Mitä välttää kurkumaa käytettäessä?

Published:

Kurkuma on suosittu intialainen mauste, jota on käytetty perinteisessä lääketieteessä vuosisatojen ajan. Se sisältää kurkumiinia, joka on yhdiste, jolla on voimakkaita anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Viime vuosina kurkuma on saavuttanut valtavan suosion terveyslisänä sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi.

On kuitenkin joitakin asioita, jotka sinun on otettava huomioon, kun käytät kurkuma-valmisteita. Tässä on 7 asiaa, joita kannattaa välttää kurkumaa käytettäessä.

Mitä välttää kurkumaa käytettäessä

1. Vältä kurkuman ottamista tyhjään vatsaan.

Kurkuma voi aiheuttaa vatsavaivoja, pahoinvointia ja ripulia, kun sitä otetaan tyhjään vatsaan. Kurkumassa oleva kurkumiini stimuloi mahahapon tuotantoa. Tämä voi pahentaa oireita henkilöillä, joilla on mahahaava tai happo refluksi.

Kurkuma-lisäravinteet on parasta ottaa ruoan kanssa. Sen ottaminen rasvojen tai mustapippurin kanssa parantaa imeytymistä. Mustapippuri sisältää piperiiniä, joka parantaa kurkumiinin hyötyosuutta 2000 %.

Kurkuman ottaminen tyhjään vatsaan voi siis pahentaa ruoansulatuskanavan ongelmia. Se imeytyy paremmin, kun se otetaan ruoan kanssa.

2. Älä ota kurkumaa, jos sinulla on sappikiviä tai sappiteiden tukos

Kurkuma voi aiheuttaa sappirakon supistuksia joillakin henkilöillä. Tämä voi pahentaa sappikoliikkia ihmisillä, joilla on sappikiviä tai sappitiehyen tukos.

Jos sinulla on siis diagnosoitu sappikiviä, kurkumaa on parasta välttää. Kysy lääkäriltäsi neuvoa ennen kurkuma-lisäravinteiden käyttöä, jos sinulla on jokin sappiteiden tukos.

3. Vältä kurkuman käyttöä ennen leikkausta

Kurkumalla on verenohennusvaikutuksia, jotka muistuttavat aspiriinia. Kurkuman käyttöä on parasta välttää 2 viikkoa ennen suunniteltua leikkausta.

Kurkuma voi mahdollisesti lisätä verenvuotoa leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Jos lopetat sen käytön hyvissä ajoin etukäteen, vaikutus ehtii hävitä.

Tarkista tietysti lääkäriltäsi, onko kurkuma sopiva käyttö ennen kirurgista toimenpidettä.

4. Älä ota kurkumaa, jos olet raskaana.

Kurkuman käytöstä raskauden aikana ei ole riittävästi tutkimustietoa. Kunnes lisää näyttöä on saatavilla, sitä on parasta välttää raskauden aikana.

Jotkut eläinkokeet osoittavat, että kurkumiini muuttaa testosteroni- ja estrogeenitasoja. Tämä herättää huolta kurkuman turvallisuudesta raskauden aikana.

Siksi raskaana olevien naisten ei pitäisi ottaa kurkumalisää ilman lääkärin valvontaa. Kurkuma ruoan mausteena ei kuitenkaan aiheuta ongelmia.

5. Vältä kurkuman ja verenohennuslääkkeiden yhdistämistä.

Kurkuma voi tehostaa reseptillä saatavien verenohennuslääkkeiden ja tulehduskipulääkkeiden vaikutuksia. Tämä lisää mustelmien ja verenvuodon riskiä.

Jos siis käytät antikoagulantteja, kuten varfariinia tai verihiutaleiden muodostumista estäviä lääkkeitä, keskustele lääkärisi kanssa ennen kurkuman käyttöä. Tarkkaile verenvuodon merkkejä, jos käytät kurkumalisää.

6. Älä ota kurkumaa, jos sinulla on raudanpuute.

Kurkumiini vaikuttaa raudan imeytymiseen ja aineenvaihduntaan. Raudanpuutteesta tai talassemiasta kärsivien henkilöiden tulisi välttää kurkumaa.

Raudanpuutteen riskissä olevien tulisi myös rajoittaa kurkuman saantia. Tähän kuuluvat raskaana olevat naiset, imeväisikäiset, nuoret ja naiset, joilla on runsaat kuukautisvuodot.

7. Vältä kurkuman käyttöä ennen leikkausta

Kurkuma voi mahdollisesti lisätä verenvuotoa leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Sen käyttöä on parasta välttää vähintään 2 viikkoa ennen suunniteltua leikkausta.

Tarkista tietysti lääkäriltäsi, onko kurkuma sopiva käyttö ennen kirurgista toimenpidettä. Kurkuman käytön lopettaminen hyvissä ajoin ennen leikkausta antaa verenvuotoon kohdistuvien vaikutusten hävitä.

Nyt kun tiedät, mitä kannattaa välttää, tarkastellaan joitakin yleisiä varotoimenpiteitä kurkuman turvalliseen käyttöön.

Yleiset varotoimet kurkuma lisäravinteet

Seuraavassa on joitakin yleisiä ohjeita kurkuma-valmisteiden turvallisesta käytöstä:

 • Noudata tuotteen etiketissä suositeltua annostusta. Älä ylitä 1000-1200 mg standardoitua kurkumiinia päivässä.
 • Etsi tuotteita, jotka on standardoitu sisältämään 95 % kurkuminoideja.
 • Vältä halpoja kurkumajauheita, jotka voivat olla täyteaineilla väärennettyjä. Etsi sertifioituja luomutuotteita tunnetuilta tuotemerkeiltä.
 • Ota kurkumaa rasvojen tai mustapippurin kanssa imeytymisen tehostamiseksi.
 • Aloita pienellä annoksella ja suurenna annosta vähitellen sivuvaikutusten tarkistamiseksi.
 • Vältä kurkuman ottamista tyhjään vatsaan happamien refluksioireiden ehkäisemiseksi.
 • Lopeta kurkuma-valmisteet 2 viikkoa ennen leikkausta.
 • Kysy lääkäriltä ennen kurkuman käyttöä, jos sinulla on jokin sairaus tai käytät reseptilääkkeitä.
 • Käytä kurkumaa varovasti, jos olet raskaana tai imetät. Rajoita käyttöä mausteena ja vältä ravintolisiä.
 • Rajoita kurkuman käyttöä, jos sinulla on raudanpuutos tai jos olet vaarassa saada alhaisia rautapitoisuuksia.
 • Lopeta kurkuma, jos havaitset haittavaikutuksia, ja ota yhteys lääkäriin.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kurkumalla on joitakin vasta-aiheita ja yhteisvaikutuksia, joista on syytä olla tietoinen. Se on kuitenkin todennäköisesti turvallinen useimmille ihmisille, kun sitä käytetään suun kautta sopivina annoksina. Kurkuman käytöstä on tietysti parasta keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

Nyt kun olemme käsitelleet, mitä kannattaa välttää, katsotaanpa kurkuman tärkeimpiä etuja.

Mikä on optimaalinen kurkuma-annos eri olosuhteissa?

Kurkumalle ei ole olemassa yleistä annostusta, joka sopisi kaikille. Optimaalinen annos riippuu siitä, miksi sitä käytetään. Seuraavassa on annostussuosituksia, jotka perustuvat tiettyihin terveydentiloihin:

 • Yleinen terveys: Ota 400-600 mg standardoituja kurkumiinikapseleita päivittäin. Tämä riittää terveyslisäksi terveille henkilöille.
 • Niveltulehdus: Ota 400-600 mg kurkumiinikapseleita 3 kertaa päivässä. Se on parasta ottaa yhdessä inkiväärin, boswellian tai kalaöljyn kanssa maksimaalisten hyötyjen saavuttamiseksi.
 • Korkea kolesteroli: Ota 1200 - 1500 mg kurkumiinia päivittäin. Se auttaa alentamaan LDL-kolesterolia ja lisäämään HDL-kolesterolia ihmisillä, joilla on kohonnut kolesteroli.
 • Haavainen paksusuolen tulehdus: 500 mg pepsiiniä päivittäin. Tämä erityinen kaava pepsiinin kanssa on tutkimusten mukaan tehokas haavaiseen paksusuolitulehdukseen.
 • Masennus: 20 mg piperiiniä 2-3 kertaa päivässä. Piperiini tehostaa kurkumiinin imeytymistä aivoihin parantaakseen masennuslääkkeiden vaikutusta.
 • Syöpä: 0,2 g-8 g kurkumiinia päivittäin. Näitä suuria määriä tulisi kuitenkin käyttää vain lääkärin ohjauksessa.

Annostus olisi siis räätälöitävä tilan mukaan. Aloita aina pienellä ja lisää sitä vähitellen minkä tahansa tilan suositellun vaihteluvälin puitteissa. Tietenkin on parasta neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, ennen kuin otat terapeuttisia annoksia kurkumaa mihin tahansa sairauteen.

Tiivistetään nyt joitakin tämän artikkelin keskeisiä kohtia, jotta voidaan vahvistaa, mitä sinun tulisi välttää kurkumaa käytettäessä.

Yhteenveto - Mitä tulisi välttää kurkuman käytön yhteydessä?

 • Älä ota kurkuma-valmisteita tyhjään vatsaan ruoansulatuskanavan haittavaikutusten välttämiseksi. Ota kurkuma ruoan tai maidon kanssa.
 • Vältä kurkumaa, jos sinulla on sappirakon ongelmia, kuten sappikiviä tai sappitiehyen tukos. Se voi pahentaa sappirakon supistuksia.
 • Lopeta kurkuman käyttö vähintään 2 viikkoa ennen suunniteltua leikkausta.
 • Älä ota kurkuma-valmisteita, jos olet raskaana tai yrität tulla raskaaksi.
 • Vältä kurkuman ja verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin, yhdistämistä lisääntyneen verenvuotoriskin vuoksi.
 • Rajoita kurkuman käyttöä, jos sinulla on raudanpuutos tai anemia. Suuret annokset voivat estää raudan imeytymistä.
 • Kurkumaa tulisi välttää myös verenvuotohäiriöiden yhteydessä. Ota yhteyttä lääkäriin ennen käyttöä.
 • Lopeta käyttö, jos havaitset haittavaikutuksia, kuten ihottumaa, päänsärkyä tai huimausta.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kurkuma on erittäin turvallista, kun useimmat terveet ihmiset käyttävät sitä kohtuullisesti. Joitakin varotoimia tarvitaan kuitenkin tiettyjen sairauksien perusteella. On parasta keskustella kurkuma-lisäyksestä lääkärisi kanssa, jotta voit määrittää asianmukaisen ja turvallisen käytön.

Päätelmä

Kurkuma on ikivanha mauste, jolla on useita tutkittuja terveyshyötyjä - tulehduksen ja kivun lievittämisestä mielialan ja kolesterolin parantamiseen. Kurkuman liialliseen käyttöön liittyy kuitenkin joitakin riskejä tietyissä väestöryhmissä.

Välttämällä tässä artikkelissa kuvattuja rajoituksia useimmat ihmiset voivat turvallisesti ottaa kurkuma-valmisteita ja saada suuria terveyshyötyjä. Muista kuitenkin kuulla lääkärin neuvoa ennen kurkuman lisäämistä terveysohjelmaasi.

Kun kurkuma otetaan sopivina annoksina tasapainoisen ruokavalion ja elämäntavan ohella, se voi olla erinomainen luonnollinen lisäravinne. Se tarjoaa tehokkaan päivittäisen antioksidanttien ja tulehdusta ehkäisevien yhdisteiden lisäyksen.

Huomioi kuitenkin aiemmin mainitut mahdolliset yhteisvaikutukset ja vasta-aiheet. Näin varmistat, että voit kerätä kurkuman edut ilman riskejä.

Keskity siis olosuhteisiin, jotka vaativat varovaisuutta, ja tee kurkumasta osa rutiinia parantaaksesi yleistä hyvinvointia.

Usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat kurkuman sivuvaikutukset?

Kurkumaa pidetään erittäin turvallisena, kun sitä käytetään ravinnoksi. Suuret lisäannokset voivat kuitenkin aiheuttaa herkillä henkilöillä haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä, ihottumaa, ripulia tai pahoinvointia. Vähennä annosta, jos haittavaikutuksia ilmenee.

Onko kurkuma vuorovaikutuksessa lääkkeiden kanssa?

Kyllä, kurkuma saattaa olla vuorovaikutuksessa verihiutaleiden, NSAID-lääkkeiden, diabetes- ja verenpainelääkkeiden kanssa. Se voi lisätä verenvuotoriskiä, kun se yhdistetään antikoagulantti- ja verihiutalelääkkeisiin. Keskustele kurkuman käytöstä lääkärisi kanssa, jos käytät lääkkeitä.

Voinko ottaa kurkumaa, jos minulla on happo refluksi?

Kurkuma voi pahentaa joidenkin henkilöiden happamia refluksioireita. Se on parasta ottaa ruoan kanssa eikä tyhjään vatsaan. Aloita pienillä annoksilla ja lopeta käyttö, jos se pahentaa happamuutta tai GERD-oireita.

Onko turvallista ottaa kurkumaa joka päivä?

Kyllä, on yleisesti ottaen turvallista ottaa 400-600 mg standardoitua kurkumauutetta päivittäin yleisen terveyden kannalta. Mutta hyvin suurten määrien ottamisen pitkäaikaisturvallisuutta ei tunneta. On parasta pitää taukoja ajoittain.

Kuinka kauan kestää, että kurkuma lisäravinteet toimivat?

Hyödyt, kuten kivunlievitys, voidaan havaita jo muutaman viikon säännöllisen käytön jälkeen. Kroonisempien sairauksien, kuten niveltulehduksen tai korkean kolesterolipitoisuuden, kohdalla voi kuitenkin kestää 2-3 kuukautta, ennen kuin kurkuma-lisäys tehoaa. Vaikutukset kehittyvät ajan myötä jatkuvalla käytöllä.

Voinko ottaa kurkumaa, jos minulla on munuaiskivi?

Kurkumalla on korkea oksalaattipitoisuus. Niinpä ihmisten, joilla on ollut kalsiumoksalaattimunuaiskiviä, tulisi rajoittaa kurkuman käyttöä tai välttää sitä. Hyvin suuret annokset voivat lisätä munuaiskiviriskiä.

Onko kurkuma auttaa laihtuminen?

Jotkut varhaiset tutkimukset osoittavat, että kurkuma voi mahdollisesti auttaa rasvanpolttoa ja laihtumista. Näyttö on kuitenkin rajallista, ja lisää ihmistutkimuksia tarvitaan. Kurkumaa ei siis voida vielä suositella laihdutusvalmisteeksi.

Voinko ottaa kurkumakapseleita yöllä?

Kyllä, voit ottaa kurkumakapseleita milloin tahansa - aamulla tai illalla. Parantaaksesi imeytymistä, ota se rasvojen tai öljyjen kanssa. Kurkuman ottaminen yöllä voi auttaa lievittämään nivelkipuja ja tulehduksia yön yli.

Kuinka kauan kurkuma pysyy elimistössäsi?

Kurkuman yhdisteet metaboloituvat ja poistuvat 8-12 tunnin kuluessa. Säännöllisessä käytössä tapahtuu kuitenkin jonkin verran kertymistä, ja hyödyt jatkuvat pitkään käytön lopettamisen jälkeen. Kurkuman vaikutukset vähenevät 2-3 viikon kuluessa lisäravinteiden lopettamisesta.

Kumpi on parempi - kurkuma tee vai kapselit?

Kapselit mahdollistavat vakioidumman annostelun. Mutta myös kurkumatee tarjoaa etuja, varsinkin jos se on valmistettu tuoreista juurista. Keittäminen lisää liukoisuutta ja hyödyllisten yhdisteiden vapautumista. Lisää teehen mustapippuria imeytymisen tehostamiseksi.

Tämä kattaa joitakin yleisiä kysymyksiä kurkumasta, joita ei ole jo käsitelty aiemmin. Kerro minulle, jos tarvitset selvennystä tai sinulla on lisäkysymyksiä!

Yhteenveto

Kurkuma on suosittu intialainen mauste, joka on saavuttanut valtavan suosion terveyslisänä sen mahdollisten terveyshyötyjen ansiosta. Kurkumassa olevalla kurkumalla on tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia, joista voi olla hyötyä erilaisissa tiloissa. Kurkumaan liittyy kuitenkin joitakin varotoimia. Se voi pahentaa sappirakon supistuksia, joten sitä tulisi välttää sappikivien yhteydessä. Kurkumalla on myös verta ohentavia vaikutuksia, joten sen käyttö tulisi lopettaa 2 viikkoa ennen leikkausta verenvuotoriskien välttämiseksi. Sitä on myös parasta välttää raskauden aikana eläinkokeissa havaittujen hormonivaikutusten vuoksi. Kurkumalla voi olla yhteisvaikutuksia verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin ja verihiutaleiden estolääkkeiden kanssa, mikä lisää verenvuotoriskiä. Rautavajeesta tai anemiasta kärsivien henkilöiden tulisi myös rajoittaa kurkuman saantia, koska se estää raudan imeytymistä. Vaikka kurkuma-valmisteet ovat useimmille turvallisia, kun ne otetaan suun kautta ruokamäärinä, niillä voi olla yhteisvaikutuksia, ja niitä tulisi käyttää varovasti lääkärin valvonnassa, erityisesti niille, joilla on erityisiä sairauksia. Kurkuma voi kuitenkin suositelluissa annoksissa tarjota tulehdusta ehkäiseviä, antioksidanttisia, kolesterolia alentavia ja useita muita terveyshyötyjä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku