Onko kurkuma antaa sinulle energiaa?

Published:

Kurkumasta on tullut viime vuosina uskomattoman suosittu mauste. Kurkumaa tunnetaan kirkkaan kultaisesta väristään ja maanläheisestä, hieman kitkerästä maustaan, ja sitä on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa keittiössä ja luonnonlääkinnässä.

Nykyään kurkuma tunnetaan parhaiten siitä, että se on yksi curryjauheen pääyhdisteistä. Mutta tiesitkö, että se on saamassa mainetta myös tehokkaana lääkekasvina?

Onko kurkuma antaa sinulle energiaa

Kannattajat väittävät, että kurkuma voi tehdä kaikkea niveltulehduskipujen lievittämisestä syövän ehkäisyyn. Viime aikoina jotkut ovat alkaneet mainostaa kurkumaa myös energian lisääjänä.

Mutta onko tämä väite totta? Onko kurkumalla todella energisoivia vaikutuksia, vai onko se kaikki vain hypeä?

Katsotaanpa, mitä tieteellä on sanottavaa kurkuman energiakäytöstä.

Mikä on kurkuma?

Ennen kuin perehdymme kurkuman vaikutuksiin energiaan, aloitetaan perusasioista. Mitä kurkuma tarkalleen ottaen on?

Kurkuma on mauste, joka on peräisin Curcuma longa -kasvin juuresta. Kasvi kuuluu inkivääriin ja on läheistä sukua kardemummalle ja galangalille.

Kurkuma on kotoisin Lounais-Intiasta ja Kaakkois-Aasiasta, ja sitä on käytetty näillä alueilla tuhansia vuosia. Se on keskeinen ainesosa monissa curryjauheseoksissa.

Ruokakulttuurin lisäksi kurkumaa on käytetty laajalti myös intialaisessa ayurveda-lääkejärjestelmässä. Perinteiset ayurveda-parantajat ovat käyttäneet kurkumaa monenlaisten vaivojen hoitoon.

Nykyään kurkuma on edelleen intialaisen ruoanlaiton peruskamaa. Mutta koska kiinnostus luonnonlääkkeitä kohtaan on kasvanut, kurkuma on saavuttanut suosiota myös länsimaissa.

Kurkumajauhetta löytyy nykyään useimmista ruokakaupoista. Jauhe valmistetaan keittämällä, kuivaamalla ja jauhamalla kurkumakasvin juuret.

Tuoretta kurkumajuurta, jota kutsutaan joskus myös tuoreeksi kurkumaksi, on yhä useammin saatavilla luontaistuotekaupoista ja erikoisruokakaupoista. Juurella on vaaleanruskea kuori ja kirkkaan oranssi hedelmäliha.

Mikä antaa kurkuma sen lääkinnällisiä ominaisuuksia?

Mikä tarkalleen ottaen antaa kurkumalle sen oletetut lääketieteelliset supervoimat? Salaisuus piilee sen yhdisteissä:

Kurkuminoidit - Kurkuman tärkein yhdisteryhmä on kurkuminoidit. Kurkuman tärkein kurkuminoidi on kurkumiini, joka antaa kurkumalle sen tyypillisen kultaisen värin. Kurkumiinia on tutkittu laajasti sen terveysvaikutusten vuoksi.

Haihtuvat öljyt - Haihtuvat öljyt, kuten tumeroni, atlantoni ja zingiberene, vaikuttavat kurkuman erityiseen aromiin. Ne ovat myös osoittaneet bioaktiivisuutta tutkimuksissa.

Muut ravintoaineet - Kurkuma sisältää myös pieniä määriä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Se on esimerkiksi hyvä raudan ja mangaanin lähde.

Kaikista näistä yhdisteistä kurkumiini on kuitenkin se, jota on tutkittu laajimmin. Monet asiantuntijat uskovat, että kurkuma on juuri kurkumiinipitoisuutensa ansiosta suurin osa sen terveyshyödyistä.

Onko kurkuma antaa sinulle energiaa?

Nyt päästään miljoonan dollarin kysymykseen: voiko kurkuma antaa sinulle energiapotkua?

Jotkut alustavat tutkimukset vaikuttavat lupaavilta. Todisteet ovat kuitenkin vielä varhaisessa vaiheessa, kun kurkumaa käytetään energialisänä.

Tässä on, mitä tiede sanoo toistaiseksi kurkumasta energiatasojen kannalta:

Se voi vähentää väsymystä

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuma voi auttaa vähentämään henkistä ja fyysistä väsymystä.

Eräässä 8 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa kroonista väsymysoireyhtymää sairastavilla henkilöillä, jotka ottivat 1 gramman kurkumaa päivässä, väsymys oli vähäisempää kuin lumelääkettä saaneilla. Kurkumaryhmällä oli myös vähemmän ahdistusta ja masennusta.

Toisessa tutkimuksessa kurkumiinin osoitettiin vähentävän henkistä väsymystä ja parantavan suorituskykyä kognitiivisissa tehtävissä.

Tutkimus on siis vielä rajallinen, mutta ensimmäiset tulokset viittaavat siihen, että kurkumalla voi olla väsymystä vähentäviä vaikutuksia. Yhteyden vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia.

Kurkumiini voi vaikuttaa välittäjäaineisiin

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkumiinin tärkein aktiivinen yhdiste, kurkumiini, voi vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin.

Neurotransmitterit ovat kemiallisia viestinviejiä, joita hermosolut käyttävät kommunikoidakseen keskenään. Ne vaikuttavat moniin terveyden osa-alueisiin, kuten energiaan, keskittymiseen, motivaatioon ja valppauteen.

Tutkimukset osoittavat, että kurkumiini voi lisätä dopamiini- ja serotoniinitasoja. Nämä ovat "hyvän olon" välittäjäaineita, joilla on keskeinen rooli energian säätelyssä.

Vaikuttamalla hermovälittäjäaineisiin kurkumiinilla voi olla lieviä stimulantin kaltaisia vaikutuksia. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia ihmisillä.

Se on antioksidantti ja anti-inflammatorinen.

Krooninen tulehdus ja oksidatiivinen stressi voivat heikentää energiatasojasi ja jättää sinut väsyneeksi ja uupuneeksi.

Kurkumiinilla on vahvoja antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Torjuessaan tulehdusta ja vapaita radikaaleja se voi edistää yleistä terveyttä.

Tämä puolestaan voi tukea energiantuotantoa ja auttaa välttämään väsymystä. Kliinistä näyttöä siitä, että kurkuma lisäisi suoraan energiaa näiden mekanismien kautta, ei kuitenkaan vielä ole.

Varhaiset todisteet ovat lupaavia, mutta rajallisia

Joidenkin alustavien tutkimusten mukaan kurkuma saattaa vähentää väsymystä osittain vaikuttamalla hermovälittäjäaineisiin. Sen antioksidanttiset ja anti-inflammatoriset vaikutukset voivat myös tukea terveitä energiatasoja.

Tutkimus on kuitenkin vasta alkuvaiheessa. Vain harvoissa kliinisissä tutkimuksissa tutkitaan suoraan kurkuman vaikutuksia energiaan, väsymykseen ja vireystilaan. Tarvitaan tarkempia ihmistutkimuksia, ennen kuin voidaan tehdä vahvoja johtopäätöksiä.

Tässä vaiheessa ei ole riittävästi näyttöä sen vahvistamiseksi, voiko kurkuma lisätä tehokkaasti energiaa tai toimia piristeenä. Olemassa olevat tutkimukset osoittavat potentiaalia, mutta tiede ei ole lopullista.

Miten voit ottaa kurkuma energiaa?

Jos haluat kokeilla kurkumaa sen mahdollisten energiaa ja väsymystä vähentävien etujen vuoksi, tässä on muutamia vaihtoehtoja:

Lisää se ruokaan

Yksi helppo tapa lisätä kurkumaa ruokarutiineihisi on käyttää sitä mausteena. Kokeile lisätä sitä curryihin, riisiruokiin, kananmuniin, paahdettuihin vihanneksiin, keittoihin ja muuhun.

Voit ostaa jauhettua kurkumajauhetta tai, jos haluat voimakkaamman maun, etsiä tuoretta kurkumajuurta. Muista, että tuore kurkuma on herkemmin pilaantuvaa.

Tavoittele 1/4-1/2 teelusikallista kurkumajauhetta enintään kolme kertaa päivässä, mikä on noin 150-500 milligrammaa kurkumiinia. Mustapippurin yhdistäminen kurkumaan voi lisätä kurkumiinin imeytymistä.

Ota lisäravinne

Jos haluat väkevämmän annoksen, voit ottaa kurkumauutetta. Nämä sisältävät enemmän kurkumiinia kuin mitä saat syömällä kurkumaa mausteena.

Etsi lisäravinne, joka on standardoitu sisältämään vähintään 95 % kurkuminoideja. Suositeltu päiväannos on yleensä 500-1000 milligrammaa kurkumiinia.

Huomaa, että kurkumiini imeytyy huonosti sellaisenaan. Piperiinin tai fosfolipidien kanssa yhdistetyillä valmisteilla on yleensä parempi hyötyosuus.

Juo kurkuma teetä

Kurkumateetä nauttiminen on helppo tapa nauttia sen lohduttavasta mausta ja mahdollisista hyödyistä. Hauduta viipaloitua tai raastettua tuoretta kurkumajuurta kuumassa vedessä 5-10 minuuttia.

Voit myös hauduttaa kurkumajauhetta maidossa ja lisätä lämmittäviä mausteita, kuten kanelia, inkivääriä ja mustapippuria, ja valmistaa masala-tyyppistä kurkumateetä, jota kutsutaan myös kultaiseksi maidoksi.

Mahdolliset sivuvaikutukset

Kun kurkumaa käytetään mausteena ruoassa, sitä pidetään erittäin turvallisena. Lisäannoksilla voi joskus esiintyä lieviä ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia.

Soita lääkärillesi, jos havaitset kielteisiä oireita. Kysy lääkäriltäsi neuvoa ennen kurkuma-valmisteiden käyttöä, jos sinulla on verenvuotohäiriöitä, diabetes, GERD tai käytät tiettyjä lääkkeitä.

Tuomio

Mikä on tuomio? Voiko päivittäinen kurkuma todella antaa sinulle energiapotkua?

Potentiaalia on olemassa väsymystä ja kurkumiinin vaikutusta hermovälittäjäaineisiin koskevan varhaisen tutkimuksen ansiosta. Tarvitaan kuitenkin lisää kliinisiä tutkimuksia, joissa tarkastellaan erityisesti kurkuman vaikutuksia energiaan ja vireystilaan.

Toistaiseksi tiede ei ole lopullisesti vahvistanut, että kurkuma antaisi sinulle energiapotkua. Kurkuman sisällyttäminen osaksi terveellistä elämäntapaa saattaa kuitenkin auttaa sinua tuntemaan olosi hieman pirteämmäksi ja energisemmäksi.

Kurkuma on turvallinen, edullinen ja herkullinen, kun sitä käytetään mausteena maltillisesti. Joten on minimaalinen riski kokeilla sitä. Älä vain odota sen korvaavan aamukahvia.

Mitä tulee kurkumaan energiaan, tiede näyttää lupaavalta. Yhteys vaatii kuitenkin vielä lisää korkealaatuista tutkimusta, ennen kuin tiedämme mitään ratkaisevaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kurkumasta ja energiasta

Onko sinulla vielä kysyttävää kurkuman mahdollisista energisoivista vaikutuksista? Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin.

Antaako kurkuma sinulle energiaa ja tekeekö se sinut onnelliseksi?

Joidenkin alustavien tutkimusten mukaan kurkuma voi lisätä "hyvän olon" välittäjäaineita, kuten serotoniinia ja dopamiinia. Tämä viittaa siihen, että kurkuma voisi mahdollisesti lisätä energiaa ja mielialaa. Varmuuden saamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

Onko kurkuma piriste?

Kurkuma ei ole stimulantti klassisessa mielessä kuten kofeiini. Varhaiset havainnot viittaavat kuitenkin siihen, että sen kurkumiinipitoisuus voi vaikuttaa energian säätelyyn liittyviin välittäjäaineisiin. Teoriassa kurkumalla voisi siis olla lieviä stimulantin kaltaisia vaikutuksia, mutta lisätutkimuksia tarvitaan.

Voiko kurkuma lisätä verenkiertoa ja verenkiertoa?

Kurkumiinilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voisivat teoriassa tukea tervettä verenkiertoa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tietoja, jotka suoraan yhdistäisivät kurkuman verenkierron lisääntymiseen ihmisillä.

Kuinka kauan kestää ennen kuin kurkuma alkaa vaikuttaa?

Useimmissa tutkimuksissa käytetään kurkuma- tai kurkumiiniannoksia useiden viikkojen tai kuukausien ajan, jotta vaikutukset ehtivät kehittyä. Hyödyt eivät ole välittömiä. Kurkuma-valmisteita käytettäessä on syytä varata vähintään 2-4 viikkoa aikaa arvioida mahdolliset vaikutukset energiaan.

Mikä on paras tapa ottaa kurkumaa?

Kurkuman nauttiminen aterioissa tarjoaa kaikki koko mausteen hyödyt. Suurempia pitoisuuksia saat lisäravinteilla tai kurkumateellä. Yhdistäminen piperiinin (mustapippuri) kanssa parantaa kurkumiinin imeytymistä.

Voiko liikaa kurkumaa olla vaarallista?

Kurkuma on erittäin turvallista, kun sitä käytetään normaaleina ruokamäärinä. Lisäannoksina voi esiintyä mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten vatsavaivoja. Erittäin suuret määrät voivat aiheuttaa yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa, joten keskustele lääkärisi kanssa ennen lisäravinteiden käyttöä.

Kurkuma testiin

Tämänhetkisen tutkimuksen mukaan kurkuman ja energian lisäämisen välinen yhteys on lupaava mutta alustava. Tarkempia kliinisiä tutkimuksia ihmisillä tarvitaan vielä.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi testata kurkumaa itse ravinnon kautta.

Kokeile sisällyttää tämä kultainen mauste omiin rutiineihisi. Keskity käyttämään kurkumaa kohtuullisesti osana yleistä terveellistä elämäntapaa vähintään kuukauden ajan.

Kiinnitä huomiota mahdollisiin vaikutuksiin energiatasoosi, väsymykseen, mielialaan, kipuihin ja särkyihin sekä yleiseen hyvinvointiin.

Pidä kirjaa siitä, kuinka paljon kurkumaa käytät päivittäin. Tämä auttaa sinua arvioimaan, vaikuttavatko havaitsemasi hyödyt annoksesta riippuvaisilta.

Vaikka kurkuman lisääminen elämääsi ei todennäköisesti tuo energiaihmettä, se voi vain antaa sinulle pienen lisäpotkun. Sinulla ei ole mitään menetettävää, sillä kurkuma on turvallista, edullista ja maukasta.

Vielä on liian aikaista sanoa varmasti, onko kurkuma kaiken energiahypen arvoinen. Ainoa tapa tietää, miten se vaikuttaa sinuun, on kokeilla sitä itse.

Yhteenveto

Kurkuma sisältää kurkumiinin kaltaisia yhdisteitä, joilla on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Joidenkin alustavien tutkimusten mukaan se voi vähentää väsymystä ja vaikuttaa energian säätelyyn liittyviin välittäjäaineisiin. Torjuessaan tulehdusta ja vapaita radikaaleja kurkuma voisi myös epäsuorasti tukea energiantuotantoa. Ihmistutkimuksia, joissa kurkuma yhdistetään suoraan lisääntyneeseen energiaan, valppauteen tai keskittymiseen, on kuitenkin vielä vähän. Olemassa olevat tutkimukset osoittavat potentiaalia, mutta tarvitaan tiukempia kliinisiä tutkimuksia, jotta päivittäisen kurkuman saannin ja kohonneen energiatason välille voidaan luoda selkeä yhteys. Nykyiset todisteet eivät ole riittävän varmoja vahvistamaan kurkumaa tehokkaaksi piristeeksi tai energialisäksi, vaikka se onkin lupaavaa. Kurkuma on turvallinen ja terveellinen, kun sitä käytetään mausteena kohtuullisesti, mutta ne, jotka odottavat dramaattisia energiaparannuksia tai piristeiden, kuten kahvin, korvaamista, joutuvat todennäköisesti pettymään. Lisäämällä kurkumaa ruokavalioon voi kuitenkin saada aikaan vaatimattomia energiaa lisääviä hyötyjä ajan mittaan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku