Paras aika ottaa d-vitamiinia

Published:

D-vitamiini on olennainen ravintoaine, jolla on ratkaiseva merkitys yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Riittävä D-vitamiinin saanti voi auttaa vahvistamaan luustoa, parantamaan vastustuskykyä ja ehkäisemään erilaisia terveysongelmia. D-vitamiinin saannin optimoinnissa voi olla suuri merkitys sillä, että tiedät, milloin sen ottaminen on parasta. Tässä perusteellisessa oppaassa kerrotaan kaikki, mitä sinun on tiedettävä D-vitamiinilisän ihanteellisen kellonajan valinnasta.

paras aika ottaa d-vitamiinia

Yleiskatsaus D-vitamiiniin

Ennen kuin siirrytään parhaaseen ajoitukseen, on hyvä ymmärtää, miksi D-vitamiinilla on merkitystä ja miten se toimii kehossa.

D-vitamiinia kutsutaan joskus "auringonpaistevitamiiniksi", koska elimistömme voi syntetisoida sitä, kun iho altistuu auringonvalon UV-säteilylle. Sitä voidaan saada myös tietyistä elintarvikkeista ja lisäravinteista. D-vitamiini on rasvaliukoinen eli se liukenee rasvaan eikä veteen. Keho varastoi sitä rasvakudokseen myöhempää käyttöä varten.

Joitakin D-vitamiinin tärkeimpiä hyötyjä ja toimintoja ovat:

  • Kalsiumin imeytymisen tukeminen ja luiden kasvun ja lujuuden edistäminen.
  • Tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa ehkäisemään sairauksia
  • Insuliinin ja verensokerin säätely
  • Suojaa mahdollisesti joiltakin syöviltä, autoimmuunisairauksilta, sydän- ja verisuonitaudeilta ja muilta sairauksilta.

D-vitamiinin puute on hyvin yleistä, erityisesti ihmisillä, jotka altistuvat auringolle vain vähän. Puutos voi aiheuttaa pehmeitä, ohuita tai hauraita luita, lihasheikkoutta, mielialan muutoksia ja heikentynyttä vastustuskykyä.

Nyt kun olemme käsitelleet, miksi D-vitamiinilla on merkitystä, katsotaanpa, miten voit optimoida saantisi ottamalla sitä ihanteellisena ajankohtana.

Miten kehosi käyttää D-vitamiinia

Ennen kuin siirrytään erityissuosituksiin, on hyvä ymmärtää, miten elimistösi käyttää ja käsittelee D-vitamiinia.

Kun olet nauttinut D-vitamiinia ravinnosta, auringonvalosta tai lisäravinteista, maksa ja munuaiset muuttavat sen aktiiviseksi muodoksi, joka tunnetaan nimellä kalsitrioli. Tämä aktiivinen D-vitamiini sitoutuu reseptoreihin kaikkialla kehossa ja säätelee prosesseja, kuten kalsiumin imeytymistä.

D-vitamiinin aineenvaihdunta aktiiviseen muotoonsa on tiukasti säänneltyä. Munuaiset muuttavat vain sen määrän D-vitamiinia, jonka elimistö kulloinkin tarvitsee. Ylimääräinen inaktiivinen D-vitamiini varastoituu rasvakudokseen, kunnes sitä tarvitaan.

Tämä tarkoittaa, että D-vitamiinilisien ottamisajankohdan suhteen on jonkin verran joustovaraa. Elimistösi on suunniteltu pitämään varantoja ja aktivoimaan niitä tarpeen mukaan. On kuitenkin edelleen olemassa optimaalisia aikoja, jotka vastaavat kehosi luonnollisia rytmejä ja tarpeita.

Parhaat käytännöt D-vitamiinin ajoitukseen

D-vitamiinin ottamisen parasta ajankohtaa määriteltäessä on otettava huomioon muutamia keskeisiä tekijöitä:

1. Ota se rasvaa sisältävän aterian kanssa.

Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, se imeytyy parhaiten, kun se syödään rasvaa sisältävän aterian yhteydessä. Joidenkin tutkimusten mukaan D-vitamiinin imeytyminen voi lisääntyä jopa 50 prosenttia, kun se nautitaan runsaasti rasvaa sisältävien ruokien kanssa.

Terveellisiä rasvoja, joiden kanssa D-vitamiinia voi käyttää, ovat muun muassa:

  • Oliiviöljy
  • Pähkinät ja siemenet
  • Rasvainen kala, kuten lohi
  • Avokado
  • Pähkinävoi
  • Täysrasvainen jogurtti tai juusto

D-vitamiinin ottaminen päivän suurimman aterian yhteydessä, joka sisältää rasvan lähteen, takaa maksimaalisen imeytymisen.

2. Ota se aiemmin päivällä

Useimmille ihmisille on parasta ottaa D-vitamiinilisät aamulla tai iltapäivällä. Tässä kerrotaan, miksi tämä ajoitus on optimaalinen:

  • Aikainen valolle altistuminen auringosta lisää imeytymistä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että D3-vitamiinilisien ottaminen aamulla nostaa veritasoja tehokkaammin.
  • Täydennysravintoa lisäämällä se vastaa elimistön luonnollista kalsitriolituotantoa, joka on suurimmillaan keskipäivän aikaan.
  • Näin kehosi ehtii hyödyntää D-vitamiinin täydellisesti koko päivän ajan.

Jos otat D-vitamiinia liian myöhään illalla, se voi joskus häiritä unta herkillä henkilöillä.

3. Ole johdonmukainen päivästä toiseen

Johdonmukaisuus on tärkeää D-vitamiinin saannin optimoinnissa. Yritä ottaa se joka päivä samaan aikaan. Kehosi sopeutuu odottamaan ja hyödyntämään D-vitamiinia tuohon aikaan.

Joidenkin tutkimusten mukaan D-vitamiinin johdonmukaisella samanaikaisella käytöllä on myös kasautumisvaikutus. Viikkojen ja kuukausien aikana veritasot voivat nousta ja pysyä korkeampina verrattuna satunnaiseen ajoitukseen.

4. Tiedä kalsiumin ja K-vitamiinin yhteisvaikutukset.

Monet ihmiset käyttävät D-vitamiinia yhdessä kalsiumin ja K-vitamiinin kanssa luuston terveyden edistämiseksi. Nämä ravintoaineet toimivat synergisesti luuston vahvistamiseksi.

Voit ottaa D-vitamiinia ja kalsiumia yhdessä annoksessa. Niiden jakamisesta on kuitenkin joitakin etuja:

  • D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä. Ota D-vitamiinia aikaisemmin, jotta kehosi voi hyödyntää sitä, kun nautit kalsiumia myöhemmin.
  • Harkitse K2-vitamiinin ottamista erillään D-vitamiinista, koska ne kilpailevat imeytymisestä.

Keskustele lääkärisi kanssa näiden kriittisten luun ravintoaineiden ihanteellisesta yhdistelmästä ja annosteluohjelmasta.

Ihanteelliset ajat ottaa D-vitamiinia

Kun kaikki nämä tekijät otetaan huomioon, tässä on muutamia parhaita ajankohtia ja tilanteita D-vitamiinilisän ottamiselle:

  • Aamulla aamiaisen yhteydessä - Ota D-vitamiinia terveellisiä rasvoja ja proteiinia sisältävän aamiaisen yhteydessä. Kananmunat, avokado-paahtoleipä, jogurtti pähkinöiden kera ja kaurapuuro pähkinävoin kera ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.
  • Lounasaika - pyrkikää taas nauttimaan D-vitamiinia aterian yhteydessä, jossa on rasvaa ja proteiinia. Lounasvaihtoehdot, kuten lohisalaatti, tonnikalavoileivät, papukeitto ja oliiviöljyllä maustetut kasvikset, tukevat imeytymistä.
  • Iltapäivän välipala - Jos et ota D-vitamiinia lounaan yhteydessä, voit nauttia sitä iltapäivän puolivälissä rasvaa sisältävän välipalan kanssa. Täysmaito, juusto, pähkinät ja kuivatut hedelmät ovat hyviä vaihtoehtoja.
  • Johdonmukainen päivittäinen annos - Etsi johdonmukainen aika, kuten aamuinen aamiainen tai lounas, jolloin D-vitamiinin ottamisesta tulee tapa. Kehosi säätelee kalsitriolin tuotantoa ennakoiden säännöllistä annosta.
  • Aikaisemmin pitkinä treenipäivinä - Jos sinulla on suunnitteilla intensiivinen aamu- tai keskipäiväharjoitus, ota D-vitamiinia hieman aikaisemmin, jotta kehosi ehtii hyödyntää sen täysin.

Vaikka nämä ovat hyviä yleisiä ohjeita, yksilölliset tekijät, kuten lääkkeet, nukkumistottumukset, auringolle altistuminen ja perimä, voivat kaikki vaikuttaa ihanteelliseen ajoitukseen. D-vitamiinin veriarvojen seuranta ja sopivan ajankohdan löytäminen voi vaatia jonkin verran kokeiluja ja erehdyksiä.

D-vitamiinin imeytymiseen vaikuttavat tekijät

Sen lisäksi, mihin aikaan päivästä otat D-vitamiinia, on muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, miten hyvin kehosi imee ja käyttää sitä. Kun olet tietoinen näistä tekijöistä, voit varmistaa, että saat täydennysravintorutiinistasi parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Auringonvaloaltistus

Riittävä auringonotto on ratkaisevan tärkeää D-vitamiinin imeytymisen kannalta. UVB-säteet käynnistävät D-vitamiinin synteesin ihossa. Jo 15-30 minuuttia keskipäivän auringonpaistetta muutaman kerran viikossa antaa suuren lisäpotkun. Aurinkovoide estää UV-säteitä, joten yritä altistua auringolle rajoitetusti ennen aurinkovoiteen käyttöä.

Suoliston terveys

Terve ja monipuolinen suolistomikrobiomi edistää rasvaliukoisten vitamiinien, kuten D-vitamiinin, imeytymistä. Suoliston terveyttä tukevat probiootit ja fermentoidut elintarvikkeet ovat yhteydessä D-vitamiinitilanteen paranemiseen.

Magnesiumtasot

Magnesiumia tarvitaan D-vitamiinin biologiseen aktivoitumiseen. Magnesiumlisän nauttiminen voi parantaa D-vitamiinin imeytymistä, erityisesti jos sitä on puute.

Tulehdus ja terveysolosuhteet

Jatkuva tulehdus ja tietyt krooniset sairaudet ovat yhteydessä alhaisempiin D-vitamiinitasoihin. D-vitamiinin imeytymisen optimointi voi edellyttää tulehduksen hoitamista ruokavalion, stressin lievittämisen ja elämäntapamuutosten avulla.

Lääkkeet

Jotkin lääkkeet, kuten steroidit, kolesterolilääkkeet, kouristuslääkkeet ja laihdutuslääkkeet, voivat häiritä D-vitamiinin aineenvaihduntaa. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisista yhteisvaikutuksista.

Merkkejä siitä, että otat D-vitamiinia väärään aikaan

Vaikka D-vitamiinin kulutus on varsin joustavaa, sen ottaminen väärään aikaan voi estää sinua saavuttamasta optimaalista veritasoa. Seuraavassa on joitakin merkkejä siitä, että D-vitamiinilisäsi ajoitus voi olla pielessä:

  • Verikokeissa havaittu D-vitamiinin puute
  • Lisääntynyt luukato tai usein esiintyvät murtumat
  • Jatkuva iltapäivän väsymys tai uneliaisuus
  • Masennus tai kausiluonteinen mielialahäiriö talvikuukausina.
  • Sairastuminen usein vilustumiseen, flunssaan jne.
  • Jatkuva lihasheikkous ja särky
  • Hiustenlähtö ja oheneminen

Jos sinulla on jokin näistä oireista kroonisesti yhdessä alhaisen D-vitamiinipitoisuuden kanssa, kokeile ottaa D-vitamiinia aikaisemmin päivällä tai suurempien aterioiden yhteydessä.

D-vitamiinilisän käyttöön liittyvät varotoimet

Vaikka saannin optimointi on tärkeää, on myös mahdollista ottaa liikaa D-vitamiinia. Pidä nämä varotoimet mielessä:

  • Älä ylitä 4 000 IU:n siedettävää ylärajaa päivittäin ilman lääkärin valvontaa.
  • Seuraa veripitoisuuksia, jotta vältät liian suurten määrien aiheuttaman myrkytyksen.
  • Vähennä auringolle altistumista, kun käytät suuria annoksia, jotta vältät liian korkeat tasot.
  • Vältä hyvin suuria kerta-annoksia, ellei lääkäri ole määrännyt niitä. Pidä kiinni päivittäisistä annoksista, jotka on jaettu koko viikolle.
  • Keskustele lääkärisi kanssa sopivista annoksista, jos käytät lääkkeitä, jotka vaikuttavat D-vitamiinin aineenvaihduntaan.

Paras aika ottaa D-vitamiinia : Johtopäätös

D-vitamiinilisän optimaalisen ajoituksen määrittäminen voi vaikuttaa suuresti energiaan, mielialaan, immuniteettiin ja luun lujuuteen. Paras aika ottaa D-vitamiinia on yleensä aamu tai keskipäivä terveellisiä rasvoja sisältävän aterian yhteydessä. Myös johdonmukaisuudella on merkitystä - ota se suunnilleen samaan aikaan joka päivä. Säädä ajoitusta tarpeen mukaan yksilöllisen terveydentilasi, auringonvalon ja elämäntapasi perusteella. Veritasojen seuranta antaa hyödyllistä palautetta tarpeiden täyttämisestä. Oikea vuorokaudenaika ja annosteluohjelma huomioon ottaen D-vitamiini voi parantaa terveyttäsi ympäri vuoden.

Usein kysytyt kysymykset parhaasta ajankohdasta ottaa D-vitamiinia

D-vitamiinin ottaminen oikeaan aikaan voi maksimoida sen imeytymisen ja hyödyt. Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisimpiin kysymyksiin D-vitamiinilisän ajoituksen optimoinnista.

K: Pitäisikö minun ottaa D-vitamiinia ruoan kanssa vai ilman?

V: D-vitamiini on parasta ottaa aterian yhteydessä, joka sisältää ravintorasvoja. Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten D-vitamiini, imeytyvät paremmin, kun ne nautitaan yhdessä rasvan kanssa. Ota lisäravinne aamiaisen, lounaan, päivällisen tai terveellisiä rasvoja sisältävän välipalan yhteydessä.

K: Onko sillä väliä, mihin aikaan otan D-vitamiinia, kunhan se otetaan päivittäin?

V: Tutkimusten mukaan D-vitamiinin ottamisesta aiemmin päivällä on eniten hyötyä. Aamu- tai iltapäivä on ihanteellinen, koska elimistö on valmistautunut aineenvaihduntaan ja sen tehokkaaseen hyödyntämiseen kyseisinä aikoina.

K: Onko parempi ottaa D-vitamiinia kerralla vai jakaa se koko päivän ajalle?

V: Useimmat asiantuntijat suosittelevat D-vitamiinin ottamista yhtenä annoksena sen sijaan, että se jaettaisiin. Munuaisesi säätelevät D-vitamiinin aktivoitumista, joten yksi annos on tehokas. Kerralla ottaminen edistää myös johdonmukaisuutta.

K: Pitäisikö minun ottaa D-vitamiinia kalsiumin kanssa vai ilman?

V: D-vitamiini- ja kalsiumvalmisteita voi ottaa yhdessä, mutta niiden erillisestä ottamisesta voi olla etua. D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä, joten harkitse kalsiumin ottamista myöhemmin päivällä. Myös K-vitamiini kilpailee D-vitamiinin kanssa aineenvaihdunnasta, joten ne on parasta ottaa erikseen.

K: Milloin on huonoin aika ottaa D-vitamiinilisää?

V: Myöhäisempi ilta tai juuri ennen nukkumaanmenoa on yleensä kaikkein huonoin aika. Se voi häiritä joidenkin henkilöiden unta. Myöhäinen annostelu antaa elimistölle vähemmän aikaa metaboloitua ja käyttää saapuvaa D-vitamiinia.

K: Mistä tiedän, toimiiko D-vitamiinin ajoitus tehokkaasti?

V: Kun D-vitamiinin veritaso testataan, tiedät, onko ajoitus ja annostelu optimaalinen. Tavoittele 25(OH)D-tasoa välillä 30-80 ng/ml. Jos se on alhainen, säädä ajoitusta ja saantia vastaavasti.

K: Pitäisikö minun ottaa D-vitamiinia myös päivinä, jolloin vietän aikaa auringossa?

V: Kyllä, jopa aurinkoisina päivinä tarvitset päivittäisen lisäravinteen. Vaikka auringonvalo lisää D-vitamiinin synteesiä ihossa, useimmat ihmiset eivät saa riittävästi UV-valoa tarpeisiinsa nähden. Ota lisäravinne johdonmukaisesti joka päivä.

K: Onko ketään, jonka pitäisi välttää D-vitamiinin ottamista aamuisin?

V: Ihmiset, jotka käyttävät kilpirauhaslääkkeitä, kuten levotyroksiinia, ottavat sen yleensä aikaisin aamulla paaston aikana. D-vitamiini voi häiritä kilpirauhaslääkkeiden imeytymistä, joten optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi voi olla parasta ottaa se myöhemmin.

K: Kuinka nopeasti voin tuntea D-vitamiinin ajoituksen optimoinnin vaikutukset?

V: Saatat huomata positiivisia vaikutuksia, kuten parantuneen energian, immuniteetin ja mielialan jo muutamassa viikossa. Veren tasojen nousu vie kuitenkin vähintään 2-3 kuukautta. Ole kärsivällinen ja pidä kiinni optimoidusta ajoituksesta, jotta saat täyden hyödyn.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Brinkmann, K., Zügel, M., Lampe, J. W., Becker, C., Neuhäuser-Berthold, M., & Stehle, P. (2019). D-vitamiini: Paras vuorokaudenaika lisäravinteelle? Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 193, 105503. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076019301855. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076019301855

Pludowski, P., Holick, M. F., Grant, W. B., Konstantynowicz, J., Mascarenhas, M. R., Haq, A., ... & Rudenka, E. (2018). D-vitamiinilisäohjeet. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 175, 125-135. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076017302630. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076017302630

Jääskeläinen, T., Itkonen, S. T., Lundqvist, A., Erkkola, M., Koskela, T., Lakkala, K., ... & Lamberg-Allardt, C. J. (2017). Elintarvikkeiden yleisen D-vitamiinin täydennyspolitiikan myönteinen vaikutus D-vitamiinin statukseen edustavassa suomalaisessa aikuisväestössä: näyttöä 11 vuoden seurannasta, joka perustuu standardoituihin 25-hydroksivitamiini D -tietoihin. The American journal of clinical nutrition, 105(6), 1512-1520 . https://academic.oup.com/ajcn/article/105/6/1512/4569842.

LeBlanc, E. S., Zakher, B., Daeges, M., Pappas, M., & Chou, R. (2020). D-vitamiinin puutteen seulonta aikuisilla: päivitetty näyttöraportti ja systemaattinen katsaus Yhdysvaltain ennaltaehkäisevien palvelujen työryhmälle. Jama, 323(14), 1433-1447. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763572. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763572

Patel, J., Peña-Beltrán, A., Bhatt, N., Agrawal, T., mercado, C., Sangal, A., ... & Konda, P. (2021). D-vitamiinilisän oikea ajoitus ja sarkopenian ehkäisy. Nutrients, 13(4), 1108 . https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1108. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1108.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku