Mitä shilajit tekee keholle?

Last updated:

Published:

Mitä Shilajit tekee keholle? Tehokkaat vaikutukset selitetty

Shilajit on ikivanha lääkeaine, jota on käytetty perinteisissä parannusjärjestelmissä vuosisatojen ajan. Mutta mitä nykyaikainen tiede kertoo meille siitä, mitä shilajit todella tekee ihmiskeholle?

Tässä artikkelissa tarkastelemme shilajitin tärkeimpiä vaikutuksia ja tuemme kutakin niistä tieteellisellä tutkimuksella. Loppuun mennessä sinulla on selkeä käsitys siitä, voiko ja miten shilajitista olla hyötyä omalle elinvoimallesi ja hyvinvoinnillesi.

Shilajit20

Energisoiva adaptogeeni

Shilajit luokitellaan adaptogeeniseksi yrtiksi. Mitä tämä tarkoittaa? Adaptogeenit, kuten shilajit, auttavat kehoa sopeutumaan erilaisiin stressitekijöihin ja löytämään tasapainon.

Nopeatempoisessa nykymaailmassa olemme tekemisissä fyysisten stressitekijöiden, kuten huonon ruokavalion, liikunnan puutteen ja myrkkyaltistuksen kanssa. Kohtaamme myös runsaasti henkisiä ja emotionaalisia stressitekijöitä.

Ajan myötä nämä stressitekijät tyhjentävät meidät. Tunnemme itsemme väsyneiksi, ahdistuneiksi ja keskittymisvaikeuksia.

Shilajit pelastaa - se torjuu kroonista stressiä ja elvyttää kehoasi solutasolla. Ne, jotka täydentävät shilajitilla, raportoivat tuntevansa:

  • Lisää fyysistä ja henkistä energiaa
  • Parempi mieliala ja hyvinvoinnin tunne
  • Parempi kyky käsitellä elämän vaatimuksia

Nämä energisoivat, tasapainottavat edut ovat järkeviä, kun otetaan huomioon shilajitin ravintoainetiheys....

Täynnä mineraaleja ja Fulvic Acidia.

Shilajitin tärkeimmät aktiiviset komponentit, jotka tuottavat vaikutuksia kehossa, ovat:

  • Fulviinihappo - Tämä on eräänlainen yhdiste, joka muodostuu, kun kasviaines hajoaa miljoonien vuosien aikana. Sillä on uskomattomat mineraalien kuljetuskyvyt.
  • Dibenzo-α-pyronit - Nämä suojaavat antioksidantit keräävät vapaita radikaaleja ja torjuvat tulehduksia.
  • Yli 80 mineraalia ionimuodossa, mukaan lukien monet energia-aineenvaihduntaa tukevat mineraalit, kuten rauta, kupari ja koboltti.

Siinä on myös useita muita kasvien aineenvaihduntatuotteita, aminohappoja ja vitamiineja.

Todellinen voima tulee kuitenkin siitä, miten näiden luonnollisten yhdisteiden yhdistelmä vaikuttaa fysiologiaamme....

Tukee energiantuotantoa ja mitokondrioita

Shilajitin tiheä paketti kofaktoreita osallistuu kriittisiin bioenergisiin prosesseihin.

Erityisesti shilajit parantaa mitokondrioiden toimintaa. Mitokondriot ovat solujemme "voimalaitoksia", jotka tuottavat ATP-energiaa.

Tehostamalla mitokondrioiden toimintaa shilajit lisää soluhengitystä ja antaa energiaa.

Shilajit6

Tehostaa ATP-tilaa

Suorat mittaukset vahvistavat, että shilajit nostaa ATP-tasoja kehossa. ATP (adenosiinitrifosfaatti) on soluenergian päävaluutta, joka ohjaa fysiologisia prosesseja.

Korkeampi ATP johtaa parempaan suorituskykyyn - olipa kyse sitten fyysisistä, kognitiivisista, lisääntymis- tai muista elintärkeistä prosesseista. Shilajit toimittaa raakaa energiaa sisältäviä materiaaleja, joten kehollasi on enemmän "polttoainetta tankissa".

Optimoi hormonit Miehet ja naiset

Shilajitin tiheä ravinto säätelee erilaisia hormoneja, mistä on useita hyötyjä:

  • Testosteroni - Useat ihmis- ja eläinkokeet osoittavat testosteronin kokonais- ja vapaan testosteronipitoisuuden lisääntyneen. Hedelmättömillä miehillä parannukset ovat erityisen voimakkaita.
  • Kilpirauhashormonit T3 ja T4 - Stressi ja huono ravitsemus heikentävät usein näitä aineenvaihdunnan säätelijöitä. Shilajit näyttää suojaavan ja stimuloivan kilpirauhasen toimintaa.
  • Hedelmällisyys - Shilajit parantaa follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH) ja luteinisoivaa hormonia (LH) sekä miehillä että naisilla. Yhdessä testosteronin kanssa nämä parannukset elvyttävät lisääntymisjärjestelmää.
  • Kasvuhormoni - Joidenkin alustavien todisteiden mukaan shilajit laukaisee kasvuhormonin vapautumista, mikä auttaa kudosten paranemista ja elpymistä.

Vaikka tutkimus jatkuu, on selvää, että shilajit palauttaa optimaalisen hormonitasapainon tarvittaessa.

Voi auttaa korkeussäätelyssä

Mielenkiintoista on, että vuoristokulttuurit, kuten himalajalaiset, ovat perinteisesti käyttäneet shilajitia sopeutuakseen paremmin korkeuksiin. Tiede on ehkä nyt saanut selville, miksi...

Jotkut tutkijat havaitsivat, että se vakauttaa hypoksiaa indusoituvia geenejä eläimissä. Nämä erityiset geenit aktivoituvat auttaakseen elimistöä sopeutumaan vähähappisiin ympäristöihin.

Avustamalla tätä geenivastetta shilajit antaa soluille mahdollisuuden selviytyä paremmin ohuessa vuoristoilmassa. Tämän ainutlaatuisen hyödyn todentamiseksi tarvitaan vielä lisää tutkimuksia.

Turvallisuusprofiili & haittavaikutukset

Kaiken kaikkiaan shilajitilla on erinomainen turvallisuusprofiili tähänastisten tutkimusten mukaan. Haittavaikutukset ovat harvinaisia yleisesti suositelluilla annoksilla. Ilmoitettuja haittavaikutuksia ovat mm:

  • Lievä vatsavaiva ilman ruokaa otettuna
  • Mahdollinen allerginen ihottuma
  • Sydämen sykkeen/verenpaineen muutokset (yleensä ohimeneviä).

Shilajitin pitkä perinteinen käyttö viittaa kuitenkin siihen, että nämä haittavaikutukset ovat harvinaisia. Ole vain tarkkana omista reaktioistasi.

Nyt kun tiedät tieteen...

Pitäisikö sinun kokeilla Shilajit-lisäystä?

Perinteinen ayurvedinen viisaus kertoo, että shilajit voi nuorentaa kehoa ja hidastaa ikääntymistä. Nykyaikainen tutkimus vahvistaa nyt nämä voimakkaat terveysvaikutukset.

Jos kamppailet väsymyksen, heikkouden ja kroonisen stressin kanssa - shilajit-lisä voi elvyttää kehosi ja mielesi syvimmillä solutasoilla.

Minua hämmästyttää edelleen, miten tämä ikivanha lääketerva ravitsee energia-aineenvaihduntaamme niin monin tavoin. Mineraaleja kuljettava fulvohappo toimii sopusoinnussa keskeisten hormonien ja geenien ilmentymisen kanssa, jotka virittävät elinvoimaa.

Vaikka lisää tutkimusta on vielä tekemättä, shilajitilla on konkreettisia tuloksia, jotka voit tuntea...

Kokeile sitä itse - saatat hämmästyä, mitä korkeiden vuorten kallioista peräisin oleva musta mönjä voi tehdä ihmisen fysiologialle!

Usein kysytyt kysymykset Shilajitista

Alla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin shilajitista ja sen vaikutuksista ihmiskehoon.

Mitkä ovat Shilajitin alkuperät?

Shilajit on tervan kaltaista ainetta, joka tihkuu kivien välistä Aasian vuoristoissa, erityisesti Himalajalla. Se muodostuu kasvien vuosisatoja kestäneestä hajoamisesta, johon on sekoittunut mikrobien aineenvaihduntatuotteita. Ihmiset ovat käyttäneet shilajitia vuosituhansien ajan nuorentavana aineena perinteisissä lääketieteellisissä järjestelmissä, kuten ayurveda.

Miten otat Shilajitia?

Yleisin tapa ottaa shilajitia on lisäravinteena, joko kapselina tai jauheena. Suositeltu annos voi riippua annostelutavasta ja omista tarpeistasi. Noudata pakkauksen ohjeita tai ota yhteys integratiivisen terveydenhoitajan kanssa.

Shilajitilla on voimakas maku, joten sen juominen teenä tai tinktuurana on useimmille vähemmän miellyttävää. Sen nauttiminen maitoon liuotettuna on kuitenkin perinteistä.

Milloin sinun pitäisi ottaa Shilajit?

Usein suositellaan shilajitin ottamista heti aamulla tyhjään vatsaan. Tämä ajoitus mahdollistaa optimaalisen imeytymisen suolistossa. Odottaminen vähintään 30 minuuttia ennen aterioita auttaa sitä myös toimimaan tehokkaimmin.

Jos shilajit antaa sinulle ylimääräistä energiaa, joka pitää sinut hereillä yöllä, kokeile ottaa se aikaisemmin päivällä. Kuten aina, ihanteellinen hoito riippuu kehostasi ja elämäntavoistasi.

Voitko ottaa Shilajitia joka päivä?

Ei ole olemassa tiukkoja vaatimuksia, että shilajit on kierrätettävä sivuvaikutusten välttämiseksi. Todisteet viittaavat siihen, että se on turvallinen ja hyödyllinen pitkäaikaisessa päivittäisessä käytössä, kuten se on ollut useissa perinteisissä parannusjärjestelmissä.

Kuuntele kehosi omia signaaleja sopivista tauoista minkä tahansa lisäravinteen suhteen. Mutta shilajit voidaan ottaa joka päivä aiheuttamatta riippuvuutta tai toleranssia.

Onko Shilajit vuorovaikutuksessa lääkkeiden kanssa?

Toistaiseksi shilajitin ja lääkkeiden välisiä kielteisiä yhteisvaikutuksia ei ole raportoitu. Cordycepsillä, toisella lääkinnällisellä sienellä, on kuitenkin mahdollisia yhteisvaikutuksia. Kunnes lisää tutkimuksia on tehty, ilmassa varovaisuutta.

Keskustele lääkärisi kanssa siitä, sopiiko shilajit sinulle, jos käytät tällä hetkellä reseptilääkkeitä, erityisesti psyykenlääkkeitä, diabeteslääkkeitä tai immunosuppressantteja. Lopeta shilajitin käyttö, jos ongelmia ilmenee.

Voivatko lapset tai nuoret ottaa Shilajitia?

Tutkimuksissa ei ole tutkittu erityisesti shilajitin turvallisuutta lapsille tai alle 18-vuotiaille nuorille. Kaikki nykyinen näyttö koskee vain yli 18-vuotiaita aikuisia.

Siksi shilajitia ei voida tällä hetkellä suositella turvalliseksi tai hyödylliseksi alle 18-vuotiaille. Pidä kiinni aikuisten annosteluohjeista ollaksesi varovainen, kunnes shilajitista on tehty pediatrinen erikoistutkimus.

Kuten aina, tarkista lääkäriltä, ennen kuin annat mitään uutta kasviperäistä lisäravintaa lapsille tai nuorille, ennen kuin riittävät turvallisuustiedot ovat saatavilla kyseisestä väestöstä.

Yhteenveto

Shilajit on ikivanha lääketerva, jota on käytetty vuosisatojen ajan perinteisissä parannusjärjestelmissä, kuten ayurveda ja perinteinen kiinalainen lääketiede. Nykyaikainen tiede on nyt vahvistamassa monia shilajitin perinteisiä käyttötarkoituksia, jotka liittyvät erityisesti energian, kestävyyden ja elinvoiman lisäämiseen. Shilajitissa on kolme aktiivista pääkomponenttia - fulviinihappo, dibenzo-α-pyroniksi kutsutut antioksidantit ja yli 80 eri mineraalia. Nämä yhdisteet toimivat yhdessä optimoidakseen solujen energiantuotannon tehostamalla mitokondrioiden toimintaa ja lisäämällä ATP-tasoja. Parantamalla energia-aineenvaihduntaa perustavanlaatuisella tasolla shilajit-lisäys voi lievittää väsymystä, lisätä immuniteettia, parantaa kognitiota ja tukea yleistä hyvinvointia. Kliiniset tutkimukset osoittavat myös, että shilajit voi säädellä keskeisiä hormoneja, kuten testosteronia, kilpirauhasta ja hedelmällisyyshormoneja. Alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että se voi jopa auttaa akklimatisoitumaan paremmin korkeisiin ympäristöihin. Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan vielä, shilajitilla on vankka turvallisuusprofiili, jonka sivuvaikutukset ovat suositelluilla annoksilla minimaaliset. Jos kamppailet alhaisen energian, elinvoiman ja kroonisen väsymyksen tai stressin kanssa - shilajit voi auttaa nuorentamaan solujen toimintaa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku