Onko turvallista ottaa kurkumaa joka päivä?

Published:

Kurkuma on ikivanha mauste, jota on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa keittiössä ja ayurvedisessa lääketieteessä. Kurkuma tunnetaan elinvoimaisesta kullankeltaisesta väristään, ja se on peräisin Curcuma longa -kasvin juuresta.

Viime vuosina kurkuma on saavuttanut räjähdysmäisen suosion terveys- ja hyvinvointimaailmassa. Monet ihmiset ovat alkaneet ottaa kurkuma-valmisteita tai juoda kurkumateetä päivittäin mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi.

Onko turvallista ottaa kurkumaa joka päivä?

Mutta onko turvallista kuluttaa kurkumaa joka ikinen päivä?

Tässä artikkelissa perehdymme kurkuman päivittäistä kulutusta koskeviin tutkimuksiin, mahdollisiin hyötyihin, mielessä pidettäviin sivuvaikutuksiin ja turvallisiin annoksiin.

Mikä on kurkuma?

Kurkuma on inkiväärin kanssa sukua oleva kukkiva kasvi. Kasvin hyödyllisin osa on juuri, joka jauhetaan kirkkaan keltaiseksi jauheeksi.

Kurkuma on ollut vuosisatojen ajan tärkeä osa sekä intialaista että kiinalaista lääketiedettä. Kurkumiinin tärkein aktiivinen yhdiste, kurkumiini, antaa mausteelle sen elinvoimaisen värin.

Kurkuman kurkumapitoisuus on noin 3 painoprosenttia. Se tarjoaa voimakkaita antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Intiassa kurkumaa käytetään curryjauheissa ja sinapeissa. Se lisää makua ja väriä, ja sitä on perinteisesti käytetty sen lääketieteellisten ominaisuuksien vuoksi.

Nykyään kurkumaa voi ottaa lisäravinteena, keittää teeksi, tehdä latteihin ja lisätä kaikkeen smoothiesta tuoremehuun.

Katsotaanpa tarkemmin joitakin keskeisiä todisteita päivittäisestä kurkuman kulutuksesta.

Onko olemassa sellainen asia kuin liikaa kurkumaa päivässä?

Vaikka kurkuma on erittäin turvallinen pieninä annoksina, hyvin suurten päivittäisten määrien nauttiminen pitkien ajanjaksojen aikana voi aiheuttaa ongelmia.

Joitakin mahdollisia haittavaikutuksia liiallisesta kurkuman saannista ovat:

 • Verenvuotoriski: Kurkuma ohentaa verta. Verenvuotohäiriöistä kärsivien tai verenohennuslääkkeitä käyttävien tulisi olla varovaisia päivittäisen käytön suhteen ja neuvotella lääkärin kanssa.
 • Ruoansulatusongelmat: Kurkuma voi pahentaa gastroesofageaalista refluksitautia (GERD) ja voi aiheuttaa pahoinvointia, ripulia tai vatsakipua joillakin ihmisillä, erityisesti suurina annoksina.
 • Raudanpuute: Kurkuma sisältää runsaasti rautaa, joka ei imeydy hyvin, mutta voi estää raudan imeytymisen muista elintarvikkeista. Raudanpuutteesta kärsivien tulisi olla varovaisia päivittäisessä käytössä.
 • Munuaiskivet: Oksalaatit kurkumassa voivat lisätä munuaiskivien riskiä herkillä ihmisillä. Mutta toisaalta kurkumiini auttaa myös ehkäisemään munuaiskiviä vähentämällä kiteytymistä.

Mitä pidetään turvallisena päivittäisenä kurkuma-annoksena? Otetaan selvää.

Mikä on turvallinen päivittäinen kurkuma-annos?

Kohtuullisia määriä kurkuma-maustetta ruoanlaitossa pidetään erittäin turvallisina.

Mutta kun kyseessä on tiivistetty kurkumiini lisäravinteissa, annostuksen suhteen on oltava varovaisempi.

Marylandin yliopiston lääketieteellisen keskuksen mukaan seuraavia päivittäisiä annoksia suositellaan yleensä:

 • Leikkaa juuret: grammaa päivässä
 • Kuivattu, jauhettu juuri: 1 - 3 grammaa päivässä
 • Standardoitu jauhe (kurkumiini): 400 - 600 mg, 3 kertaa päivässä
 • Nesteuute (1:1): 30 - 90 tippaa päivässä

Useimmille terveille aikuisille 400-600 mg kurkumiinilisää kolme kertaa päivässä pidetään turvallisena pitkällä aikavälillä.

Kuitenkin niiden, joilla on sairauksia tai jotka käyttävät lääkkeitä, tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen kurkuma- tai kurkumiinilisien päivittäistä käyttöä.

Osta lisäravinteet aina hyvämaineisilta yrityksiltä ja lue ainesosien merkinnät huolellisesti. Joissakin tuotteissa on paljon suurempia pitoisuuksia kurkuminoideja ja muita tehosteita, jotka parantavat imeytymistä.

Raskaana olevia tai imettäviä naisia kehotetaan myös välttämään kurkuma-valmisteita turvallisuustutkimusten puuttumisen vuoksi. Mutta kurkuma-mausteen käyttö ruoanlaitossa kohtuudella on todennäköisesti hyvä.

Mahdollisten sivuvaikutusten vähentämiseksi kurkuma on parasta ottaa ruoan kanssa eikä yksinään tyhjään vatsaan. Aloittamalla pienemmillä annoksilla ja lisäämällä saantia vähitellen, keho voi sopeutua.

Tarvitsetko mustapippuria kurkuman kanssa?

Mustapippuri sisältää piperiiniä, yhdisteen, jonka tiedetään lisäävän kurkumiinin imeytymistä jopa 2 000 %. Joten kyllä, kurkuman ja mustapippurin yhdistäminen voi lisätä sen biologista hyötyosuutta huomattavasti.

Etsi aina kurkumauuteuutetta sisältäviä lisäravinteita, jotka on yhdistetty piperiiniin tai mustapippuriuutteeseen. Tämä mahdollistaa pienemmät tehokkaat annokset, joilla on paremmat tulokset.

Mustapippurin ripottelu kurkumalla maustettujen aterioiden päälle voi tarjota samanlaisia imeytymishyötyjä.

Mahdolliset lääkeinteraktiot kurkuman kanssa

Kurkuma voi mahdollisesti olla vuorovaikutuksessa joidenkin reseptilääkkeiden ja käsikauppalääkkeiden kanssa.

Joitakin mahdollisia kurkuman yhteisvaikutuksia ovat:

 • Antikoagulantit: Kurkuma voi tehostaa antikoagulanttien ja verihiutaleiden muodostumista estävien lääkkeiden, kuten aspiriinin, klopidogreelin, diklofenaakin ja varfariinin vaikutuksia. Tämä voi joissakin tapauksissa lisätä verenvuotoriskiä.
 • Diabeteslääkkeet: Kurkuma voi tehostaa diabeteslääkkeiden vaikutuksia ja alentaa verensokeria liikaa. Jos yhdistelmää käytetään, seuraa verensokeria tarkasti.
 • CYP-entsyymien metaboloimat lääkkeet: Kurkuma voi estää maksan CYP-entsyymejä, jotka auttavat monien lääkkeiden metaboliaa. Parasta neuvotella lääkärin kanssa, kun yhdistät kurkumaa reseptilääkkeiden kanssa.

Jos käytät lääkkeitä, keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin aloitat kurkuma-valmisteen päivittäisen käytön. Vaikka kurkuma-mausteen käyttö ruoanlaitossa on todennäköisesti turvallista, ota yhteyttä lääkäriin varmistaaksesi asian.

Onko päivittäinen kurkuma käyttö turvallista?

Kohtuudella käytettynä kurkuma on erittäin turvallinen useimmille ihmisille. Riskit liittyvät lähinnä kurkuman tai kurkumiinin erittäin suurten annosten ottamiseen pitkiksi ajoiksi tai yhdistämiseen lääkkeiden kanssa.

Aterioiden maustaminen kurkumalla tai kurkuma-teen juominen päivittäin näyttää olevan turvallista terveille henkilöille. Hyödyt ovat todennäköisesti suuremmat kuin mahdolliset riskit, kun kurkumaa käytetään ruokakulttuurin annoksina.

Terapeuttisten hyötyjen saavuttamiseksi useimmat asiantuntijat suosittelevat 400-600 mg kurkumiiniuutetta jopa kolme kertaa päivässä. Etsi myös piperiiniä tai mustapippuriuutetta sisältävää lisäravinetta.

Vaikka nykyiset tutkimukset ovat vielä alkuvaiheessa, päivittäinen kurkuman saanti näyttää varmasti tuottavan useimmille ihmisille enemmän terveyshyötyjä kuin sivuvaikutuksia. Tämän muinaisen kultaisen mausteen sisällyttäminen osaksi yleistä terveellistä elämäntapaa voi olla hyödyllistä.

Kuten minkä tahansa lisäravinteen kanssa, aloita hitaasti, tarkkaile mahdollisia sivuvaikutuksia ja ota yhteys lääkäriisi, jos sinulla on jokin sairaus tai käytät lääkkeitä. Mutta ruoan maustaminen tällä tulehdusta ehkäisevällä voimanlähteellä on useimmille ihmisille turvallinen tapa parantaa yleistä terveyttä.

Usein kysytyt kysymykset kurkuman ottamisesta päivittäin

Mitä kurkuma on?

Kurkuma on kelta-oranssi mauste, joka on peräisin Curcuma longa -kasvin juuresta. Sitä käytetään yleisesti Etelä-Aasian ja Lähi-idän ruoanlaitossa. Kurkuman aktiivinen yhdiste on kurkumiini, joka antaa mausteelle sen elinvoimaisen värin ja tarjoaa suurimman osan sen terveysvaikutuksista.

Miksi ihmiset ottavat kurkuma lisäravinteita?

Kurkumaa sisältävät kurkumavalmisteet ovat suosittuja, koska kurkumiini ei imeydy niin hyvin pelkästään syömällä kurkumaa ruoasta. Kurkumiinilisät voivat tarjota tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia hyötyjä.

Kuinka paljon kurkumaa voi ottaa turvallisesti päivässä?

Kurkuma-mausteen käyttöä ruoassa pidetään erittäin turvallisena. Kurkuma- ja kurkumavalmisteiden osalta useimmat asiantuntijat suosittelevat useimmille terveille aikuisille 400-600 mg kurkumiinia enintään kolme kertaa päivässä. Kurkuma imeytyy parhaiten, kun se yhdistetään mustapippuriin tai piperiiniin.

Milloin ei ole turvallista ottaa kurkumaa joka päivä?

Suuret kurkuma-annokset eivät välttämättä ole turvallisia niille, joilla on verenvuotohäiriöitä, raudanpuutos, diabetes tai jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä tai tiettyjä muita lääkkeitä. Raskaana olevien naisten tulisi välttää kurkuma-valmisteita, mutta kurkuma-mausteen käyttö ruoanlaitossa on todennäköisesti ok.

Mitkä ovat liian suuren kurkumamäärän sivuvaikutukset?

Hyvin suurten kurkuma- tai kurkumavalmisteiden pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, verenvuodon lisääntymistä, raudan imeytymisen vähenemistä tai yhteisvaikutuksia joidenkin reseptilääkkeiden kanssa. Satunnainen kulinaarinen käyttö ei kuitenkaan todennäköisesti aiheuta ongelmia.

Pitäisikö kurkuma ottaa ruoan kanssa vai tyhjään vatsaan?

Kurkuma- tai kurkumakapselit on parasta ottaa ruoan kanssa eikä tyhjään vatsaan, sillä ruoka auttaa imeytymään ja estää mahdolliset ruoansulatuskanavan sivuvaikutukset.

Kuinka kauan kestää ennen kuin kurkuman hyödyt alkavat vaikuttaa?

Kun käytät kurkumiinilisää, voi kestää useita viikkoja päivittäistä käyttöä, ennen kuin huomaat tulehdusta ehkäisevät hyödyt. Vaikutukset voivat olla hienovaraisia, joten kiinnitä huomiota mahdollisiin muutoksiin kivussa, jäykkyydessä, ruoansulatuksessa, energiatasoissa tai henkisessä keskittymisessä.

Onko turvallista ottaa kurkumaa päivittäin pitkällä aikavälillä?

Kyllä, kurkuman sisällyttäminen osaksi päivittäistä ruokavaliota pidetään yleisesti ottaen turvallisena, kun sitä käytetään suositelluilla annoksilla. Jotkut ihmiset käyttävät kurkumalisää päivittäin vuosien ajan ilman ongelmia. Kuten minkä tahansa lisäravinteen kanssa, on hyvä pitää taukoja silloin tällöin.

Voiko kurkuma olla vuorovaikutuksessa lääkkeiden kanssa?

Kyllä, kurkuma voi mahdollisesti olla vuorovaikutuksessa verenohennuslääkkeiden, diabeteslääkkeiden, masennuslääkkeiden, kolesterolilääkkeiden ja muiden lääkkeiden kanssa. Tarkista lääkäriltäsi, ennen kuin käytät kurkumaa reseptilääkkeiden rinnalla.

Onko kurkuma anti-aging etuja iholle?

Kurkumassa oleva kurkumiini on voimakas antioksidantti, joka voi auttaa suojaamaan ihosoluja auringon, saasteiden ja normaalin ikääntymisen aiheuttamilta hapettumisvaurioilta. Varhaiset tutkimukset osoittavat, että kurkuma voi vähentää ryppyjä, parantaa ihon kimmoisuutta ja suojata UV-vaurioilta paikallisesti käytettynä.

Mikä on paras tapa ottaa kurkumaa päivittäin?

Kurkuman käyttäminen ruoanlaitossa on useimmille ihmisille turvallinen tapa saada hyötyjä. Terapeuttisia annoksia varten ravintolisät ovat parhaita. Etsi kurkumiinikapseleita, joihin on yhdistetty piperiiniä tai mustapippuriuutetta imeytymisen lisäämiseksi. Kurkumatee ja kultainen maito ovat myös maukkaita vaihtoehtoja.

Onko turvallista antaa kurkumaa koirille?

Kyllä, kurkuma on yleisesti ottaen turvallista koirille, kun sitä annetaan sopivina annoksina. Se voi auttaa tulehdustiloissa, niveltulehduksessa ja kognitiivisissa toimintahäiriöissä. Kysy aina neuvoa eläinlääkäriltäsi, ennen kuin annat kurkumalisää koirallesi.

Voiko kurkuma värjätä ihoa?

Kyllä, kurkuma voi väliaikaisesti värjätä ihon keltaiseksi tai oranssiksi, kun sitä käsitellään. Värjäytyminen on vaaratonta, mutta voi olla ärsyttävää. Pesun saippualla ja vedellä pitäisi poistaa kurkumatahrat iholta lopulta. Vältä kurkumajauheen tai -valmisteiden joutumista vaaleisiin vaatteisiin.

Vanhentuuko kurkuma ja menettääkö se tehonsa?

Kuten muutkin mausteet ja lisäravinteet, kurkuma menettää vähitellen tehoaan ajan myötä. Asianmukainen säilytys auttaa säilyttämään sen säilyvyyden. Kurkumajauhe säilyy tyypillisesti 3-4 vuotta, kun sitä säilytetään viileässä ja pimeässä paikassa. Tarkista lisäravinteiden viimeinen käyttöpäivä.

Yhteenveto

Kurkuma, kirkkaan keltainen mauste, jota käytetään intialaisessa ruoanlaitossa, on saavuttanut räjähdysmäisen suosion antioksidanttisten ja anti-inflammatoristen ominaisuuksiensa ansiosta. Kurkuma on aktiivinen yhdiste, kurkumiini, joka antaa kurkumalle sen eloisan värin ja lääkkeelliset vaikutukset. Vaikka kurkuman käyttö ruoanlaitossa on hyvin turvallista, suuremmat lisäannokset pitkällä aikavälillä voivat aiheuttaa haittavaikutuksia joillekin ihmisille, erityisesti niille, joilla on sairauksia tai jotka käyttävät tiettyjä lääkkeitä. Tutkimusten mukaan 400-600 mg:n kurkumiinikapselit, jotka otetaan enintään kolme kertaa päivässä ruoan kanssa, ovat optimaalinen ratkaisu useimmille terveille aikuisille. On kuitenkin parasta aloittaa pienillä annoksilla ja lisätä saantia vähitellen seuraten samalla haittavaikutuksia. Kurkuman ja mustapippurin yhdistäminen parantaa imeytymistä. Kaiken kaikkiaan kurkuman säännöllinen sisällyttäminen terveelliseen ruokavalioon näyttää tuovan enemmän hyötyjä kuin riskejä, kun useimmat ihmiset käyttävät sitä kohtuullisesti. Kurkuman tulehdusta ehkäisevä voima tekee siitä potentiaalisen superruoan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku