Kuinka paljon d-vitamiinia pitäisi ottaa?

Published:

Iän myötä on yhä tärkeämpää saada riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Tiettyjen vitamiinien, kuten D-vitamiinin, liiallisella käytöllä voi kuitenkin olla haitallisia vaikutuksia. Tässä artikkelissa tarkastellaan, kuinka paljon D-vitamiinia ikääntyneet aikuiset tarvitsevat, D-vitamiinin liiallisen saannin mahdollisia riskejä ja turvallisia ylärajoja.

 kuinka paljon d-vitamiinia pitäisi ottaa?

Miksi D-vitamiinilla on merkitystä iän myötä

D-vitamiinilla on ratkaiseva merkitys luuston terveydelle. Se auttaa elimistöäsi imeytymään kalsiumia vahvojen luiden ylläpitämiseksi. Iäkkäillä aikuisilla on suurempi riski D-vitamiinin puutteeseen, joka voi johtaa heikkoihin ja hauraisiin luihin ja lisätä murtumariskiä. Riittävä D-vitamiinin saanti auringonvalosta, ravinnosta ja lisäravinteista voi ehkäistä puutosta ikääntyneillä.

Tutkimusten mukaan D-vitamiini voi myös edistää immuunijärjestelmän toimintaa, lihasvoimaa, mielialaa, muistia ja kognitiota. Koska D-vitamiinilla on laaja-alainen tehtävä, sen riittävä saanti on avainasemassa iäkkäiden aikuisten terveyden kannalta. Liika D-vitamiinin käyttö voi kuitenkin aiheuttaa hyperkalsemiaa ja muita ongelmia.

Kuinka paljon D-vitamiinia ikääntyneet tarvitsevat?

D-vitamiinin suositeltu ravintosisältö (RDA) on:

 • 600 IU päivittäin aikuisille 70 ikävuoteen asti.
 • 800 IU yli 70-vuotiaille

Iän myötä ihomme ei enää tuota yhtä tehokkaasti D-vitamiinia auringonvalosta. Iäkkäiden aikuisten on ehkä turvauduttava enemmän ravintoon ja lisäravinteisiin D-vitamiinitarpeen tyydyttämiseksi.

Monet ikääntyneet eivät saa riittävästi D-vitamiinia pelkästään ravinnosta. Hyviä ravinnonlähteitä ovat rasvainen kala, munankeltuainen, täydennetty maito ja mehut. Lisäravinteet voivat auttaa täyttämään vajeen.

Mitkä ovat D-vitamiinin puutteen merkkejä?

Alhainen D-vitamiinipitoisuus aiheuttaa heikkoja, kivuliaita luita. Muita D-vitamiinin puutteen oireita ovat mm:

 • Lihasheikkous
 • Mielialan muutokset, kuten masennus
 • Heikentynyt immuniteetti
 • Hiustenlähtö
 • Hidas haavan paraneminen

Vakava puutos voi johtaa riisitautiin tai osteomalasiaan. Alhaiset veren D-vitamiinipitoisuudet lisäävät ikääntyneiden murtumariskiä. Riittävä D-vitamiinin saanti auttaa ylläpitämään vahvoja ja terveitä luita.

Mikä on D-vitamiinin saannin turvallinen yläraja?

D-vitamiinin puute aiheuttaa terveysriskejä, mutta myös liiallinen D-vitamiinin saanti voi olla vaarallista. D-vitamiinimyrkytys aiheuttaa epätavallisen korkeita kalsiumpitoisuuksia, jotka voivat vahingoittaa sydäntä, verisuonia ja munuaisia.

D-vitamiinineuvosto huomauttaa, että liiallinen saanti johtuu usein ravintolisien liiallisesta käytöstä, ei ravinnonlähteistä. D-vitamiinin turvallinen yläraja on 4000 IU päivässä yli 71-vuotiaille aikuisille.

Suuret annokset, yli 10 000 IU päivässä, johtavat usein myrkyllisyyteen. Varmista, että ravinnosta, auringonvalosta ja lisäravinteista saatava D-vitamiinin kokonaismäärä jää alle 4000 IU:n.

6 merkkiä siitä, että saat liikaa D-vitamiinia

Mistä tiedät, saatko liikaa D-vitamiinia? Tarkkaile näitä myrkyllisyyden merkkejä:

 • Pahoinvointi, oksentelu, huono ruokahalu.
 • Ummetus
 • Lisääntynyt jano ja virtsaaminen
 • Luun menetys
 • Hämmennys
 • Sydämen rytmihäiriöt

Liiallisesta D-vitamiinista johtuva korkea kalsiumpitoisuus voi aiheuttaa munuaiskiviä, vatsakipuja ja haimatulehdusta. Hakeudu lääkärin hoitoon, jos havaitset myrkytysoireita.

7 vinkkiä tarvitsemasi D-vitamiinin saamiseksi ilman ylilyöntejä

Noudata näitä vinkkejä saadaksesi riittävästi D-vitamiinia turvallisesti:

 • Altista iho päivittäin pienille määrille auringonvaloa.
 • Syö rasvaista kalaa kahdesti viikossa
 • Valitse väkevöityä maitoa, jogurttia, mehua ja muroja.
 • Ota D-vitamiinilisät viisaasti. Älä ylitä 4000 IU päivässä.
 • Testauta D-vitamiinin veritasosi lisäravinteiden ottamisen ohjaamiseksi.
 • Ota D-vitamiinia aterian yhteydessä, jotta se imeytyy parhaiten.
 • Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin otat suuria annoksia lisäravinteita.

Keskeiset asiat ikääntyneiden D-vitamiinitarpeesta

 • Iäkkäät aikuiset tarvitsevat 600-800 IU D-vitamiinia päivittäin. Puutos on yleinen.
 • Riittävä D-vitamiinin saanti on ratkaisevan tärkeää luuston terveyden kannalta, ja siitä voi olla hyötyä immuniteetille, lihaksille, mielialalle ja aivotoiminnalle.
 • Vaikka alhaiset tasot aiheuttavat ongelmia, liiallinen D-vitamiinin saanti aiheuttaa myös riskejä, kuten munuaiskiviä ja sydänongelmia.
 • Vältä yli 4000 IU D-vitamiinilisää päivässä ilman lääkärin valvontaa.
 • Syö runsaasti D-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita, altistu riittävästi auringolle ja ota lisäravinteita turvallisissa rajoissa.
 • Seuraa D-vitamiinin pitoisuutta veressäsi ja määritä yhdessä lääkärisi kanssa tarvitsemasi annos.

D-vitamiini on yksi ravintoaine, jota on tärkeää täydentää viisaasti iän myötä. Tavoittele päivittäisen tarpeesi täyttämistä, mutta älä ylitä sitä. Älykkäällä lisäravinteiden ja auringonoton avulla voit saada D-vitamiinista hyötyä luustollesi ja koko kehollesi ilman, että liioittelet.

K: Kuinka paljon D-vitamiinia pitäisi ottaa?

V: Se, kuinka paljon D-vitamiinia sinun tulisi ottaa, riippuu useista tekijöistä, kuten iästäsi, yleisestä terveydentilastasi ja veren D-vitamiinipitoisuuksista. On suositeltavaa saada riittävästi D-vitamiinia ravinnosta ja auringonvalosta. Jos et pysty saamaan tarpeeksi näistä lähteistä, terveydenhuollon ammattilainen voi suositella D-vitamiinilisän ottamista.

K: Mitkä ovat D-vitamiinin lähteet?

V: D-vitamiinia voi saada useista eri lähteistä. Ensisijainen lähde on auringonvalo, sillä elimistösi voi tuottaa D-vitamiinia, kun ihosi altistuu auringonvalolle. Muita lähteitä ovat tietyt elintarvikkeet, kuten rasvainen kala, täydennetyt maitotuotteet ja täydennetyt viljatuotteet. Myös D-vitamiinilisät ovat saatavilla.

K: Miten auringon D-vitamiini vaikuttaa D-vitamiinitasoosi?

V: Kun altistut auringonvalolle, ihosi tuottaa D-vitamiinia. Tämä voi auttaa nostamaan veren D-vitamiinipitoisuutta ja ylläpitämään optimaalista tasoa kehossasi. Liiallinen altistuminen auringolle voi kuitenkin aiheuttaa myös kielteisiä vaikutuksia, kuten auringonpolttamia ja ihovaurioita, joten on tärkeää löytää tasapaino ja suojella ihoa.

K: Mikä on suositeltu päivittäinen D-vitamiinin määrä?

V: Suositeltu päivittäinen D-vitamiinimäärä vaihtelee iästäsi ja terveydentilasi erityistarpeista riippuen. Yleensä D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 600-800 IU (kansainvälistä yksikköä) aikuisille. On kuitenkin aina parasta neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa, jotta voit määrittää yksilölliseen tilanteeseesi sopivan annoksen.

K: Voiko D-vitamiinia ottaa liikaa?

V: Kyllä, on mahdollista ottaa liikaa D-vitamiinia. Liiallinen D-vitamiinin saanti voi johtaa elimistön myrkkypitoisuuksiin, joilla voi olla kielteisiä terveysvaikutuksia. On tärkeää noudattaa suositeltuja annosteluohjeita ja neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin aloitat D-vitamiinilisän käytön.

K: Mitä vaikutuksia D-vitamiinin puutteella on?

V: D-vitamiinin puute voi johtaa useisiin terveysongelmiin, kuten heikkoihin ja hauraisiin luihin, lisääntyneeseen murtumariskiin ja lihasheikkouteen. Se voi myös lisätä tiettyjen sairauksien, kuten osteoporoosin ja riisitautien, riskiä. Riittävän D-vitamiinipitoisuuden ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää luuston yleisen terveyden kannalta.

K: Mitä hyötyä D-vitamiinilisän ottamisesta on?

V: D-vitamiinilisän ottaminen voi auttaa varmistamaan, että saat riittävästi tätä tärkeää ravintoainetta, etenkin jos altistut vain vähän auringolle tai et syö tarpeeksi D-vitamiinipitoisia elintarvikkeita. D-vitamiinilla on ratkaiseva merkitys luuston terveyden ylläpitämisessä, immuunijärjestelmän toiminnan tukemisessa ja yleisen hyvinvoinnin edistämisessä.

K: Mitkä ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä?

V: Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat rasvaiset kalat, kuten lohi ja makrilli, täydennetyt maitotuotteet, kuten maito ja jogurtti, täydennetyt viljatuotteet ja kananmunan keltuaiset. Lisäksi voit saada D-vitamiinia altistumalla auringonvalolle, kun ihoasi ei ole suojattu aurinkosuojalla tai vaatteilla.

K: Miten saan riittävästi D-vitamiinia?

V: Voit saada riittävästi D-vitamiinia viettämällä aikaa auringossa, syömällä runsaasti D-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita ja harkitsemalla tarvittaessa D-vitamiinilisän käyttöä. On suositeltavaa pyrkiä tasapainoiseen lähestymistapaan ja neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa parhaan strategian määrittämiseksi yksilöllisten tarpeidesi perusteella.

K: Mitä minun pitäisi tehdä, jos minulla on ongelmia D-vitamiinin imeytymisessä?

V: Jos sinulla on vaikeuksia D-vitamiinin imeytymisessä tai sinulla on jokin sairaus, joka vaikuttaa D-vitamiinin imeytymiseen, on tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän voi arvioida erityistilanteesi ja määrittää parhaan toimintatavan, johon voi kuulua ruokavalion mukauttaminen, suurempien D-vitamiiniannosten ottaminen tai vaihtoehtoisten hoitovaihtoehtojen tutkiminen.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

National Institutes of Health. (2022). D-vitamiinia koskeva tiedote kuluttajille. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

D-vitamiinineuvosto. (n.d.). Kuinka paljon D-vitamiinia on liikaa? https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/am-i-getting-too-much-vitamin-d/.

U.S. National Library of Medicine. (2022). D-vitamiinin myrkyllisyys. https://medlineplus.gov/ency/article/002423.htm

Harvard Health Publishing. (2022). D-vitamiini ja iäkkäät aikuiset. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-older-adults

Cleveland Clinic. (2021). D-vitamiinin myrkyllisyys: Mitä jos saat liikaa? https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21183-vitamin-d-toxicity-what-if-you-get-too-much

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen. (2012). Tieteellinen lausunto D-vitamiinin siedettävästä saannin enimmäismäärästä . https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2813.

Pyrin käyttämään hyvämaineisia julkisia ja akateemisia lääketieteellisiä lähteitä, kuten NIH, Harvard Health ja Cleveland Clinic, varmistaakseni, että annan tarkkaa ja ajantasaista tietoa D-vitamiinin tarpeesta ja mahdollisista myrkytysriskeistä. Kerro minulle, jos tarvitset selvennystä tai sinulla on lisäkysymyksiä!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku