Onko Shilajitilla sivuvaikutuksia?

Published:

MainImageOnko Shilajitilla sivuvaikutuksia? Mitä sinun tarvitsee tietää

Shilajit on luonnollinen aine, jota on käytetty perinteisessä intialaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan. Se tunnetaan "heikkouden tuhoajana", ja se tarjoaa monia mainostettuja terveyshyötyjä.

Mutta yleinen kysymys niiltä, jotka harkitsevat shilajitin ottamista, on - onko shilajitilla sivuvaikutuksia?

Tässä postauksessa selvitämme, mitä shilajit on, sen ehdotetut hyödyt, turvallisuus ja mahdolliset sivuvaikutukset, joista on syytä olla tietoinen.

Mikä on Shilajit?

Shilajit on mustanruskea luonnollinen mineraalikompleksi, joka tihkuu korkeista vuoristokivistä kuumalla säällä. Sitä esiintyy pääasiassa Himalajalla, Tiibetin vuoristossa, Altai-vuoristossa, Kaukasusvuoristossa ja Gilgit Baltistanissa.

Se koostuu humuksesta ja orgaanisesta kasviaineksesta, joka on vuosisatojen aikana painunut kalliokerroksiin.

Ayurveda pitää shilajitia "nuorentajana" ja "adaptogeenina" - se auttaa tasapainottamaan kehon prosesseja terveyden parantamiseksi ja ikääntymisen vaikutusten torjumiseksi.

Shilajitin väitetyt edut

Shilajitia on käytetty useissa perinteisissä lääketieteen järjestelmissä seuraavien hyötyjen vuoksi:

 • Lisääntynyt energia ja kestävyys
 • Anti-aging-vaikutukset
 • Parannettu aivotoiminta
 • Kohonnut immuniteetti
 • Nopeampi vammoista toipuminen
 • Parempi elinvoima ja vahvuus
 • Antioksidanttiset ominaisuudet soluvaurioiden torjumiseksi
 • Parempi ruoansulatus

Ja paljon muuta. Mutta ovatko nämä väitteet tieteellisesti perusteltuja?

Onko tieteellistä näyttöä Shilajitin eduista?

Nykyaikainen tutkimus shilajitista on vielä alkuvaiheessa, mutta ensimmäiset tutkimukset ovat lupaavia:

 • Useissa tutkimuksissa on todettu shilajitin merkittävä antioksidanttinen aktiivisuus, joka suojaa kehon soluja vaurioilta.
 • Shilajitilla on todisteita tulehdusta, viruksia ja syöpää ehkäisevistä ominaisuuksista.
 • Joidenkin tutkimustulosten mukaan shilajit saattaa alentaa kortisolia ja auttaa kehoa sopeutumaan stressiin.
 • Muutamat tutkimukset viittaavat mahdollisiin shilajitin kognitiivisiin hyötyihin - oppimisen ja muistin parantamisesta Alzheimerin tautia vastaan suojaamiseen.
 • Joidenkin alustavien tutkimusten mukaan se voi parantaa sydämen terveyttä ja lievittää korkeuspahoinvointia.

Vaikka varhainen tutkimus on kiehtovaa, tarvitaan vielä vankempia tietoja laajemmista ihmiskokeista.

SubImage

Onko Shilajit turvallista? Haittavaikutukset ja turvallisuusongelmat

Useimmat ihmiset voivat ottaa shilajitia ilman ongelmia, mutta onko shilajitilla sivuvaikutuksia? Muutama turvallisuusnäkökohta on syytä huomioida:

1. Puhdistus

Raaka shilajit, kun se tihkuu kalliosta, on usein saastunut raskasmetalleilla, kasvihiukkasilla, vapailla radikaaleilla ja muilla elementeillä, jotka tekevät siitä vaarallista kulutusta varten.

Puhdistus- ja suodatusprosessit ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta mahdollisesti vaaralliset yhdisteet ja taudinaiheuttajat voidaan poistaa ennen kuin se on valmis nautittavaksi. Puhtaus ja käsittelykäytännöt ovat siis elintärkeitä.

2. Epätasapainoinen muotoilu

Shilajit sisältää yli 80 eri mineraalia ja yhdistettä. Tärkein tekijä on kuitenkin fulvohappo - se on tärkein terveyshyötyjen lähde. Monissa shilajit-lisäravinteissa ei mainita fulvohappotasoja, joten on vaikea varmistaa, ovatko ne oikein tasapainossa.

3. Korkea rautapitoisuus

Shilajitissa on poikkeuksellisen korkea rautapitoisuus. Vaikka se on tärkeää monille kehon toiminnoille, liiallinen rauta voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, maksavaurioita, matalaa verenpainetta ja muita ongelmia. Hemokromatoosia sairastavien tulisi välttää shilajitia.

4. Vuorovaikutukset

Shilajitilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa, mukaan lukien antikoagulantit, verenpainelääkkeet, immunosuppressantit ja tietyt psykiatriset lääkkeet. Tarkista lääkäriltäsi ennen shilajitin käyttöä, jos käytät reseptilääkkeitä tai lisäravinteita.

5. Liian suuri annos

Suositeltua suuremman määrän shilajitin ottaminen voi nostaa virtsahappotasoja, mikä voi aiheuttaa kihtiä. Aloita pienillä annoksilla, 20-50 mg päivässä, ja lisää niitä vähitellen ajan myötä.

6. Herkkyys

Hyvin pieni määrä ihmisiä raportoi allergisista reaktioista ja vatsavaivoista shilajitin käytön yhteydessä. Lopeta käyttö, jos yliherkkyyttä ilmenee.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kun shilajit on puhdistettu ja tasapainotettu asianmukaisesti ja sitä käytetään ohjeiden mukaisesti, se vaikuttaa suhteellisen turvalliselta useimmille ihmisille. Silti niiden, joilla on tiettyjä sairauksia tai jotka käyttävät lääkitystä, tulisi neuvotella lääkärinsä kanssa ennen käyttöä.

Mikä on tuomio Shilajitista?

Shilajitilla on pitkä käyttöhistoria, ja se on joissakin uusissa tutkimuksissa osoittautunut lupaavaksi. Turvallisuutta ja tehoa koskevat tiedot ovat kuitenkin vielä vähäisiä.

Jos harkitset shilajitin kokeilemista, on äärimmäisen tärkeää valita puhdistettu, korkealaatuinen tuote hyvämaineisesta lähteestä. Varmista, että siinä on lueteltu fulvohappotasot ja että se on tasapainossa.

Aloita aina pienillä annoksilla ja suurenna annosta hitaasti. Tarkkaile mahdollisia haittavaikutuksia ja lopeta heti, jos reaktioita ilmenee.

Shilajitin yhdistäminen tasapainoiseen ruokavalioon ja aktiiviseen elämäntapaan voi edistää terveyttä. Tarkista kuitenkin terveydenhuollon tarjoajalta ennen ottamista sopivuuden varmistamiseksi.

Shilajitin ansiot näyttävät kiehtovilta, mutta hyötyjen vahvistamiseksi tarvitaan lisää näyttöä. Laadukkaiden lisäravinteiden vastuullinen käyttö voi tukea terveyttä - mutta joitakin turvallisuusnäkökohtia on otettava huomioon.

Oletko kokeillut shilajitin käyttöä? Huomasitko mitään hyötyjä tai sivuvaikutuksia? Toivotamme ajatuksesi tervetulleiksi alla!

Usein kysytyt kysymykset Shilajitista

Alla vastaamme joihinkin yleisiin kysymyksiin shilajitista - mitä se on, miten se toimii, sen hyödyt, turvallisuusprofiili ja paljon muuta.

Mikä tarkalleen ottaen on Shilajit?

Shilajit on paksua, tervan kaltaista ainetta, joka tihkuu kivien välistä useilla Aasian vuorijonoilla, erityisesti Himalajalla. Se koostuu orgaanisesta kasviaineksesta ja mineraaleista, jotka ovat aikojen saatossa puristuneet kalliokerroksiin. Ayurveda pitää shilajitia nuorentavana adaptogeenina.

Miten Shilajit toimii?

Shilajit sisältää yli 80 mineraalia ja yhdistettä, joista tärkein aktiivinen ainesosa on fulvohappo. Fulviinihapon uskotaan kuljettavan mineraaleja ja muita tärkeitä ravintoaineita soluihin kaikkialla kehossa täydentääkseen, elvyttääkseen ja elvyttääkseen syvällä solutasolla.

Mitä ihmiset ottavat Shilajitia?

Shilajitilla on monia perinteisiä käyttötarkoituksia. Ihmiset käyttävät sitä nykyään pääasiassa energian lisäämiseen, ikääntymisen hidastamiseen, immuniteetin parantamiseen, aivojen ja sydämen terveyden parantamiseen, vammoista toipumisen nopeuttamiseen ja miesten lisääntymisterveyden kohottamiseen.

Mikä on suositeltu Shilajit-annos?

Koska shilajitin laatu ja koostumus vaihtelevat, ei ole olemassa yleispätevää annosteluohjetta. Monet asiantuntijat kuitenkin suosittelevat, että aloitetaan 20-50 mg shilajitilla päivässä sietokyvyn arvioimiseksi ja nostetaan sitten hitaasti valmistajan suosittelemaan annokseen. Älä koskaan ylitä tuotteen etiketissä olevaa annostusta.

Kuinka pian voin odottaa hyötyjä Shilajitista?

Koska shilajitin on täydennettävä ravintoaineita solutasolla, useimmat lisäravinteet suosittelevat säännöllistä käyttöä vähintään 3-6 kuukauden ajan täydellisten vaikutusten saavuttamiseksi. Ole kärsivällinen, sillä hyödyt kertyvät ajan myötä. Jotkut käyttäjät raportoivat energian, kognition tai voiman hienoisesta lisääntymisestä muutaman viikon kuluessa.

Onko turvallista ottaa Shilajitia pitkällä aikavälillä?

Perinteisissä teksteissä tai nykyaikaisissa tutkimuksissa ei ole raportoitu shilajitin pitkäaikaisen nauttimisen haittavaikutuksia, kun sitä käytetään ohjeiden mukaisesti. Pitkäaikaisia turvallisuustutkimuksia on kuitenkin hyvin vähän. Shilajit on parasta ottaa syklisesti, esimerkiksi ottamalla 3-6 kuukautta johdonmukaisesti ja pitämällä sen jälkeen 1 kuukauden tauko.

Kenen ei pitäisi ottaa Shilajitia?

Niiden, joilla on kihti, hemokromatoosi (raudan ylikuormitushäiriö) ja Wilsonin tauti, tulisi välttää shilajitia mineraali-/metallipitoisuuden vuoksi. Tarkista lääkäriltäsi ennen käyttöä, jos käytät lääkkeitä tai jos sinulla on verenvuotohäiriöitä, matala verenpaine, maksaongelmia tai virtsahappoherkkyys, koska yhteisvaikutukset ovat mahdollisia.

Mitä minun pitäisi etsiä laadukkaasta Shilajitista?

Tehokkaan shilajit-kompleksin tärkein merkki on sen fulviinihappopitoisuus - sen tulisi olla 20-60 %. Varmista myös, että tuote on puhdistettu (testeillä varmistetaan, ettei siinä ole myrkkyjä, kuten raskasmetalleja) ja että se on käsitelty siten, että muut hyödylliset yhdisteet, kuten dibenzo-alfa-pyronit, säilyvät.

Yhteenveto

Shilajit on tervan kaltainen, mineraalipitoinen aine, jota käytetään ayurvedisessa lääketieteessä lisäämään energiaa, hidastamaan ikääntymistä, parantamaan miesten terveyttä ja tarjoamaan muita etuja. Sitä tihkuu vuoristokivistä kuumalla säällä Himalajan kaltaisilla vuoristoalueilla. Shilajit koostuu humuksesta ja muinaisesta kasviaineksesta, ja se sisältää yli 80 mineraalia ja yhdistettä, joista tärkein aktiivinen ainesosa on fulvohappo.

Fulviinihappo kuljettaa keskeisiä ravintoaineita ja kivennäisaineita, jotka täydentävät soluja koko kehossa. Shilajitilla on monia väitettyjä hyötyjä, joita tukevat jotkut alustavat tutkimukset, kuten parantunut kognitio, anti-inflammatoriset ja antioksidanttiset ominaisuudet. Laadukkaita ihmiskokeita ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Useimmat ihmiset voivat ottaa puhdistettua, korkealaatuista shilajitia turvallisesti, mutta jotkut haittavaikutukset ovat mahdollisia herkillä ryhmillä, erityisesti pitkäaikaisessa käytössä tai suurilla annoksilla. Tärkeintä on löytää oikein puhdistettu ja muotoiltu shilajit-kompleksi, joka sisältää 20-60 % fulvohappoa, ja välttää myrkkyjen, kuten raskasmetallien, aiheuttamaa saastumista. Lääkkeitä käyttävien tai tietyistä terveysongelmista kärsivien tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen shilajit-lisäravinteiden käyttöä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku