Miten voittaa Jet Lag , korjaustoimenpiteitä, ja ehkäisy strategioita

Last updated:

Published:

Jet lag on yleinen mutta usein väärinymmärretty ilmiö, jonka monet matkustajat kokevat. Tässä kattavassa oppaassa syvennymme jet lagin kiemuroihin ja tutkimme sen syitä ja oireita, jotta ymmärtäisit paremmin, miten se vaikuttaa kehosi sisäiseen kelloon.

Keskustelemme erilaisista strategioista jet lagin välttämiseksi ja voittamiseksi, aina ennen matkaa annettavista valmistautumisvihjeistä unihygieniakäytäntöihin. Lisäksi tutkimme ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, kuten unirytmin säätämistä ennen matkaa ja terveellisten ruokailutottumusten ylläpitämistä.

Loppujen lopuksi opit, miten voit tehokkaasti käsitellä jet lagia saapumisen jälkeen nesteytys- ja liikuntatekniikoiden avulla. Käsittelemme myös luonnollisia keinoja lievittää ja hallita pitkäaikaisia vaikutuksia sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen. Ymmärtämällä nämä keskeiset jet lagin hallintaan liittyvät näkökohdat voit varmistaa sujuvamman siirtymisen aikavyöhykkeiden välillä ja minimoida samalla matkaväsymyksen.

Mitä on jetlag?

Jet lag, joka tunnetaan myös nimellä aikavyöhykkeen vaihto-oireyhtymä tai desynkronoosi, on tilapäinen unihäiriö, joka ilmenee, kun kehosi sisäinen kello menee väärään suuntaan matkakohteesi paikallisen ajan kanssa. Tämä voi aiheuttaa erilaisia oireita ja epämukavuutta, joita käsittelemme tässä osiossa.

Jetlagin määritelmä

Jetlag syntyy, kun matkustat nopeasti useiden aikavyöhykkeiden yli, esimerkiksi kaukolennoilla. Sisäinen kellosi, vuorokausirytmi, valvoo lukuisia kehon toimintoja, kuten heräämis- ja nukkumisjaksoja, hormonituotantoa ja ruoansulatusta. Kun ylität nopeasti eri aikavyöhykkeitä, vuorokausirytmisi sopeutuminen uuteen ympäristöön kestää jonkin aikaa.

Jetlagin oireet

Jet lag -oireiden vakavuus ja kesto vaihtelevat yksilöllisesti, mutta yleensä niihin kuuluvat:

 • Väsymys päiväsaikaan
 • Nukahtamisvaikeuksia tai vaikeuksia pysyä unessa yöllä
 • Ruuansulatusongelmia, kuten ummetusta tai ripulia
 • Mielialan muutokset, kuten ärtyneisyys tai ahdistuneisuus
 • Huono keskittymiskyky ja muistihäiriöt

Jetlagin syyt

Jet lagin ensisijainen syy on nopea matkustaminen useiden aikavyöhykkeiden yli, mikä johtaa kehon luonnollisen vuorokausirytmin häiriintymiseen. Muita jet lagiin vaikuttavia tekijöitä ovat:

 • Auringonvalon rooli vuorokausirytmimme ylläpitämisessä voi häiriintyä, jos emme altistu sille, mikä voi pahentaa jet lag -oireita.
 • Dehydraatio: Lentomatkustaminen, erityisesti pitkät lennot, voi aiheuttaa nestehukkaa lentokoneiden hyttien alhaisen kosteuspitoisuuden vuoksi. Dehydraatio voi pahentaa jet lagin vaikutuksia kehossasi.
 • Alkoholi ja kofeiinin käyttö: Sekä alkoholi että kofeiini voivat häiritä unirytmiä ja lisätä jet lag -oireita.

Seuraavissa osioissa käsittelemme erilaisia strategioita, joilla voit välttää, voittaa, ehkäistä ja käsitellä jet lagia tehokkaasti, jotta voit nauttia mukavammasta matkasta matkustaessasi aikavyöhykkeiden välillä.

Jetlag voi johtaa uupumukseen, sekavuuteen ja univajeeseen. Jet lagin välttämiseksi on tärkeää ymmärtää tämän tilan syyt ja ryhtyä toimenpiteisiin ennen matkaa ja sen aikana.

Miten välttää jet lagia

Jetlagin ehkäiseminen on aina parempi vaihtoehto kuin sen vaikutusten käsittely. Ottamalla joitakin ennakoivia toimenpiteitä ennen matkaa ja sen aikana voit minimoida jet lagin vaikutukset kehoosi ja mieleesi. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua välttämään jet lagia:

Vinkkejä matkan valmisteluun

 • Sopeuta uniaikatauluasi asteittain: Aloita nukkumaanmenoaikasi siirtäminen lähemmäs matkakohteen aikavyöhykettä muutama päivä ennen lähtöä. Aloita nukkumisaikataulusi muuttaminen etukäteen, jotta siirtyminen on helpompaa, kun saavut perille.
 • Pitäydy hyvässä unihygieniassa: Varmista, että saat laadukasta unta matkaa edeltävinä päivinä noudattamalla asianmukaisia unihygieniakäytäntöjä.
 • .
 • Syö tasapainoisia aterioita: Ravitsevan ruoan nauttiminen ennen matkaa auttaa pitämään energiatason vakaana ja tukee yleistä terveyttä.
 • Vältä kofeiinia ja alkoholia lähellä nukkumaanmenoaikaa: Nämä aineet voivat häiritä unen laatua ja vaikeuttaa kehon kellon säätämistä.

Vinkkejä matkan aikana

 • Synkronoi matkakohteen aika mahdollisimman pian: Jotta sisäinen kellosi nollautuisi nopeammin, aseta kaikki laitteet (kellot, puhelimet) matkakohteesi paikallisen ajan mukaisiksi heti, kun nouset lentokoneeseen. li >  
 • Pysy nesteytettynä : strong > Runsaan veden juominen koko lennon ajan auttaa torjumaan lentomatkojen aiheuttamaa nestehukkaa.Vältä liiallista kofeiinin ja alkoholin nauttimista, sillä ne edistävät nestehukkaa ja voivat pahentaa lentorasitusta. li >  
 • Getup upandmove : strong > Säännöllinen venyttely ja kävely hytin ympärillä edistävät verenkiertoa ja auttavat vähentämään väsymystä . li >  
 • Nuku strategisesti lentokoneessa : strong > Jos matkustat itään, yritä nukkua lennon loppupuolella. Jos olet matkalla länteen, pysy hereillä suurimman osan matkaa ja nuku loppua kohden.

Tottelemalla näitä ennen matkaa annettuja valmistautumisvinkkejä ja lennon aikana sovellettavia strategioita voit vähentää merkittävästi jet lagin mahdollisuutta ja nauttia sujuvammasta siirtymisestä uuteen aikavyöhykkeeseen.

Kun noudatat näitä vinkkejä ja strategioita, voit vähentää jet lagin mahdollisuutta ja nauttia sujuvammasta siirtymisestä uuteen aikavyöhykkeeseen.

Tämän artikkelin neuvoja soveltamalla voi ryhtyä toimenpiteisiin jet lagin ehkäisemiseksi. Jos kuitenkin huomaat kamppailevasi vielä matkasi jälkeen jet lagin oireiden kanssa, on olemassa joitakin strategioita, jotka voivat auttaa vähentämään sen vaikutuksia.

Miten voit voittaa jet lagin

Jos jo koet jet lagia, älä huoli. On olemassa useita strategioita, jotka voivat auttaa sinua voittamaan sen ja pääsemään takaisin raiteilleen. Tässä osiossa käsittelemme joitakin tehokkaita valolle altistumisen ja unihygienian tekniikoita, jotka auttavat voittamaan jet lagin.

Valolle altistumisen strategiat

Luonnonvalolle altistuminen on välttämätöntä sisäisen kellon uudelleensuuntaamiseksi. Seuraavassa on muutamia vinkkejä valolle altistumisen hallintaan:

 • Aamuvalo: Jos olet matkustanut itään, altista itsesi kirkkaalle aamuauringonvalolle mahdollisimman pian heräämisen jälkeen. Tämä auttaa edistämään kehosi sisäistä kelloa ja sopeutumaan uuteen aikavyöhykkeeseen nopeammin.
 • Vältä iltavaloa: Jos taas olet matkustanut länteen, yritä välttää ilta-auringonvaloa pysyttelemällä sisätiloissa tai käyttämällä aurinkolaseja, kun olet ulkona myöhään iltapäivällä.
 • Päivärutiini: Luo johdonmukainen päivärutiini, johon kuuluu säännöllistä ulkoilua päivänvalon aikana, jotta kehosi tottuu uuteen aikatauluun nopeammin.

Unihygieniastrategiat

Valoaltistuksen hallinnan lisäksi hyvän unihygienian ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää jet lagin voittamiseksi. Seuraavassa on muutamia hyödyllisiä vinkkejä unenlaadun parantamiseen uuteen aikavyöhykkeeseen sopeutuessa:

 • Luo nukkumiselle ystävällinen ympäristö: Nukkumispaikan tulisi olla pimeä, hiljainen, viileä (välillä 60-67°F /15-19°C Sleep Foundationin suosittelema) ja mukava. Käytä tarvittaessa pimennysverhoja tai silmänaamaria.
 • Vältä stimulantteja: Kofeiini ja nikotiini voivat häiritä nukahtamiskykyäsi. Pidättäydy kofeiinista ja nikotiinista 4-6 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Valmistele nukkumaanmenorutiini: Luo rentouttava unta edeltävä rutiini, joka viestii kehollesi, että on aika mennä nukkumaan, kuten lukeminen tai lämpimän kylvyn ottaminen.
 • Melatoniinivalmisteet: Melatoniinia, uni-valve-syklien säätelystä vastaavaa hormonia, voi ottaa lisäravinteena auttamaan sisäisen kellon säätämisessä, kun matkustat eri aikavyöhykkeillä. Keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen melatoniinilisien käyttöä.

Sisällyttämällä nämä valolle altistumista ja unihygieniaa koskevat strategiat päivittäisiin rutiineihisi, olet hyvällä tiellä voittaaksesi jet lagin ja nauttiaksesi jokaisesta hetkestä matkojesi aikana.

Kyllä.

Hyödyntämällä tässä teoksessa esitettyjä taktiikoita voit voittaa jet lagin ja palauttaa energiasi. Nyt kun olemme keskustelleet siitä, miten voit voittaa jet lagin, siirrymme ennaltaehkäiseviin tekniikoihin, joilla voit vähentää sen vaikutuksia ennen kuin se edes alkaa.

Miten ehkäistä jet lagia

Jetlagin ehkäiseminen on ratkaisevan tärkeää, jotta voit ylläpitää yleistä hyvinvointiasi ja nauttia matkastasi täysillä. Minimoidaksesi jet lagin vaikutuksen, ryhdy ennakoivasti toimiin ennen matkaa ja sen aikana.

Sopeuta unirytmiäsi ennen matkaa

Jetlagin ehkäisemiseksi on tärkeää aloittaa uniaikataulun säätäminen muutama päivä ennen lähtöä. Siirrä vähitellen nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja lähemmäksi niitä, jotka ovat matkakohteessasi:

 • Jos matkustat itään päin, mene nukkumaan aikaisemmin joka ilta ennen matkaa.
 • Jos matkustat itään päin, mene nukkumaan aikaisemmin joka ilta ennen matkaa.
 • Jos matkustat länteen, pysy hereillä myöhemmin joka yö ennen lähtöä.
 • Jos matkustat länteen, pysy hereillä myöhemmin joka yö ennen lähtöä.

Tämä asteittainen sopeutuminen auttaa synkronoimaan sisäisen kellosi matkakohteen paikalliseen aikaan, jolloin sinun on helpompi sopeutua, kun olet perillä. Yritä lisäksi harjoittaa hyvää unihygieniaa luomalla rentouttava nukkumaanmenorutiini ja varmistamalla optimaalinen nukkumisympäristö lämpötilan, melutason ja valaistusolosuhteiden suhteen.

Syömistottumukset ja ravitsemus jet lagin ehkäisemiseksi

Syömistottumuksillasi on myös merkittävä rooli jet lagin ehkäisyssä. Tasapainoinen ja ravintoaineita sisältävä ruokavalio voi auttaa tukemaan terveitä unirytmejä ja antaa samalla energiaa koko päiväksi:

 1. Pidä yllä säännöllisiä ateria-aikoja: Aterioiden syöminen tasaisin väliajoin auttaa säätelemään vuorokausirytmiä, joka vaikuttaa ruoansulatukseen sekä uni-valve-sykleihin.
 2. Vältä raskaita tai mausteisia ruokia lähellä nukkumaanmenoaikaa: Suurten tai mausteisten aterioiden nauttiminen kolmen tunnin sisällä nukkumaanmenosta voi aiheuttaa epämukavuutta tai ruoansulatushäiriöitä, jotka häiritsevät levollista unta. Unisäätiö suosittelee kevyempiä, helposti sulavia aterioita illalla.
 3. Pysy nesteytettynä: Dehydraatio voi pahentaa jet lag -oireita. Juo paljon H2O:ta ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen. Vältä liiallista kofeiinin tai alkoholin käyttöä, sillä ne voivat edistää nestehukkaa ja häiritä unirytmiä.
 4. Tarjoa ravinnerikkaita elintarvikkeita: Nauti ruokavaliota, jossa on runsaasti B6- ja B12-vitamiineja, magnesiumia ja melatoniinia - kaikkien tiedetään edistävän terveitä unijaksoja. Sellaiset elintarvikkeet kuin banaanit, mantelit, pinaatti ja kalat, kuten lohi tai tonnikala, ovat erinomaisia näiden ravintoaineiden lähteitä. Healthline

Toimimalla ennakoivasti uniaikataulusi ja ruokailutottumuksiesi suhteen voit estää jet lagia, kun matkustat aikavyöhykkeiden yli. Noudattamalla näitä strategioita johdonmukaisesti ennen lähtöä ja matkan aikana,Cibdol CBD-öljytuotteet  voivat tarjota lisätukea edistämällä rentoutumista ja auttamalla samalla säätelemään uni-valve-sykliä.

Jetlagia voidaan ehkäistä säätämällä unirytmiä ennen matkaa ja ruokailutottumuksia, jotka edistävät jet lagin ehkäisyä. Kun olet saapunut, on olemassa erilaisia lähestymistapoja, jotka auttavat hallitsemaan jet lagia, kuten nesteytys ja liikunta, jotka voivat auttaa nopeampaan toipumiseen.

Miten käsitellä jet lagia saapumisen jälkeen

Kun olet saapunut määränpäähäsi, voi olla olennaista ryhtyä toimenpiteisiin, joilla torjutaan jet lagia ja autetaan kehoa sopeutumaan. Seuraavat strategiat voivat auttaa jet lag -oireiden voittamisessa:

a. Hydration Strategies for Dealing with Jet Lag

 • Pidä yllä nesteytystasoa: Runsaan veden juominen on ratkaisevan tärkeää, kun käsittelet jet lagia, sillä nestehukka voi pahentaa sen vaikutuksia. Tavoittele vähintään kahdeksaa lasillista vettä päivässä.
 • Vältä kofeiinia ja alkoholia: Sekä kofeiini että alkoholi voivat kuivattaa kehoa ja häiritä unirytmiä, mikä vaikeuttaa jet lagista toipumista. Valitse sen sijaan yrttiteet tai muut kofeiinittomat juomat.
 • Syö kosteuttavia ruokia: Kuluttamalla runsaasti vettä sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia, kuten kurkkuja, meloneita, appelsiineja tai mansikoita, pysyt nesteytettynä koko päivän ajan.

b. Liikuntastrategiat jet lagin käsittelyyn

 • Suunnittele kevyitä liikuntasessioita: Kevyen liikunnan, kuten kävelyn tai venyttelyn harrastaminen saapumisen jälkeen auttaa nollaamaan sisäisen kellosi edistämällä verenkiertoa ja hapen virtausta kehossa.
 • (lähde).
 • Vältä aluksi raskaita harjoituksia: Jos olet kuntoilun harrastaja, joka rakastaa säännöllistä treenaamista myös matkoilla; vältä intensiivisiä harjoituksia heti laskeutumisen jälkeen, sillä ne saattavat pahentaa pitkien lentomatkojen aiheuttamaa väsymystä.
 • Mitä?
 • Sisällytä ulkoilma-aktiviteetteja:  Luonnon auringonvalolle altistuminen auttaa säätelemään kehosi vuorokausirytmiä, mikä on tärkeää uuteen aikavyöhykkeeseen sopeutumisessa. Suunnittele ulkoilma-aktiviteetteja, kuten nähtävyyksien katselua tai patikointia päivänvalon aikaan.

Toimimalla näiden nesteytys- ja liikuntastrategioiden mukaisesti voit käsitellä jet lagia tehokkaasti saapumisen jälkeen ja varmistaa sujuvamman siirtymisen uuteen aikavyöhykkeeseen. Muista, että kehosi täydellinen sopeutuminen voi kestää useita päiviä, joten ole kärsivällinen ja anna itsellesi riittävästi aikaa palautua.

Frequently Asked Questions Jet Lag

Mikä on jetlagin tärkein syy?

Tämä häiriö johtaa sisäisen kellomme ja ulkoisen ympäristön väliseen epäsuhtaan, mikä aiheuttaa väsymyksen, unettomuuden ja keskittymisvaikeuksien kaltaisia oireita. Tutkimusten mukaan elimistömme sopeutuminen kestää noin yhden päivän aikavyöhykkeen ylitystä kohden.

Mitkä ovat 5 jet lagin oireet?

 1. Väsymys ja yleinen väsymys
 2. Unettomuus tai häiriintynyt unirytmi
 3. Ruuansulatusongelmat, kuten ummetus tai ripuli
 4. Mielialan muutokset, kuten ärtyneisyys tai lievä masennus
 5. Kognitiiviset vaikeudet, kuten keskittymisvaikeudet ja muistiongelmat

Kuinka monta päivää jetlag kestää?

Jet lagin kesto vaihtelee riippuen tekijöistä, kuten yksilöllisestä herkkyydestä, ylitettyjen aikavyöhykkeiden määrästä ja matkustussuunnasta. Yleisesti ottaen kestää noin yksi päivä jokaista ylitettyä aikavyöhykettä kohti , ennen kuin kehosi sopeutuu täysin. Jos esimerkiksi ylität matkasi aikana kuusi aikavyöhykettä, toipumisaika on noin kuusi päivää.

Onko jetlag pahempi itään vai länteen päin mentäessä?

Jetlag on yleensä pahempi, kun matkustat itään, koska se edellyttää vuorokausirytmin aikaistamista (lyhentämistä) sen sijaan, että se viivästyisi (pidentyisi) - mikä on haastavampaa useimmille ihmisille. Matkustaminen länteen päin sopii yleensä paremmin yhteen luonnollisen taipumuksemme kanssa, jonka mukaan sisäinen kellomme on hieman pidempi kuin 24 tuntia.

Johtopäätös

Jet lag voi olla matkustajille hankala kokemus, mutta on olemassa keinoja vähentää sen vaikutuksia. Toimenpiteet, kuten kofeiinin ja alkoholin välttäminen ennen matkaa, kellon asettaminen matkakohteen paikalliseen aikaan ennen saapumista ja runsas lepo lennon aikana, voivat auttaa sinua voittamaan jet lagin nopeasti saapuessasi. Juomisen säilyttäminen on tärkeää, jotta jet lagin vaikutukset voidaan minimoida ja jotta siirtyminen paikalliseen aikavyöhykkeeseen sujuu ongelmitta. Kun nämä vinkit pidetään mielessä, matkustajilla ei pitäisi olla ongelmia käsitellä jetlagin kielteisiä vaikutuksia.

Disclaimer:
This article has been written for informational purposes only, and is based on research published by other externals sources

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku