Monet käyttötarkoitukset Hamppu

Published:

Hamppu on yksi maailman monipuolisimmista kasveista. Tuhansien vuosien ajan ihmiset ovat käyttäneet hamppua monenlaisiin käyttötarkoituksiin tekstiileistä ja köydestä elintarvikkeisiin ja lääkkeisiin. Hampulla on yli 25 000 tunnettua käyttötarkoitusta, ja se tarjoaa ratkaisuja moniin nykypäivän ongelmiin. Kun hamppu saa laillisen aseman ja yleisen hyväksynnän, sen monipuoliset sovellukset laajenevat jatkuvasti.

Monet käyttötarkoitukset Hamppu

Lyhyt historia Hamppu

Hampun historia ulottuu yli 10 000 vuoden päähän. Se on yksi varhaisimmista tunnetuista kasveista, joita on viljelty tekstiilikuitujen ja siemenöljyn vuoksi. Arkeologit ovat löytäneet todisteita hamppukankaista Mesopotamiasta (nykyisestä Irakista ja Iranista) jo 8000-luvulta eaa. lähtien.

Hamppu oli vuosisatojen ajan arvostettu hyödyke kestävyytensä ja lujuutensa vuoksi. Sana "kangas" tulee itse asiassa hamppua tarkoittavasta latinankielisestä sanasta cannabis. Kangasvaatteilla ja purjeilla varustettiin muinaisia armeijoita ja laivastoja. Hamppukuidun sitkeys teki siitä ihanteellisen köysien ja takiloiden valmistukseen.

Hamppu tarjosi myös ravintoarvoa syötävien siementensä, lehtiensä ja öljynsä kautta. George Washingtonin ja Thomas Jeffersonin kaltaiset kuuluisuudet viljelivät hamppua viljelmillään. Amerikan siirtokunnissa hamppua käytettiin jopa laillisena maksuvälineenä. Yli 200 vuoden ajan hampun viljelyä pidettiin Amerikassa isänmaallisena velvollisuutena tuottaa välttämättömiä raaka-aineita nuorelle kansakunnalle.

1900-luvulla asenteet muuttuivat, kun hamppu joutui marihuanan vastaisen lainsäädännön piiriin. Mutta nykyään, kun marihuanaa koskevia lakeja lievennetään ja hampun terveysvaikutukset ja ympäristöystävällisyys tulevat yhä selvemmiksi, hamppu on elpymässä uudelleen.

Katsotaanpa nyt, miten monella eri tavalla hamppu voi parantaa elämäämme 2000-luvulla.

Hamppu terveys ja ravitsemus

Vaikka saatat pitää hamppua vain marihuanan ei-psykoaktiivisena serkkuna, se tarjoaa merkittäviä ravitsemuksellisia etuja:

 • Hampunsiemenet ja -öljy ovat erittäin ravitsevia, sillä ne sisältävät välttämättömiä rasvahappoja, kivennäisaineita, vitamiineja ja proteiinia.
 • Hampunsiemenet ovat yksi ainoista täydellisen proteiinin kasvilähteistä, joissa on kaikki 9 välttämätöntä aminohappoa.
 • Hamppuöljy sisältää ihmisen terveydelle suositellun optimaalisen suhteen omega-rasvahappoja, 3:1 Omega 6:n ja Omega 3:n välillä.
 • Hampunsiemenistä saadaan gammalinoleenihappoa (GLA), jolla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.
 • Hamppuöljy sisältää E-vitamiinia, karoteenia, fytosteroleja ja fosfolipidejä, jotka tukevat ihon, sydämen ja immuunijärjestelmän terveyttä.
 • Hampusta uutetulla CBD:llä ei ole psykoaktiivisia vaikutuksia, mutta se voi lievittää kipua, ahdistusta, unihäiriöitä ja paljon muuta.

Tämän vaikuttavan ravitsemuksellisen profiilin ansiosta ei ole ihme, että hampunruokatuotteet, kuten hampunsiemenet, proteiinijauhe, maito ja öljy, kasvattavat suosiotaan. Hamppupohjaisia ainesosia löytyy yhä useammin pakatuista elintarvikkeista, juomista, henkilökohtaisista hoitotuotteista ja ravintolisistä.

 • Terveyskysymys 1: Tiesitkö ennen tämän artikkelin lukemista, että hampunsiemenet sisältävät täydellistä proteiinia ja välttämättömiä rasvahappoja?

Hamppukasvi tarjoaa myös bioaktiivisia yhdisteitä, joita tiede vasta alkaa ymmärtää. Hampun yli 100 fytokannabinoidia, terpeeniä ja flavonoidia ovat vuorovaikutuksessa elimistömme luontaisen endokannabinoidijärjestelmän kanssa. Kun näiden yhdisteiden tutkimus kiihtyy, syntyy todennäköisesti uusia hamppupohjaisia lääkkeitä, hoitoja ja ennaltaehkäiseviä terveyssovelluksia.

Kestävät tekstiilit ja ympäristöystävälliset tuotteet

Hamppua on käytetty tekstiileissä ja köysissä vuosituhansia. Kävi ilmi, että tämä ikivanha kasvi voi tarjota ratkaisuja myös nykyaikaisiin kestävyyskysymyksiin.

Hamppu kestää luonnostaan tuholaisia, kuivuutta, hometta ja rikkaruohoja. Sitä viljellään helposti ilman rikkakasvien torjunta-aineita tai torjunta-aineita. Hamppuviljelmät rikastuttavat maaperää ja vaativat vähemmän vettä kuin puuvilla.

Hamppukuidusta saadaan poikkeuksellisen kestävää ja hengittävää kangasta. Tuotteet, kuten vaatteet, vuodevaatteet, pyyhkeet ja verhoilut, voivat olla ylellisen pehmeitä ja samalla pitkäikäisiä.

Puuvillaan ja synteettisiin kuituihin verrattuna hampputekstiilien ympäristöjalanjälki on pienempi. Hamppukankaan valmistuksessa syntyy vähemmän kasvihuonekaasuja, ja siinä käytetään vähemmän energiaa ja vettä.

Koska hamppu on nopeasti uusiutuva kasvi, se on eettisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto nahka- ja villatuotteille. Hampusta valmistetaan kenkiä, laukkuja, lompakoita ja muita asusteita.

Hamppumuovikomposiitit ovat muovautuvia ja biohajoavia korvaavia aineita öljypohjaisille muoveille. Hamppumuovia käytetään muun muassa paneelien, autonosien ja pakkausten valmistukseen.

Hampusta voidaan jopa valmistaa tehokkaita grafeenimateriaaleja. Uusiutuvasta hampusta valmistetulla grafeenilla voidaan korvata vähemmän kestävät grafeenijohdannaiset.

Hampun vahvat, uusiutuvat ja biohajoavat ominaisuudet tekevät siitä tulevaisuuden materiaalin. Kuluttajien halu eettisiin ja ympäristöystävällisiin tuotteisiin edistää jatkossakin innovointia ja kestävien hamppuratkaisujen käyttöönottoa.

 • Kestävyyskysymys: Miten hampun käyttö hyödyttää ympäristöä muihin viljelykasveihin verrattuna?

Hamppu biopolttoaineet, rakennusmateriaalit, ja enemmän

Hamppu biopolttoaineet, rakennusmateriaalit, ja enemmän

Hamppu on teollisuuskasvi, jolla on muitakin käyttökohteita kuin terveys, ravitsemus ja vaatteet. Sen moninaiset käyttötarkoitukset näyttävät olevan vain mielikuvituksen rajoittamia.

Hampusta voidaan valmistaa puhtaita, uusiutuvia biopolttoaineita, kuten biodieseliä, etanolia ja metanolia, joiden palaminen aiheuttaa vähemmän päästöjä kuin öljypolttoaineiden.

Hampunviljelystä jäljelle jäävistä kuiduista ja kantojen sisäosista valmistetaan kestäviä rakennusmateriaaleja. Hamppubetoni (hamppu-kalkkikomposiitti) on homeen-, tuholais- ja palonkestävää. Hamppukuitulevyt ja -eristeet tarjoavat tehokkaita, myrkyttömiä vaihtoehtoja perinteisille rakennusmateriaaleille.

Hampun selluloosapitoiset varret voidaan muuntaa biohajoaviksi muoveiksi ja komposiiteiksi valmistusta varten. Nämä hampusta valmistetut materiaalit ovat kevyempiä mutta jäykempiä kuin perinteiset muovit.

Imukykyisiä hamppukankaita käytetään öljyvahinkojen puhdistamiseen. Hampun maaperän kunnostuksessa käytetään kasvinsuojelua myrkkyjen poistamiseen ja köyhtyneiden peltojen kunnostamiseen.

Olemme vasta raapaisseet hampun kaupallisen potentiaalin pintaa. Tutkijat uskovat, että hampun viljelykieltojen poistamisen myötä hampun innovatiiviset sovellukset monilla teollisuudenaloilla lisääntyvät entisestään.

Tulevaisuus on vihreä: Hamppu

Kun hampun pitkä historia, ei ole yllättävää, että väärinkäsitykset ja vanhentuneet rajoitukset ovat haitanneet tätä viljelykasvia. Käsitykset ovat kuitenkin muuttumassa, kun hampun terveys-, ympäristö- ja taloudelliset hyödyt tulevat laajemmin tunnetuiksi.

Vuoden 2018 Yhdysvaltain maatalouslakiesitys laillisti hampun viljelyn liittovaltion tasolla, mutta sääteli silti THC-tasoja, mikä käynnisti tämän maatalouden renessanssin. Lukuisat osavaltiot ovat hyväksyneet lisää hamppulainsäädäntöä tuotannon edistämiseksi.

Ympäristöystävällisten ja eettisesti tuotettujen tuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Yleisö arvostaa hampun ravitsemuksellisia ominaisuuksia, ja terveystietoiset ostajat etsivät funktionaalisia elintarvikkeita ja ennaltaehkäiseviä lääkkeitä.

Hamppukasvin monipuoliset kuitumaiset varret, ravinteikkaat siemenet, CBD-rikkaat kukat ja joukko bioaktiivisia yhdisteitä luovat runsaasti mahdollisuuksia. Tutkijat odottavat innovatiivisia lääketieteellisiä hoitoja, älykkäitä tekstiilejä, kestäviä rakennusmateriaaleja, energiaratkaisuja ja paljon muuta näköpiirissä.

Hampun tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin koskaan. Tämä ikivanha viljelykasvi voi jälleen kerran mullistaa yhteiskuntia, talouksia ja teollisuudenaloja - yhä vihreämmillä tavoilla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hampun käytöstä

Mitkä ovat hampun tärkeimmät käyttötarkoitukset?

Hampulla on yli 25 000 tunnettua käyttötarkoitusta, jotka kattavat muun muassa elintarvikkeet, tekstiilit, rakennusmateriaalit, biopolttoaineet, muovin vaihtoehdot ja paljon muuta. Tärkeimpiä käyttökohteita ovat mm:

 • Ravitsevia hamppuruokia, kuten siemeniä, öljyä, proteiinijauhetta, maitoa ja hamppupohjaisia ainesosia.
 • Kestävästä ja kestävästä hamppukuidusta valmistetut tekstiilit, kuten kangas, lanka, köysi ja vaatteet.
 • Hamppubetoni ja kuitulevy rakennusmateriaaleiksi
 • Biohajoavat hamppumuovit pakkauksiin, autonosiin ja muihin käyttötarkoituksiin.
 • CBD-öljy hampusta terapeuttisia korjaustoimenpiteitä varten
 • Hamppu biodieselpolttoaine
 • Hamppu fytoremediation imeä myrkkyjä ja puhdistaa maaperää.
 • Hamppuöljyn imeytysaineet, joita käytetään öljyvahinkojen puhdistukseen

Miten hamppu vertautuu puuvillaan kestävyyden kannalta?

Hamppua pidetään paljon kestävämpänä kasvattaa kuin puuvillaa. Hampun luontainen tuholaisten, rikkaruohojen ja kuivuuden kestävyys minimoi rikkakasvien torjunta-aineiden, torjunta-aineiden tai kastelun tarpeen.

Hamppuviljely palauttaa ravinteita maaperään sen sijaan, että se tyhjentäisi sitä. Se myös sitoo ilmakehästä enemmän hiilidioksidia.

Hampun jalostaminen tekstiileiksi ja paperiksi vaatii vähemmän kemikaaleja ja aiheuttaa vähemmän saasteita kuin puuvillan jalostaminen. Hamppukankaiden valmistuksessa käytetään kaiken kaikkiaan vähemmän energiaa ja vettä.

Kun puuvilla vaatii raskasta kastelua, torjunta-aineita ja intensiivistä työtä, hamppu on ympäristöystävällisempi tekstiilivaihtoehto.

Hamppu biopolttoaineet, rakennusmateriaalit, ja enemmän

Mitä ravintoaineita hamppu tarjoaa?

Kokonaiset hampunsiemenet sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja, proteiinia, kuitua, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Hampunsiemenistä saadaan kaikki 9 keskeistä aminohappoa, mikä tekee siitä yhden harvoista kasvipohjaisista täysproteiineista.

Hamppuöljy sisältää omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ihmisen ravitsemuksen kannalta optimaalisessa suhteessa. Se sisältää myös gammalinoleenihappoa ja yhdisteitä, kuten E-vitamiinia ja karoteenia.

Hamppulehtiä voidaan käyttää ravitsevana salaatinvihreänä. Hampunsiemenen sydämet ja jauhot tarjoavat proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita. Hamppumaito tarjoaa vaihtoehtoisen kalsiumin ja D-vitamiinin lähteen.

Miten hamppubetoni vertautuu betoniin rakentamisessa?

Hamppubetoni on kestävä rakennusmateriaali, joka koostuu kalkin kanssa sekoitetuista hamppuhampuista (ydinkuitu). Se tarjoaa etuja betoniin verrattuna:

 • Hiilineutraali materiaali, joka sitoo hiilidioksidia käsittelyn aikana.
 • Erinomaiset eristys- ja kosteudensäätöominaisuudet
 • Luonnostaan homeen-, tuholais- ja palonkestävä
 • Tuotannossa käytetään vähemmän energiaa kuin betonin valmistuksessa
 • Pienempi paino helpottaa kuljetusta ja rakentamista

Suurin haittapuoli on hamppubetonin alhaisempi rakenteellinen lujuus. Yhdistettynä muihin materiaaleihin se luo kuitenkin kestäviä, hengittäviä rakenteita, joiden hiilijalanjälki on pienempi.

Millaisia polttoaineita hamppu voi tuottaa?

Hamppu soveltuu hyvin biomassapolttoaineiden tuotantoon. Sen korkea selluloosapitoisuus voidaan muuntaa erilaisiksi biopolttoaineiksi:

 • Biodiesel - valmistettu hampunsiemenistä puristetusta öljystä.
 • Etanoli/metanoli - valmistetaan käymällä hampun varsia.
 • Biokaasu - tuotetaan mädättämällä anaerobisesti hamppujätettä.
 • Hiilivetypolttoaineet - syntyvät hampunvarsien pyrolyysistä korkeassa lämpötilassa.

Hamppubiodiesel palaa puhtaammin kuin öljy ja aiheuttaa vähemmän päästöjä. Hampusta valmistettu selluloosaetanoli ei myöskään kilpaile raaka-aineesta ravintokasvien kanssa.

Miten hamppumuovia verrataan perinteisiin muoveihin?

Hamppumuovi on hamppubiomassasta valmistettu biomuovi. Se tarjoaa ainutlaatuisia ominaisuuksia:

 • Valmistettu nopeasti uusiutuvasta kasviaineksesta, ei fossiilisista polttoaineista.
 • Biologisesti hajoava oikeissa olosuhteissa
 • Korkeampi lämmönkestävyys kuin tavanomaisilla muoveilla
 • Voi olla 3-5 kertaa jäykempi mutta kevyempi kuin polypropeeni.
 • Tehokas sähköinen eriste, jolla on alhainen dielektrinen häviö

Hamppumuovi voisi korvata muovit tietyissä elektroniikkatuotteissa, autoissa, pakkauksissa ja muissa käyttötarkoituksissa. Sen etuna on, että se hajoaa biologisesti paljon nopeammin kuin perinteiset muovit.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku