Onko kurkuma Thin tai Thicken Your Blood?

Published:

Kurkuma on suosittu keltainen mauste, jota on käytetty vuosisatojen ajan intialaisessa keittiössä ja lääketieteessä. Nykyään kurkuma on saamassa suosiota länsimaissa superruokana ja lisäravinteena sen tulehdusta ehkäisevien ja antioksidanttisten ominaisuuksien ansiosta.

On kuitenkin jonkin verran keskustelua siitä, onko kurkumalla verta ohentavia vai sakeuttavia vaikutuksia. Mikä on siis totuus - ohentaako vai paksuuntuuko kurkuma verta?

Onko kurkuma Thin tai Thicken Your Blood

Mikä on kurkuma?

Kurkuma on inkivääriin kuuluva kasvi, joka on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Kurkumakasvin juuri kuivataan ja jauhetaan tutuksi keltaiseksi jauheeksi, jota käytämme mausteena.

Kurkuma sisältää kurkuminoideja, joista runsain on kurkumiini. Kurkumiini antaa kurkumalle sen keltaisen värin ja tarjoaa monia sen mahdollisia terveyshyötyjä.

Kurkumaa on käytetty ayurvedisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä tuhansia vuosia. Viime aikoina tiede on alkanut vahvistaa joitakin sen perinteisiä käyttötarkoituksia.

Kurkuman mahdolliset hyödyt

Nykyään kurkuma tunnetaan parhaiten sen tulehdusta ehkäisevistä vaikutuksista. Kurkumassa oleva kurkumiini on voimakas anti-inflammatorinen yhdiste, joka toimii samalla tavalla kuin ibuprofeenin kaltaiset lääkkeet.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että kurkuma voi myös:

  • Parantaa antioksidanttikapasiteettia
  • Parantaa niveltulehduksen oireita
  • Vähentää sydäntautiriskiä
  • Lievittää masennusta
  • Parantaa muistia ja aivotoimintaa
  • Ehkäistä hermoston rappeutumissairauksia, kuten Alzheimerin tautia.
  • Helpottaa ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta ja kaasua.
  • Nopeuttaa palautumista ja vähentää lihasten arkuutta harjoituksen jälkeen.
  • Suojaa sappirakkoa ja hoitaa sappikiviä.
  • Viivästyttää väsymystä harjoituksen aikana
  • Hoitaa ihosairauksia paikallisesti käytettynä

Paljon lisää tutkimusta tarvitaan vielä. Varhaiset havainnot ovat kuitenkin lupaavia kurkuman käytön kannalta monipuolisena terapeuttisena aineena.

Nyt sukelletaan keskusteluun - ohentaako vai sakeuttaako kurkuma veresi?

Onko kurkuma ohentaa verta?

On joitakin todisteita siitä, että kurkumalla voi olla luonnollisia verenohennusvaikutuksia.

Verihiutaleet ovat elimistössä verisoluja, jotka auttavat verta hyytymään ja pysäyttämään verenvuodon. Kun verihiutaleet kasaantuvat yhteen, ne voivat muodostaa verihyytymiä valtimoihin tai laskimoihin.

Verenohennuslääkkeet vähentävät verihiutaleiden kykyä tarttua yhteen ja muodostaa hyytymiä. Ne auttavat ehkäisemään vaarallisia hyytymiä, jotka voivat johtaa sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen ja keuhkoemboliaan.

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuma saattaa estää verihiutaleiden aggregaatiota - vähentää verihiutaleiden kykyä kasautua ja muodostaa hyytymiä.

Muutamissa tutkimuksissa on havaittu kurkumiinin estävän verihiutaleiden aggregaatiota samalla tasolla kuin aspiriini ihmisillä ja eläinkokeissa. Vaikutus edellytti kuitenkin suuria kurkumiiniannoksia.

Muut tutkimukset osoittavat, että kurkuma ja kurkumiini pidentävät verenvuotoaikaa ja vähentävät hyytymien muodostumista. Jälleen käytettiin hyvin suuria annoksia.

Teoriassa kurkumalla voi siis olla lieviä verenohennusvaikutuksia todella suurilla lisäannoksilla. Todisteet ovat kuitenkin epäjohdonmukaisia.

Joissakin tutkimuksissa ei ole havaittu vaikutusta verenvuotoaikaan tai muihin veren hyytymistekijöihin kurkumaa tai kurkumiinia käytettäessä. Mekanismit ovat epäselviä.

Kaiken kaikkiaan nykyiset tutkimustulokset eivät osoita lopullisesti, että kurkuma on tehokas verenohennuslääke. Tarvitaan lisää tutkimuksia sen ymmärtämiseksi, vaikuttaako kurkuma veren hyytymiseen ja miten se vaikuttaa siihen.

Ruoka-annoksilla kurkuman verenohennusvaikutus on todennäköisesti merkityksetön.

Onko kurkuma paksuntaa verta?

Toisaalta jotkut väittävät, että kurkumalla on verta sakeuttavia ominaisuuksia.

Verenohennuslääkkeet, kuten varfariini, estävät K-vitamiinia, joka on tärkeä hyytymistekijä. On olemassa jonkin verran huolta siitä, että suuriannoksisten kurkuma-valmisteiden käyttö voisi mahdollisesti kumota nämä vaikutukset.

Tärkein väite on, että kurkuma sisältää K1-vitamiinia. K-vitamiini auttaa aktivoimaan veren hyytymistekijöitä. K-vitamiinin puute johtaa veren ohenemiseen.

On totta, että kurkuma sisältää K1-vitamiinia. Sen määrä on kuitenkin minimaalinen verrattuna hyytymiseen vaikuttaviin annoksiin.

Yksi teelusikallinen kurkumajauhetta antaa vain 9 % K-vitamiinin suositellusta päivittäisestä saannista. Sinun pitäisi syödä erittäin suuria määriä kurkumaa saadaksesi riittävästi K-vitamiinia hyytymistekijöiden muuttamiseksi.

Joidenkin lähteiden mukaan kurkuma sisältää runsaasti oksalaatteja, jotka sitoutuvat kalsiumiin ja voivat teoriassa vaikuttaa veren hyytymiseen. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kurkuma on itse asiassa vähäoksalaattista ruokaa, eivätkä ravinnon oksalaatit ole merkittävä tekijä veren hyytymisessä.

Ei ole näyttöä siitä, että kurkuman nauttiminen tavanomaisessa määrin ruokavaliossa voisi paksuuntua tai häiritä veren hyytymistä estävien lääkkeiden käyttöä. Lisäannoksina on mahdollista, että vuorovaikutus on olemassa, mutta se on epätodennäköistä.

Onko kurkuma luonnollinen veren ohentaja?

Nykyisten tutkimusten perusteella kurkumalla ei näytä olevan merkittäviä veren ohenemista tai paksuuntumista edistäviä vaikutuksia normaaleina ruoka- tai lisäannoksina.

Tutkimukset osoittavat, että kurkuma ja kurkumiini voivat vaikuttaa hyytymiseen todella suurina pitoisuuksina. Mekanismit eivät kuitenkaan ole täysin selvillä.

Tässä on lyhyt yhteenveto:

  • Koeputki- ja eläinkokeet osoittavat, että kurkuma ja kurkumiini estävät verihiutaleiden aggregaatiota ja vähentävät hyytymien muodostumista hyvin suurina annoksina. Ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin rajallisia ja epäjohdonmukaisia.
  • Kurkuma ei ole tehokas luonnollinen verenohennuslääke ruokavaliossa tai normaaleina lisäannoksina. Äärimmäisen suurilla annoksilla voi mahdollisesti olla lieviä ohennusvaikutuksia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan.
  • Kurkuma ei todennäköisesti paksuuntuisi veressä millään kohtuullisella annoksella. K1-vitamiinipitoisuus on alhainen, eikä se aiheuta käytännössä huolta hyytymisen kannalta.
  • Tarvitaan tarkempia kliinisiä tutkimuksia ihmisillä, jotta voidaan selvittää, onko kurkumalla lopullisesti verihiutaleiden muodostumista estäviä vaikutuksia ja miten se voi olla vuorovaikutuksessa verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin tai aspiriinin, kanssa.

Kohtuudella käytettynä kurkuma vaikuttaa siis neutraalilta hyytymis- tai verenvuotoriskin kannalta. Vain erittäin suuret lisäannokset saattavat muuttaa hyytymiskykyä.

Jos käytät verenohennuslääkkeitä tai sinulla on verenvuotohäiriö, kysy lääkäriltäsi, ennen kuin otat kurkuma-valmisteita. Normaalin kulinaarisen käytön ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa ongelmia.

Kurkuma annostus suositukset

Kurkumassa olevalla kurkumiinilla on alhainen biologinen hyötyosuus, mikä tarkoittaa, että elimistölläsi on vaikeuksia imeä ja hyödyntää sitä.

Tutkimuksissa käytetään yleensä kurkumauutteita, jotka on standardoitu korkeisiin kurkumiinipitoisuuksiin. Kokonainen kurkumajauhe sisältää noin 3 % kurkumiinia. Useimmissa tutkimuksissa käytettyjen pitoisuuksien saamiseksi pitäisi kuluttaa valtavia määriä.

Tutkimusten mukaan jopa 8000 mg kurkumiinia päivässä on turvallista käyttää uutteiden kanssa. Mutta yli 2000 mg:n määrät voivat ärsyttää suolistoa.

Kurkumajauhetta pidetään turvallisena ja järkevänä jopa 8 gramman päivittäisenä annoksena. Suuremmat annokset voivat olla ongelmallisia pitkällä aikavälillä.

Hyödyllisten anti-inflammatoristen vaikutusten saamiseksi kannattaa käyttää vähintään 500 mg standardoitua kurkumauutetta tai noin 1⁄2-1 tl kurkumajauhetta päivittäin.

Pohjimmiltaan sinun pitäisi kuluttaa hulluja, epärealistisia määriä kurkumaa, jotta se vaikuttaisi merkittävästi hyytymistoimintaan. Normaalin kulinaarisen ja täydentävän käytön ei pitäisi ohentaa tai paksuntaa verta.

Liian paksun tai ohuen veren merkit

Verihyytymät ovat tärkeitä - ne pysäyttävät verenvuodon ja mahdollistavat paranemisen. Epänormaali hyytyminen voi kuitenkin myös estää verenkierron ja hapen pääsyn kehon osiin.

Seuraavassa on joitakin merkkejä siitä, että veresi voi olla liian paksua tai ohutta:

Paksun veren oireet:

  • Syvä laskimotromboosi (veritulppa jalassa)
  • Keuhkoembolia (verihyytymä keuhkoissa)
  • Aivohalvaus
  • Sydänkohtaus
  • Krooniset päänsäryt
  • Pistely tai tunnottomuus
  • Huimaus
  • Alentunut henkinen toimintakyky
  • Erektiohäiriöt

Ohuen veren oireet:

  • Nenäverenvuoto
  • Verenvuotavat ikenet
  • Voimakkaat kuukautisvuodot
  • Epänormaalit mustelmat
  • Petechia-pisteet iholla
  • Verta virtsassa tai ulosteessa
  • Anemia

Tarkkaile näitä oireita, jos olet huolissasi veren hyytymishäiriöistä. Oikea paksuus varmistaa, että veresi virtaa sujuvasti ja hyytyy normaalisti.

Home korjaustoimenpiteitä tasapainottaa veren paksuus

Voit muuttaa ruokavaliota ja elämäntapoja niin, että verenkierto ja hyytymistoiminta pysyvät tasapainossa:

Sakeuttaa verta luonnollisesti:

  • Syö runsaasti K-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita - lehtivihanneksia, naudanmaksaa, fermentoituja elintarvikkeita.
  • Ota K-vitamiini-, kalaöljy- tai nattokinaasilisää.
  • Paina ja nosta leikkaus- tai hiertymähaavoja verenvuodon tyrehdyttämiseksi.
  • Pysy nesteytettynä - nestehukka sakeuttaa verta.

Ohentaa verta luonnollisesti:

  • Syö raakoja hedelmiä ja vihanneksia ja vältä prosessoitua lihaa - vähennä hapetusstressiä.
  • Liikunta säännöllisesti - parantaa verenkiertoa.
  • Vähennä ylipainoa - alenna verenpainetta.
  • Vähennä alkoholin käyttöä ja lopeta tupakointi - rajoittaa veritulpan riskitekijöitä.
  • Ota ginkgo biloba-, valkosipuli- tai nattokinaasilisää.

Käy lääkärin vastaanotolla selvittääksesi epänormaalin hyytymisen taustalla olevat syyt. Ota verikokeita verihiutaleiden määrän ja hyytymisajan tarkistamiseksi.

Onko kurkuma Thin tai Thicken Blood?

  • Ruoka-annoksilla kurkumalla ei todennäköisesti ole merkittävää vaikutusta hyytymis- tai verenvuotoriskiin.
  • On joitakin todisteita siitä, että hyvin suurilla lisäannoksilla voi olla lieviä verenohennusvaikutuksia. Mekanismit ovat kuitenkin epäselviä, ja tietoja ihmisistä ei ole saatavilla.
  • On epätodennäköistä, että kurkuma sakeuttaa verta K-vitamiinin tai oksalaattien pitoisuuden vuoksi käytännön ruokavaliomäärissä.
  • Tarvitaan vielä lisätutkimuksia, jotta voidaan tehdä lopullisia päätelmiä kurkuman ja hyytymisen mahdollisista yhteisvaikutuksista.
  • Tarkkaile, onko verenpaksuuden epätavallisesta poikkeavia oireita, ja keskustele lääkärisi kanssa kaikista huolenaiheista.
  • Ylläpidä hyytymistoiminnan tasapaino pysymällä nesteytettynä, harrastamalla liikuntaa ja syömällä terveellistä ruokavaliota.

Riippumatta siitä, onko kurkumalla vaikutusta vereen, se vaikuttaa silti hyödylliseltä tulehduksen torjunnassa ja antioksidanttien saannissa, kun sitä käytetään järkevästi.

Ole vain varovainen erittäin suurten kurkuma- tai kurkumiiniuuteannosten kanssa, jos sinulla on veren hyytymishäiriöitä tai käytät veren hyytymistä estäviä lääkkeitä. Tarkista ensin lääkäriltäsi mahdolliset turvallisuusongelmat tai mahdolliset yhteisvaikutukset.

Tämän kirkkaan keltaisen juuren käyttäminen ruoanlaittoon ei kuitenkaan saisi häiritä verenkiertoa tai hyytymiskykyäsi tavallisissa ruokamäärissä.

Vähentääkö kurkuman keittäminen sen terveysvaikutuksia?

Joidenkin tutkimusten mukaan ruoanlaittoon liittyvä kuumuus voi vähentää kurkumiinin kurkumapitoisuutta. Kurkuman keittäminen rasvojen tai mustapippurin kanssa voi kuitenkin parantaa imeytymistä. Kaiken kaikkiaan kypsennetty ja raaka kurkuma säilyttävät edelleen terveysvaikutuksensa.

Mikä on ihanteellinen kurkuma-annos terveydelle?

500mg-2000mg kurkumauutetta, joka on standardoitu 95 % kurkumiiniksi, tai noin 1⁄2-1 teelusikallista kurkumajauhetta päivittäin on ihanteellinen tulehdusta ehkäisevien hyötyjen saavuttamiseksi. Suuremmilla annoksilla ei todennäköisesti saavuteta lisähyötyjä.

Onko kurkuma vuorovaikutuksessa verenpainelääkkeiden kanssa?

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuma saattaa hieman alentaa verenpainetta. Verenpainetta alentavia lääkkeitä käyttävien potilaiden on seurattava verenpainettaan kurkuma-valmisteita käytettäessä. Ruokamäärät eivät kuitenkaan todennäköisesti aiheuta yhteisvaikutuksia.

Voiko kurkumaa ottaa, jos käytät ehkäisypillereitä?

Ei ole näyttöä siitä, että kurkuma olisi vuorovaikutuksessa ehkäisypillereiden kanssa. Kurkuma voi kuitenkin mahdollisesti vaikuttaa joidenkin lääkkeiden imeytymiseen, jos sitä otetaan samanaikaisesti. Erottele annokset 2-3 tunnilla varmuuden vuoksi.

Onko turvallista käyttää kurkumaa raskaana ollessa?

Kurkuma elintarvikkeena on todennäköisesti turvallinen raskauden aikana. Kurkuma-valmisteita ei kuitenkaan suositella, sillä kurkumiinilla voi olla kohtua stimuloivia vaikutuksia. Tarkista aina ensin lääkäriltäsi.

Voiko kurkuma auttaa vähentämään kolesterolia?

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuma saattaa parantaa hieman kolesterolitasoja. Mekanismit ovat epäselviä, mutta ne liittyvät todennäköisesti tulehduksen vähenemiseen ja maksan toiminnan paranemiseen. Kurkuma yksinään ei todennäköisesti alenna merkittävästi kolesterolia.

Onko kurkuma vuorovaikutuksessa verensokeria alentavien lääkkeiden kanssa?

Kurkumiini voi tehostaa diabeteslääkkeiden vaikutuksia alentamalla verensokeria entisestään. Seuraa verensokeria tarkkaan, kun yhdistät kurkumavalmisteita diabeteslääkkeiden kanssa.

Voiko kurkumaa ottaa, jos sinulla on sappi- tai munuaiskiviä?

Suuret kurkuma-annokset voivat pahentaa jo olemassa olevia sappi- tai munuaiskiviä joillakin henkilöillä. Aloita pienemmillä annoksilla ja lopeta kurkuman käyttö, jos koet kipua tai epämukavuutta.

Onko turvallista ottaa kurkumaa joka päivä?

Kyllä, jopa 500-2000 mg kurkumauutetta tai 1 tl kurkumajauhetta päivittäin pitkällä aikavälillä pidetään tutkimusten mukaan turvallisena. Jaa annokset päivän mittaan yhden suuren annoksen sijaan.

Yhteenveto

Keskustelua käydään siitä, onko kurkumalla veren ohentavia vai sakeuttavia ominaisuuksia. Nykyiset tutkimukset osoittavat, että tavanomaisilla ruokavalio- tai lisäannoksilla kurkuma ei todennäköisesti vaikuta merkittävästi hyytymiseen tai verenvuotoriskiin. Eräät koeputki- ja eläinkokeet osoittavat, että erittäin suuret kurkuma- tai kurkumiinipitoisuudet voivat estää verihiutaleiden aggregaatiota ja vähentää hyytymien muodostumista. Mekanismit ovat kuitenkin epäselviä, ja kliiniset tutkimukset ihmisillä ovat vähäisiä ja ristiriitaisia. Vaikka hyvin suurilla annoksilla saattaa olla lieviä antikoagulanttivaikutuksia, ei ole vankkaa näyttöä siitä, että kurkuma voisi ohentaa verta tehokkaasti. Väitteet siitä, että kurkuma sakeuttaa verta, ovat myös perusteettomia, sillä K-vitamiinipitoisuus on liian alhainen vaikuttaakseen hyytymistekijöihin. Tarvitaan tarkempia ihmiskokeita, jotta voidaan todella ymmärtää, vaikuttaako kurkuma hyytymiseen. Normaaleina ruokamäärinä tai lisämäärinä kurkuma vaikuttaa kuitenkin neutraalilta veren virtauksen ja hyytymistoiminnan kannalta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku