Onko paras aika ottaa kurkuma?

Published:

Kurkuma on suosittu intialainen mauste, jota on käytetty ruoanlaitossa ja lääketieteessä vuosisatojen ajan. Se sisältää kurkumiinia, joka on yhdiste, jolla on voimakkaita anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Viime vuosina kurkuma on saavuttanut valtavan suosion terveyslisänä sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi. Mutta kun on kyse siitä, että tästä supermausteesta saadaan kaikki irti, monet ihmettelevät - onko olemassa optimaalinen aika ottaa kurkuma-lisäravinteita?

Tässä kattavassa oppaassa perehdymme kurkuman ja kurkumiinin taustalla olevaan tutkimukseen, tarkastelemme mahdollisia hyötyjä, joita saat optimoimalla sen ottamisen ajankohdan, ja annamme vinkkejä imeytymisen maksimoimiseksi. Lue lisää saadaksesi tietää, onko ajoituksella väliä kurkuma-lisäravinteiden ottamisessa.

Onko paras aika ottaa kurkuma

Yleiskatsaus kurkumasta ja kurkumiinista

Kurkuma on kelta-oranssi mauste, joka on peräisin Curcuma longa -kasvista. Se on yksi curryjauheen tärkeimmistä ainesosista, ja se antaa currylle elinvoimaisen kultaisen värin. Kurkumalla on lämmin, kitkerä maku, ja sitä käytetään ruoanlaitossa, erityisesti eteläaasialaisessa keittiössä.

Kurkumassa oleva lääkeaine on kurkumiini. Kurkumiini on vastuussa kurkuman eloisasta väristä ja suurimmasta osasta sen terapeuttisista vaikutuksista. Tutkimukset ovat osoittaneet kurkumiinin olevan voimakas antioksidantti ja anti-inflammatorinen aine. Se moduloi elimistön tulehdusreittejä ja voi auttaa vähentämään hapetusstressiä.

Kurkumiini voi hyödyttää esimerkiksi niveltulehdusta, metabolista oireyhtymää ja sydänsairauksia ja jopa viivästyttää aivojen ikääntymistä. Sen uskotaan toimivan vuorovaikutuksessa useiden molekyylikohteiden kanssa, jotka ovat mukana tulehduksessa.

Mutta siinä on juju - kurkumiini imeytyy huonosti verenkiertoon. Se on hydrofobinen, eli se ei liukene hyvin veteen. Tämän seurauksena vain pieni osa nautitusta kurkumiinista imeytyy ehjänä.

Miten voit siis maksimoida kurkumiinin imeytymisen? Tarkastellaan ensin tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, miten hyvin se imeytyy ja hyödynnetään.

Mikä vaikuttaa kurkumiinin imeytymiseen?

On useita tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka paljon kurkumaa kehosi imee kurkumalisää ottaessasi:

Biologisen hyötyosuuden parantajat

Biosaatavuudella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon yhdisteestä pääsee verenkiertoon ja on elimistön käytettävissä. Aineet, jotka parantavat kurkumiinin biologista hyötyosuutta, voivat lisätä merkittävästi sen määrää verenkierrossa.

Kurkumiinivalmisteisiin lisättyjä yleisiä hyötyosuutta parantavia aineita ovat piperiini, fosfolipidit ja öljyt. Piperiini on mustapippurista saatava alkaloidi, joka voi parantaa kurkumiinin imeytymistä jopa 2000 %.

Rasvapitoisuus

Kurkumiini on rasvaliukoinen, joten sen nauttiminen rasvojen tai öljyjen kanssa voi lisätä imeytymistä. Tutkimukset osoittavat, että pienenkin öljymäärän, kuten kookos- tai oliiviöljyn, lisääminen kurkumiinin joukkoon parantaa huomattavasti sen biologista hyötyosuutta.

Elintarvikkeiden vaikutukset

Kurkumiinin ottaminen aterian yhteydessä näyttää lisäävän biosaatavuutta verrattuna sen ottamiseen tyhjään vatsaan. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että imeytyminen lisääntyi 2000 prosenttia, kun kurkumiinia nautittiin aterian aikana.

Suoliston terveys

Ruoansulatuselimistön tila vaikuttaa myös kurkumiinin imeytymiseen. Tilat, kuten vuotava suolisto tai tulehduksellinen suolistosairaus, voivat heikentää imeytymistä. Suoliston terveyden optimointi prebiooteilla, probiooteilla ja tulehdusta ehkäisevillä elintarvikkeilla voi parantaa kurkumiinin biologista hyötyosuutta.

Theracurmin vs. Tavallinen kurkumiini

Theracurmin on patentoitu kurkumiinin muoto, jolla on erinomainen imeytyminen. Se käyttää mikroskooppisia hiukkasia ja luonnollisia emulgointiaineita, jotka parantavat biologista hyötyosuutta jopa 27-kertaisesti tavallisiin kurkumiiniuutteisiin verrattuna.

Nyt kun tiedämme tärkeimmät imeytymiseen vaikuttavat tekijät, tarkastellaan, miten kurkuma-lisäravinteiden ajoittaminen aterioiden tai muiden ravintoaineiden kanssa voisi optimoida kurkumiinipitoisuuksia.

Edut optimoimalla kun otat kurkuma

Kurkuma-lisäravinteiden ottaminen tiettyjen elintarvikkeiden tai ravintoaineiden kanssa näyttää lisäävän huomattavasti sitä, kuinka paljon kurkumiinia elimistösi imee ja käyttää.

Seuraavassa on joitakin näyttöön perustuvia etuja, jotka optimoidaan kurkumaa käytettäessä:

 • Kohonneet kurkumiinipitoisuudet veressä - Kurkuman ottaminen rasvojen, öljyjen tai hyötyosuuden parantajien kanssa johtaa huomattavasti korkeampiin kurkumiinipitoisuuksiin plasmassa kuin pelkkä kurkumiini.
 • Parannetut tulehdusta ehkäisevät vaikutukset - Korkeammat kurkumiinipitoisuudet parantavat sen kykyä torjua tulehdusta. Tämä johtaa suurempiin terapeuttisiin vaikutuksiin.
 • Parempi antioksidanttikapasiteetti - Korkeammat kiertävät kurkumiinipitoisuudet vahvistavat antioksidanttipuolustusta ja auttavat lieventämään hapetusstressiä.
 • Kohdennetut hyödyt - Kurkuman nauttimisen ajoittaminen voi parantaa sen vaikutuksia tiettyihin sairauksiin, kuten niveltulehdukseen, aineenvaihduntaan ja sydämen terveyteen.
 • Vähemmän tarvittavia annoksia - Koska kurkumiinia imeytyy enemmän annosta kohti, saatat tarvita vähemmän lisäravinteita tavoitetasojen saavuttamiseksi.
 • Sivuvaikutusten lieventäminen - Parannettu imeytyminen voi minimoida kurkumiinin kulkeutumisen suolistoon, mikä vähentää ruoansulatuskanavan sivuvaikutusten riskiä.

Lopputulos on, että oikea ajoitus voi lisätä huomattavasti sitä, kuinka paljon kurkumiinia elimistösi imee. Katsotaanpa joitakin parhaita ajankohtia kurkuman nauttimiselle.

Paras aika ottaa kurkuma lisäravinteet

Kurkuma-lisäravinteiden ottamisen optimointi voi todella kannattaa, sillä se parantaa imeytymistä ja hyötyjä. Seuraavassa on muutamia parhaita aikoja ottaa kurkumaa:

Aterioiden kanssa

Useat tutkimukset osoittavat, että kurkumiinin ottaminen ruoan kanssa parantaa imeytymistä merkittävästi. Yksi tutkimus osoitti, että biosaatavuus lisääntyi 2000 %, kun se otettiin aterian yhteydessä!

Uskotaan, että ruoka auttaa stimuloimaan sapen tuotantoa, mikä parantaa kurkumiinin liukoisuutta ja imeytymistä suolistossa. Varmista, että otat kurkumakapselit aterian aikana tai heti aterian jälkeen optimaalisten vaikutusten saavuttamiseksi.

Vinkki: Rasvojen tai öljyjen, kuten kookos-, oliivi- tai pellavansiemenöljyn, kanssa.

Aamu tyhjällä vatsalla

Vaikka kurkumiinin imeytyminen tehostuu ruoan kanssa nautittuna, myös tyhjästä vatsasta voi olla hyötyä.

Eräässä tutkimuksessa raportoitiin, että kurkumiinin ottaminen heti aamulla johti nopeaan imeytymiseen ja korkeampiin huippupitoisuuksiin veressä kuin myöhemmin päivällä.

Jotkut ravitsemusasiantuntijat suosittelevat kurkuman käyttöä ennen ruokailua. Näin se saavuttaa nopeasti huipputasot ennen kuin se metaboloituu ja erittyy.

Huomaa, että yli 500 mg:n kurkumiiniannokset tyhjään vatsaan voivat lisätä sivuvaikutusten, kuten päänsäryn tai pahoinvoinnin, riskiä herkillä ihmisillä.

Yö ennen nukkumaanmenoa

On jonkin verran näyttöä siitä, että kurkumiinin ottaminen ennen nukkumaanmenoa parantaa imeytymistä ja hyödyntämistä yön yli.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että nukkumaanmenoaikainen annos piti veripitoisuudet koholla yli 10 tuntia pidempään kuin aamulla nautittu annos.

Illalla nautittu kurkumiini voi imeytyä paremmin, koska ruoansulatuskanavan liikkuvuus on hitaampaa ja ruoansulatuskanavan läpimenoaika pidempi nukkumisen aikana.

Harkitse päivittäisen kurkumiinilisän ottamista noin 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, jotta imeytyminen yön yli olisi mahdollisimman hyvä.

Liikunnan jälkeen

Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että kurkumiinin ottaminen liikunnan jälkeen voi vahvistaa sen antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä hyötyjä.

Intensiivinen fyysinen aktiivisuus voi aiheuttaa lyhytaikaista tulehdusta ja oksidatiivista stressiä. Kurkumiini auttaa torjumaan näitä vaikutuksia, vähentämään lihasvaurioita ja nopeuttamaan palautumista.

Kokeile ottaa kurkumiinilisä 1 tunnin sisällä harjoituksen jälkeen. Muista vain yhdistää se piperiiniin tai öljyihin, jotta biosaatavuus paranee.

Ennen runsasrasvaisia aterioita

Vaikka ravintorasvat voivat lisätä kurkumiinin imeytymistä, ne voivat myös heikentää sen toimintaa. Kurkumiinin rasvasidonta-aktiivisuus voi heikentyä, kun ylimääräisiä rasvoja on läsnä.

Tutkimusten mukaan kurkumiinin ottaminen 30-60 minuuttia ennen runsasrasvaista ateriaa saattaa mahdollistaa sen täydellisen imeytymisen ennen kuin suuri osa ravinnon rasvasta pääsee ruoansulatuskanavaan.

Tämä auttaa maksimoimaan biosaatavuuden ja säilyttämään kurkumiinin terapeuttiset vaikutukset. Kokeile tätä strategiaa ennen rasvaisten, rasvaisten tai paistettujen ruokien nauttimista.

Mustalla pippurilla

Muistatko, että mustapippurin piperiini voi parantaa kurkumiinin hyötyosuutta jopa 2000%?

Muista ottaa kurkuma-valmisteita, joissa on bioperiiniä, tai lisätä ripaus mustapippuria ruokaan, kun valmistat ruokaa kurkumalla.

Maksimaalisten vaikutusten saavuttamiseksi sinun tulee käyttää noin 10-20 mg piperiiniä jokaista 2-4 grammaa kurkuma-valmistetta kohti. Yhdistelmä vie imeytymisen seuraavalle tasolle!

Kuinka käyttää näitä ajoitusstrategioita

Seuraavassa on muutamia yksinkertaisia tapoja toteuttaa näitä näyttöön perustuvia strategioita:

 • Ota kurkumiinikapseleita aterioiden aikana, jotka sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja, kuten avokadoa, pähkinöitä, oliiviöljyä tai rasvaista kalaa.
 • Lisää kurkumajauhetta tai -uutetta smoothieen kookos- tai pellavaöljyn kanssa imeytymisen tehostamiseksi.
 • Ripottele kurkumaa kananmuniin, keittoihin tai muhennoksiin yhdessä mustapippurin kanssa ennen syömistä.
 • Tee "kultainen tahna" käyttämällä kurkumajauhetta, kookosöljyä ja mustapippuria päivittäin.
 • Valitse kurkumiinilisä, jossa on piperiiniä tai emulgointiaineita biosaatavuuden parantamiseksi.
 • Aseta muistutus kurkumiinivalmisteiden ottamisesta juuri ennen nukkumaanmenoa tai treenin jälkeen.

Ammattilaisten vinkki: Harkitse vuorottelua eri ajankohtien välillä kattaaksesi kaiken. Ota esimerkiksi joinakin päivinä aamiaisen yhteydessä ja toisina päivinä ennen nukkumaanmenoa.

Mahdolliset haittavaikutukset kurkuma lisäravinteet

Kurkumiinin imeytymisen parantaminen voi auttaa välttämään sivuvaikutuksia minimoimalla tarvittavan annoksen. Mutta muista, että kurkuma voi silti aiheuttaa:

 • Vatsavaivat, kun niitä otetaan suuria määriä tai tyhjään vatsaan.
 • Verenohennus, joten antikoagulanttilääkkeitä käyttävien on otettava yhteys lääkäriin.
 • Lisääntynyt sapen eritys, joka voi pahentaa sappirakon ongelmia.
 • Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa, mukaan lukien masennuslääkkeet ja verensokeria alentavat lääkkeet.

Noudata suositeltuja annoksia ja vältä kurkuma-valmisteiden käyttöä, jos sinulla on sappikiviä tai verenvuotohäiriö. Keskustele ensin lääkärisi kanssa, jos käytät lääkkeitä.

Kaikki yhdessä - yhteenveto

Kerrataanpa lyhyesti kaikki, mitä olemme käsitelleet parhaasta ajankohdasta ottaa kurkumaa:

 • Kurkumiini imeytyy huonosti yksinään, joten ajoitus ja yhdistelmät ovat avainasemassa.
 • Ota ruoan, öljyjen tai piperiinin kanssa, jotta imeytyminen ja vaikutukset lisääntyvät merkittävästi.
 • Aamulla, nukkumaanmenoaikaan tai harjoittelun jälkeen voi mahdollistaa kurkumiinipitoisuuksien nopean imeytymisen ja pitkittyneen nousun.
 • Nauti 30-60 minuuttia ennen rasvaisia aterioita maksimoidaksesi imeytymisen ja toiminnan.
 • Vaihda eri ajoitusstrategioita aamulla, keskipäivällä tai illalla, jotta kaikki lähtökohdat ovat katettuina.

Lopputulos on, että kurkuman oikea ajoitus optimoi terveyshyödyt. Ota tätä supermaustetta oikeaan aikaan vähentääksesi tulehdusta, torjuaksesi hapetusstressiä ja pitääksesi kehosi parhaimmillaan.

Usein kysytyt kysymykset

Onko sinulla vielä kysyttävää siitä, milloin kurkumaa kannattaa ottaa? Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin:

Pitäisikö minun ottaa kurkumaa ennen vai jälkeen syömisen?

Paras aika ottaa kurkumaa on aterian aikana tai heti aterian jälkeen. Kurkuman ottaminen ennen ruokailua tyhjään vatsaan on ok, mutta se voi aiheuttaa sivuvaikutuksia herkille ihmisille.

Mikä on paras aika päivästä ottaa kurkumaa?

Kaksi optimaalista ajankohtaa ovat aamu tyhjään vatsaan, jotta saavutetaan huippuimeytyminen, ja yöllä ennen nukkumaanmenoa, jotta kohonnut kurkumiinipitoisuus jatkuu.

Kuinka usein minun pitäisi ottaa kurkumaa päivässä?

Useimmissa tutkimuksissa käytetään kurkuma-annoksia, jotka vaihtelevat 500-2000 mg:n välillä päivittäin. Tämä on parasta jakaa 2-3 annokseen, jotka otetaan ruoan kanssa imeytymisen tehostamiseksi.

Pitäisikö minun juoda kurkumateetä ennen nukkumaanmenoa?

Kyllä, kurkuma-teen juominen ennen nukkumaanmenoa voi edistää imeytymistä yön yli. Muista lisätä rasvaa, kuten kookosmaitoa, tai ripaus mustapippuria.

Onko parempi ottaa kurkumaa ennen vai jälkeen harjoituksen?

Tutkimukset osoittavat, että kurkuma-lisäravinteiden ottaminen 1 tunnin sisällä harjoituksen jälkeen ehkäisee tulehdusta ja hapettumisvaurioita, joita harjoitus aiheuttaa.

Päätelmä

Kurkuman ottamiselle on selvästi optimaaliset ajat, jolloin imeytyminen ja hyödyt voidaan maksimoida. Ihanteellinen aika riippuu tekijöistä, kuten annostuksesta, aterian sisällöstä ja omasta kehostasi. Oikea ajoitus tarjoaa anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia vaikutuksia juuri silloin, kun tarvitset niitä eniten.

Muista nämä keskeiset seikat:

 • Ota kurkumiinia rasvan tai piperiinin kanssa lisätäksesi imeytymistä jopa 2000%.
 • Imeytyminen tehostuu, kun se otetaan aterian aikana, juuri ennen ateriaa tai aterian jälkeen.
 • Kuluttaa ensimmäisenä aamulla ja ennen nukkumaanmenoa mahdollisesti pidentää kohonnut veren tasot
 • Ota pian harjoittelun jälkeen tai ennen runsasrasvaisia aterioita kohdennettujen hyötyjen saamiseksi.

Joten kokeile kurkuma-ajoitusta ja katso, huomaatko eron olossasi. Kun tätä superjuurta käytetään oikeaan aikaan, kurkumiinin imeytyminen ja hyödyt nousevat korkeimmalle mahdolliselle tasolleen.

Mitä eroa on kurkumalla ja kurkumiinilla?

Kurkuma on Curcuma longa -kasvin juurista valmistettu mauste. Kurkuma on kurkuman aktiivinen yhdiste, joka antaa sille sen elinvoimaisen värin ja lääkkeelliset vaikutukset. Kurkumiinivalmisteet sisältävät erittäin väkeviä kurkumiiniuutteita.

Kuinka paljon kurkumaa on kurkumassa?

Raaka kurkuman juuri sisältää noin 3 % kurkumiinia. Kurkumajauheessa kurkumapitoisuus on hieman korkeampi, lähemmäs 5 %. Kurkumiinilisät on standardoitu 95 %:n kurkumiinipitoisuuteen ja parannettu imeytymisen parantamiseksi.

Onko kurkuman ottamiselle vasta-aiheita?

Kurkuma ei ehkä sovi niille, joilla on sappikiviä tai sappitiehyiden tukoksia, koska sillä on sappea stimuloiva vaikutus. Se voi myös lisätä verenvuotoriskiä veren hyytymistä estäviä lääkkeitä käyttävillä. Raskaana olevien, raskautta yrittävien tai imettävien tulisi välttää kurkuman lääkeannoksia.

Kumpi on parempi - kurkuma-kapselit vai jauhe?

Kurkuma-kapselit tarjoavat tasaisemman annostelun ja korkeammat kurkumiinipitoisuudet kuin jauhe. Jauhe saattaa kuitenkin imeytyä paremmin, kun se sekoitetaan ruokaan ja öljyyn. Molemmat tarjoavat etuja tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.

Kuinka kauan kestää, että kurkuma lisäravinteet toimivat?

Kurkumasta saatavan hyödyn vaikutusaika vaihtelee hoidettavan tilan mukaan. Akuutti tulehdus voi parantua muutamassa annoksessa, kun taas krooniset terveysongelmat voivat kestää 4-8 viikkoa päivittäistä käyttöä, ennen kuin vaikutukset näkyvät.

Voinko ottaa kurkumaa loputtomiin vai pitääkö sitä kierrättää?

Useimmissa tutkimuksissa on arvioitu päivittäistä kurkuman käyttöä 2-3 kuukauden ajan ilman ongelmia. Jotkut asiantuntijat kuitenkin suosittelevat, että pidetään taukoa säännöllisesti, esimerkiksi yksi viikko joka kuukausi. Kysy neuvoa terveydenhuollon tarjoajalta.

Onko kurkuman ja lääkkeiden välillä negatiivisia yhteisvaikutuksia?

Kurkumalla voi olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden, diabeteslääkkeiden, antasidien ja verenohennuslääkkeiden kanssa. Lääkkeitä käyttävien tulisi kysyä lääkäriltään ennen kurkuma-valmisteiden käyttöä.

Yhteenveto

Kehittyvät todisteet osoittavat, että kurkuma-valmisteiden ottaminen tiettyinä vuorokaudenaikoina johtaa paljon suurempaan kurkumiinin imeytymiseen ja hyödyntämiseen. Tutkimukset osoittavat, että kurkumiinin imeytyminen lisääntyy jopa 2000 %, kun sitä nautitaan rasvojen, öljyjen tai mustapippurin kanssa, koska se on liukoisempaa. Parhaat ajat ottaa kurkumaa ovat aterioiden aikana tai heti aterioiden jälkeen, aamulla tyhjään vatsaan huipputasojen saavuttamiseksi, ennen nukkumaanmenoa kohotuksen pidentämiseksi ja liikunnan jälkeen tulehduksen vähentämiseksi. Kurkumiinin ottaminen 30-60 minuuttia ennen rasvaisia aterioita säilyttää sen aktiivisuuden. Eri ajoitusstrategioiden vuorottelu aamulla, keskipäivällä ja illalla tarjoaa etuja ympäri vuorokauden. Oikein ajoitetut annokset maksimoivat anti-inflammatoriset ja antioksidanttiset vaikutukset ja ehkäisevät samalla sivuvaikutuksia. Lääkkeitä käyttävien tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen kurkuma-lisäravinteiden käyttöä mahdollisten yhteisvaikutusten vuoksi. Kurkuman ottamisajankohdan optimointi voi todella kannattaa, sillä se parantaa imeytymistä, biologista hyötyosuutta ja kohdennettuja terveyshyötyjä.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku