Riittääkö 30 minuutin kävely päivässä liikunnaksi?

Published:

Riittävä liikunta on ratkaisevan tärkeää hyvän terveyden ylläpitämiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi. Terveysjärjestöt, kuten Maailman terveysjärjestö, suosittelevat aikuisille vähintään 150 minuuttia viikossa kohtuullisen intensiteetin aerobista liikuntaa, kuten reipasta kävelyä. Mutta riittääkö vain 30 minuutin kävely päivässä näiden ohjeiden noudattamiseen ja liikunnan terveyshyötyjen saamiseen?

Riittääkö 30 minuutin kävely päivässä liikunnaksi?

Kuinka paljon liikuntaa tarvitset?

Aerobinen liikunta, joka saa sydämen sykkimään nopeammin, tarjoaa monia terveyshyötyjä. Se voi auttaa sinua:

 • laihduttaa tai säilyttää terveellinen paino
 • Pienentää sydänsairauksien, aivohalvauksen, tyypin 2 diabeteksen ja joidenkin syöpien riskiä.
 • Vahvistaa luustoa ja lihaksia
 • Parantaa mielialaa ja vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta.
 • Lisätä energiatasoa ja parantaa unen laatua

Eri terveysjärjestöt suosittelevat vähintään 150 minuutin viikoittaista kohtuullisen intensiteetin aerobista liikuntaa, jotta siitä olisi huomattavaa hyötyä terveydelle. Tätä vähimmäismäärää tukevat laajat tutkimukset, joiden mukaan 150 minuutin viikoittainen kohtuullinen liikunta parantaa terveyttä merkittävästi.

Kohtalaisen intensiivinen liikunta saa sinut hengittämään kovempaa ja sydämesi sykkimään normaalia nopeammin, mutta sinun pitäisi silti pystyä keskustelemaan. Esimerkkejä ovat reipas kävely, rento pyöräily, seuratanssi, tennispari tai yleinen puutarhanhoito.

Riittääkö 30 minuutin kävely?

Kävely on helppo, helppokulkuinen ja monien ihmisten suosima kohtuullisen aerobisen liikunnan muoto. Mutta riittääkö vain 30 minuutin kävely päivässä täyttämään liikunnan vähimmäisohjeet?

Vastaus on... se riippuu! Kolmekymmentä minuuttia kohtalaisen intensiivistä kävelyä viitenä päivänä viikossa vastaisi 150 minuutin viikoittaista suositusta. Jos kävelyt ovat kuitenkin pikemminkin leppoisia kuin reippaita, 30 minuuttia ei välttämättä tarjoa kohtalaisen intensiivistä hyötyä.

Seuraavassa on muutamia huomioon otettavia tekijöitä:

 • Vauhti - Onko kävelyvauhtisi tarpeeksi reipas nostamaan sykettäsi merkittävästi ja saamaan sinut hikoilemaan? Reipas kävely tarkoittaa yleensä 3-4 mailin tuntivauhtia. Hyvin leppoisaa kävelyä, jonka nopeus on enintään 3 kilometriä tunnissa, ei lasketa mukaan aerobisen aktiivisuuden tavoitteeseen.
 • Intensiteetti - Käveletkö sellaisella intensiteetillä, että pystyt vielä puhumaan mutta et laulamaan? Kohtalaisella intensiteetillä kävely tarkoittaa, että sykkeesi on noussut, mutta et hauku ilmaa. Kolmekymmentä minuuttia päivässä kohtuullisen intensiivistä kävelyä vastaa suuntaviivoja.
 • Askeleet - Yleisenä ohjeena 30 minuuttia kohtuullista kävelyä vastaa noin 3 000-4 000 askelta. Jos 30 minuutin kävelyn tuloksena on alle 3 000 askelta, vauhtisi on todennäköisesti liian hidas, jotta se voitaisiin laskea kohtuullisen intensiiviseksi liikunnaksi.
 • Ikä ja kuntotaso - Ikä ja peruskuntotaso vaikuttavat myös kävelyn intensiteettiin. Sama vauhti vaatii enemmän ponnistelua esimerkiksi hyvin huonokuntoiselta tai iäkkäämmältä henkilöltä kuin nuorelta urheilijalta. Kolmekymmentä minuuttia reipasta kävelyä voi olla kohtalaisen intensiivistä joillekin ihmisille, mutta toisille ei.
 • Maasto - Kävely mäkiä ylös tai epätasaisessa maastossa vaatii enemmän ponnistelua kuin tasaisella, päällystetyllä pinnalla. Kolmenkymmenen minuutin kävely mäkeä ylös ja alas on todennäköisesti intensiivisempää kuin kävely tasaisella maalla.
 • Lisäaktiviteetti - Onko sinulla muutoin istumatyöläinen elämäntapa? Vai harrastatko liikuntaa myös töissä tai aktiivisten harrastusten, kuten puutarhanhoidon tai tanssin, kautta? Kolmekymmentä minuuttia kävelyä muun kohtuullisen liikunnan ohella auttaa myös saavuttamaan suositellut määrät. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä, jos olet muuten pitkälti istumatyöläinen.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että 30 minuuttia reipasta tai nopeaa kävelyä kohtuullisella intensiteetillä viitenä päivänä viikossa vastaa terveiden aikuisten perusliikuntaohjeita. Mutta hitaampi tahti tai vähemmän askelia 30 minuutin kävelyn aikana voi tarkoittaa, että se ei yksin riitä kohtuullisen aerobisen aktiivisuuden suositeltuun vähimmäismäärään viikossa.

30 minuutin kävelylenkkien hyötyjen maksimointi

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla saat parhaan hyödyn irti päivittäisistä 30 minuutin kävelyistäsi:

 • Käytä mahdollisuuksien mukaan kuntoilunseurantalaitetta, jolla voit seurata vauhtiasi, sykettäsi ja askelmäärääsi. Tämä voi auttaa varmistamaan, että saavutat kohtuullisen intensiteetin viitearvot. Tavoittele vähintään 100 askelta minuutissa.
 • Lisää jaksoja - Sekoita kävelyvauhtia lisäämällä 1 minuutin jaksoja reipasta kävelyä 30 minuutin aikana. Intervallit nostavat sykettäsi ja lisäävät kalorien palamista.
 • Kävele ylämäkeen - etsi mäkisiä reittejä tai käytä juoksumattojen kaltevuusominaisuutta lisätäksesi harjoituksen intensiteettiä, kun se on mahdollista.
 • Heiluttele käsiäsi voimakkaasti kävellessäsi, jotta ylävartalosi treenaa ja kaloripoltto lisääntyy.
 • Käytä sauvakävelysauvoja, jotta kädet ja ylävartalo ovat aktiivisesti mukana kävelyn aikana.
 • Lisää voimaharjoitteita - pysähdy tekemään kehonpainolla tehtäviä kyykkyjä, lungeja tai lankkuja kävelyn aikana, jotta siitä tulee koko kehon harjoitus.
 • Kuuntele musiikkia - Pirteä musiikki voi lisätä kävelynopeutta ja intensiteettiä.
 • Kävele muiden kanssa - Kävelykaveri tai -ryhmä motivoi sinua kävelemään nopeammin ja pidempään.
 • Tutustu uusiin reitteihin - Uudet maisemat tekevät kävelyretkistä mielenkiintoisempia ja auttavat aikaa kulumaan nopeasti. Etsi mäkisiä reittejä tai polkuja haasteellisuuden lisäämiseksi.

Miten muuten voit lisätä liikunnan tasoa?

Asiantuntijat suosittelevat, että terveyshyötyjen lisäämiseksi ja painon hallitsemiseksi harrastetaan 300 minuuttia viikossa kohtuullisen intensiivistä liikuntaa. Tämä voi vähentää kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen, riskiä yli 25 prosenttia verrattuna 150 minuuttiin.

Jos päivittäinen 30 minuutin kävelytuntisi ei riitä 300 minuuttiin viikossa, tässä on muutamia tapoja lisätä aktiivisuutta:

 • Kävele pidempään tai jaa päivittäiset kävelyt kahteen tai useampaan kertaan.
 • Lisää muita kohtalaisia aerobisia aktiviteetteja, kuten uintia, pyöräilyä, tennistä, vesiaerobicia tai tanssikuntoa 2-3 päivänä viikossa.
 • Sisällytä 2 voimaharjoitusta viikossa. Painojen nostaminen auttaa rakentamaan lihaksia ja lisää aineenvaihduntaa.
 • Käy viikonloppuisin aerobic-, spin-, step- tai muulla sydänliikuntatunnilla.
 • Pelaa harrastusjoukkueurheilua, kuten lentopalloa tai koripalloa, muutaman kerran viikossa.
 • Piha- ja puutarhatyöt, joissa käytetään voimakkaita liikkeitä ja kannetaan raskaita taakkoja.
 • Käytä seisovaa työpöytää ja pidä aktiivisia taukoja istumisesta koko työpäivän ajan.
 • Käytä portaita ja kulje mahdollisimman paljon kävellen tai pyörällä.

Yhteenveto

150 minuutin viikoittainen reipas kävely voi tarjota huomattavia terveyshyötyjä ja auttaa painonhallinnassa. Hitaampi kävelytahti ja lyhyemmät kävelylenkit eivät kuitenkaan välttämättä riitä. Käytä kuntoilunseurantalaitteita vauhdin ja askelmäärän seuraamiseen. Harkitse kukkuloiden, intervallien ja käsivarsien liikkeiden lisäämistä kävelyn intensiteetin lisäämiseksi. Vielä suurempia hyötyjä saat, kun lisäät aktiivisuutta muilla aerobisilla harjoituksilla ja elämäntapamuutoksilla.

Tavoittele vähintään 30 minuutin kohtuullisen intensiivistä kävelyä viitenä päivänä viikossa. Varmista kuitenkin, että vauhtisi ja ponnistelujesi määrä on reipasta kävelyä, joka täyttää vähimmäisohjeet. Lisäaktiivisuuden lisääminen vähentää entisestään kroonisten sairauksien ja varhaisen kuolleisuuden riskiä. Fyysisesti aktiivisena pysyminen on yksi parhaista asioista, joita voit tehdä pitkän aikavälin terveytesi hyväksi.

Riittääkö 30 minuutin kävely päivässä liikunnaksi?

Kyllä, 30 minuutin kävelyä päivässä pidetään riittävänä liikuntana, jotta voit nauttia kävelyn terveyshyödyistä ja ylläpitää terveellisiä elämäntapoja.

Mitä hyötyä kävelystä on?

Kävelyllä on lukuisia etuja sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille. Joitakin hyötyjä ovat muun muassa parantunut sydän- ja verenkiertoelimistön kunto, vähentynyt kroonisten sairauksien riski, painonhallinta, lisääntynyt energiataso, parantunut mieliala sekä vahvistuneet lihakset ja luusto.

Voinko kävellä joka päivä?

Kyllä, voit kävellä joka päivä. Itse asiassa kävely joka päivä on hyvä tapa sisällyttää säännöllinen liikunta rutiineihisi ja hyödyntää kävelyn hyötyjä.

Riittääkö 30 minuuttia kävelyä päivässä?

Kyllä, 30 minuutin kävely päivässä riittää täyttämään suositellun päivittäisen liikuntamäärän. Department of Health and Human Services suosittelee vähintään 150 minuuttia kohtalaisen intensiivistä aerobista liikuntaa tai 75 minuuttia voimakasta aerobista liikuntaa viikossa, ja 30 minuutin kävely joka päivä täyttää helposti tämän vaatimuksen.

Mitä terveyshyötyjä on 30 minuutin kävelystä päivässä?

Kävely 30 minuuttia päivässä voi tarjota useita terveyshyötyjä, kuten sydän- ja verisuoniterveyden parantumisen, sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskin pienenemisen, verenpaineen alenemisen, keuhkojen kapasiteetin parantumisen, luuntiheyden lisääntymisen, painonhallinnan, stressin lievittämisen, mielenterveyden parantumisen ja kroonisten sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, riskin pienenemisen.

Onko kävely riittävän hyvä liikuntamuoto?

Kyllä, kävely on loistava liikuntamuoto. Se on kevyt, helposti lähestyttävä ja sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Säännöllinen kävely voi parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa, vahvistaa lihaksia ja luustoa, auttaa painonhallinnassa ja parantaa yleistä terveyttä ja hyvinvointia.

Voinko jakaa 30 minuutin kävelyn useampaan kertaan päivän aikana?

Kyllä, voit jakaa 30 minuutin kävelyn useampaan lyhyempään jaksoon päivän aikana. Tavoittele vähintään 10 minuutin kävelyä joka kerta, kun menet ulos. Kävele sitten 30 minuuttia yhtäjaksoisesti tai jaa se lyhyempiin jaksoihin, terveyshyödyt pysyvät samoina.

Kuinka monta askelta päivässä pitäisi ottaa, jos kävelen 30 minuuttia?

Jos kävelet 30 minuuttia päivässä, tavoittele vähintään 7 000-10 000 askelta. Askelmäärä voi kuitenkin vaihdella askelpituuden ja kävelynopeuden mukaan. Käytä askelmittaria tai kuntoilunseurantalaitetta, jotta voit seurata askeleitasi tarkasti.

Miten kävely voi edistää painonhallintaa?

Kävely voi auttaa painonhallinnassa polttamalla kaloreita ja lisäämällä aineenvaihduntaa. Säännöllinen kävely auttaa luomaan kalorivajeen, mikä voi johtaa painonpudotukseen tai auttaa ylläpitämään terveen painon. Kävelyn ja tasapainoisen ruokavalion yhdistäminen voi tehostaa painonhallintaa entisestään.

Kuinka usein ja kuinka kauan minun pitäisi kävellä nähdäkseni tuloksia?

Jotta kävelyllä olisi havaittavia tuloksia, on suositeltavaa kävellä vähintään 30 minuuttia joka päivä tai vähintään 150 minuuttia viikossa. Jos kuitenkin tavoittelet merkittävämpää painonpudotusta tai muita kuntotavoitteita, sinun on ehkä lisättävä kävelyharjoittelun kestoa ja intensiteettiä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku