Voiko kurkuma tehdä Acid Reflux pahentaa?

Published:

Happo refluksi on epämiellyttävä tila, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti. Sitä esiintyy, kun mahahappo virtaa takaisin ruokatorveen ja aiheuttaa oireita, kuten närästystä, röyhtäilyä ja nielemisvaikeuksia. Kurkuman kaltaisten luonnonlääkkeiden suosion kasvaessa monet happamasta refluksista kärsivät miettivät, voiko se helpottaa vai pahentaa oireita.

Kurkuma on kirkkaan keltainen mauste, joka on peräisin kurkumakasvista. Se sisältää kurkumiini-nimistä yhdistettä, jolla on vaikuttavia tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Kurkumaa on perinteisesti käytetty ayurvedisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä monien vaivojen hoitoon. Viime aikoina länsimainen lääketiede on alkanut tutkia kurkumaa sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi.

Voiko kurkuma tehdä Acid Reflux pahentaa

Mutta voiko kurkuma pahentaa happaman refluksin oireita? Tutustutaanpa yksityiskohtaisesti todisteisiin.

Miten kurkuma voi auttaa Acid Reflux

Kurkumalla on useita ominaisuuksia, jotka voisivat teoriassa auttaa lievittämään happamia refluksioireita:

 • Anti-inflammatoriset vaikutukset: Kurkuma on voimakas anti-inflammatorinen yhdiste. Se voi auttaa vähentämään tulehdusta ruokatorven limakalvolla, jota mahahappo ärsyttää.
 • Antioksidanttisuoja: Kurkuma sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka voivat auttaa neutraloimaan mahahappoa ja ehkäisemään ruokatorven kudoksen vaurioitumista.
 • Parempi ruoansulatus: Tämä voi mahdollisesti parantaa ruoansulatusta ja vähentää happamia refluksitapahtumia.
 • Alentaa vatsahapon tuotantoa: Kurkuma voi estää mahahapon eritystä vatsassa, mikä vähentää refluksin käytettävissä olevan hapon määrää.
 • Rauhoittavat ominaisuudet: Kurkuma: Kurkumaa on perinteisesti käytetty lievittämään ruoansulatuskanavan vaivoja. Kurkumassa olevat yhdisteet voivat päällystää ja suojata ruokatorven limakalvoa.

Ensi silmäyksellä nämä ominaisuudet saavat kurkuman näyttämään mahdollisesti hyödylliseltä luonnonlääkkeeltä happamien refluksioireiden hallintaan. Mutta voiko se todella auttaa vai pahentaako se mahdollisesti oireita?

Onko kurkuma on mitään sivuvaikutuksia, jotka voivat pahentaa Refluksi?

Vaikka kurkumalla on monia lupaavia terapeuttisia ominaisuuksia, on otettava huomioon muutamia mahdollisia sivuvaikutuksia:

Voi aiheuttaa pahoinvointia ja vatsavaivoja.

Kurkuma stimuloi sapen tuotantoa ja sappirakon supistumista. Suurina annoksina tämä voi johtaa pahoinvointiin, ripuliin, turvotukseen ja yleiseen vatsavaivaan joillakin henkilöillä. Nämä haittavaikutukset voivat teoriassa laukaista happamia refluksioireita herkillä ihmisillä.

Voi löysätä alemman ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa

Ruokatorven alempi sulkijalihas (LES) on lihasventtiili, joka sulkee ruokatorven mahalaukusta. Jos LES rentoutuu väärin, se voi päästää mahansisällön ja hapon takaisinvirtaamaan ylöspäin. Hyvin rajalliset tutkimukset osoittavat, että kurkuma voi auttaa rentouttamaan LES:ää, mikä voi edistää happojen takaisinvirtausta. Useimmat tutkimukset eivät kuitenkaan osoita merkittävää vaikutusta LES:n paineeseen.

Voi stimuloida mahahapon tuotantoa

Vaikka kurkuma saattaa joissakin tapauksissa estää mahahapon tuotantoa, toiset tutkimukset osoittavat, että se saattaa itse asiassa lisätä mahahapon eritystä. Koska kurkuma stimuloi happamamman mahamehun tuotantoa, se voi hypoteettisesti pahentaa refluksitautia.

On verenohennusvaikutuksia

Kurkuma voi tehdä verestä ohuempaa ja sen hyytymistä hitaampaa. Tämä voi mahdollisesti lisätä verenvuotoriskiä ja happoeroosion aiheuttamien haavaumakomplikaatioiden riskiä, jos refluksi on vaikea. Tämä vaikutus edellyttää kuitenkin suuria kurkuma-annoksia pitkiksi ajoiksi.

Voi laukaista allergisia reaktioita

Harvoin jotkut henkilöt voivat olla allergisia kurkumalle ja saada haittavaikutuksia, kuten kasvojen punoitusta, ihottumaa tai anafylaksiaa. Allergiset reaktiot voivat pahentaa happamia refluksioireita.

Vaikka kurkuman sivuvaikutukset ovat yleensä lieviä, on mahdollista, että ne voivat pahentaa happaman refluksin oireita herkillä henkilöillä. Katsotaanpa, mitä tieteellinen tutkimus paljastaa kurkuman vaikutuksesta happorefluksitautiin.

Mitä tutkimus sanoo kurkuma ja Acid Reflux?

Tiukkoja kliinisiä tutkimuksia, joissa analysoitaisiin erityisesti kurkuman vaikutuksia happamien refluksioireiden hoitoon, ei ole tehty. Käytettävissä olevat vähäiset tutkimukset tarjoavat kuitenkin joitakin hyödyllisiä näkemyksiä:

Pieni ihmiskoe

Vuonna 2011 tehdyssä pienessä tutkimuksessa 12 potilasta, joilla oli endoskopiassa vahvistettu happo refluksi, otti joko kurkumauutetta tai lumelääkettä kahdesti päivässä viiden päivän ajan. Kurkumaryhmässä happamat refluksioireet vähenivät merkittävästi ja endoskopia-arvot paranivat lumelääkkeeseen verrattuna. Tämä viittaa siihen, että kurkuma saattaa suojata happovaurioilta.

Tämä tutkimus oli kuitenkin liian pieni ja lyhyt, jotta se voisi antaa vakuuttavaa näyttöä kurkuman tehosta.

Kurkumiinin analysointi

Vuonna 2019 julkaistussa katsauksessa tarkasteltiin kurkumiinin, kurkuman aktiivisen ainesosan, vaikutuksia happaman refluksin hoitoon. Koeputkitutkimukset osoittivat, että kurkumiini voi estää pepsiinin toimintaa ja auttaa suojaamaan soluja happovaurioilta. Eläinkokeet osoittivat myös jonkin verran suojaavia vaikutuksia refluksivaurioita vastaan.

Vaikka tutkimukset ovat lupaavia, tarvitaan vielä ihmiskokeita, jotta voidaan vahvistaa, että kurkumiinilisät voivat ehkäistä refluksioireita pitkällä aikavälillä. Tarvittavia annoksia voi olla myös vaikea saavuttaa pelkällä ruokavaliolla.

Vaikutus alempaan ruokatorven sulkijalihakseen

Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kurkumiini ei vaikuttanut merkittävästi LES-paineeseen tai mahalaukun tyhjenemiseen 12 terveellä aikuisella, mikä viittaa siihen, että refluksitapahtumien riski on pieni. Rottatutkimus viittasi kuitenkin siihen, että kurkumiini saattaa rentouttaa LES:ää mahahaavan paranemisen jälkeen. Vaikutus LES:ään on siis edelleen epäselvä.

Suojaa joissakin tapauksissa, mutta voi myös pahentaa tilannetta.

Vuonna 2020 julkaistussa katsauksessa todettiin, että kurkuma vaikuttaa joissakin tutkimuksissa suojaavasti happaman refluksin komplikaatioilta, kuten ruokatorvitulehdukselta. Pahoinvoinnin ja vatsavaivojen kaltaiset haittavaikutukset viittaavat kuitenkin siihen, että se voi myös pahentaa refluksioireita joillakin henkilöillä.

Lisää ihmistutkimusta tarvitaan

Kaiken kaikkiaan, vaikka kurkumaa happorefluksin hoitoon koskeva varhainen tutkimus on lupaavaa, ei ole vielä tehty tiukkoja ihmiskokeita, jotka vahvistaisivat myönteiset vaikutukset. Tarvitaan lisätutkimuksia, jotta voidaan täysin ymmärtää, auttaako vai pahentaako kurkuma happamia refluksioireita pitkäaikaisessa käytössä.

Kuka voi haluta noudattaa varovaisuutta kurkuman kanssa?

Vaikka kohtuullinen kurkuman saanti ruokavaliosta on todennäköisesti turvallista useimmille ihmisille, tietyt yksilöt saattavat haluta noudattaa suurempaa varovaisuutta:

 • Ne, joilla on aiemmin ollut merkittäviä gastroesofageaalisia refluksikomplikaatioita, kuten verenvuotoa, haavaumia tai Barrettin ruokatorvea. Kurkuman teoreettiset haittavaikutukset voivat pahentaa vaikeaa refluksitautia.
 • Ihmiset, jotka käyttävät veren hyytymistä tai verihiutaleiden muodostumista estäviä lääkkeitä. Kurkuma voi lisätä verenvuotoriskiä, kun se yhdistetään näihin lääkkeisiin.
 • Kuka tahansa, jolla on sappikiviä tai sappiteiden tukoksia. Kurkuma voi stimuloida sappirakon supistumista.
 • Henkilöt, jotka käyttävät mahahappoa vähentäviä lääkkeitä. Kurkuma voi häiritä näiden lääkkeiden toimintaa.
 • Ihmiset, joilla on kurkuma-allergia tai yliherkkyys.

Tietenkin jokaisen, jolla on tällä hetkellä vakavia tai jatkuvia refluksioireita, tulisi käydä lääkärin luona, jotta komplikaatiot voidaan sulkea pois ennen kuin kokeilee kurkuman kaltaisia luonnollisia korjaustoimenpiteitä.

Vinkkejä sisällyttämällä kurkuma osaksi Acid Reflux ruokavalio

Niille, jotka haluavat testata kurkumaa varovasti, tässä on muutamia vinkkejä:

 • Aloita pienillä annoksilla, kuten neljännes teelusikallinen päivässä, jotta voit arvioida sietokykyä. Nosta annosta hitaasti 1/2-1 teelusikalliseen päivässä.
 • Sekoita kurkumajauhetta smoothieihin, kaurapuuroon, keittoihin ja kastikkeisiin. Muista yhdistää rasvojen tai mustapippurin kanssa imeytymisen tehostamiseksi.
 • Lisäravinteet tarjoavat väkevämpiä kurkuma-annoksia. Valitse kuitenkin enteropäällysteiset kapselit, jotta mahalaukun ärsytys olisi mahdollisimman vähäistä. Noudata annosteluohjeita.
 • Vältä kurkuman ottamista tyhjään vatsaan, erityisesti suurina annoksina. Ota aina ruoan kanssa.
 • Lopeta kurkuman käyttö, jos ilmenee huolestuttavia sivuvaikutuksia, kuten voimakasta pahoinvointia, ripulia tai kipua.
 • Vältä kurkumaa, jos sinulla on haavauma, kunnes se on täysin parantunut.
 • Tarkkaile mahdollisia kurkuman yhteisvaikutuksia lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden, antasidien, diabeteslääkkeiden ja muiden lääkkeiden kanssa.
 • Noudata yleistä happaman refluksin ruokavaliota, jossa on vähän laukaisevia aineita, kuten kofeiinia, alkoholia ja rasvaisia tai mausteisia ruokia.

Kohtuus ja oireiden tarkka seuranta ovat tärkeitä, kun kokeillaan luonnollisia korjaustoimenpiteitä, kuten kurkumaa happaman refluksin hoitoon. Se, mikä toimii hyvin joillakin henkilöillä, voi pahentaa toisten oireita.

Voiko kurkuma tehdä Acid Reflux pahentaa?

Sopivina annoksina kurkuma on todennäköisesti turvallinen useimmille ihmisille, jotka kamppailevat lievien tai kohtalaisten happamien refluksioireiden kanssa. Sen anti-inflammatoriset ja antioksidanttiset ominaisuudet lupaavat auttaa suojaamaan ruokatorven limakalvoa mahahappovaurioilta.

Joillakin ihmisillä voi kuitenkin esiintyä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia ja vatsavaivoja, etenkin suurina annoksina. On myös vain vähän kliinistä näyttöä, joka vahvistaa pitkäaikaiset hyödyt refluksitautien hoidossa.

Vaikka kurkuma näyttääkin mahdollisesti auttavan ruoansulatusta yleisesti, se ei ole takuuvarma ratkaisu happaman refluksin hoitoon. Yksilölliset reaktiot vaihtelevat suuresti. Kurkuma voi pahentaa oireita herkillä ihmisillä tai niillä, joilla on vakavia refluksikomplikaatioita.

Kuten minkä tahansa luonnollisen lääkkeen kanssa, puhu ensin lääkärisi kanssa, ennen kuin kokeilet kurkumaa, varsinkin jos käytät lääkkeitä tai sinulla on perussairauksia. Tee tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon tarjoajan kanssa löytääksesi oikeat ruokavalio- ja elämäntapamuutokset happaman refluksin hallitsemiseksi.

Kuinka paljon kurkumaa on turvallista ottaa päivittäin?

Happorefluksitautiin on parasta aloittaa pienillä annoksilla, kuten 1⁄4-1⁄2 teelusikallisella kurkumajauhetta päivässä. Lisää hitaasti 1 teelusikalliseen päivässä, jos siedät sitä hyvin. Jopa 1 000-2 000 mg kurkumiinilisien nauttiminen näyttää olevan turvallista useimmille ihmisille, mutta noudata etiketin ohjeita.

Milloin on paras aika ottaa kurkumaa?

Ota kurkumaa aterioiden ohella tai jonkin verran rasvan kanssa imeytymisen tehostamiseksi. Vältä sen ottamista tyhjään vatsaan, erityisesti suurina annoksina tai lisäannoksina, sillä se voi aiheuttaa mahalaukun haittavaikutuksia.

Mikä on paras tapa ottaa kurkumaa?

Kurkumajauheen sekoittaminen elintarvikkeisiin, kuten smoothieihin, keittoihin ja kastikkeisiin, on helppo tapa sisällyttää se ruokavalioon. Etsi enteropäällysteisiä kapseleita, jos kokeilet kurkuma-valmisteita vatsaärsytyksen minimoimiseksi.

Voinko ottaa kurkumaa samalla kun otan antasideja tai muita lääkkeitä?

On parasta neuvotella lääkärin kanssa ennen kuin käytät kurkumaa reseptilääkkeiden, kuten antasidien, rinnalla. Kurkuma voi mahdollisesti aiheuttaa yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden ja mahahappoa vähentävien lääkkeiden kanssa.

Onko turvallista ottaa kurkumaa joka päivä?

Päivittäinen kurkuman saanti suositeltujen kulinaaristen annosten rajoissa vaikuttaa turvalliselta useimmille terveille henkilöille. Sairauksista kärsivien tulisi keskustella lääkärin kanssa pitkäaikaisesta käytöstä. Pidä taukoa kurkumasta, jos ilmenee huolestuttavia sivuvaikutuksia.

Kuinka kauan kestää, että kurkuma auttaa happamat refluksioireet?

Ei ole riittävästi tutkimustietoa, jotta voitaisiin tietää tarkalleen, kuinka nopeasti kurkuma voi lievittää happaman refluksin oireita. Rajallisten tutkimusten mukaan voi kestää useita viikkoja päivittäistä käyttöä, ennen kuin mahdolliset hyödyt huomataan. Seuraa yksilöllisiä oireitasi tarkasti.

Voinko juoda kurkuma teetä happaman refluksin hoitoon?

Pieniä määriä kurkumateetä nauttiminen aterioiden välillä voi rauhoittaa joitakin refluksitautia sairastavia. Vältä kuitenkin suurten määrien juomista tyhjään vatsaan, sillä se voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia.

Mitkä ovat merkkejä siitä, että kurkuma pahentaa refluksiani?

Lopeta kurkuma, jos sinulla on sen ottamisen jälkeen voimakasta vatsakipua, närästystä, pahoinvointia, ripulia tai pahentunutta happamuutta. Vähäiset vatsavaivat voivat parantua pienemmillä annoksilla, jotka otetaan ruoan kanssa.

Voinko ottaa kurkumaa, jos minulla on refluksin aiheuttamia haavaumia tai eroosioita?

Vältä kurkuma-valmisteita, kunnes haavaumat, eroosiot tai muut vaurioituneet alueet ovat täysin parantuneet. Käytä sitten pieniä ruokamääriä varovasti nähdäksesi, siedätkö sitä. Keskustele käytöstä lääkärisi kanssa.

Onko turvallista käyttää kurkumaa raskauden aikana?

Raskaana olevien naisten tulisi välttää lääkemääriä kurkumaa, erityisesti ravintolisiä, sillä kurkumiinilla voi olla lieviä kohtua stimuloivia vaikutuksia. Pienet ruokamäärät ovat kuitenkin todennäköisesti hyviä. Keskustele asiasta gynekologin kanssa.

Voivatko lapset ottaa kurkumaa?

Kurkuma voi olla turvallinen pieninä ravintomäärinä vanhemmille lapsille. Vältä kuitenkin lääkekurkumaa tai kurkumiinilisien antamista alle 12-vuotiaille lapsille, ellei lastenlääkäri ole valvonut sitä.

Mitkä ruokavalion muutokset auttavat happaman refluksin?

Keskeistä on välttää yleisiä laukaisevia tekijöitä, kuten kahvia, alkoholia, suklaata, mausteisia ruokia ja suuria, runsaasti rasvaa sisältäviä aterioita. Syö pienempiä, useammin toistuvia vähähappoisia aterioita. Noudata tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota, jossa on runsaasti vihanneksia, hedelmiä, vähärasvaisia proteiineja ja terveellisiä rasvoja. Pysy nesteytettynä ja hallitse stressiä.

Yhteenveto

Kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa happaman refluksin hoitoon, mutta sillä on myös sivuvaikutuksia, jotka voivat pahentaa oireita. Pienet tutkimukset osoittavat, että kurkuma voi vähentää happovaurioita ja kipua, mutta se voi myös rentouttaa ruokatorven sulkijalihaksen ja stimuloida mahahappoa joissakin tapauksissa. Kurkuma on todennäköisesti turvallinen useimmille lievästä refluksista kärsiville, mutta niiden, joilla on vakavia oireita tai jotka käyttävät antikoagulantteja, tulisi noudattaa varovaisuutta. Vaikka rajalliset tutkimukset ovat lupaavia, tarvitaan vielä tarkempia ihmiskokeita, jotta kurkuman vaikutus happorefluksitautiin voidaan täysin ymmärtää. Ihmiset, joilla on herkkyys, voivat kokea pahoinvointia tai ripulia. Kohtuus ja oireiden tarkka seuranta ovat tärkeitä, kun kurkumaa käytetään happorefluksitautiin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku