Onko Shilajit todella lisätä testosteronia?

Published:

MainImageOnko Shilajit todella lisätä testosteronia?

Shilajit on herbo-mineraaliaine, jota on käytetty perinteisessä intialaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan. Jotkut kannattajat väittävät, että shilajit voi lisätä merkittävästi testosteronitasoja miehillä. Mutta onko tässä mitään perää?

Mikä on Shilajit?

Shilajit on paksua, mustanruskeaa ainetta, joka tihkuu kallion halkeamista useilla Aasian vuoristoalueilla, erityisesti Himalajalla. Se koostuu humuksesta ja orgaanisesta kasvimateriaalista, joka on puristunut kalliokerroksiin ja johon on sekoittunut mikrobien aineenvaihduntatuotteita.

Shilajitia on käytetty yleiseen terveyteen ja elinvoimaisuuteen ayurveda-lääketieteessä tuhansia vuosia. Viime aikoina se on saavuttanut suosiota testosteronin ja libidon tehostajana.

Lisääkö Shilajit testosteronia?

On olemassa alustavia todisteita siitä, että shilajit saattaa nostaa testosteronin kokonaismäärää. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia sen määrittämiseksi, onko sillä merkittävää vaikutusta vapaaseen testosteroniin.

Eläintutkimus

Useimmat shilajitia ja testosteronia koskevat tutkimukset on tehty rotilla. Eräässä tutkimuksessa shilajitia annettiin hedelmättömille rotille 90 päivän ajan. Hoidetuilla rotilla oli huomattavasti korkeammat testosteronitasot ja siittiöiden määrä verrattuna käsittelemättömiin rottiin (1).

Toisessa rottatutkimuksessa shilajit lisäsi testosteronia, follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH) ja luteinisoivaa hormonia (LH) kontrolliryhmään verrattuna 56 päivän jälkeen. Nämä lisäykset johtivat siittiöiden laadun paranemiseen (2).

Ihmisiin kohdistuva tutkimus

Shilajitin vaikutuksia testosteronitasoihin on tutkittu vain muutamissa ihmistutkimuksissa.

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin puhdistetun shilajitin vaikutuksia 45 hedelmättömään mieheen. 90 päivän hoidon jälkeen 22,7 prosentilla osallistujista oli lisääntynyt testosteronin kokonaismäärä sekä parantunut siittiöiden määrä ja liikkuvuus (3).

Kliinisessä tutkimuksessa oligospermisillä miehillä havaittiin, että shilajit-hoito lisäsi merkittävästi seerumin testosteronin kokonaismäärää, vapaata testosteronia ja dehydroepiandrosteronia (DHEAS) lähtötasoon verrattuna (4).

Vaikka nämä ensimmäiset ihmisillä tehdyt tutkimukset ovat lupaavia, tarvitaan suurempia kontrolloituja tutkimuksia.

SecondImage

Mahdolliset mekanismit

Tutkijat arvelevat, että shilajit voi lisätä testosteronia ja parantaa miesten hedelmällisyyttä muutamalla keskeisellä tavalla:

  • Hormonituotannon parantaminen: Shilajitin sisältämät yhdisteet, kuten fulviinihappo, voivat stimuloida hypotalamus-aivolisäke-gonadaali (HPG) -akselia ja Leydigin soluja kiveksissä, mikä parantaa hormonituotantoa (5).
  • Stressin vähentäminen: Shilajit auttaa vähentämään kortisolitasoja, mikä voi lieventää testosteronia alentavaa stressiä (5).
  • Antioksidanttien lisääminen: Fulviinihappo ja muut antioksidantit auttavat torjumaan hapettumisvaurioita ja solujen ikääntymistä (6).

Keskeinen asia: On alustavaa näyttöä siitä, että shilajit voi nostaa testosteronin kokonaistasoa. Tämänhetkinen tutkimus on kuitenkin rajallinen, ja tarvitaan lisää ihmiskokeita.

Annostus ja turvallisuus

Kliinisissä tutkimuksissa käytetään usein 100-500 mg shilajit-uutetta päivittäin. Se on parasta ottaa aterioiden yhteydessä imeytymisen tehostamiseksi.

Laadukkaat puhdistetut shilajit-lisäravinteet ovat osoittautuneet yleisesti turvallisiksi näillä annoksilla lyhytaikaisesti (enintään 90 päivää) (3, 4).

Raaka shilajit sisältää kuitenkin luonnostaan raskasmetalleja ja muita epäpuhtauksia. Raaka shilajitin tai erittäin suurten annosten nauttiminen voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Pitkäaikaisen käytön turvallisuutta ei tunneta (7).

Lopputulos

Shilajitilla on potentiaalia lisätä testosteronia, mutta nykyinen näyttö on alustavaa. Vaikka havainnot vaikuttavat lupaavilta, tarvitaan lisää tiukkoja ihmiskokeita ennen kuin johtopäätöksiä voidaan tehdä.

Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin käytät shilajitia tai muita lisäravinteita testosteronitasojen nostamiseksi. He voivat auttaa määrittämään, onko hoito sopiva hormonaalisen terveytesi kannalta.

Usein kysytyt kysymykset

Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin shilajitista ja testosteronista.

Mitkä ovat shilajitin aktiiviset ainesosat?

Joitakin tärkeimpiä bioaktiivisia yhdisteitä, joita shilajitista löytyy, ovat:

  • Fulviinihappo - luonnollinen antioksidantti
  • Dibenzo-α-pyronit - tulehduskipulääkkeet
  • Humiinihapot - voivat poistaa myrkkyjä
  • Bentsoehappo - antioksidantti
  • Monet mineraalit, kuten rauta, kupari ja sinkki

Näiden yhdisteiden uskotaan edistävän shilajitin hyödyllisiä vaikutuksia.

Kuinka kauan kestää, että shilajit lisää testosteronia?

Rajallisten todisteiden perusteella shilajit saattaa alkaa nostaa testosteronin kokonaismäärää 90 päivän kuluessa johdonmukaisesta lisäyksestä. Vasteet voivat kuitenkin vaihdella yksilöiden välillä.

Onko shilajit turvallista?

Ayurvedisten perinteiden ja uusien tutkimusten mukaan korkealaatuinen puhdistettu shilajit vaikuttaa suhteellisen turvalliselta, kun sitä käytetään asianmukaisesti. Pitkäaikaisen käytön turvallisuutta ei kuitenkaan tunneta.

Raaka, käsittelemätön shilajit voi sisältää epäpuhtauksia, kuten raskasmetalleja. Raakamuotojen nauttimista ei suositella.

Voinko ottaa shilajitia, jos minulla on jokin sairaus?

Keskustele lääkärisi kanssa ennen shilajitin käyttöä, jos sinulla on sairauksia, hormonitasapainon häiriöitä, käytät reseptilääkkeitä tai suunnittelet leikkausta.

Joitakin tiloja, jotka voivat olla vuorovaikutuksessa shilajitin kanssa, ovat diabetes, autoimmuunisairaudet, sydän- ja verisuonisairaudet ja mielenterveyden häiriöt.

Lisääkö shilajit siittiöiden määrää ja parantaa hedelmällisyyttä?

Varhaiset todisteet viittaavat siihen, että shilajit-lisäys voi parantaa useita miesten hedelmällisyyden merkkejä, kuten siittiöiden määrää, liikkuvuutta ja testosteronitasoja. Lisätutkimukset ovat kuitenkin perusteltuja.

Mikä on shilajitin suositeltu annostus?

Useimmissa tutkimuksissa, joissa on havaittu hyötyjä, on käytetty 100-500 mg:n päivittäisiä annoksia puhdistettua shilajitia. Se on parasta ottaa ruoan kanssa imeytymisen tehostamiseksi.

Aloita pienemmillä annoksilla, jotta voit arvioida sietokykyäsi ennen annoksen lisäämistä. Noudata aina valmistajan tai terveydenhuollon tarjoajan ohjeita.

Voinko yhdistää shilajitia muiden testosteronilisien kanssa?

On parasta välttää useiden testosteronivalmisteiden pinoamista keskenään mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Tarkista aina lääkäriltä ennen shilajitin yhdistämistä muiden hormonien tai lisäravinteiden kanssa.

Joitakin turvallisena pidettyjä luonnollisia pinoja ovat esimerkiksi shilajit, jossa on mukana ashwagandhaa, magnesiumia, sinkkiä, DHEA:ta tai D-vitamiinia.

Auttaako shilajit rakentamaan lihaksia tai parantamaan harjoituksia?

Ei ole hyviä todisteita siitä, että shilajit auttaa suoraan lihasmassan rakentamisessa. Jos sen kuitenkin osoitetaan nostavan testosteronitasoja, se voisi tarjota epäsuoria anabolisia, suorituskykyä parantavia vaikutuksia ajan myötä.

Muista, että voimaharjoittelu ja oikea ravitsemus ovat ylivoimaisesti tärkeämpiä lihasten kasvulle kuin mikään lisäravinne yksinään.

Yhteenveto

Shilajit on herbo-mineraaliaine, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä intialaisessa ayurvedisessa lääketieteessä parantamaan miesten terveyttä ja elinvoimaa. Nykyään shilajit on kasvattamassa suosiotaan luonnollisena testosteronin ja hedelmällisyyden tehostajana. Mutta tukeeko tutkimus näitä väitettyjä vaikutuksia? Useat eläinkokeet paljastavat, että shilajit-lisäys lisää testosteronitasoja ja lisääntymisterveyttä rotilla. Myös muutamat ihmisillä tehdyt pilottitutkimukset osoittavat lupaavia tuloksia. Eräässä tutkimuksessa shilajitia annettiin 45 hedelmättömälle miehelle 90 päivän ajan. Lopulta lähes 23 % miehistä koki testosteronin kokonaismäärän, siittiöiden määrän ja siittiöiden liikkuvuuden lisääntyneen. Eräässä toisessa tutkimuksessa shilajitin raportoitiin kohottaneen testosteronin kokonaismäärää, vapaata testosteronia ja DHEAS:ia oligospermiassa olevilla hedelmättömillä miehillä verrattuna lähtötasoihin. Vaikka havainnot vaikuttavat rohkaisevilta, nykyinen ihmisillä saatu näyttö rajoittuu pieniin tutkimuksiin. Vaikutusten vahvistamiseksi tarvitaan siis tiukempia, kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia. Tutkijat arvelevat, että shilajit saattaa lisätä testosteronia parantamalla hormonituotantoreittejä, alentamalla kortisolia ja nostamalla antioksidanttitasoja hapetusstressin torjumiseksi. Asianmukaisesti käytettynä puhdistetut valmisteet vaikuttavat suhteellisen turvallisilta lyhytaikaisessa käytössä. Shilajitin käsittelemättömät raa'at muodot sisältävät kuitenkin luonnollisesti raskasmetallien epäpuhtauksia, eikä niitä suositella. Yhteenvetona voidaan todeta, että shilajitilla on varhaisessa vaiheessa potentiaalia parantaa miesten testosteronitasoja ja ehkä myös hedelmällisyysparametreja. Mutta toistaiseksi ei ole riittävästi näyttöä konkreettisten johtopäätösten tekemiseksi. Keskustele lääkärisi kanssa, onko shilajit sopiva hormonaalisen ja lisääntymisterveyden tukemiseen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku