Mikä on teollisuushamppu?

Published:

Teollisuushamppu on Cannabis sativa -kasvin lajike, jota kasvatetaan erityisesti teolliseen käyttöön. Toisin kuin marihuana, joka on myös peräisin Cannabis sativa -kasveista, teollisuushamppu sisältää hyvin vähän tetrahydrokannabinolia (THC), psykoaktiivista yhdistettä, joka saa sinut tuntemaan olosi "pilvessä".

Mitä teollisuushamppu tarkalleen ottaen on ja mikä tekee siitä niin hyödyllisen? Jatka lukemista saadaksesi tietää.

Mikä on teollisuushamppu?

Lyhyt historia teollisuushamppu

Ihmiset ovat käyttäneet hamppua tuhansia vuosia. Varhaisimmat kirjatut tiedot hampun käytöstä ovat vuodelta 8000 eaa. Aasiasta, jossa sitä käytettiin kankaiden, köysien ja keramiikan valmistukseen.

Hamppu oli vuosisatojen ajan tärkeä viljelykasvi maailmanlaajuisesti sen monien käyttötarkoitusten ansiosta. Sitä viljeltiin laajalti Aasiassa, Euroopassa, Afrikassa ja Amerikassa. Itse asiassa useat Yhdysvaltojen perustajaisät, kuten George Washington ja Thomas Jefferson, viljelivät hamppua.

Hamppu oli niin tärkeä, että vuonna 1619 Virginiassa kokoontunut kongressi hyväksyi lain, joka velvoitti jokaista maanviljelijää kasvattamaan hamppua. Yli 200 vuoden ajan hamppua pidettiin laillisena maksuvälineenä, jota voitiin käyttää jopa verojen maksamiseen.

1930-luvulla asenteet kannabista kohtaan alkoivat kuitenkin muuttua. Marihuana kriminalisoitiin, mikä johti myös hampunviljelyn kieltämiseen. Tämä kielto kesti yli 50 vuotta, kunnes teollisuushampputuotanto laillistettiin jälleen vuoden 2014 maatalouslakiesityksessä.

Nykyään hamppu on elpymässä, kun löydämme uudelleen sen monet hyödyt. Maailmanlaajuisten teollisuushamppumarkkinoiden odotetaan kasvavan 15 miljardin dollarin toimialaksi vuoteen 2027 mennessä.

Mikä tekee teollisuushamppu eroaa Marihuana?

Teollisuushamppu ja marihuana ovat molemmat peräisin Cannabis sativasta, mutta ne ovat eri lajikkeita. Geneettisellä tasolla teollisuushamppu sisältää vähemmän THC:tä, psykoaktiivista yhdistettä, joka on vastuussa marihuanan huumaavasta vaikutuksesta.

Laillisen määritelmän mukaan teollisuushamppu voi sisältää enintään 0,3 % THC:tä. Marihuana sen sijaan sisältää 5-35 % THC:tä.

Näillä alhaisilla pitoisuuksilla on fyysisesti mahdotonta tulla pilveen teollisuushamppua nauttimalla. Se olisi kuin yrittäisi juoda itsensä humalaan alkoholittomasta oluesta.

Teollisuushamppu ja marihuana näyttävät ulkonäöltään varsin erilaisilta. Hamppukasvit ovat laihoja ja korkeita, kun taas marihuanakasvit ovat yleensä lyhyitä ja pensasmaisia.

Yhteenvetona:

  • Hampussa on alle 0,3 % THC:tä, kun taas marihuanassa voi olla jopa 35 % THC:tä.
  • Hamppu on pitkä ja laiha; marihuana on lyhyt ja pensasmainen.
  • Hamppu ei tee sinusta pilveä, mutta marihuana tekee sen.

Tämä tekee hampusta uskomattoman monipuolisen viljelykasvin ilman marihuanan psykoaktiivisia vaikutuksia.

Miten teollisuushamppua kasvatetaan ja jalostetaan?

Teollisuushamppua voidaan kasvattaa sekä ulkona että sisätiloissa. Se viihtyy kuitenkin parhaiten lämpimässä ilmastossa ja lauhkeissa sääolosuhteissa. Ihanteellisia viljelypaikkoja ovat esimerkiksi Kiina, Eurooppa ja Kanada.

Hamppu on valmis korjattavaksi vain 3-4 kuukaudessa, mikä tekee siitä nopeasti uusiutuvan luonnonvaran verrattuna puihin, joiden kypsyminen voi kestää vuosikymmeniä. Kasvit ovat 2-4 metriä korkeita, ja niillä on pitkät, kuituiset varret.

Sadonkorjuun jälkeen hampunvarret käyvät läpi prosessin, jota kutsutaan kuorintaprosessiksi ja jossa sitkeät ulkokuidut erotetaan pehmeästä sisimmästä ytimestä.

Kaksi pääkomponenttia ovat:

  • Bast-kuidut - pitkät, sitkeät ulommat kuidut, jotka sijaitsevat hampun varren pituussuunnassa. Niitä käytetään tekstiilien ja köysien valmistukseen.
  • Hamppukuidut - hampunvarren ytimessä olevat pehmeät sisäkuidut. Niitä käytetään paperin, imukykyisten aineiden ja rakennusmateriaalien valmistukseen.

Lisäksi kasveista kerätään hampun siemeniä ja kukkia. Niistä valmistetaan elintarvikkeita, öljyjä ja uutteita, kuten suosittua kannabidiolia (CBD).

Nyt kun ymmärrät perusasiat siitä, miten hamppua kasvatetaan ja jalostetaan, katsotaanpa, miksi se on niin hämmästyttävä viljelykasvi.

4 Tärkeimmät edut teollisuushamppu

On monia hyviä syitä siihen, miksi hamppu on yksi maailman monipuolisimmista viljelykasveista:

1. Kestävä kehitys

Hampun ympäristövaikutukset ovat erittäin myönteiset. Se rikastuttaa maaperää, vaatii vähemmän vettä kuin puuvilla ja poistaa torjunta-aineiden ja rikkakasvien torjunta-aineiden tarpeen.

Hamppu sitoo myös suuria määriä hiiltä ilmakehästä. Yksi hehtaari hamppua voi sitoa 4 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin hehtaari puita.

Nopean kasvusyklinsä ansiosta hamppua pidetään hiilinegatiivisena raaka-aineena. Tämä tarkoittaa, että se itse asiassa vähentää hiilidioksidipäästöjä.

2. Kestävyys

Teollisuushamppukuidut ovat uskomattoman vahvoja ja kestäviä.

Esimerkiksi hamppukuitua on käytetty betonin vahvistamiseen. Hampun ja kalkkikiven sekoitus muodostaa luonnollisen komposiittimateriaalin nimeltä hamppubetoni, joka kestää hyvin halkeilua.

Hampputekstiilit ovat myös pitkäikäisiä. Itse asiassa ensimmäiset Levi's-farkut valmistettiin hamppupurjekankaasta!

3. Uusiutuvuus

Kuten aiemmin mainittiin, hamppu kasvaa nopeasti vain 3-4 kuukaudessa. Tämä tekee hampusta paljon uusiutuvamman kuin hitaasti kasvavat puut, joita käytetään paperin, vaatteiden ja rakennusmateriaalien valmistukseen.

Hampunvarret kasvattavat jatkuvasti uusia versoja sadonkorjuun jälkeen, joten niitä voidaan kasvattaa tiheästi uusiutuvana viljelykasvina vuodesta toiseen.

4. Sopeutumiskyky

Koska koko hamppukasvi voidaan hyödyntää, sen jokainen osa tuo lisäarvoa. Hampusta saadaan ruokaa, vaatteita, asumismateriaalia, paperia, kosmetiikkaa ja jopa energiaa.

Ei ole ihme, että hamppua on kutsuttu "rahakasviksi" sen monipuolisuuden ja maanviljelijöiden voittomahdollisuuksien vuoksi. Hamppu tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia monilla aloilla ja teollisuudenaloilla.

Nyt kun tiedät joitakin hampun suurimmista eduista, käydään läpi kaikki eri käyttötavat.

Monet käyttötarkoitukset teollisuushamppu

Yli 25 000 tunnettua sovellusta, hamppu on todella ihmekasvi. Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä tapoja, joilla hamppua hyödynnetään nykyään:

Hamppukuidut tekstiilejä ja köyttä varten

Vuosisatojen ajan hamppukuituja on käytetty vaatteiden, laukkujen, kenkien, mattojen, sisustustuotteiden ja teollisuusköysien valmistukseen.

Hamppukuitu on poikkeuksellisen kestävä ja mukava. Se myös pehmenee käytön myötä, mikä tekee siitä ihanteellisen kankaiden valmistukseen.

Hamppuvaatteet tarjoavat UV-suojaa ja antimikrobisia ominaisuuksia hajua aiheuttavien bakteerien estämiseksi. Kuitujen tuotannossa käytetään hampun varsista uutettuja pitkiä kuituja.

Hauska fakta: sana canvas tulee latinan kielen sanasta, joka tarkoittaa hamppua, cannabis!

Hamppu Paperin tuotanto

Ennen vuotta 1883 yli 75 prosenttia maailman paperista, kuten setelit, arkistopaperit, kartat, raamatut ja sanomalehdet, valmistettiin hamppukuidusta. Hamppupaperi oli ratkaisevan tärkeää kirjallisen viestinnän kannalta.

Hamppupaperin suosio väheni, kun käyttöön otettiin puumassapaperi, jonka tuottaminen uusilla teollisilla menetelmillä oli halvempaa.

Puumassapaperi vaatii kuitenkin suuria määriä kemikaaleja jalostukseen, mikä lisää saastumista ja metsäkatoa.

Hamppupaperi, joka on valmistettu hampunvarren sisäisistä nystyröistä, on kestävä vaihtoehto. Hamppupaperi on luonnostaan valkoisempaa, vahvempaa ja kestää kauemmin kuin puupaperi. Jokaiselta hehtaarilta hamppua voidaan tuottaa jopa neljä kertaa enemmän paperia kuin hehtaarilta puita.

Hamppu rakennusmateriaalit

Hampunvarsien puumaiset sisäkuidut tarjoavat erinomaiset ominaisuudet rakentamiseen.

Kun tämä kevyt materiaali sekoitetaan kalkin kanssa hamppubetonin valmistamiseksi, siitä voidaan valaa harkkoja, tiiliä ja paneeleita, joita käytetään asuntojen ja rakenteiden rakentamiseen.

Hamppubetoni on ympäristöystävällinen, paloturvallinen, homeenkestävä ja eristää erinomaisesti. Hamppubetonin käyttö voisi vähentää merkittävästi rakennusteollisuuden hiilijalanjälkeä.

Hamppu biopolttoaineet ja muovit

Hampun siemenistä ja varsista voidaan myös valmistaa puhtaasti palavia biopolttoaineita, kuten etanolia, metanolia, biodieseliä ja metaania.

Hamppubiomassasta voidaan myös valmistaa biohajoavia hamppumuoveja, joilla voidaan korvata öljypohjaisia polymeerejä. Kuvittele muovipullojen, pakkausten ja pussien korvaaminen kasvipohjaisilla hamppumuoveilla, jotka hajoavat biologisesti eivätkä saastuta maapalloa.

Hamppu Elintarvikkeet ja Nutraceuticals

Hampunsiemenet ovat erittäin ravitsevaa superruokaa. Ne sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, välttämättömiä rasvahappoja, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä.

Hampunsiemeniä voidaan syödä raakana, jauhaa hamppujauhoksi tai puristaa hamppuöljyksi, jolla on kulinaarisia ja ajankohtaisia käyttötarkoituksia.

Hamppuuutteet sisältävät myös runsaasti fytokemikaaleja, terpeenejä ja kannabidiolia (CBD), joilla on terapeuttisia hyötyjä. Teollisuushampusta saatavaa CBD:tä käytetään laajalti terveyteen ja hyvinvointiin.

Hamppu lemmikkieläinten ja eläinten hoito

Monet lemmikkieläinten omistajat ovat havainneet hampun edut. On olemassa hamppua lemmikkieläinten lisäravinteet, herkut, kuivikkeet, kissanpentu, linnunsiemeniä, ja jopa hamppu vaatteita ja leluja.

Hamppu kuivikkeet tarjoavat erinomaisen imeytymisen eläinten kuivikkeisiin. Hamppua sisältävä lemmikkieläinten ruoka parantaa kissojen ja koirien ihon, turkin, liikkuvuuden ja ruoansulatuskanavan terveyttä. Hamppuuutteet, kuten CBD, voivat vähentää lemmikkieläinten ahdistuneisuutta stressaavien tapahtumien, kuten ukkosmyrskyjen ja matkojen aikana.

Kuten huomaat, teollisuushamppua voidaan käyttää moniin arvokkaisiin tarkoituksiin, jotka hyödyttävät ihmisiä, eläimiä ja maapalloa. Yksi haaste kuitenkin estää hamppua saavuttamasta täyttä potentiaaliaan.

Hampputeollisuuden tärkein haaste

Vaikka hamppu laillistettiin vuonna 2018 Farm Bill, on vielä jonkin verran sekaannusta noin kannabiksen lakeja, jotka estävät yleistä hyväksyntää ja investointeja hamppu.

Teollisuushamppua koskeva suurin haaste on hamppua ja marihuanaa koskevien osavaltioiden ja liittovaltion lakien välisten poliittisten ristiriitojen ratkaiseminen. Vaikka hamppu on nyt laillista liittovaltion tasolla, osavaltiotasolla kannabista koskeva lainsäädäntö on edelleen monimutkainen.

Esimerkiksi joissakin osavaltioissa hampun viljelijät kamppailevat avatakseen pankkitilejä ja saadakseen vakuutuksen valtion hyväksymän hampun viljelystä, koska sitä pidetään sekaisin marihuanana.

On toteutettava selkeämpää politiikkaa, jotta hampun viljelijät ja yritykset voivat toimia sujuvasti osavaltioiden rajojen yli ilman oikeudellisia seuraamuksia. Näin saadaan tarvittava selkeys ja turvallisuus, jotta hampputeollisuus todella pääsee vauhtiin ja saavuttaa potentiaalinsa.

Hyvä uutinen on se, että hamppua tuetaan kahden puolueen voimin. Yleisö on myös tulossa tietoiseksi hampun hyödyistä ja siitä, miten se eroaa marihuanasta. Näkymät hamppulainsäädännön edistämiselle ovat siis valoisat.

Tulevaisuus näyttää valoisalta teollisuushamppu

Paremman koulutuksen ja järkevän politiikan avulla teollisuushamppu voisi muuttaa yhteiskuntaa merkittävästi.

Hamppu voi antaa tulevaisuutemme voiman kestävällä tavalla tarjoamalla ruokaa, tekstiilejä, materiaaleja, energiaa ja lääkkeitä mahdollisimman vähäisin ympäristövaikutuksin. Se voi auttaa ratkaisemaan ilmastonmuutokseen, saastumiseen ja luonnonvarojen ehtymiseen liittyviä ongelmia.

Hamppuun liittyy edelleen väärinkäsityksiä, jotka on selvitettävä. Totuus on kuitenkin se, että hampulla ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia ja että sillä on valtavia etuja.

Yritykset löytävät jatkossakin uusia innovatiivisia tapoja hyödyntää tätä ikivanhaa kasvia ja optimoida se nykyteknologian avulla. Hamppu yhdistää menneisyyden parhaat puolet ja tulevaisuuden mahdollisuudet.

Mitä jännittäviä mahdollisuuksia näet uudelleen syntyvän hampputeollisuuden kanssa? Kerro meille alla olevissa kommenteissa!

Usein kysyttyjä kysymyksiä teollisuushamppu

Teollisuushamppu on kasvattamassa suosiotaan, mutta tähän kasviin liittyy vielä monia kysymyksiä. Tässä vastaamme joihinkin yleisimpiin hamppua koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Onko hamppu sama kuin marihuana?

Hamppu ja marihuana ovat molemmat peräisin Cannabis sativa -lajista, mutta ne ovat täysin eri lajikkeita. Marihuana sisältää suuria määriä THC:tä, joka aiheuttaa psykoaktiivisia vaikutuksia. Hamppu sisältää alle 0,3 % THC:tä, eikä siitä voi saada pilveä.

Mitä eroa on hampunsiemenillä ja hamppuöljyllä?

Hampunsiemenet ovat ravitsemuksellisia voimanpesiä, joita voi syödä raakana tai tehdä niistä hamppumaitoa, proteiinijauhetta, muroja ja patukoita. Siemenistä uutetaan hamppuöljyä, joka sisältää omega-rasvahappoja ja CBD:tä. Öljyä käytetään ruoanlaittoon, ihonhoitoon, hiustenhoitoon ja lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Millaisia tuotteita hampusta voi valmistaa?

Hamppu on yksi maailman monipuolisimmista kasveista. Sen siemenet ovat ravitsevaa superruokaa. Kuiduista ja varsista valmistetaan vaatteita, köysiä, rakennusmateriaaleja, muovia, paperia ja paljon muuta. Uutteita käytetään terveyslisiin, kauneudenhoitotuotteisiin, lemmikkieläinten hoitotuotteisiin ja muihin tuotteisiin.

Onko hampun viljely laillista?

Kyllä. Vuosikymmeniä kestäneen kiellon jälkeen vuoden 2018 maatalouslakiehdotuksella laillistettiin hampun viljely osavaltioiden sääntelyn alaisena. Hampun kaupallinen viljely on nyt laillista Yhdysvalloissa, kunhan kasvit sisältävät alle 0,3 % THC:tä.

Voiko hampputuotteista saada sinut pilveen?

Ei. Teollisuushampputuotteiden nauttiminen ei saa sinua pilveen. THC:tä on pieniä määriä, jotka jäävät selvästi alle psykoaktiivisen tason. Huumetestit eivät myöskään havaitse CBD:tä tai muita hamppuyhdisteitä.

Miten hamppu auttaa ympäristöä?

Hamppu on kestävää, uusiutuvaa ja ympäristöystävällistä. Se rikastuttaa maaperää, poistaa rikkakasvien torjunta-aineiden tarpeen ja vähentää hiilidioksidipäästöjä. Hamppu sitoo enemmän hiiltä kuin mikään metsä- tai kaupallinen viljelykasvi, joten se on hiilinegatiivinen.

Onko hamppu turvallista lemmikkieläimille?

Kyllä, hamppu on yleensä melko turvallista kissoille ja koirille. Lemmikkieläimille on tarjolla monia hamppuherkkuja, tinktuureja ja lisäravinteita, jotka auttavat lievittämään ahdistusta, kipua, pahoinvointia ja muita lemmikkieläinten ongelmia. Kysy aina neuvoa eläinlääkäriltä, ennen kuin annat lemmikkieläimellesi mitään lisäravinteita.

Mitä eroa on hamppuöljyllä ja hampunsiemenöljyllä?

Hamppuöljy saadaan hampun lehdistä, varsista ja kukista, ja se sisältää CBD:tä, terpeenejä ja muita yhdisteitä. Hampunsiemenöljy tulee erityisesti siemenistä ja tarjoaa ravintoa ilman CBD:tä. Hamppuöljy on tarkoitettu terapeuttiseen käyttöön, kun taas hampunsiemenöljy on ensisijaisesti ravitsemuksellista.

Onko hamppuöljyllä sivuvaikutuksia?

Useimmat ihmiset sietävät hamppuöljyä hyvin, mutta se voi aiheuttaa joillekin vähäisiä sivuvaikutuksia, kuten suun kuivumista, huimausta ja pahoinvointia, erityisesti hyvin suurina annoksina. Keskustele lääkärisi kanssa hampun lisäravinteiden asianmukaisesta käytöstä ja annostuksesta.

Voiko hampusta tulla 15 miljardin dollarin teollisuudenala vuoteen 2027 mennessä?

Kyllä! Markkinatutkimus ennustaa, että maailmanlaajuiset teollisuushamppumarkkinat nousevat 15 miljardiin dollariin vuoteen 2027 mennessä. Hamppupohjaisten elintarvikkeiden, henkilökohtaisten hoitotuotteiden, CBD-öljyn ja lääkkeiden kasvavan kysynnän ansiosta ala on valmis valtavaan kasvuun.

Kuinka nopeasti hamppu kasvaa?

Nopean kasvunopeutensa ansiosta hamppu voidaan korjata jo 3-4 kuukauden kuluttua istutuksesta. Toisin kuin puiden, joiden kypsyminen voi kestää vuosikymmeniä, hampun nopea uusiutumiskyky tekee siitä uskomattoman kestävän materiaalin ja elintarvikelähteen.

Voiko hamppua käyttää betonissa?

Kyllä. Hamppubetoni on luonnollinen rakennusmateriaali, joka koostuu hampunvarren sisäisestä puumaisesta ytimestä, johon on sekoitettu kalkkia. Se on kevyttä, hengittävää, homeenkestävää ja eristää erinomaisesti. Hamppubetoni voi mahdollisesti mullistaa rakennusteollisuuden.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että hamppu on ravitsevaa, kestävää, eettistä ja erittäin monikäyttöistä ilman psykoaktiivisuutta. Se tarjoaa ratkaisuja ihmisten ja planeetan terveyden hyväksi. Tulevaisuus on valoisaa ja "vihreää" teollisuushamppua!

Yhteenveto

Teollisuushamppua käytetään yli 25 000 eri käyttötarkoitukseen tekstiileistä, rakennusmateriaaleista, paperista, biopolttoaineista elintarvikkeisiin ja lääkkeisiin. Hamppukuidut ovat erittäin kestäviä, ja niistä valmistetaan vaatteita, laukkuja, köysiä ja kankaita. Hamppuruuat ovat ravitsevia superfoodeja, joissa on runsaasti proteiinia, kuitua ja terveellisiä rasvoja. Hamppuuutteet sisältävät CBD:tä, vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka tarjoavat terapeuttisia hyötyjä. Toisin kuin marihuana, teollisuushamppu sisältää alle 0,3 % THC:tä, eikä se voi aiheuttaa psykoaktiivisia vaikutuksia. Hamppu on ympäristöystävällinen, sillä se rikastuttaa maaperää ja sitoo hiilidioksidipäästöjä. Se on myös uusiutuva, sillä se kasvaa nopeasti vain 3-4 kuukaudessa. Maailmanlaajuisten hamppumarkkinoiden ennustetaan nousevan 15 miljardiin dollariin vuoteen 2027 mennessä, mikä johtuu hamppupohjaisten elintarvikkeiden, henkilökohtaisen hygienian ja CBD-öljyn kasvavasta kysynnästä. Ristiriitaiset kannabista koskevat lait estävät kuitenkin hampun täyden potentiaalin hyödyntämisen. Politiikassa on erotettava hamppu marihuanasta, jotta teollinen hampputuotanto voisi kehittyä. Asianmukaisen sääntelyn avulla hamppu voisi muuttaa tekstiili-, rakennus-, energia- ja lääketeollisuutta kestävällä tavalla. Tämän ikivanhan viljelykasvin tulevaisuus näyttää valoisalta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku