Onko kurkuma valkaista hampaat?

Published:

Kurkumasta on tullut viime vuosina uskomattoman suosittu mauste ja ravintolisä. Kurkuma on tunnettu elinvoimaisesta kelta-oranssista väristään, ja se sisältää kurkumiiniksi kutsuttua yhdistettä, johon on yhdistetty monia mahdollisia terveyshyötyjä. Jotkut väittävät, että kurkuma voi myös valkaista ja kirkastaa hymyäsi luonnollisesti. Mutta onko tässä mitään perää? Katsotaanpa tarkemmin, mitä tutkimus sanoo.

Onko kurkuma valkaista hampaat

Miten kurkuma toimii valkaista hampaat?

Kurkuma sisältää kurkumiini-nimistä yhdistettä, joka antaa mausteelle sen tunnusomaisen värin. Kurkumiini on voimakas antioksidantti ja anti-inflammatorinen aine. Joidenkin tutkimusten mukaan kurkumiinilla saattaa olla hampaita valkaisevia ominaisuuksia:

 • Poistaa pinnan tahrat - Antioksidantit kurkuma voi auttaa poistamaan tahrat pinnalla hampaiden aiheuttamat elintarvikkeet, juomat, ja tupakointi. Kurkuma auttaa hankaamaan kerrostumia pois ilman hankausaineita.
 • Torjuu plakkia ja bakteereja - Kurkumiinilla on antimikrobisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa estämään plakin ja bakteerien kasvua suussa. Tämä voi estää hammaskiven muodostumista ja hampaiden reikiintymistä.
 • Luonnollinen valkaisuaine - Kurkumassa olevien yhdisteiden uskotaan valkaisevan hampaita luonnollisesti ja tekevän pinnasta valkoisemman. Lisää tutkimusta tarvitaan, mutta varhaiset tutkimukset ovat lupaavia.
 • Ehkäisee tulevia värjäytymiä - Kurkumiinin anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat auttaa ehkäisemään ientulehdusta ja parodontiittia, jotka voivat johtaa hampaiden värjäytymiseen.

Joten teoriassa, kurkuma tarjoaa luonnollisen tavan varovasti poistaa pinnan tahrat hampaita ja samalla suojella niitä tulevilta värimuutoksia. Mutta mitä tutkimukset kertovat sen tehokkuudesta?

Mitä tutkimus sanoo kurkuma hampaiden valkaisuun?

On olemassa joitakin uusia tutkimuksia, jotka osoittavat kurkuman potentiaalia hampaiden valkaisuun, mutta yleinen näyttö on rajallinen:

 • Koeputkitutkimuksissa on todettu, että kurkumiini voi tehokkaasti poistaa värjäytymiä hampaista. Ihmistutkimuksia kuitenkin tarvitaan.
 • Varhaiset eläinkokeet osoittavat, että kurkumiini voi estää plakin muodostumista. Tämä voisi auttaa ehkäisemään hammaskiven muodostumista ja värjäytymistä.
 • Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kurkumiinihammastahna valkaisi hampaita yhtä tehokkaasti kuin perinteinen piidioksidia sisältävä valkaiseva hammastahna.
 • Vuonna 2014 tehdyssä pienessä tutkimuksessa todettiin, että kurkumiinigeeli oli hieman tehokkaampi hampaiden valkaisussa kuin tavallinen peroksidigeeli 6 viikon ajan.
 • Kaiken kaikkiaan hyvin harvat kliiniset tutkimukset ovat tutkineet kurkuman vaikutuksia ihmisen hampaisiin. Tarvitaan tarkempia, laajamittaisia ihmiskokeita.

Vaikka nämä alustavat tulokset ovat lupaavia, ne eivät ole läheskään lopullisia. Paljon enemmän tutkimusta tarvitaan, jotta voidaan määrittää kurkuman todellinen tehokkuus luonnollisen hampaiden valkaisuun.

Miten käyttää kurkuma valkoisemmat hampaat

On olemassa muutamia eri tapoja voit kokeilla käyttämällä kurkuma mahdollisesti valkaista hampaita. Pidä mielessä, että todisteet ovat rajalliset, joten hillitse odotuksiasi. Tässä on muutamia suosittuja vaihtoehtoja:

1. Kurkuma hammastahna

Etsi hammastahnaa, joka sisältää kurkumaa ainesosana. Kurkuma voi auttaa poistamaan pintatahrat hampaista säännöllisellä harjauksella. Muista valita hammastahna, jossa on fluoria reikiintymiseltä suojaamiseksi. Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä.

2. Kurkumajauhe

Voit tehdä kurkuma hampaiden valkaisuun tahna sekoittamalla kurkuma jauhe sitruunamehua tai kookosöljyä. Levitä hampaisiin ja anna vaikuttaa 2-3 minuuttia ennen huuhtelua. Käytä pehmeäharjaista harjaa, jotta hammaskiille ei vahingoitu. Toista 1-2 kertaa viikossa.

3. Kurkuma vesi

Keitä kurkumajauhetta vedessä ja valmista antioksidanttipitoista teetä. Anna jäähtyä ja pyörittele nestettä hampaiden ympärillä muutaman minuutin ajan ennen sylkemistä. Teorian mukaan kurkumiini imeytyy hammasrakoihin ja auttaa valkaisemaan hampaita.

4. Ammattimainen valkaisu Tuotteet

Jotkut hammaslääkäriasemat tarjoavat nyt ammattikäyttöön tarkoitettuja valkaisugeelejä, huuhteluita ja hammastahnoja, jotka sisältävät kurkumaa. Todisteet niiden tehokkuudesta ovat kuitenkin vain satunnaisia. Keskustele hammaslääkärisi kanssa ennen kuin kokeilet mitään ammattikäyttöön tarkoitettuja kurkumaa sisältäviä valkaisutuotteita.

Riippumatta siitä, minkä menetelmän valitset, on tärkeää, että sinulla on realistiset odotukset. Kurkuma ei todennäköisesti valkaise tai valkaise hampaita dramaattisesti. Parhaimmillaan se voi poistaa hellästi pintatahrat ja auttaa ehkäisemään tulevia värimuutoksia. Tulokset vaihtelevat yksilöllisesti.

Kurkuman mahdolliset hyödyt suun terveydelle

Mahdollisten valkaisevien vaikutusten lisäksi kurkuma voi tarjota muita etuja hampaiden ja yleisen terveyden kannalta:

 • Sisältää antioksidantteja, jotka neutraloivat haitallisia vapaita radikaaleja.
 • On anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään ien tulehdusta.
 • Saattaa estää onteloita aiheuttavien bakteerien kasvua suussa.
 • Voisi suojata ientulehdukselta, parodontiitilta ja suusyövältä.
 • Voi raikastaa hengitystä vähentämällä bakteerien ja plakin muodostumista.
 • Luonnollinen vaihtoehto koville hankausaineille ja valkaisuaineille

Jälleen kerran tarvitaan lisätutkimuksia monien kurkuman ehdotettujen terveyshyötyjen vahvistamiseksi. Mutta kurkuman lisääminen suuhygieniarytmiin ei varmasti haittaa, kunhan et ylitä sitä.

Onko kurkuma turvallista hampaille?

Kurkumaa pidetään yleisesti erittäin turvallisena terveydelle ja hymylle. On kuitenkin olemassa muutamia mahdollisia haittapuolia, joista on syytä olla tietoinen:

 • Voi tilapäisesti värjätä hampaat keltaiseksi - Kurkuma värjää hampaat keltaiseksi, mutta tämä voidaan harjata pois. Huuhtele suusi sen käytön jälkeen.
 • Saattaa ärsyttää ikeniä ja poskia - Kurkumassa olevat öljyt voivat aiheuttaa lievää ärsytystä suussa. Lopeta käyttö, jos ilmenee epämukavuutta.
 • Vältä hammastöiden päälle joutumista - kurkuma voi mahdollisesti värjätä hampaiden täytteitä, kruunuja tai hammasproteeseja, jos se jätetään paikoilleen. Käytä pehmeää harjaa.
 • Ei korvaa hampaiden harjausta/hampaiden käyttöä - Kurkuma ei korvaa päivittäistä suuhygieniarutiinia. Harjaa hampaat 2-3 kertaa päivässä ja käytä hammaslankaa kerran päivässä.
 • Voi olla vuorovaikutuksessa lääkkeiden kanssa - Kysy hammaslääkäriltäsi ennen kurkumaa, jos käytät lääkkeitä tai sinulla on terveydellisiä ongelmia.

Kun käytetään satunnaisesti ohjeiden mukaan, kurkuma pidetään turvallisena terveille hampaille ja ikenille. Liiallinen käyttö voi kuitenkin kostautua ja aiheuttaa hampaiden herkkyyttä tai värjäytymistä.

Professional hampaiden valkaisu Vaihtoehdot

Vaikka kurkuma voi mahdollisesti vaalentaa hampaita, dramaattista valkaisuun tuloksia, ammatillinen hammashoito ovat paljon tehokkaampia. Tässä on muutamia alan standardivaihtoehtoja:

In-Office valkaisu

Hammaslääkärit käyttävät korkean pitoisuuden peroksidipohjaista geeliä yhdessä valon tai laserenergian kanssa valkaistaakseen hampaat nopeasti useita sävyjä yhdellä käynnillä. Tulokset ovat nopeimmat, mutta ne voivat olla kalliita.

Mukautetut valkaisulautaset

Hammaslääkäri tekee räätälöityjä lokeroita, jotka sopivat hampaita, sitten antaa sinulle peroksidigeeliä laittaa lokeroita kotona. Hoitoa käytetään yleensä 1-2 tuntia päivässä 1-2 viikon ajan, kunnes haluttu valkaisu on saavutettu. Edullisempi kuin toimistohoidot.

Over-the-Counter valkaisuun nauhat

Valkaisuliuskat, joissa on pieniä pitoisuuksia peroksidia, voivat valkaista hampaita vähitellen useiden viikkojen aikana päivittäisellä käytöllä. Käteviä ja edullisia, mutta tulokset eivät ole yhtä dramaattisia kuin ammattilaishoidoissa.

Merkittävää ja kestävää valkaisua varten parhaat tulokset saadaan ammattilaisvaihtoehdoilla, kuten valkaisulla vastaanotolla ja yksilöllisillä valkaisulautasilla. Keskustele aina hammaslääkärisi kanssa ennen kuin ryhdyt minkäänlaiseen hampaiden valkaisuhoitoon.

Kurkuma hampaiden valkaisuun

On alustavaa näyttöä siitä, että kurkuma voi valkaista hampaita, mutta tulokset eivät ole yhtä dramaattisia kuin ammatillinen valkaisu. Kurkuma ei todennäköisesti valkaise tai muuta hampaiden väriä merkittävästi.

Kurkuma näyttää kuitenkin olevan suhteellisen turvallinen hampaille ja saattaa tarjota muita suunterveydellisiä etuja. Kurkuman lisääminen hammashoitoon 1-2 kertaa viikossa voi auttaa poistamaan pintatahrat ja kirkastamaan hymyäsi hellästi ajan myötä.

Mutta älä hylkää säännöllistä harjausta, hammaslankaa ja hampaiden puhdistusta pelkän kurkuman vuoksi. Kurkuma ei saa korvata ammattimaista hammashoitoa, jos haluat merkittävää valkaisua.

Keskustele aina hammaslääkärisi kanssa ennen kuin kokeilet kurkumahammastahnaa, jauheita tai muita kurkumapohjaisia valkaisukeinoja. Varo myös liioittelemasta, sillä liiallinen kurkuma saattaa aiheuttaa ienärsytystä tai värjäytymistä.

Kohtuus ja harkinnanvaraisuus ovat avainasemassa, jos haluat kokeilla kurkuma luonnon hampaiden valkaisuun. Katsokaa kurkuma enemmän täydentävänä hammaslääkärin apuvälineenä kuin ihme hampaiden valkaisuainetta. Aseta realistiset odotukset ja yhdistä se perinteiseen ennaltaehkäisevään hammashoitoon parhaan hymysi saavuttamiseksi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kurkuma hampaiden valkaisuun

Onko kurkuma turvallista kiilteelle ja hammaskruunuille?

Kyllä, oikein käytettynä kurkuma on turvallista kiilteelle. Kurkuman hankaava vaikutus on hyvin vähäinen, eikä se todennäköisesti vahingoita kiillettä. Huolehdi siitä, että huuhtelet kurkuma huolellisesti hampaista ja hammastyöstä, jotta vältät tilapäisen värjäytymisen. Vältä hampaiden aggressiivista hankaamista kurkumalla.

Kuinka usein voin käyttää kurkumaa hampailleni?

Rajoita kurkuma hampaiden hoitoja 1-2 kertaa viikossa enintään. Kurkuman käyttö liian usein voi mahdollisesti aiheuttaa herkkyyttä tai värjäytymistä. Kurkumaa kannattaa käyttää mieluummin satunnaisesti täydentävänä valkaisuaineena kuin joka päivä.

Kauanko kestää, kunnes näen tuloksia kurkumaa käyttämällä?

Älä odota tuloksia yhdessä yössä. Kurkuman säännöllinen käyttö voi kestää useita viikkoja, ennen kuin huomaat edes hienovaraisia valkaisevia vaikutuksia. Kurkuma ei myöskään valkaise tai muuta hampaiden väriä dramaattisesti. Kun käytät luonnollisia kurkuma-korjaustoimenpiteitä, sinulla on realistiset odotukset.

Voinko käyttää kurkumaa, jos minulla on hammasraudat?

Kyllä, mutta huuhtele kurkuma huolellisesti sulkujen ympäriltä. Kurkuma voi väliaikaisesti värjätä oikomishoidon liimaa, jos sen annetaan vaikuttaa. Vältä aggressiivista harjausta hammasrautojen ympärillä kurkumaa käytettäessä.

Valkaiseeko kurkuma kruunut, korkit tai viilut?

Kurkuma ei voi muuttaa hammaskruunujen, korkkien, viilujen tai muiden hammasproteesien väriä. Se voi auttaa poistamaan joitakin ulkoisia värjäytymiä, mutta älä odota dramaattista valkaisua. Vältä kurkumaa restauraatioiden sisälle.

Voinko käyttää kurkumaa, jos olen raskaana?

Keskustele synnytyslääkärisi kanssa ennen kuin käytät kurkuma-lisäravinteita tai laajoja kurkuma-korjaustoimenpiteitä raskauden aikana. Pienet määrät kurkumaa hampaiden hoitoon ovat todennäköisesti kunnossa, mutta kysy ensin lääkärin ohjeita.

Onko kurkuma valkaista luonnolliset hampaat ja hammaslääkärin työtä yhtä?

Kurkuma on todennäköisempää valkaista luonnolliset hampaat verrattuna kruunut, täytteet, jne. Vaikutukset ovat selvimmin havaittavissa hampaiden luonnollisilla pinnoilla. Älä odota, että hammastyö vaalentaa tai valkaisee.

Onko kurkuma korvike ammattimaisille valkaisuhoidoille?

Ei. Kurkuma ei tuota dramaattisia valkaisuvaikutuksia, kuten ammattimaiset valkaisuhoidot toimistolla tai yksilöllisellä tarjottimella. Kurkuma on hyvin mieto, ja sitä tulisi pitää lisävaihtoehtona vain pienten pintatahrojen poistoon.

Voiko kurkuma pahentaa hampaiden herkkyyttä?

Harvinaisissa tapauksissa kurkuman liiallinen käyttö voi tilapäisesti lisätä hampaiden herkkyyttä herkillä henkilöillä. Lopeta käyttö, jos ilmenee epämukavuutta. Harjoittele hyvää hammashygieniaa ja keskustele hammaslääkärisi kanssa mahdollisuuksista vähentää olemassa olevaa herkkyyttä.

Mikä on paras tapa käyttää kurkumaa valkaisuun?

Jos haluat mahdollisimman vähän sotkua, kokeile kurkumapohjaista hammastahnaa. Kevyeen pintatahranpoistoon voit sekoittaa kurkumajauhetta tahnaksi veden tai sitruunamehun kanssa ja sivellä hampaita varovasti 1-2 kertaa viikossa, minkä jälkeen huuhtele hampaat huolellisesti.

Pitäisikö minun puhua hammaslääkärini kanssa ennen kurkuman käyttöä?

On aina hyvä idea keskustella hammaslääkärin kanssa uusista hammaslääketieteellisistä tuotteista, hoidoista tai korjaustoimenpiteistä, etenkin jos sinulla on jo olemassa olevia hammasvaivoja. Hän voi neuvoa, sopiiko kurkuma yksilöllisiin suun terveyteen liittyviin tarpeisiisi.

Yhteenveto

Sen elinvoimainen keltainen väri, kurkuma sisältää kurkumiinia, että jotkut väittävät voi luonnollisesti valkaista hampaita. Antioksidantit voivat auttaa poistamaan pintatahrat, kun taas kurkumiinin antimikrobiset vaikutukset voivat estää plakkia ja bakteereja. Muutamat alustavat tutkimukset osoittavat, että kurkuma voi poistaa ulkoisia värjäytymiä, mutta tehokkuuden vahvistamiseksi tarvitaan tarkempia kliinisiä tutkimuksia. Kurkumaa pidetään turvallisena hampaille satunnaisesti käytettynä; se ei valkaise dramaattisesti, mutta saattaa ajan mittaan antaa pientä kirkastumista. Vaihtoehtoja, kuten kurkumahammastahnaa, -jauheita ja -huuhteluja, voi kokeilla, mutta vältä liikakäyttöä, joka voi aiheuttaa herkkyyttä. Nopeinta valkaisua varten ammattilaishoidot, kuten valkaisu vastaanotolla ja yksilölliset valkaisulautaset, toimivat parhaiten. Vaikka tutkimus on vielä kesken, kurkuma voi tarjota täydentävää hampaiden valkaisua ja muita suunterveyden etuja, kun se sisällytetään päivittäiseen hammashoitoon pari kertaa viikossa. Perinteinen ennaltaehkäisevä hammashoito on kuitenkin edelleen olennaisen tärkeää kirkkaan ja terveen hymyn saavuttamiseksi. Potilaiden tulisi keskustella kurkumasta hammaslääkärinsä kanssa ennen käytön aloittamista, jotta he ymmärtäisivät realistiset odotukset ja soveltuvuuden yksilöllisiin suun terveyteen liittyviin tarpeisiin. Kurkumaa valkaisuun käyttävää kurkumaa on syytä tutkia lisää ihmisillä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku