Onko kurkumiini sama kuin kurkuma?

Published:

Kurkuma on suosittu intialainen mauste, jota on käytetty ruoanlaitossa tuhansia vuosia. Se antaa curryille niiden elinvoimaisen keltaisen värin. Kurkumaa on käytetty pitkään myös ayurvedisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä.

Viime vuosina kurkuma on saavuttanut valtavan suosion länsimaissa terveyslisänä. Kurkuma on kurkuman aktiivinen ainesosa, joka on vastuussa suurimmasta osasta sen lääkinnällisistä ominaisuuksista.

Onko kurkumiini sama kuin kurkuma?

Onko kurkumiini siis sama asia kuin kurkuma? Vai onko näiden kahden välillä eroa?

Kurkuman ja kurkumiinin välinen yhteys

Kurkuma sisältää yhdisteiden luokkaa, jota kutsutaan kurkuminoideiksi. Kurkumasta löytyvä runsain kurkuminoidi on kurkumiini.

Kurkumiinin osuus raa'asta kurkumajuuresta on noin 3-4 %. Se antaa kurkumalle sen tunnusomaisen kultaisen värisävyn.

Vaikka kurkuma ja kurkumiini eivät ole täysin sama asia, kurkumiini on keskeinen aktiivinen yhdiste, joka antaa kurkumalle sen terapeuttiset vaikutukset.

Kurkumiinin mahdolliset terveyshyödyt

Kurkumiinin uskotaan olevan kurkuman ensisijainen farmakologinen aine. Sitä on käytetty laajalti ayurveda-, siddha- ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan.

Nykyaikainen tiede on myös saavuttamassa perinteisen lääketieteen viisauden. Tuhansissa tutkimuksissa on tarkasteltu kurkumiinin terveys- ja lääkinnällisiä vaikutuksia.

Tieteellisten tutkimusten tukemia mahdollisia hyötyjä ovat muun muassa seuraavat:

 • Voimakkaat anti-inflammatoriset vaikutukset: Tulehdus on yhteydessä moniin kroonisiin sairauksiin. Kurkumiini voi tukahduttaa monia tulehdusmolekyylejä.
 • Antioksidanttiset ominaisuudet: Kurkumiini neutraloi vapaita radikaaleja ja tehostaa kehon omia antioksidanttisia entsyymejä.
 • Parantaa sydämen terveyttä: Kurkumiini voi parantaa endoteelin toimintaa. Se voi myös alentaa LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuuksia.
 • Tukahduttaa erilaisten syöpäsolujen kasvua: Kurkumiini voi vähentää kasvainten angiogeneesiä ja etäpesäkkeitä. Se voi myös tappaa syöpäsoluja.
 • Lievittää niveltulehduksen oireita: Kurkumiini voi vähentää nivelreumaan ja nivelrikkoon liittyvää kipua, turvotusta ja jäykkyyttä.
 • Viivästyttää tyypin 2 diabeteksen puhkeamista: Se voi parantaa insuliiniherkkyyttä ja alentaa verensokeria prediabeetikoilla.
 • Mahdollisesti viivästyttää ikään liittyvää kognitiivista heikkenemistä: Kurkumiini voi lisätä BDNF-tasoja ja viivästyttää tai jopa kääntää neurodegeneraatiota.
 • Edistää aivojen terveyttä: BDNF (brain-derived neurotrophic factor), joka on keskeinen kasvuhormoni.

Monia näistä eduista tutkitaan tietenkin vielä. Ensimmäiset tulokset ovat kuitenkin hyvin lupaavia. Kurkumiinin lääkkeelliset vaikutukset johtuvat sen kemiallisesta rakenteesta ja biologisista toiminnoista.

Kurkumiinin ainutlaatuinen kemiallinen rakenne

Kurkumassa olevat kurkuminoidit sisältävät kaikki kurkuminoidien perusrakennetta. Kurkumiinin ainutlaatuinen kemiallinen rakenne on kuitenkin se, joka antaa sille suurimman osan sen hyödyllisistä ominaisuuksista.

Kurkumiini koostuu kahdesta aromaattisesta rengasjärjestelmästä, jotka sisältävät o-metoksifenoliryhmiä ja jotka on yhdistetty seitsemänhiilisellä linkkerillä.

Tämä erilainen rakenne mahdollistaa kurkumiinin vuorovaikutuksen monien molekyylikohteiden kanssa ja vaikuttaa useisiin signaalireitteihin ja biologisiin toimintoihin elimistössä.

Kurkumiinin kemiallinen rakenne vaikuttaa muun muassa seuraavilla tavoilla:

 • O-metoksifenoliryhmä on vastuussa suurimmasta osasta kurkumiinin antioksidanttivaikutuksista.
 • Kurkumiini voi hybridirakenteensa ansiosta aktivoida sekä histoniasetyltransferaasi (HAT) -entsyymejä että histonideasetylaasi (HDAC) -entsyymejä. Tällä on merkitystä kurkumiinin geeniekspression ja tulehdusreaktioiden moduloinnissa.
 • Sen lipofiilinen luonne tarkoittaa, että kurkumiini pääsee helposti soluihin ja vaikuttaa solunsisäisiin kohteisiin.
 • Kurkumiini voi läpäistä veri-aivoesteen ja vaikuttaa myönteisesti neurologiseen järjestelmään.
 • Kurkumiinin β-diketoniosa voi kelaatistaa metalli-ioneja. Tämä vaikuttaa osaltaan neuroprotektiivisiin ja antioksidanttisiin vaikutuksiin.

Kurkumiinin molekyylirakenne mahdollistaa sen, että se hyödyttää käytännössä kaikkia elimistön elimiä!

Keskeiset erot kurkuman ja kurkumiinin välillä

On selvää, että kurkumiini on kurkuman lääkkeellisin osa. Kurkuman ja kurkumiinin välillä on kuitenkin joitakin tärkeitä eroja:

 • Kurkuma sisältää kurkumiinia sekä muita kurkuminoideja. Kurkumiinin osuus kurkumasta on noin 3 % ja muiden kurkuminoidien osuus on 3 %.
 • Kurkumiinilla on paljon suurempi antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen vaikutus kuin kurkumalla.
 • Kurkuminoideilla, joita ei löydy kurkumiinista, voi olla synergistisiä vaikutuksia, kun ne yhdistetään kurkumiiniin. Kurkuma kokonaisuutena voi joissakin tapauksissa olla hyödyllisempi kuin eristetty kurkumiini.
 • Keittäminen tuhoaa kurkumassa olevankurkumiinin. Kurkumiinilisät säilyttävät aktiivisen yhdisteen.
 • Kurkumiinin biologinen hyötyosuus on yksinään alhainen. Se imeytyy huonosti, metaboloituu nopeasti ja poistuu elimistöstä.
 • Mustapippuri ja öljy voivat parantaa kurkumiinin imeytymistä suolistosta. Samoin kurkumiinin ja soijalesitiinin yhdistäminen.

Tärkein asia on siis se, että kurkumiini ei ole täsmälleen sama kuin kurkuma. Kurkumiini on kurkuman tärkein aktiivinen yhdiste, joka antaa sille suurimman osan terveyshyödyistä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kurkumasta ja kurkumasta

Kurkumiinin ja kurkuman välillä näyttää olevan paljon sekaannusta. Seuraavassa on muutamia yleisiä kysymyksiä, jotka selventävät keskeisiä eroja:

Onko parempi ottaa kurkuma- vai kurkumavalmisteita?

Koska kurkumiinin biologinen hyötyosuus on hyvin heikko, kurkumiinilisät, jotka on suunniteltu imeytymään paremmin, ovat yleensä tehokkaampia.

Ne tarjoavat suurempia määriä hyvin imeytyvää kurkumiinia kuin kurkuma-mausteen nauttiminen.

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkumauutteet ja eteeriset öljyt voivat kuitenkin sisältää muita synergistisiä yhdisteitä. Kurkuman ottaminen yhdessä mustapippurin (piperiinin) kanssa voi myös parantaa kurkumiinin imeytymistä.

Mikä on kurkumiinilisien suositeltu annostus?

Kurkumiinille ei ole olemassa virallista suositeltua päivittäistä saantisuositusta. Tutkimuksissa käytetään kuitenkin tyypillisesti 500-1500 mg:n päivittäisiä annoksia kurkumiinia. Annostus riippuu myös erityisestä terveydentilasta.

On parasta noudattaa annosteluohjeita erityisestä kurkumiinilisäkaavasta. Aloita aina pienimmällä tehokkaalla annoksella.

Onko turvallista ottaa kurkumiini/kurkuma-lisäravinteita suurina annoksina?

Tutkimuksissa on käytetty jopa 6000 mg:n päiväannoksia kuukausien ajan ilman haittavaikutuksia. Kurkumiini on yleisesti ottaen erittäin turvallinen myös suuremmilla annoksilla.

Se voi kuitenkin aiheuttaa lieviä vatsan haittavaikutuksia, kuten ripulia tai turvotusta. Vähennä annostasi, jos näin käy.

Kysy myös lääkäriltäsi neuvoa ennen kurkumiinivalmisteiden käyttöä, jos sinulla on jokin sairaus tai jos käytät lääkkeitä.

Pitäisikö kurkumiinilisät ottaa ruoan kanssa?

Kyllä, on optimaalista ottaa kurkumiinilisät aterian yhteydessä, joka sisältää hieman rasvaa tai mustapippuria.

Kurkumiinin imeytyminen tapahtuu pääasiassa suoliston kautta. Sen ottaminen yhdessä ravintorasvojen, piperiinin tai lesitiinin kanssa parantaa sen biologista hyötyosuutta.

Liittyykö suurempiin kurkumiiniannoksiin terveysriskejä?

Suurilla kurkumiiniannoksilla ei ole raportoitu vakavia haittavaikutuksia. Mahdolliset haittavaikutukset, kuten ripuli tai päänsärky, häviävät lopettamisen jälkeen.

Erittäin suuret, yli 8000 mg:n annokset voivat kuitenkin aiheuttaa yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Ota yhteyttä lääkäriin ennen kuin ylität 2000-3000 mg:n rajan varmuuden vuoksi.

Myös niiden, joilla on sappiteiden tukoksia tai sappikiviä, tulisi välttää kurkumiinilisävalmisteita, jotka määrittelevät parannetun biologisen hyötyosuuden.

Tuhoaako kurkuman keittäminen sen hyödyt?

Kyllä, keittämisen aiheuttama kuumuus tuhoaa kurkumassa olevan kurkumiinin. Kurkuman keittäminen 15-20 minuutin ajan voi vähentää sen kurkumiinipitoisuutta noin 50 %.

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkuma, jota keitetään 10 minuuttia 100 °C:ssa, voi menettää noin 80 % kurkuminoidien kokonaismäärästä!

Kurkumajauhe kannattaa lisätä ruoanlaiton lopussa, jotta sen hyödyt säilyvät. Kurkuman nauttiminen kylmäpuristettuina öljyinä tai uutteina voi myös säilyttää kurkumiinin.

Mikä on kurkumiinin biosaatavin muoto?

Fosfolipidikurkumiinivalmisteet (joissa käytetään soijalesitiiniä) parantavat biologista hyötyosuutta jopa 27-kertaiseksi tavanomaiseen kurkumiiniin verrattuna.

Nano-emulsifioidut kurkumiinilisät myös imeytyvät huomattavasti paremmin. Kurkumiinin yhdistäminen piperiiniin (mustapippuriuute) voi myös parantaa hyötyosuutta 2000 %.

Saatko tarpeeksi kurkumiinia syömällä kurkumaa ruoassa?

Kurkumasta voi olla mahdollista saada terapeuttisia määriä kurkumiinia, jos sitä käytetään johdonmukaisesti, erityisesti mustapippurin ja öljyjen kanssa.

Kurkumiinilisät voivat kuitenkin tarjota paljon suurempia annoksia biosaatavammassa muodossa. Ne varmistavat, että saat riittävästi kurkumiinia haluttujen hyötyjen saavuttamiseksi.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kurkumiini on kurkuman tärkein bioaktiivinen yhdiste, joka antaa sille kaikki mainostetut terveysvaikutukset. Sillä on ainutlaatuinen kemiallinen rakenne, jonka ansiosta se voi tarjota antioksidanttisia, tulehdusta ehkäiseviä ja hermoja suojaavia etuja.

Kurkumiinin biologinen hyötyosuus on kuitenkin huono, ja se tuhoutuu helposti kuumuudessa. Joten kurkuma kokonaisena elintarvikkeena tai erikoistuneet kurkumiinilisät voivat tarjota parempia vaikutuksia kuin eristetty kurkumiini.

Kurkuman johdonmukainen nauttiminen aterioissa yhdessä rasvojen kanssa tai biosaatavien kurkumiinilisien ottaminen on paras tapa hyödyntää tämän ikivanhan mausteen ja sen uskomattoman aktiivisen komponentin lääkinnällisiä vaikutuksia.

Toivottavasti tämä viesti auttaa selittämään ja selventämään kurkuman ja sen aktiivisen yhdisteen kurkumiinin välistä yhteyttä ja keskeisiä eroja! Kerro minulle kommenteissa, jos sinulla on muita kysymyksiä.

Mitkä ovat kurkumiinilisien sivuvaikutukset?

Kurkumiinilisät ovat yleensä turvallisia, jopa suurempina annoksina. Joillakin ihmisillä voi kuitenkin esiintyä lieviä sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, ihottumaa, pahoinvointia tai ripulia.

Annoksen pienentäminen minimoi usein nämä haittavaikutukset. Kurkuma- ja kurkumavalmisteilla voi olla yhteisvaikutuksia myös joidenkin lääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden kanssa.

Ihmisten, joilla on sappirakon ongelmia, tulisi välttää kurkumiinia, jossa on piperiiniä tai muita sappinesteen eritystä lisääviä bioenergian lisääjiä. Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi myös turvallisuussyistä välttää kurkumiinivalmisteita.

Voiko kurkumiinia ottaa joka päivä?

Kyllä, kurkumiinivalmisteita voidaan ottaa päivittäin pitkiä aikoja. Terapeuttiset annokset ovat 500-1500 mg päivässä. Kurkumiinia on käytetty turvallisesti jopa erittäin suurina annoksina, jopa 8000 mg päivässä.

On kuitenkin parasta aloittaa pienellä annoksella ja nostaa annosta suurempiin määriin, jotta voit arvioida sietokykyäsi. Kurkumiinin kierrättäminen pitämällä taukoja muutaman kuukauden välein voi myös auttaa maksimoimaan hyödyt.

Milloin sinun pitäisi ottaa kurkumiinia aamulla tai illalla?

Kurkumiinin imeytyminen voi olla hieman parempaa, kun se otetaan rasvoja tai öljyjä sisältävien aterioiden yhteydessä. Kurkumiinikapselien ottaminen aamiaisen tai päivällisen yhteydessä on siis ihanteellista.

Päivittäisen annoksen jakaminen sekä aamu- että ilta-aterioihin voi myös auttaa pitämään veritasot vakaina.

Pitääkö kurkumiini sinut hereillä yöllä?

Kurkumiini ei yleensä stimuloi eikä häiritse unta. Itse asiassa se voi auttaa säätelemään vuorokausirytmiä ja parantamaan unen laatua.

Joillakin ihmisillä voi kuitenkin esiintyä ylävatsavaivoja, jos kurkumiinia otetaan liian lähellä nukkumaanmenoaikaa. Kurkumiinin ottamisen jälkeen on parasta odottaa 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Voiko kurkumiini auttaa painonpudotuksessa?

Joidenkin tutkimusten mukaan kurkumiini voi mahdollisesti tukea painonpudotusta useiden mekanismien kautta. Se voi auttaa vähentämään tulehdusta, parantamaan insuliiniherkkyyttä, tukahduttamaan rasvahappojen synteesiä ja paljon muuta.

Kurkumiinin vaikutukset painoon ovat kuitenkin parhaimmillaankin vaatimattomia. Kurkumiinilisät eivät yksinään johda merkittävään painonpudotukseen ilman ruokavaliomuutoksia ja liikuntaa.

Kuinka kauan kurkumiinin vaikutus kestää?

Kurkumiinin hyödyllisten vaikutusten ilmeneminen voi kestää useita viikkoja tai jopa kuukausia säännöllisen lisäravinteen ottamisen jälkeen. Akuutteja hyötyjä ei yleensä havaita heti.

Kurkumiinin johdonmukaisella ja pitkäaikaisella käytöllä näyttää olevan merkittävimmät vaikutukset. Haluttujen hyötyjen saavuttamisen aikaväli riippuu myös terveydentilasta.

Voiko kurkumiini auttaa niveltulehduksessa?

Useat tutkimukset osoittavat, että kurkumiiniuutteet voivat merkittävästi parantaa nivelrikon ja nivelreuman oireita, kuten kipua, jäykkyyttä ja turvotusta.

Se näyttää olevan yhtä tehokas kuin NSAID-kipulääkkeet niveltulehduksen hoitoon. Kurkumiini voi auttaa vahvistamaan sidekudosta ja ehkäisemään luukatoa tulehdusta ehkäisevien vaikutustensa ansiosta.

Voiko kurkumiinia ottaa, jos sinulla on sappikiviä?

Mustapippuria tai fosfolipidejä sisältävää kurkumiinia tulisi välttää henkilöillä, joilla on sappikiviä tai sappiteiden tukoksia. Piperiini ja fosfolipidit tehostavat kurkumiinin imeytymistä sappirakon kautta.

Mutta tavalliset kurkumiinilisät ilman bioenergialisäaineita näyttävät olevan turvallisia tällaisille henkilöille. On kuitenkin parasta kääntyä lääkärin puoleen varmuuden vuoksi.

Toivon, että nämä usein kysytyt kysymykset auttavat kattamaan kaikki muut kysymykset, joita sinulla on ollut kurkumiinilisistä! Kerro minulle, jos tarvitset selvennystä tai sinulla on lisäkysymyksiä.

Yhteenveto

Kurkuma sisältää kurkumiinia, joka antaa kurkumalle sen kultaisen värin ja lääkinnälliset ominaisuudet. Antioksidanttina ja anti-inflammatorisena aineena kurkumiini voi auttaa niveltulehduksen, sydänsairauksien, diabeteksen, syövän ja aivosairauksien hoidossa. Kurkumiinin biologinen hyötyosuus on kuitenkin huono, joten se ei imeydy helposti. Kurkuman nauttiminen aterioiden yhteydessä mustapippurin kanssa voi parantaa kurkumiinin imeytymistä. Muuten erityiset biosaatavuutta parantavat kurkumiinivalmisteet, joissa käytetään fosfolipidejä, piperiiniä tai nanoemulsioita, voivat lisätä kurkumiinin vaikutuksia elimistössä jopa 2000 prosenttia. Vaikka kurkumiini ja kurkuma eivät ole täysin samoja aineita, kurkumiini on tärkein terapeuttinen fytokemikaali, joka tuottaa kurkuman terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Biosaatavien kurkumiinivalmisteiden käyttö näyttää tuottavan tehokkaimmat hyödyt, erityisesti kliinisesti tehokkailla annoksilla.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku