Mahdolliset sivuvaikutukset kuluttaa liikaa kurkuma

Published:

Kurkumasta on tullut viime vuosina uskomattoman suosittu mauste ja kasviperäinen lisäravinne. Kurkuma on tunnettu kirkkaan kelta-oranssista väristään ja maanläheisestä, kitkerästä maustaan, ja se sisältää kurkumaa, joka on yhdiste, jolla on voimakkaita anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Tästä syystä monet ihmiset käyttävät kurkuma-valmisteita terveytensä edistämiseksi ja tulehdusten vähentämiseksi.

Jotkut kuluttavat kuitenkin suuria määriä kurkumaa päivittäin toivoen saavansa vielä enemmän hyötyä. Tämä on saanut jotkut miettimään, onko liiallisesta kurkuman nauttimisesta haittaa.

Kuinka paljon kurkumaa on liikaa? Tässä artikkelissa tarkastellaan kurkuman mahdollisia haittavaikutuksia, kun sitä nautitaan suuria määriä.

Mahdolliset sivuvaikutukset kuluttaa liikaa kurkuma

Mikä on kurkuma?

Kurkuma on mauste, joka on peräisin kurkumakasvista. Sitä käytetään yleisesti aasialaisissa ruokalajeissa, ja se antaa curryjauheelle sen tunnusomaisen keltaisen värin.

Kurkumiini on kurkuman tärkein aktiivinen yhdiste. Tämä voimakas fytoravintoaine antaa kurkumalle sen lääkinnälliset ominaisuudet ja on vastuussa lähes kaikista kurkuman tieteellisesti perustelluista hyödyistä.

Tulehdusta ehkäisevien ja antioksidanttisten ominaisuuksiensa lisäksi tutkimukset osoittavat, että kurkumiini voi edistää sydämen terveyttä, torjua ikääntymiseen liittyviä kroonisia sairauksia ja jopa auttaa painonhallinnassa.

Kurkumiinin vaikuttavien hyötyjen vuoksi kurkuma-lisäravinteista on tullut erittäin suosittuja. Monet niistä sisältävät 500-1 000 mg kurkumauutetta, ja suositellut päiväannokset voivat olla jopa 2 000 mg.

Valitettavasti suurten kurkuma- tai kurkumavalmisteiden nauttiminen voi aiheuttaa haittavaikutuksia joillekin henkilöille.

Mahdolliset sivuvaikutukset liikaa kurkuma

Vaikka kurkumaa kohtuullisesti nautittuna pidetään turvallisena ja terveellisenä, erittäin suurten kurkuma- tai kurkumiinilisämäärien nauttiminen päivittäin voi aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia.

Seuraavassa luetellaan joitakin mahdollisia haittavaikutuksia, joita voi aiheutua liiallisesta kurkuman nauttimisesta.

1. Saattaa aiheuttaa ripulia ja vatsakipua.

Kurkuman yleisimmin raportoituja haittavaikutuksia ovat ripuli ja vatsakipu.

Monissa tutkimuksissa on havaittu, että sekä kurkuma-valmisteiden suuret annokset että kurkuman liiallinen käyttö mausteena voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia.

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 106 ihmistä, jotka käyttivät 500 mg kurkumaa 8 viikon ajan, havaittiin, että lähes joka viidennellä osallistujalla oli sivuvaikutuksena ripuli.

Samoin eräässä tutkimuksessa raportoitiin, että noin 1 teelusikallinen (2,8 grammaa) kurkumaa päivittäin 30 päivän ajan johti ripuliin 2:lla 22 osallistujasta.

Kurkuman aiheuttama vatsakipu ja ripuli johtuvat todennäköisesti kurkumiinin kyvystä stimuloida sappirakkoa tuottamaan enemmän sappea. Liiallisina määrinä tämä voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa.

2. Saattaa aiheuttaa pahoinvointia ja metallista makua.

Ripulin ja vatsakivun lisäksi suuret määrät kurkumaa voivat aiheuttaa pahoinvointia.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 1000 mg kurkumiinia päivittäin 2 kuukauden ajan aiheutti pahoinvointia 12:lle 24 osallistujasta.

Lisäksi jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkuma-lisäravinteet voivat tilapäisesti aiheuttaa metallisen maun suussa. Vaikeusaste ja kesto näyttävät vaihtelevan yksilöiden välillä, mutta se voi kestää useita tunteja annoksen nauttimisen jälkeen.

3. Saattaa aiheuttaa ihottumaa

Kurkuma voi myös aiheuttaa ihottumaa joillakin ihmisillä, etenkin jos sitä käytetään suuria määriä.

Eräässä kahdeksalla henkilöllä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 500 mg kurkumiinia päivittäin viikon ajan aiheutti ihottumaa yhdellä osallistujalla.

Useat muut tutkimukset ovat myös osoittaneet, että sekä kurkuma-valmisteet että mauste voivat aiheuttaa ihoreaktioita, etenkin jos niitä käytetään liikaa. Ihoreaktioita voivat olla esimerkiksi kosketusihottuma tai nokkosihottuma.

4. Saattaa lisätä verenvuotoriskiä

Kurkuma sisältää yhdistettä nimeltä askorbiinihappo eli C-vitamiini. Jotkut tutkimukset osoittavat, että C-vitamiinilisät voivat suurina annoksina käytettynä lisätä verenvuotoriskiä.

Samoin useissa tutkimuksissa on havaittu, että kurkuma voi lisätä verenvuotoriskiä erityisesti silloin, kun se yhdistetään muihin verenohennuslääkkeisiin, kuten varfariiniin, aspiriiniin tai verihiutaleiden muodostumista estäviin lääkkeisiin.

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuma voi häiritä hyytymisprosessia ja estää hyytymien muodostumista kunnolla, mikä lisää mustelmien ja verenvuodon riskiä. Siksi verenvuotohäiriöistä kärsivien tai verenohennuslääkkeitä käyttävien tulisi olla varovaisia kurkuman annostelun kanssa.

5. Voi vaikuttaa hedelmällisyyteen

Jotkut lähteet väittävät, että suuret kurkumamäärät voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, erityisesti naisilla. Nykyiset tutkimukset ovat kuitenkin rajallisia ja antavat ristiriitaisia tuloksia.

Eräässä rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kurkumiinin nauttiminen 500 mg/kg 10 päivän ajan vähensi naaraiden hedelmällisyyttä.

Rotilla tehdyssä seurantatutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että pienemmät annokset, noin 15 mg/kg ruumiinpainoa kohti 60 päivän ajan, paransivat useita naaraiden lisääntymisterveyden merkkejä.

Tarvitaan lisätutkimuksia sen selvittämiseksi, miten kurkuma voi vaikuttaa ihmisten lisääntymistoimintoihin, kun sitä nautitaan normaaleina ruokavaliomäärinä.

6. Saattaa aiheuttaa raudanpuutetta

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että kurkuma ja sen yhdisteet voivat häiritä raudan imeytymistä.

Raudanpuute on yksi yleisimmistä ravintoaineiden puutteista maailmanlaajuisesti, ja se voi aiheuttaa väsymyksen, huimauksen ja päänsäryn kaltaisia oireita.

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuma estää raudan imeytymistä verenkiertoon, mikä voi aiheuttaa raudanpuutetta, jos sitä nautitaan suuria määriä.

Eräässä 646 raskaana olevalla naisella tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 190 mg kurkumiinivalmisteiden päivittäinen käyttö oli yhteydessä alhaisempiin rautapitoisuuksiin ja lisääntyneeseen anemiariskiin. Toinen tutkimus osoitti, että kukkakaalin keittäminen kurkumalla vähensi merkittävästi raudan imeytymistä vihanneksesta.

Kaikki tutkimukset eivät kuitenkaan ole osoittaneet, että kurkuma vaikuttaisi kielteisesti raudan imeytymiseen. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että enintään 1,5 gramman kurkuma-annoksen nauttiminen päivässä ei vaikuttanut raudan tilaa kuvaaviin markkereihin terveillä aikuisilla. Lisää tutkimusta tarvitaan.

7. Saattaa vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan

Lisääntyneet tulehdustasot ja kilpirauhasen heikentynyt toiminta liittyvät kiinteästi toisiinsa. Tutkimukset osoittavat, että kurkumassa oleva kurkumiini voi vaikuttaa kilpirauhashormonitasoihin nautitusta annoksesta riippuen.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että rotilla, joille annettiin kurkumiinia yli 150 mg/kg painoa kohti, kilpirauhashormonitasot laskivat merkittävästi. Lisäksi 47 prosentille rotista, joille syötettiin suurinta kurkumiiniannosta, kehittyi selvä kilpirauhasen suppressio.

Toinen tutkimus kuitenkin osoitti, että pienemmät kurkumiinimäärät paransivat kilpirauhasen toimintaa. Rotilla, jotka käyttivät 50-100 mg/kg ruumiinpainoa 30 päivän ajan, kilpirauhashormonitasot kasvoivat.

Vaikka nämä tulokset eivät välttämättä ole suoraan siirrettävissä ihmisiin, ne osoittavat, että hyvin suuret tai hyvin pienet annokset voivat vaikuttaa kielteisesti kilpirauhasen toimintaan. Lopullisten väitteiden esittämiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia.

8. Voi olla vuorovaikutuksessa lääkkeiden kanssa

Kurkuma voi vaikuttaa tiettyjen lääkkeiden tehoon ja tehoon.

Jotkut tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että suuret määrät kurkumaa voivat vähentää diabeteksen hoitoon käytettävän metformiinin imeytymistä.

Kurkumiini voi myös olla vuorovaikutuksessa tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai aspiriinin, kanssa ja lisätä niiden vaikutuksia.

Lisäksi kurkuman ja verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin tai klopidogreelin, yhdistäminen voi lisätä verenvuotoriskiä. Siksi on parasta keskustella kurkuman annostelusta terveydenhuollon tarjoajan kanssa, jos käytät lääkkeitä negatiivisten yhteisvaikutusten välttämiseksi.

Kuinka paljon kurkumaa on liikaa?

Ei ole olemassa virallisia ohjeita siitä, kuinka paljon kurkumaa on liikaa. Useimmissa tutkimuksissa, joissa on havaittu haittavaikutuksia, on kuitenkin käytetty 500-2 000 mg kurkumauutetta päivittäin.

Jotkut tutkimukset osoittavat myös, että kurkuman käyttäminen ruoanlaitossa tyypillisissä ruokamäärissä ei todennäköisesti aiheuta haitallisia terveysvaikutuksia. Tiivistettyjen kurkumajauheiden säännöllinen käyttö voi kuitenkin lisätä haittavaikutusten riskiä.

Tutkimuksissa käytetään tyypillisesti 1-3 grammaa kurkumajauhetta päivittäin ilman vakavia haittavaikutuksia, lukuun ottamatta lievää vatsavaivaa.

On kuitenkin mahdotonta määrittää standardoitua määrää, joka voisi aiheuttaa kielteisiä vaikutuksia, sillä jokainen ihminen reagoi eri tavalla esimerkiksi iän, terveydentilan ja sairaushistorian perusteella.

Yleisenä ohjeena on todennäköisesti parasta rajoittaa kurkuman saanti alle 1 teelusikalliseen (2-3 grammaan) kurkumajauhetta päivässä, jos sitä käytetään säännöllisesti. Suurempien määrien nauttiminen lyhytaikaisesti ei todennäköisesti aiheuta vakavia sivuvaikutuksia terveille ihmisille.

Kuitenkin ne, joilla on sappirakon ongelmia, verenvuotohäiriöitä, raudanpuutetta tai kilpirauhasongelmia, saattavat haluta rajoittaa saantia tai välttää kurkuma-valmisteita kokonaan. Lisäksi kurkumaa on ehkä vältettävä, jos käytät tiettyjä lääkkeitä, kuten verenohennuslääkkeitä, metformiinia tai aspiriinia.

Tuomio

Kurkuman sisällyttäminen ruokavalioon pieninä määrinä mausteena on yleisesti ottaen turvallista, eikä se todennäköisesti aiheuta haitallisia terveysvaikutuksia.

Suurten kurkumamäärien nauttiminen päivittäin voi kuitenkin aiheuttaa joillakin henkilöillä ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten ripulia, pahoinvointia ja vatsakipuja.

Kurkuman saantia voidaan joutua rajoittamaan, jos henkilöillä on sairauksia, kuten sappirakon sairaus, verenvuotohäiriöt, raudanpuute, kilpirauhasen toimintahäiriöt tai hedelmällisyysongelmat.

Lisäksi kurkuma voi olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden, diabeteslääkkeiden ja tulehduskipulääkkeiden kanssa.

Useimmille ihmisille alle yhden teelusikallisen (2-3 grammaa) päivittäinen kurkumajauheen käyttö ei todennäköisesti aiheuta vakavia sivuvaikutuksia. On kuitenkin parasta neuvotella lääkärin kanssa oikean annoksen määrittämiseksi sairaushistoriasi perusteella.

Kaiken kaikkiaan kurkuma on erittäin turvallista, kun sitä käytetään kohtuullisesti. Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia erittäin suurten annosten pitkäaikaisen käytön mahdollisista haittavaikutuksista.

Usein kysytyt kysymykset

Onko turvallista ottaa kurkumaa joka päivä?

Pienien määrien käyttäminen päivittäin kurkumaa mausteena tai mausteena on yleensä turvallista. Enintään 1 teelusikallinen (2-3 grammaa) päivässä ei todennäköisesti aiheuta sivuvaikutuksia useimmille ihmisille. Joillakin ihmisillä voi kuitenkin esiintyä pahoinvointia, ripulia tai vatsakipua, jos he käyttävät suuria määriä pitkään.

Kuinka paljon kurkumaa on liikaa?

Kurkuman kulutukselle ei ole olemassa virallista ylärajaa. Useimmissa tutkimuksissa, joissa on havaittu haittavaikutuksia, on kuitenkin käytetty hyvin suuria annoksia, 500-2 000 mg kurkumauutetta päivittäin. Yli 1 teelusikallisen (2-3 grammaa) kurkumajauhetta päivässä säännöllisesti nauttiminen voi lisätä haittavaikutusten riskiä.

Voiko liika kurkuma aiheuttaa maksaongelmia?

Suurten kurkumamäärien vaikutuksista maksan toimintaan on vain vähän tutkimustietoa. Eräs rotilla tehty tutkimus osoitti, että erittäin suuret annokset (2 000-2 500 mg painokiloa kohti) voivat nostaa maksaentsyymejä, mikä viittaa mahdolliseen maksavaurioon. Ihmisillä tehtäviä tutkimuksia kuitenkin tarvitaan.

Vaikuttaako kurkuma munuaisten toimintaan?

Ei ole näyttöä siitä, että kurkuma haittaisi munuaisten toimintaa, kun sitä nautitaan normaaleina ruokavaliomäärinä. Hyvin rajalliset tiedot viittaavat siihen, että erittäin suuret annokset, yli 1 000 mg päivässä, saattavat aiheuttaa munuaiskiviä tai munuaisten vajaatoimintaa niille alttiilla henkilöillä. Ihmisillä tehtyjä tutkimuksia ei kuitenkaan ole.

Voiko kurkuma nostaa verenpainetta?

Ei ole olemassa tutkimustuloksia, jotka osoittaisivat kurkuman kulutuksen nostavan verenpainetta. Itse asiassa kurkumaa ja sen yhdisteitä on perinteisesti tutkittu niiden potentiaalin vuoksi alentaa verenpainetta. Näin ollen kurkuma ei todennäköisesti nosta verenpainetta, kun sitä nautitaan tavanomaisia ruokavaliomääriä.

Vaikuttaako kurkuma verensokeriin?

Rajoitetut todisteet viittaavat siihen, että suuret määrät kurkumaa, kurkuman aktiivista yhdistettä, voivat mahdollisesti alentaa verensokeria. Useimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kurkuma ei vaikuta merkittävästi verensokeriin, kun sitä nautitaan kohtuullisesti osana tasapainoista ruokavaliota.

Voiko kurkuma ohentaa verta?

Kurkuma voi toimia lievänä verenohennuslääkkeenä K-vitamiinipitoisuutensa ansiosta. Se voi myös teoriassa lisätä varsinaisten verenohennuslääkkeiden vaikutuksia. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tyypillinen ravinnon käyttö ei todennäköisesti vaikuta merkittävästi hyytymiseen tai aiheuta verenvuoto-ongelmia terveillä ihmisillä.

Onko turvallista ottaa kurkumaa raskaana ollessa?

Pienet määrät kurkumaa, jota käytetään mausteena raskauden aikana, ovat todennäköisesti turvallisia. Rajallisten tutkimusten vuoksi suuria lääkeannoksia ei kuitenkaan suositella. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että suuret lisäannokset, yli 1 000 mg kurkumiinia päivässä, voivat muuttaa hormonitasoja.

Voiko kurkuma vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Rajalliset eläinkokeet antavat ristiriitaisia tuloksia kurkuman vaikutuksista hedelmällisyyteen. Joidenkin tutkimusten mukaan suuret annokset, jotka ylittävät 500 mg/kg ruumiinpainoa kohti, voivat vähentää hedelmällisyyttä, kun taas toiset tutkimukset osoittavat, että alle 100 mg/kg:n annokset voivat parantaa hedelmällisyysmarkkereita. Lisää tutkimusta tarvitaan.

Kuinka paljon kurkumaa pitäisi ottaa päivässä?

Kurkumalle ei ole standardoitua päivittäistä annosta. Ruokamääriä pidetään turvallisina, yleensä noin 1/4-1/2 teelusikallista (noin 500 mg) päivässä. Joissakin kasviperäisissä ohjeissa suositellaan jopa 1 500 mg kapseleita päivittäin, mutta enintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti. On parasta keskustella lääkärin kanssa.

Mihin aikaan päivästä sinun pitäisi ottaa kurkumaa?

Voit ottaa kurkuma-lisäravinteita mihin aikaan päivästä tahansa. Joidenkin tutkimusten mukaan sen ottaminen mustapippurin ja/tai rasvojen kanssa aterioiden yhteydessä voi kuitenkin parantaa imeytymistä. Vältä sen ottamista juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä kurkuma voi mahdollisesti häiritä unta sen stimuloivien ominaisuuksien vuoksi.

Yhteenveto

Kurkuma sisältää kurkumiinia, joka on voimakas tulehdusta ehkäisevä yhdiste, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Liiallinen kurkuman päivittäinen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa haittavaikutuksia. Suuret 500-2000 mg kurkumauutetta sisältävät annokset voivat aiheuttaa vatsakipua, ripulia, pahoinvointia, lisääntynyttä verenvuotoriskiä, raudanpuutetta ja muutoksia kilpirauhashormonitasoissa. Eläinkokeet osoittavat myös, että suuret määrät voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, mutta ihmisistä ei ole tietoja. Standardoitua myrkyllistä annosta on mahdotonta määrittää, koska reaktiot vaihtelevat. Kurkumajauheen saannin rajoittaminen alle 1 teelusikalliseen (2-3 grammaan) päivässä ei kuitenkaan todennäköisesti aiheuta vakavia haittavaikutuksia useimmille ihmisille. Niiden, joilla on sairauksia, kuten ruoansulatuskanavan häiriöitä, verenvuotoriski, kilpirauhasen toimintahäiriöitä tai jotka käyttävät tiettyjä lääkkeitä, on ehkä vältettävä suuria määriä kurkumaa. Pitkäaikaisen, suurten kurkuma-annosten käytön turvallisuudesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku