:

 • Se lisää verenkiertoa, mikä parantaa immuunisolujen kulkua kehossasi.
 • Se vähentää kroonista tulehdusta.
 • Se huuhtoo bakteerit pois hengitysteistä ja keuhkoista.
 • Se aiheuttaa positiivisia muutoksia vasta-aineissa ja valkosoluissa.

Vahvempi immuunijärjestelmä tarkoittaa, että saat vähemmän vilustumista, viruksia ja muita vikoja. Jos siis haluat välttää kausiluonteisia sairauksia, jatka liikuntaa.

Älä vain liioittele. Hyvin pitkä tai intensiivinen liikunta voi tilapäisesti heikentää vastustuskykyä. Kohtuus on avainasemassa.

Liikunta auttaa sinua hallitsemaan painoa

Etsitkö karistamaan joitakin kiloja? Liikunnan on oltava osa laihdutusstrategiaasi. Liikunta on tehokas tapa polttaa ylimääräisiä kaloreita ja vähentää ylimääräistä rasvaa.

Laihduttaaksesi sinun on poltettava enemmän kaloreita kuin kulutat. Säännöllinen liikunta helpottaa kalorivajeen ylläpitämistä.

Seuraavassa luetellaan joitakin tapoja, joilla liikunta auttaa painonhallinnassa:

 • Se polttaa kaloreita, mikä johtaa painonpudotukseen ajan myötä. Kolmekymmentä minuuttia reipasta kävelyä polttaa 200-300 kaloria.
 • Se vähentää ruokahalusignaaleja aivoissa, mikä hillitsee ylensyöntiä.
 • Se rakentaa aineenvaihduntaa kiihdyttävää lihasmassaa. Lihas polttaa enemmän kaloreita kuin rasva.
 • Se vähentää kehon rasvaa stimuloimalla rasvan hajoamista.
 • Se vähentää lihavuuteen liittyvää kroonista tulehdusta.

Parhaat tulokset saat, kun yhdistät liikunnan ja terveellisen ruokavalion. Keskity kokonaisiin, mahdollisimman vähän käsiteltyihin elintarvikkeisiin ja vähennä sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja.

Painonpudotuksen lisäksi liikunnalla on monia muita lihavuuteen liittyviä etuja. Liikunta vähentää verenpainetta, insuliiniresistenssiä, triglyseridejä ja muita sydänsairauksien riskitekijöitä, joita ylipaino pahentaa.

Liikunta vahvistaa luita ja lihaksia

Nyt on jo selvää, että liikunta tarjoaa koko kehon terveyshyötyjä. Se on myös yksi tehokkaimmista tavoista vahvistaa tuki- ja liikuntaelimistöä.

Säännöllinen liikunta on välttämätöntä vahvojen lihasten ja luuston rakentamiseksi ja ylläpitämiseksi. Seuraavassa on joitakin keskeisiä etuja:

 • Se stimuloi uuden luukudoksen kasvua ja parantaa luun lujuutta.
 • Se lisää lihasmassaa ja säilyttää voiman ikääntyessä.
 • Se vähentää ikään liittyvää lihaskatoa, jota kutsutaan sarkopeniaksi.
 • Se ehkäisee osteoporoosia lisäämällä luuntiheyttä.
 • Se parantaa tasapainoa, liikkuvuutta ja ketteryyttä, mikä vähentää loukkaantumisriskiä.

Luuston terveyden parantamiseksi painonsiirto- ja vastusharjoitukset ovat tehokkaimpia. Kokeile esimerkiksi kävelyä, hölkkää, tennistä tai voimaharjoittelua.

Tavoittele vähintään 30 minuuttia kohtuullista liikuntaa päivittäin. Tai jaa se muutamaan 10 minuutin jaksoon, jos se on helpompi sovittaa päiväsi.

Vahvemmat lihakset ja luut helpottavat lisäksi jokapäiväisiä toimintoja, kuten tuolista nousemista tai ruokaostosten nostamista.

Otos

Säännöllinen liikunta tarjoaa hämmästyttäviä etuja sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle. Se vähentää kroonisten sairauksien riskiä, lisää energiaa ja mielialaa, terävöittää ajattelutaitoja, auttaa nukkumaan paremmin, tukee vastustuskykyä, auttaa painonhallinnassa ja vahvistaa luustoa ja lihaksia.

Tavoittele 150 minuuttia viikossa kohtalaista liikuntaa, kuten reipasta kävelyä. Tai 75 minuuttia viikossa reipasta liikuntaa, kuten hölkkää.

Pienetkin liikuntamäärät ovat hyödyllisiä, jos olet enimmäkseen istumatyöläinen. Kiihtykää vähitellen ja keskittykää siihen, että löydätte aktiviteetteja, joista nautitte.

Terveysvaikutukset ovat sen arvoisia, että liikunnasta tulee elinikäinen tapa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku