Mikä vitamiinin puute aiheuttaa kylmyyden tunnetta

Published:

Epätavallisen kylmä olo voi olla turhauttavaa ja huolestuttavaa. Vaikka kylmän sään kaltaiset ympäristötekijät voivat saada sinut vapisemaan, kylmyyden tunne sisätiloissa tai lämpimämpinä vuodenaikoina voi olla merkki taustalla olevasta terveysongelmasta - erityisesti vitamiinien puutteesta.

Tietyt vitamiinit ovat ratkaisevassa asemassa kehon lämpötilan säätelyssä ja pitävät olon mukavana ja lämpimänä. Kun näitä välttämättömiä ravintoaineita ei ole riittävästi, se voi aiheuttaa oireita, kuten kylmiä käsiä ja jalkoja, vilunväristyksiä ja kyvyttömyyttä lämmetä.

Lue lisää siitä, miten vitamiinipuutokset voivat aiheuttaa kylmäherkkyyttä ja saada sinut tuntemaan itsesi frigidiksi, vaikka olisitkin pukeutunut.

 mikä vitamiinin puute aiheuttaa kylmyyden tunnetta

B12-vitamiinin puute voi johtaa kylmän tunteeseen

B12-vitamiini on välttämätön ravintoaine, joka auttaa kehoa tuottamaan riittävästi punasoluja. Punasolut kuljettavat happea koko kehoon - ilman niitä voi olla epätavallisen kylmä.

B12-vitamiinin puutos on yksi yleisimmistä vitamiinipuutoksista, ja se vaikuttaa jopa 15 prosenttiin ihmisistä. Se voi aiheuttaa pernisiomaista anemiaa, jolloin punasoluja ei ole riittävästi.

B12-vitamiinin puutteen yleisiä syitä ovat:

 • B12-vitamiinia ei saada riittävästi ruokavaliosta tai lisäravinteista.
 • Kehon kyvyttömyys imeä B12-vitamiinia kunnolla.
 • Tietyt sairaudet, jotka vaikuttavat B12-vitamiinin imeytymiseen.

Alhaiset B12-vitamiinitasot voivat johtaa riittämättömään hapensaantiin ja verenkiertoon, jolloin kädet ja jalat tuntuvat jäässä. Muita B12-vitamiinin puutteen oireita ovat väsymys, ihon kalpeus, hengenahdistus ja puutuminen tai pistely.

B12-vitamiinin puutteen hoitoon kuuluu B12-vitamiinin lisääminen pistoksilla, nenäsumutteella tai suun kautta otettavilla lisäravinteilla. B12-vitamiinipitoisten elintarvikkeiden, kuten lihan, kananmunien ja maitotuotteiden, nauttiminen voi myös auttaa tasojen palauttamisessa.

Raudanpuute voi saada sinut tuntemaan itsesi frigidiksi

Rauta on toinen ravintoaine, joka auttaa tuottamaan happea kuljettavia punasoluja. Raudanpuute on maailmanlaajuisesti yleisin ravitsemuksellinen puutos, joka ilmenee usein raudanpuuteanemiana.

Kun elimistöstä puuttuu rautaa, se ei pysty tuottamaan riittävästi hemoglobiinia ja punasoluja. Tämä heikentää veresi hapenkuljetuskykyä, jolloin raajasi voivat tuntua kylmiltä.

Yleisiä raudanpuutteen oireita ovat vilun tunteen lisäksi:

 • Väsymys ja heikkous
 • Kalpea iho
 • Päänsärky
 • Huono keskittyminen
 • Hengenahdistus
 • Nopea syke

Suurimmassa vaarassa raudanpuutteen suhteen ovat hedelmällisessä iässä olevat naiset, raskaana olevat naiset, pikkulapset ja kasvissyöjät. Voimakkaat kuukautisvuodot lisäävät naisten riskiä raudanpuutteeseen.

Raudan saannin lisääminen ruokavaliolla ja lisäravinteilla auttaa raudanpuutteen hoidossa. Runsasravinteisten elintarvikkeiden, kuten lihan, merenelävien, pähkinöiden, papujen ja täydennettyjen viljojen nauttiminen voi auttaa palauttamaan raudan puutostason. Vakavasta raudanpuutteesta kärsivät saattavat tarvita suonensisäisiä rautaruiskeita.

B9-vitamiinin (folaatti) puute voi jättää sinut jäässä tuntemaan olosi jäiseksi

B9-vitamiini, joka tunnetaan myös nimellä folaatti, on B-vitamiini, joka auttaa elimistöä tuottamaan punasoluja. Koska punasolut kuljettavat happea, B9-vitamiinin puute voi haitata verenkiertoa ja aiheuttaa vilunväristyksiä.

B9-vitamiinin puutteen syitä ovat muun muassa:

 • Ruokavalio, jossa on vähän hedelmiä, vihanneksia ja rikastettuja jyviä.
 • Ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttavat sairaudet
 • Tietyt lääkkeet
 • Alkoholin väärinkäyttö

Poikkeuksellisen kylmän tunteen lisäksi folaatin puutoksen oireita ovat väsymys, heikkous, päänsärky, sydämentykytys sekä käsien ja jalkojen pistely.

Folaatin puutetta hoidetaan lisäämällä foolihapon määrää täydennettyjen elintarvikkeiden, ravintolisien tai foolihappopistosten avulla. Raskaana olevilla naisilla on lisääntynyt folaatin tarve, ja heidän tulisi ottaa raskaudenaikaista vitamiinia puutteen ehkäisemiseksi.

C-vitamiinin puute voi johtaa kylmän tunteeseen

C-vitamiini on antioksidanttivitamiini, jolla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Yksi sen tehtävistä on tukea immuunijärjestelmän terveyttä ja torjua tulehduksia.

Jos sinulla ei ole riittävästi C-vitamiinia, saatat olla erityisen herkkä kylmille lämpötiloille. Lieväkin C-vitamiinin puute voi aiheuttaa vilunväristyksiä ja vilunväristyksiä.

C-vitamiinin puutteen yleisiä syitä ovat:

 • Riittämätön hedelmien ja vihannesten saanti ravinnosta.
 • Tupakointi (vähentää C-vitamiinitasoja)
 • Tietyt sairaudet, jotka lisäävät C-vitamiinin tarvetta

C-vitamiinin puutteen oireita ovat kylmäherkkyyden lisäksi usein esiintyvät infektiot, väsymys, turvonnut ja kivuliaat nivelet, hidas haavan paraneminen ja anemia.

Riittävä C-vitamiinin saanti sitrushedelmien, paprikan, parsakaalin, mansikoiden ja lisäravinteiden avulla auttaa palauttamaan C-vitamiinitasot. Suositeltu päivittäinen saanti on 75-90 mg aikuisille.

D-vitamiinin puute voi johtaa kylmiin käsiin ja jalkoihin.

D-vitamiinilla, jota kutsutaan "auringonpaistevitamiiniksi", on tärkeä rooli kalsiumin imeytymisen säätelyssä ja luuston terveyden tukemisessa. Se vaikuttaa myös verenkiertoon, ja sen puute voi aiheuttaa jäisen olon.

D-vitamiinin puute on erittäin yleistä, ja se koskee noin 40 prosenttia aikuisista. Syitä ovat mm:

 • Auringolle altistumisen puute
 • Lihavuus
 • Tietyt sairaudet
 • Ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttavat ruoansulatushäiriöt

Koska D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä, sen puute voi aiheuttaa tunnottomuutta ja pistelyä käsissä ja jaloissa. D-vitamiinin puutteen aiheuttama huono verenkierto voi jättää raajojen tuntumaan erittäin kylmiltä.

Muita oireita ovat usein esiintyvät infektiot, väsymys, luu- ja lihaskivut sekä mielialan muutokset. Riittävä altistuminen auringolle, D-vitamiinin syöminen, kuten rasvainen kala ja munankeltuainen, sekä lisäravinteiden ottaminen auttavat nostamaan D-vitamiinitasoja.

Tarkista, onko sinulla ravinnepuutoksia, jos tunnet usein kylmää.

Jos sinua paleltaa koko ajan, vaikka olisit sisätiloissa, se voi olla merkki siitä, että sinulla on puutetta välttämättömistä vitamiineista. Ravintoaineiden, kuten raudan, B12-vitamiinin, folaatin, C-vitamiinin ja D-vitamiinin puutteet voivat häiritä punasolujen tuotantoa, verenkiertoa, immuniteettia ja hermojen toimintaa.

Muista syödä tasapainoista ruokavaliota, jossa on runsaasti ravintoaineita. Ota laadukas monivitamiini kattamaan mahdolliset puutteet. Tarkkaile kylmäherkkyyttä ja muita puutosoireita ja ota yhteys lääkäriin, jos ne jatkuvat. Mahdollisten vitamiinipuutosten hoito voi auttaa sinua tuntemaan olosi lämpimämmäksi ja mukavammaksi.

Tärkeimmät muistettavat seikat

 • Vitamiinipuutokset voivat aiheuttaa oireita, kuten kylmyyden tunnetta, jäisiä käsiä ja jalkoja sekä vilunväristyksiä lämpimässäkin tilassa.
 • B12-vitamiinin, raudan, folaatin, C-vitamiinin ja D-vitamiinin puutokset voivat johtaa kylmäherkkyyteen.
 • Nämä ravintoaineet auttavat tuottamaan punasoluja, tukevat verenkiertoa, säätelevät immuniteettia, auttavat hermojen toimintaa ja kalsiumin imeytymistä.
 • Alhaiset tasot haittaavat hapen kulkeutumista, jolloin tunnet olosi kylmäksi.
 • Syö ravitsevaa ruokavaliota, ota lisäravinteita ja mene lääkäriin, jos flunssaoireet eivät mene ohi.
 • Puutteellisten ravintoainepitoisuuksien palauttaminen ruokavalion, auringonvalon ja ravintolisien avulla voi auttaa sinua tuntemaan olosi taas mukavaksi ja lämpimäksi.

Kysymys: Mikä vitamiinin puutos aiheuttaa sinulle kylmän olon?

V: Vitamiinipuutokset voivat aiheuttaa kylmän olon. Erityisesti tiettyjen vitamiinien, kuten D-vitamiinin tai B12-vitamiinin, puutos voi aiheuttaa kylmäintoleranssia tai jatkuvaa kylmän tunnetta.

K: Voiko alhainen vitamiinitaso saada sinut palelemaan?

V: Kyllä, alhaiset vitamiinipitoisuudet, erityisesti alhaiset D-vitamiinipitoisuudet, voivat saada sinut tuntemaan olosi kylmemmäksi. D-vitamiini on tärkeä vitamiini, jota elimistösi tarvitsee ylläpitääkseen oikean ruumiinlämmön. D-vitamiinin puute elimistössäsi voi aiheuttaa viluisen olon jopa suhteellisen lämpimässä ympäristössä.

Kysymys: Mitkä ovat vitamiinin puutteen oireet, jotka voivat aiheuttaa kylmän tunnetta?

V: Kylmän tunnetta aiheuttavia vitamiinien puutosoireita ovat esimerkiksi kylmäintoleranssi, jatkuva kylmän tunne sekä kylmät ja hyytävät raajat. Jos sinulla on näitä oireita, on tärkeää kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jotta voidaan selvittää, onko sinulla puutteita.

K: Voiko tietty vitamiinin puutos aiheuttaa kylmäyliherkkyyttä?

V: Kyllä, tietyt vitamiinien puutokset, kuten D-vitamiinin tai magnesiumin puutos, voivat aiheuttaa kylmäherkkyyttä. Kun elimistöstäsi puuttuu näitä tärkeitä vitamiineja, se voi vaikuttaa elimistön kykyyn säädellä lämpötilaa kunnolla, mikä johtaa lisääntyneeseen kylmäherkkyyteen.

K: Miten vitamiinin puute saa sinut palelemaan?

V: Kun elimistöstäsi puuttuu tarvittavia vitamiineja, se voi vaikuttaa useisiin kehon toimintoihin, kuten kehon kykyyn ylläpitää normaalia ruumiinlämpöä. Tämä voi johtaa siihen, että tunnet olosi tavallista kylmemmäksi, kärsit kylmäintoleranssista tai palelet koko ajan.

K: Mikä vitamiini auttaa sinua tuntemaan olosi lämpimämmäksi?

V: D-vitamiinia kutsutaan "auringonpaistevitamiiniksi", ja se on tärkeä vitamiini, jota kehosi tarvitsee. Se auttaa elimistöäsi imeytymään kalsiumia, ja sillä on merkitystä kehon lämpötilan ylläpitämisessä. Riittävä D-vitamiinipitoisuus voi auttaa sinua tuntemaan olosi lämpimämmäksi ja viihtymään paremmin kylmemmissä ympäristöissä.

K: Mitkä ovat B12-vitamiinin lähteitä?

V: B12-vitamiinia on eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten lihassa, kalassa, munissa ja maitotuotteissa. Sitä voi saada myös lisäravinteista tai täydennetyistä elintarvikkeista. Näiden lähteiden sisällyttäminen ruokavalioosi voi auttaa varmistamaan, että saat riittävästi B12-vitamiinia, jotta vältät puutokset, jotka voivat vaikuttaa vilustumisen tunteeseen.

Kysymys: Voiko vakava vitamiinien puute aiheuttaa kylmän tunnetta?

V: Kyllä, vakava vitamiinien puute voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten kylmän tunnetta. On tärkeää ylläpitää elimistössä riittävät vitamiinitasot, jotta voidaan tukea asianmukaisia kehon toimintoja ja ylläpitää optimaalista ruumiinlämpöä.

K: Miten vitamiinin puute vaikuttaa kehon lämpötilaan?

V: Kun elimistöstä puuttuu tiettyjä vitamiineja, se voi häiritä keskeisten prosessien tasapainoa, mukaan lukien ruumiinlämmön säätelyä. Tämä voi johtaa siihen, että tunnet olosi normaalia kylmemmäksi, koet kylmäherkkyyttä tai sinulla voi olla vaikeuksia ylläpitää miellyttävää ruumiinlämpöä.

K: Voiko D-vitamiinin puute saada sinut tuntemaan kylmyyttä?

V: Kyllä, D-vitamiinin puute voi saada sinut tuntemaan olosi kylmemmäksi. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota elimistösi imee ihon kautta, kun se altistuu auringonvalolle. Riittämätön altistuminen auringonvalolle tai elimistön alhainen D-vitamiinipitoisuus voi vaikuttaa siihen, että tunnet olosi tavallista kylmemmäksi.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Kansallinen diabeteksen ja ruoansulatus- ja munuaissairauksien instituutti. "B12-vitamiinin puutosanemia." "Vitamin B12 Deficiency Anemia." Elokuu 2022 . https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/vitamin-b12-deficiency-anemia.

Kansallinen sydän-, keuhko- ja veri-instituutti. "Raudanpuuteanemia." Heinäkuu 2021. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia

MedlinePlus. "Folaatin puute." Lokakuu 2022 . https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm.

Scott, Elizabeth. "C-vitamiinin puute." Healthline. Maaliskuu 2018 . https://www.healthline.com/health/vitamin-c-deficiency.

NHS. "D-vitamiinin puute." Lokakuu 2020 . https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku