Kuinka paljon kurkuma pitäisi ottaa laihtua?

Published:

Haluatko laihtua ja mietit, voiko kurkuma auttaa? Kurkuma on kirkkaan keltainen mauste, jota on käytetty vuosisatojen ajan intialaisessa keittiössä ja lääketieteessä. Viime aikoina kurkuma on saavuttanut suosiota länsimaissa sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että kurkuma voi lisätä painonpudotusta ja rasvanpolttoa. Tässä artikkelissa tarkastellaan näyttöä ja annetaan annossuosituksia kurkuman käytöstä laihduttamiseen.

Kuinka paljon kurkuma minun pitäisi ottaa laihtua

Miten kurkuma auttaa laihtuminen?

Kurkuma sisältää aktiivista kurkumiinia, joka antaa mausteelle sen elinvoimaisen värin. Kurkumiinilla on voimakkaita anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia vaikutuksia, jotka voivat edistää painonpudotusta monin tavoin.

Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla kurkuma ja kurkumiini voivat auttaa laihtumisessa:

 • Vähentää liikalihavuuteen liittyvää tulehdusta. Krooninen tulehdus on yhteydessä insuliiniresistenssiin ja painonnousuun. Kurkumassa oleva kurkumiini voi auttaa vähentämään tulehdusta elimistössä, mikä parantaa insuliiniherkkyyttä.
 • Tehostaa aineenvaihduntaa. Eläinkokeet osoittavat, että kurkumiini voi lisätä maksan sapen tuotantoa ruoansulatuksen ja rasvan hajoamisen edistämiseksi. Kurkuma voi myös lisätä termogeneesiä, joka auttaa kehoa polttamaan enemmän kaloreita.
 • Rajoittaa rasvasolujen kasvua. Koeputkitutkimuksissa havaittiin, että kurkumiini voi estää rasvasolujen kasvua ja laajenemista. Rasvasolujen kertyminen edistää painonnousua.
 • Auttaa säätelemään painoa sääteleviä hormoneja. Kurkuma voi tasapainottaa leptiini- ja adiponektiinitasoja, jotka ovat nälkään, rasvan varastointiin ja aineenvaihduntaan osallistuvia hormoneja.
 • Suojaa lihavuuteen liittyviltä sairauksilta. Lihavuus lisää tautiriskiä, kun taas kurkumiinilla on suojaavia vaikutuksia esimerkiksi sydänsairauksiin, diabetekseen ja rasvamaksaan.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kurkuma ja sen aktiivinen yhdiste kurkumiini voivat vaikuttaa useisiin laihtumiseen liittyviin tekijöihin tulehduksesta aineenvaihduntaan ja rasvasolujen kasvuun.

Seuraavaksi tarkastellaan kurkuman erityistä annostusta, joka tarvitaan laihduttamiseen.

Kuinka paljon kurkuma pitäisi ottaa päivittäin laihtuminen?

Kurkumalle ei ole olemassa virallista päivittäistä suositeltua saantisuositusta. Mutta kurkuman painonpudotusta koskevat tutkimukset antavat joitakin suuntaviivoja:

 • 1⁄4-1 teelusikallinen (1-3 grammaa) kurkumajauhetta päivässä. Tämän suuruisten annosten on osoitettu vähentävän tulehdusta ja edistävän rasvanpolttoa. Aloita 1⁄4 teelusikallisella päivittäin ja lisää vähitellen 1 teelusikalliseen.
 • Enintään 3 grammaa kurkumiinia päivässä. Kurkumiinivalmisteet sisältävät kurkuman aktiivisten yhdisteiden tiivistettyä muotoa. Valitse kapselit, joissa on piperiiniä imeytymisen tehostamiseksi. Noudata annosteluohjeita.
 • Enintään 8 grammaa kurkumauutetta päivittäin. Joissakin tutkimuksissa käytetään erittäin suuria annoksia kurkumauutteita, kuten kurkumiini-piperiinikaavoja. Tämä mahdollistaa kurkumiinin suuremman imeytymisen. Tarkista lääkäriltäsi, ennen kuin ylität lisäannossuositukset.

Jos haluat maksimoida imeytymisen, ota kurkuma mustapippurin ja/tai terveellisten rasvojen kanssa. Kurkuman nauttiminen osana aterioita parantaa myös vaikutuksia.

Avainkohta: Tutkimuksissa käytetään vaihtelevia annoksia tavallisia kurkumajauheita, kurkumiinilisäravinteita ja kurkumauutteita laihdutushyötyjen saavuttamiseksi. 1 teelusikallinen kurkumajauhetta tai jopa 3 grammaa kurkumiinia päivittäin vaikuttaa hyödylliseltä ja turvalliselta.

Tarkastellaan nyt tarkemmin kurkumaa ja laihtumista koskevia todisteita. Käymme läpi tieteellisen tutkimuksen keskeiset tulokset.

Tieteellinen tutkimus kurkuma ja laihtuminen

Useissa tutkimuksissa on tutkittu kurkuman vaikutuksia laihtumiseen ja lihavuuteen liittyviin ongelmiin:

1. 12 viikon tutkimus ylipainoisilla ihmisillä osoitti, että BMI ja vatsan rasva vähenivät.

Tässä tutkimuksessa 44 ylipainoista aikuista otti joko 1 gramman kurkumasta saatua kurkumaa tai lumelääkettä kahdesti päivässä 12 viikon ajan.

Kurkumasta saatua kurkumiinia käyttävän ryhmän painoindeksi ja vatsan rasva olivat tutkimuksen loppuun mennessä huomattavasti alhaisemmat. Myös triglyseridien määrä väheni.

Tärkeimmät yksityiskohdat: 1 gramma kurkumakurkumiinia kahdesti päivässä vähensi merkittävästi BMI:tä ja vatsan rasvaa vain 12 viikossa.

2. 8 viikkoa kurkumiinia vähensi kehon rasvaa lihavilla aikuisilla.

Tähän pieneen tutkimukseen osallistui 30 lihavaa aikuista, jotka oli jaettu kolmeen ryhmään:

 • Plasebo
 • Pieni annos kurkumiinia (1 gramma/vrk)
 • Korkean annoksen kurkumiini (2 grammaa/vrk)

8 viikon kuluttua kurkumiiniryhmät havaitsivat merkittäviä vähennyksiä kehon rasvaprosentissa. Suuremmalla annoksella varustetussa ryhmässä oli myös vähemmän vatsarasvaa ja kokonaispainon lasku.

Tärkeimmät yksityiskohdat: 1-2 grammaa kurkumiinia päivittäin auttoi vähentämään kehon kokonaisrasvaa ja vatsa rasvaa lihavilla henkilöillä.

3. Kurkumiini lisäsi painonpudotusta metabolista oireyhtymää sairastavilla henkilöillä.

Ihmisillä, joilla on metabolinen oireyhtymä, on yleensä sitkeämpää ylipainoa ja vaikeuksia laihtua.

Tässä tutkimuksessa 117:ää metabolista oireyhtymää sairastavaa henkilöä hoidettiin kurkumiinilla tai lumelääkkeellä 30 päivän ajan. Kurkumiiniryhmä menetti huomattavasti enemmän rasvaa kuin lumelääkeryhmä.

Tärkeimmät yksityiskohdat: Kurkumiinilisä tuki rasvan menetystä ihmisillä, jotka ovat alttiita liikalihavuudelle ja painonnousuongelmille.

4. Kurkuma vähensi tulehdusta ja paransi antioksidanttitilaa.

Krooninen tulehdus ja oksidatiivinen stressi ovat yhteydessä lihavuuteen ja laihdutusongelmiin. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kurkumiinin vaikutuksia ylipainoisilla henkilöillä, joilla oli ei-alkoholista rasvamaksasairautta.

1 gramman kurkumiinin käyttö 8 viikon ajan alensi tulehdusmarkkereita, kuten CRP:tä. Se lisäsi myös veren antioksidanttitasoja.

Tärkeimmät yksityiskohdat: Kurkuma-lisäys vähensi lihavuuteen liittyvää tulehdusta ja lisäsi suojaavia antioksidantteja.

5. Kurkumiini esti painonnousua hiirillä, joita ruokittiin runsaasti rasvaa sisältävällä ruokavaliolla.

Eläintutkimukset osoittavat johdonmukaisesti kurkumiinin painonhallintahyödyt.

Eräässä tutkimuksessa lihavia hiiriä, joita ruokittiin runsaasti rasvaa sisältävällä ruokavaliolla, hoidettiin kurkumiiniuutteella 12 viikon ajan. Kurkumiini esti hiirten ruumiinpainon nousun verrattuna käsittelemättömään ryhmään.

Tärkeimmät yksityiskohdat: Kurkumiiniuutteet estivät painonnousua hiirillä, jotka olivat alttiita lihavuudelle runsaasti rasvaa sisältävällä ruokavaliolla. Ihmisillä tehdyt tutkimukset osoittavat samankaltaisia rasvanpudotushyötyjä.

Kaiken kaikkiaan lukuisissa tutkimuksissa on havaittu, että standardoidut kurkuma- ja kurkumavalmisteet voivat edistää painonpudotusta ja vähentää vatsan rasvaa. Hyödyt voivat olla erityisen voimakkaita ihmisillä, joilla on liikalihavuutta tai painoon liittyviä terveysongelmia.

Katsotaanpa nyt joitakin vinkkejä kurkuman ottamiseen painonpudotustulosten maksimoimiseksi.

Vinkkejä ottaen kurkuma laihtuminen

Seuraa näitä vinkkejä saadaksesi kurkumasta parhaan hyödyn laihduttamiseen:

 • Yhdistä mustapippurin kanssa. Mustapippurin aktiivinen yhdiste, piperiini, voi lisätä kurkumiinin imeytymistä jopa 2 000 %. Lisää vain 1/4 teelusikallista kurkumaa sisältäviin aterioihin.
 • Kypsennä öljyssä. Kurkumiini on rasvaliukoinen, joten kurkumareseptien keittäminen öljyssä voi parantaa imeytymistä.
 • Ota se aterioiden yhteydessä. Kurkuman syöminen osana tasapainoisia aterioita parantaa imeytymistä ja hyötyjä.
 • Juo kurkumateetä. Hauduta raastettua kurkumaa kuumassa vedessä 5 minuuttia, jotta saat tulehdusta ehkäisevää teetä. Lisää sitruunaa, hunajaa tai inkivääriä.
 • Käytä kurkuma lisäravinteita. Etsi piperiiniä tai kurkumauutetta sisältäviä kaavoja, jotta saat mahdollisimman paljon hyötyä. Noudata annosteluohjeita.
 • Yhdistä liikuntaan. Kurkuma toimii parhaiten yhdessä aktiivisen elämäntavan ja terveellisen ruokavalion kanssa laihtumistavoitteiden saavuttamiseksi.
 • Keskustele lääkärisi kanssa. Tarkista, että kurkuma on turvallinen sinulle, jos käytät lääkkeitä tai sinulla on jokin sairaus.

Ole kärsivällinen, kun käytät kurkumaa laihtumiseen. Voi kestää useita viikkoja ennen kuin huomaat vaikutuksen mittarissa. Tee kurkumasta osa terveellistä elämäntapaa saadaksesi parhaat rasvanpolttotulokset.

Varotoimenpiteet Kun ottaen kurkuma laihtuminen

Kurkuma on yleisesti ottaen erittäin turvallista, varsinkin kun sitä käytetään ruoanlaitossa tyypillisiä määriä. On kuitenkin joitakin varotoimenpiteitä, jotka on syytä pitää mielessä:

 • Vältä lääkemäärien ottamista raskauden aikana. Suuria annoksia ei suositella.
 • Kurkumiini voi pahentaa GERD- tai mahahaavaoireita, kun sitä otetaan yksinään tyhjään vatsaan. Ota ruoan kanssa.
 • Lopeta kurkuman käyttö 2 viikkoa ennen suunniteltua leikkausta, koska se voi ohentaa verta.
 • Tarkista yhteisvaikutukset, jos käytät verenohennuslääkkeitä tai mahahappoa vähentäviä lääkkeitä.
 • Jotkut ihmiset voivat olla allergisia tai herkkiä kurkumalle ja kurkumiinille. Aloita pienillä annoksilla ja tarkkaile mahdollisia reaktioita.

Varmista, että ostat korkealaatuista kurkumajauhetta tai -lisäravinteita, jotta vältät väärennetyt tuotteet. Noudata annosteluohjeita aina huolellisesti.

Tuomio

Kurkuma on voimakas lääkkeellinen mauste, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä, mukaan lukien laihtumisen tukeminen. Kurkumiinin vaikuttava yhdiste kurkumiini voi vaikuttaa tulehdukseen, aineenvaihduntaan, rasvasolujen kasvuun ja muihin painonhallintaan liittyviin tekijöihin.

Tutkimusten mukaan 1⁄4-1 teelusikallinen kurkumajauhetta tai jopa 3 grammaa kurkumiinia lisäravinteista voi edistää rasvanpolttoa. Myös suuremmat annokset voivat olla tehokkaita.

Yhdistä kurkuma terveelliseen ruokavalioon, aktiiviseen elämäntapaan ja muihin tämän artikkelin vinkkeihin tulosten maksimoimiseksi. Kurkuman käyttäminen laihtumiseen on turvallista useimmille ihmisille, kun sitä käytetään suositelluissa kulinaarisissa tai täydentävissä annoksissa.

Kurkuma on maukas ja värikäs lisä terveellisiin resepteihin. Kokeile sisällyttää enemmän kurkumaa ruokavalioosi, jotta voit hyödyntää mausteen monipuolisia etuja painonpudotuksen ja yleisen terveyden kannalta.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras aika päivästä ottaa kurkumaa?

Paras aika ottaa kurkuma- tai kurkumavalmisteita on aamulla. Ota kurkuma aamiaisen tai lounaan yhteydessä imeytymisen tehostamiseksi. Kurkumiini pysyy elimistössäsi noin 12 tuntia. Vältä sen ottamista iltaisin lähellä nukkumaanmenoaikaa.

Pitäisikö minun ottaa kurkumaa ennen vai jälkeen harjoituksen?

Kurkuma- tai kurkumavalmisteet kannattaa ottaa noin 45-60 minuuttia ennen harjoitusta. Kurkumiinilla on luonnollisia tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat lievittää nivelkipuja ja -vaivoja harjoituksen aikana. Mauste parantaa myös verenkiertoa.

Voiko kurkuma auttaa minua menettää vatsa rasvaa?

Tutkimukset osoittavat, että kurkumassa oleva kurkumiini voi erityisesti kohdistaa vatsa- ja sisäelinten rasvaa, joka kertyy elinten ympärille. Kurkumiini C3 Complex® -valmisteen on todettu vähentävän vyötärönympärysmittaa enemmän kuin lumelääkkeen. Ota 500-1000 mg päivittäin.

Voinko yhdistää kurkumaa ja omenaviinietikkaa?

Kyllä, kurkuma ja omenaviinietikka on suosittu yhdistelmä, jota jotkut ihmiset käyttävät laihtumiseen. Molempien uskotaan kontrolloivan verensokeria, hillitsevän ruokahalua ja polttavan rasvaa. Sekoita 1/2 tl kumpaakin lämpimään veteen ja juo päivittäin. Mahdollisia sivuvaikutuksia ovat ruoansulatusongelmat.

Mitkä elintarvikkeet lisäävät kurkuman imeytymistä?

Terveelliset rasvat ovat parhaita lisäämään kurkumasta peräisin olevan kurkumiinin imeytymistä. Yhdistä kurkuma kananmunien, avokadon, pähkinöiden, siementen, oliiviöljyn, kookosmaidon tai täysrasvaisten maitotuotteiden kanssa. Mustapippuri ja piperiini parantavat myös imeytymistä.

Voinko ottaa kurkumaa, jos minulla on diabetes?

Kurkuma voi auttaa alentamaan verensokeria ja vähentää insuliiniresistenssiä. Se voi kuitenkin vaikuttaa diabeteslääkkeisiin ja aiheuttaa matalaa verensokeria. Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin käytät kurkumaa diabeteksen kanssa. Seuraa verensokeria tarkasti.

Onko turvallista ottaa kurkumaa pitkällä aikavälillä?

Useimmat tutkimukset osoittavat, että kurkuma- ja kurkumavalmisteiden päivittäinen käyttö 2-3 kuukauden ajan on turvallista useimmille ihmisille. Ainoa mahdollinen haittavaikutus pitkäaikaisilla suurilla annoksilla on vatsavaivat. Ruokamäärät ovat kuitenkin hyvin turvallisia pitkällä aikavälillä.

Auttaako kurkuma lisäravinteet, jos minulla on PCOS?

Kurkuma voi mahdollisesti auttaa hallitsemaan polykystisten munasarjojen oireyhtymän (PCOS) oireita, kuten ylipainoa ja karvoituksen kasvua. Anti-inflammatoriset vaikutukset voivat torjua insuliiniresistenssiä. Kurkuma-valmisteiden käytöstä PCOS:n yhteydessä tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia.

Voinko antaa lapselleni kurkumaa?

Kurkumaa käytetään Intiassa perinteisesti lasten ja aikuisten ruoassa. Kurkuma- ja kurkumalisäravinteita suositellaan kuitenkin vain yli 12-vuotiaille lapsille. Pienet määrät kurkumaa ovat turvallisia lasten ruokavaliossa. Tarkista kuitenkin ensin lastenlääkäriltäsi.

Mikä on parempi laihtuminen: kurkumajauhe tai lisäravinteet?

Sekä kurkumajauhe että kurkumiinilisät voivat tukea laihtumista. Kurkumajauhe antaa sinulle koko yrtin hyödyt, kun taas lisäravinteet tarjoavat tiivistettyä, standardoitua kurkumiinia. Molempien yhdistäminen tarjoaa toisiaan täydentäviä vaikutuksia. Noudata annostussuosituksia.

Yhteenveto

Kurkuma ja sen keskeinen yhdiste kurkumiini kohdistuvat painonpudotuksen ja rasvanpolton eri näkökohtiin. Kurkumiini torjuu lihavuuteen liittyvää tulehdusta, lisää sapen tuotantoa ruoansulatuksen ja rasvan hajoamisen parantamiseksi, rajoittaa rasvasolujen laajenemista, säätelee leptiiniä ja adiponektiinia nälän ja aineenvaihdunnan hallitsemiseksi sekä suojaa lihavuuteen liittyviltä sairauksilta, kuten sydänsairauksilta ja diabetekselta. Tutkimukset osoittavat, että 1⁄4-1 teelusikallinen (1-3 grammaa) kurkumajauhetta tai jopa 3 grammaa kurkumiinia lisäravinteista päivittäin nautittuna voi alentaa BMI:tä, vähentää kehon rasvaa ja vatsaan kertyvää rasvaa ja lisätä painonpudotusta jo 8-12 viikossa. Annosteluohjeiden noudattaminen, yhdistäminen piperiinin ja öljyjen kanssa imeytymistä varten sekä yhdistäminen ruokavalion ja liikunnan kanssa voi maksimoida kurkuman laihtumishyödyt. Suuret kurkuma-annokset ovat useimmille ihmisille erittäin turvallisia, kun ne nautitaan ruoan kanssa, mutta pitkäaikaisesta käytöstä ja mahdollisista yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa tarvitaan vielä lisää tutkimusta. Kurkuman lisääminen terveellisiin elämäntapoihin on tehokas ja maukas tapa edistää painonpudotusta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku