Yksinkertaisia stressinpoistovinkkejä kiireisille äideille.

Published:

Tuntuuko kiireisenä äitinä siltä, ettei päivässä ole koskaan tarpeeksi aikaa? Kun lapset pitää saada valmiiksi kouluun, hoitaa asioita, valmistaa aterioita ja jonglööraa töiden kanssa, stressi kasvaa helposti. Ajan löytäminen itselle voi tuntua mahdottomalta, mutta itsestä huolehtiminen on niin tärkeää. Stressin lievittäminen ei ole itsekästä - se auttaa sinua olemaan parempi äiti!

Seuraavassa on muutamia suosikkejani, joilla kiireiset äidit voivat rentoutua ja vähentää stressiä, kun elämä on hektistä. Nämä vinkit auttavat sinua pysymään järjissään, alentamaan stressitasoa ja latautumaan, vaikka vain muutamaksi minuutiksi.

Yksinkertaisia stressinpoistovinkkejä kiireisille äideille.

Miksi stressinpoisto on tärkeää kiireisille äideille?

Äitien elämä on kiireistä! Koska olen itsekin kiireinen äiti, tiedän, miten vaikeaa voi olla sovittaa yhteen pienten lasten hoitaminen, kotitalouden hoitaminen ja työn tekeminen. Usein tuntuu, ettei aikaa jää vain itselle. Mutta ajan varaaminen stressinpoistolle on ratkaisevan tärkeää.

Seuraavassa on muutamia keskeisiä syitä siihen, miksi kiireisten äitien on varattava aikaa rentoutumiselle:

 • Terveytesi: Krooninen stressi vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen terveyteesi. Stressinpoistokeinojen löytäminen auttaa torjumaan sitä.
 • Lapsesi: Jos olet vähemmän stressaantunut, olet kärsivällisempi ja sitoutuneempi vanhempi. Stressin lievittäminen auttaa sinua olemaan täysin läsnä.
 • Avioliittosi: Laatuaikaa kumppanisi kanssa vähentää stressiä ja tuo teidät lähemmäksi toisianne.
 • Sinun mielenterveytesi: Tarvitset joskus taukoa! Stressinpoisto auttaa sinua latautumaan.

Kun huolehdit ensin itsestäsi, voit huolehtia paremmin perheestäsi. Älä tunne syyllisyyttä siitä, että otat aikaa itsellesi - yleinen terveytesi ja kykysi hallita stressiä vaikuttavat lapsiisi.

10 helppoa tapaa, joilla kiireiset äidit voivat rentoutua

Vaikka aikataulu on täynnä, kiireiset äidit voivat vähentää stressiä helposti joka päivä. Kokeile sisällyttää joitakin näistä nopeista stressinpoistovinkeistä säännöllisiin rutiineihisi:

1. Kävele

Yksi helpoimmista tavoista lievittää stressiä on liikkuminen! Reipas päivittäinen kävelylenkki rattaiden tai vauvan kantorepun kanssa auttaa vähentämään ahdistusta ja lisäämään endorfiinien määrää. Jos voit, mene ulos luontoon, jotta mieliala kohoaa entisestään. Mutta jopa nopea kävely ostoskeskuksessa tai naapurustossa voi purkaa stressiä.

2. Nauti "Me Time"

Varaa päivittäiseen rutiiniin aikaa vain itsellesi - jo 10-15 minuutilla on merkitystä. Käytä se lukemiseen, mietiskelyyn, päiväkirjaan tai muuhun rentouttavaan toimintaan. Tämä keskeytymätön "minä-aika" antaa sinulle mahdollisuuden latautua.

3. Kokeile nopeaa meditaatiota

Meditaatio tekee ihmeitä stressin lievittämisessä. Sulje silmäsi, tyhjennä mielesi ja keskity syvään hengittämiseen vain 5-10 minuutin ajan, kun tarvitset taukoa. Tämä mindfulness-harjoitus saa sinut tuntemaan olosi virkistyneeksi.

4. Ota kuplakylpy

Hemmottele itseäsi rentouttavassa kuumassa kuplakylvyssä, kun lapset nukkuvat. Tämä on yksi lempitapoistani rentoutua! Lisää Epsom-suolaa rauhoittamaan kipeät lihakset ja eteerisiä öljyjä aromaterapian hyödyksi.

5. Hukuttaudu kirjaan

Lukeminen on loistava kannettava stressinlievittäjä. Kuljeta kirjaa laukussasi odotustiloja tai lasten aktiviteetteja varten. Pakene sen sivuille aina, kun tarvitset henkistä taukoa, vaikka vain muutamaksi minuutiksi lasten leikkiessä.

6. Naura ääneen

Nauru on todellakin hyvä lääke! Katso hauska ohjelma tai elokuva, joka saa sinut varmasti nauramaan. Rentoutuminen ja nauraminen auttaa vapauttamaan hyväntuulisia endorfiineja, jotka lievittävät stressiä.

7. Käynnistä sävelet

Lempimusiikkisi kuunteleminen on helppo tapa parantaa mielialaa välittömästi. Luo soittolistoja, jotka saavat sinut laulamaan ja tanssimaan! Myös rentouttavat kappaleet voivat vähentää ahdistusta.

8. Mene ulos

Nauti auringonpaisteesta! Jo muutama minuutti ulkona voi tehdä ihmeitä mielialallesi. Vie lapset puistoon, käy kävelyllä tai astu vain ulos hengittämään raikasta ilmaa ja tyhjentämään mielesi.

9. Hemmottele itseäsi

Tee jotain vain itsellesi, jota rakastat! Olipa kyseessä hieronta, pyöräily, kynsien maalaaminen tai hyvän kirjan lukeminen - varaa aikaa itsellesi. On hämmästyttävää, miten harrastukset ja aktiviteetit, joista nautit, voivat lievittää stressiä.

10. Pyydä kumppaniltasi apua

Älä yritä tehdä kaikkea itse, supermamma! Jos pyydät puolisoasi hoitamaan nukkumaanmenoaikoja, laittamaan päivällistä tai ottamaan lastenhoitovastuun hetkeksi, saat aikaa itsellesi. Anna hänen auttaa, jotta sinä voit rentoutua.

Nämä ovat helppoja ja tehokkaita tapoja, joilla kiireiset äidit voivat ottaa päivittäin muutaman minuutin aikaa rentoutua ja latautua, kun stressi alkaa kasaantua. Jopa nopeat stressinpoistokeinot auttavat sinua tuntemaan olosi rauhallisemmaksi, keskittyneemmäksi ja energisemmäksi. Älä unohda pitää huolta itsestäsi!

Stressiä lievittävän rutiinin luominen

Jos haluat tehdä stressin lievittämisestä johdonmukaisen tavan, yritä sisällyttää se suoraan päivittäisiin rutiineihisi. Sisällytä toimintoja, jotka auttavat sinua rentoutumaan, niin että niistä tulee itsestäänselvyyksiä. Tässä muutamia ideoita:

 • Aloita aamusi 10 minuutin meditaatiolla tai hiljaisella ajalla itsellesi.
 • Kävele rattaiden kanssa nopeasti ulkona, kun olet jättänyt lapset kotiin.
 • Kuuntele podcastia tai rauhoittavaa musiikkia askareiden aikana.
 • Tee muutama minuutti hengitysharjoituksia tai jooga-asentoja herätessäsi ja ennen nukkumaanmenoa.
 • Lue luku kirjastasi, kun lapset ovat varattuja tai nukkuvat.
 • Ota 5 minuuttia aikaa kupilliselle teetä, kun he nukkuvat päiväunia.
 • Ota mukava kylpy nukkumaanmenon jälkeen.
 • Halaile kumppanisi kanssa katsomassa ohjelmaa, kun lapset ovat nukkumassa.

Kun varaat tarkoituksella aikaa tällaiseen nopeaan stressinpoistoon, saat sen todennäköisemmin toteutettua äidin kiireisestä elämästä huolimatta. Sinä osaat tämän!

Parhaat käytännöt stressinhallintaan kiireisenä äitinä

Nopeiden stressiä vähentävien toimien lisäksi on olemassa joitakin yleisiä parhaita käytäntöjä, jotka voivat auttaa kiireisiä äitejä hallitsemaan stressiä:

 • Varaa aikaa itsestäsi huolehtimiseen joka päivä, vaikka se olisi vain 10 minuuttia. Älä tunne syyllisyyttä siitä, että otat aikaa itsellesi!
 • Ota yhteyttä muihin äiteihin saadaksesi solidaarisuutta ja tukea. Yhteisö auttaa, olipa se sitten henkilökohtaisesti tai verkossa.
 • Aseta rajat työn ja perheen velvollisuuksille, kun tarvitset taukoa. Opettele sanomaan ei.
 • Nuku riittävästi. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on tärkeää, jotta voit toimia parhaalla mahdollisella tavalla!
 • Syö tasapainoista ruokavaliota, jossa on runsaasti proteiinipitoisia elintarvikkeita ja vihanneksia. Hyvä ravitsemus vähentää stressiä.
 • Harrasta liikuntaa säännöllisesti, vaikka se olisi vain kävelyä rattaiden kanssa. Liikkuminen lisää endorfiineja.
 • Anna itsellesi armoa. Ole lempeä itsellesi ja anna joidenkin asioiden mennä ohi. Perfektionismi johtaa stressiin!
 • Pyydä apua kumppaniltasi, perheeltäsi, ystäviltäsi tai harkitse avun palkkaamista. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea yksin.
 • Varaa aikaa hauskanpidolle! Harrasta toimintaa, josta nautit ja jolla ei ole mitään tekemistä äitinä olemisen kanssa. Nauru lievittää stressiä.
 • Harkitse neuvontaa tai terapiaa, jos stressi tuntuu hallitsemattomalta. Ei ole häpeä hakea ammattiapua.
 • Hengitä! Kun alat tuntea itsesi hukkua, hengitä syvään. Hengitä sisään ja uloshengitä stressi pois.

Stressinpoiston ja itsehoidon asettaminen etusijalle auttaa sinua olemaan paras mahdollinen äiti. Sinä osaat tämän!

Milloin kannattaa hakea lisäapua stressinhallintaan

Useimmat äidit kärsivät jonkin verran stressistä osana työtään. Mutta jos hellittämätön stressi vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi ja henkiseen hyvinvointiisi, voi olla aika hakea lisäapua. Harkitse yhteydenottoa lääkäriin tai mielenterveysalan ammattilaiseen, jos:

 • Tunnet olosi ahdistuneeksi, ärtyneeksi tai masentuneeksi päivittäin.
 • Stressi aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, vatsavaivoja, kehon kipuja jne.
 • Käytät epäterveellisiä selviytymiskeinoja, kuten ylensyöntiä, juomista tai eristäytymistä.
 • Stressi rasittaa ihmissuhteitasi
 • Sinulla on vaikeuksia huolehtia lapsistasi tai suoriutua päivittäisistä tehtävistäsi.
 • Stressinlievitysmenetelmillä ei näytä olevan merkitystä.

Ei ole häpeä tarvita lisätukea - äitiys on rankkaa! Neuvonta tarjoaa turvallisen tilan, jossa voi puhua kamppailuista. Myös lääkityksestä voi olla apua joissakin tapauksissa. Kun asetat mielenterveyden etusijalle, voit olla paras itsesi.

Destressing toimintaa äideille persoonallisuustyypin mukaan

Eri rentoutumistekniikat sopivat eri äitien persoonallisuuksiin. Mieti, millaiset aktiviteetit vetoavat sinuun eniten:

Jos olet luova: Musiikin soittaminen, valokuvaus.

Jos olet aktiivinen: Liikuntatunnit, ulkoilma-aktiviteetit, urheilut perheenä.

Jos olet introvertti: Lukeminen, vaahtokylvyt, meditaatio

Jos olet ekstrovertti: Tyttöystävät: Kahvitreffit, äitiryhmät, tyttöjen illanvietto

Jos olet aivopainotteinen: Podcastit, äänikirjat, päiväkirjaan kirjoittaminen.

Jos olet hengellinen: Jooga, rukous, luonnossa oleskelu.

Jos olet käytännönläheinen: Kokkaaminen, leipominen, puutarhanhoito

Jos olet perinteinen: Äitien kerhot, leikkiryhmät lasten kanssa...

Yritä sisällyttää viikoittain kaksi tai kolme suosikkiaktiviteettityyppiäsi rutiineihisi. Stressinpoiston räätälöinti persoonallisuutesi mukaan tekee siitä kestävämpää.

Päivittäinen stressinpoisto tarkistuslista kiireisille äideille

Tässä on hyödyllinen päivittäinen tarkistuslista nopeista stressinlievitystoimista, joita kiireiset äidit voivat käyttää pysyäkseen rentoutuneina ja keskittyneinä:

 • Kävele 10 minuutin kävelylenkki
 • Varaa 5-10 minuuttia "omaa aikaa"
 • Tee lyhyt meditaatio tai hengitysharjoitus
 • Kuuntele rentouttavaa tai piristävää musiikkia
 • Ota vaahtokylpy (lasten salliessa!)
 • Lue luku kirjastasi
 • Mene ulos muutamaksi minuutiksi
 • Varaa aikaa harrastukselle, josta nautit
 • Pyydä kumppaniasi suojelemaan lapsia 20 minuutin ajan.
 • Nauti terveellinen välipala tai kuppi teetä
 • Harjoittele kiitollisuutta - kirjoita ylös 3 asiaa, joista olet kiitollinen.

Vaikka voisitkin rastittaa vain muutaman asian pois joka päivä, nämä rentouttavat minuutit lisäävät aikaa. Älä unohda osoittaa itsellesi myös armoa, supermamma. Äitiys on kaunis siunaus, mutta se ei todellakaan ole helppoa. Ole ystävällinen itsellesi. Pärjäät hienosti!

Yhteenveto: Yksinkertaisia tapoja, joilla kiireiset äidit voivat rentoutua

 • Varaa päivittäiseen rutiiniin pieniä aikataskuja nopeaa stressinpoistoa varten. Jo 10 minuuttia auttaa!
 • Mene kävelylle, nauti yksinolosta, meditoi, ota kylpy, lue kirjaa, naura ääneen.

  K: Mitkä ovat yksinkertaisia stressinpoistovinkkejä kiireisille äideille?

  V: Joitakin yksinkertaisia stressinlievitysvinkkejä kiireisille äideille ovat muun muassa mindfulnessin harjoittaminen, vaahtokylpy, nauraminen ystävien kanssa ja nettiterapian kokeileminen.

  K: Miten mindfulness voi auttaa stressin vähentämisessä?

  V: Mindfulness on käytäntö, jossa keskitytään nykyhetkeen. Harjoittelemalla mindfulnessia kiireiset äidit voivat tulla tietoisemmiksi ajatuksistaan ja tunteistaan ja hallita paremmin stressiä ja ahdistusta.

  K: Miten vaahtokylpy auttaa lievittämään stressiä?

  V: Vaahtokylpy voi tarjota kiireisille äideille rentouttavan ja rauhoittavan kokemuksen. Lämmin vesi ja miellyttävät tuoksut voivat auttaa rauhoittamaan mieltä ja kehoa, vähentää stressiä ja edistää rentoutumista.

  K: Onko naurusta hyötyä stressin lievittämisessä?

  V: Kyllä, nauru on hyväksi stressin lievittämisessä. Nauraminen vapauttaa endorfiineja, jotka ovat kehon luonnollisia hyvänolon kemikaaleja. Se voi myös auttaa vähentämään stressihormonien määrää kehossa, mikä johtaa rentoutumiseen ja hyvinvointiin.

  Kysymys: Onko stressaantuneille äideille olemassa nettiterapiavaihtoehtoja?

  V: Kyllä, stressaantuneille äideille on tarjolla verkkoterapiavaihtoehtoja. Nettiterapian avulla voit saada ammattiapua mukavasti omasta kodistasi käsin, joten kiireiset äidit voivat hakea tukea ja ohjausta kätevästi.

  K: Miten kiireiset äidit voivat sisällyttää rentoutumisen päivittäisiin rutiineihinsa?

  V: Kiireiset äidit voivat sisällyttää rentoutumisen päivittäiseen rutiiniinsa etsimällä pieniä hetkiä, jolloin he voivat harrastaa toimintaa, joka auttaa vähentämään stressiä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nautitaan muutama minuutti vihreän teen lattea, tehdään syvähengitysharjoituksia tai harrastetaan jotakin iloa tuottavaa harrastusta.

  K: Millä tavoin voit ladata akkuja kiireisenä äitinä?

  V: Kiireisenä äitinä voi ladata akkujaan muun muassa harrastamalla säännöllistä liikuntaa, viettämällä aikaa ystävien tai läheisten kanssa, harjoittamalla itsehoitoa, kuten käymällä hieronnassa tai lukemalla kirjaa, ja priorisoimalla aikaa itselleen.

  K: Miten kiireiset äidit voivat löytää ainakin 30 minuuttia aikaa itselleen?

  V: Kiireisenä äitinä voi olla haastavaa löytää vähintään 30 minuuttia aikaa itselleen, mutta se on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Voit kokeilla herätä 30 minuuttia aikaisemmin, pyytää apua kumppaniltasi tai perheenjäseniltäsi tai delegoida joitakin tehtäviä vapauttaaksesi aikaa.

  K: Mitä vinkkejä työssäkäyville äideille on stressin vähentämiseksi?

  V: Joitakin vinkkejä työssäkäyville äideille stressin vähentämiseksi ovat muun muassa rajojen asettaminen työn ja kotielämän välille, tehokkaan ajanhallinnan harjoittaminen, tehtävien ulkoistaminen mahdollisuuksien mukaan ja ajan varaaminen itsehoitoon.

  K: Miten kotona olevat äidit voivat huolehtia mielenterveydestään?

  V: Kotona olevat äidit voivat huolehtia mielenterveydestään etsimällä muiden äitien tukiverkoston, harrastamalla säännöllistä liikuntaa, harjoittamalla mindfulnessia tai meditaatiota ja hakemalla tarvittaessa ammattiapua.

 • Mene ulos, kuuntele musiikkia, harrasta harrastuksia, joista nautit, pyydä apua kumppaniltasi.
 • Luo tarkoituksellinen aikataulu, joka sisällyttää jokaiseen päivään stressinpoistoaineita.
 • Hallitse stressiä tekemällä itsehoidosta prioriteetti, ei ylellisyyttä! Älä tunne syyllisyyttä.
 • Räätälöi rentoutumistekniikat vastaamaan persoonallisuuttasi kestävyyden saavuttamiseksi.
 • Pyydä ammattiapua lääkäriltäsi tai terapeutilta, jos stressi tuntuu ylivoimaiselta.
 • Anna itsellesi armoa. Teet upeaa työtä, äiti! Varaa aikaa itsellesi.

Kiireisenä äitinä oleminen on yhtä jongleerausta, mutta stressinhallinta hyödyttää sinua ja koko perhettäsi. Kokeile näitä helppoja vinkkejä, joilla voit rentoutua ja palautua, kun äitiysstressi iskee. Sinä osaat tämän! Hengitä, lataudu ja pidä itsestäsi hyvää huolta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku