Voiko CBD vähentää stressin aiheuttamaa ekseemaa?

Last updated:

Published:

Mielisairaus ei ole henkilökohtainen epäonnistuminen. Väite voi olla rohkea, mutta tunnekuormituksen hallitsemassa maailmassa auttaa ymmärtämään, ettet ole ainoa, joka kamppailee. Olipa kyse sitten työstä, kotielämästä, perheestä tai siitä, että naapurit soittavat musiikkia aamuyön tunteihin asti, stressiä ei voi välttää. Tavanomaisissa olosuhteissa stressi on välttämätön ja terveellinen osa elämää, sillä se auttaa meitä pysymään keskittyneinä ja valppaina. Kun stressi kuitenkin jää hallitsematta, fyysisesti ja psyykkisesti heikentävät olosuhteet alkavat näkyä. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten tutkijat uskovat CBD:n voivan vaikuttaa stressiin liittyvään ekseemaan, joka on yksi stressiin liittyvien sairauksien fyysisistä ilmenemismuodoista.

Useimmissa tapauksissa suurin este stressin vaikutuksesta johtuvan tilan käsittelyssä on siitä puhuminen! Olipa kyseessä sitten lääkäri, psykologi tai ystävä, tuntemuksistamme keskusteleminen on elintärkeää.

Stressin käsittely ei ole aina yksinkertaista, varsinkin kun se alkaa vaikuttaa sekä mieleen että kehoon. Onneksi Maailman terveysjärjestön vuonna 2022 julkaisemassa raportissa hahmotellaan, miten useita psykologisia tiloja voidaan helposti hallita, hoitaa tai välttää yksinkertaisilla lääkkeillä ja yhteisöllisillä terveydenhuolto-ohjelmilla. Vaikka hoito saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, terveydenhuolto-organisaatioiden haasteena on se, että mikään stressitapaus ei ole samanlainen.

Stressin ja sen syiden ymmärtäminen

Stressin tai stressin laukaisevien tekijöiden hallintaan ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa lähestymistapaa. Työmäärän lisääntyminen saattaa stressata yhtä henkilöä, kun taas toiset eivät kärsi siitä. Stressin lähde vaihtelee henkilöstä toiseen. Olennaista on olla rehellinen itselleen ja puhua avoimesti siitä, mikä tai kuka aiheuttaa stressiä.

Saattaa olla, että stressin lähteen poistaminen riittää, jotta pääset takaisin raiteilleen. Jos se ei onnistu, mahdollisia keinoja stressin hallitsemiseksi ovat säännöllinen liikunta, rentoutumistekniikat (lukeminen, jooga, lääkitys), ajan viettäminen perheen ja ystävien kanssa tai harrastukset. Tehokkaat strategiat vaihtelevat jälleen kerran henkilöstä toiseen. Usein paras lähestymistapa on toimia ennakoivasti stressin hallinnassa sen sijaan, että odottaisit, että stressi kasaantuu niin pitkälle, että se johtaa erilaisiin psyykkisiin tai fyysisiin oireisiin.

Stressin ja ekseeman välinen suhde

Olemme puhuneet stressistä paljon, mutta mitä emotionaalinen stressi oikeastaan tekee keholle? Psykologisesti pitkittynyt tai käsittelemätön stressi voi johtaa ahdistuneisuuteen, masennukseen ja motivaation puutteeseen - vain muutamia oireita mainitakseni. Fyysisesti stressi voi ilmetä päänsärkynä, vatsavaivoina, lihasjännityksenä ja ihosairauksina, kuten tämän artikkelin otsikossa mainittuna ekseemana.

Ekseema tai atooppinen dermatiitti, kuten se muuten tunnetaan, johtuu yleensä yliaktiivisesta immuunijärjestelmästä. Vastauksena sisäiseen tai ulkoiseen tekijään immuunijärjestelmämme voi laukaista liiallisen tulehduksen. Tuloksena on punaisia, kutisevia ja kivuliaita iholaikkuja, joita esiintyy yleensä kasvoissa, kyynärpäissä, polvissa, käsissä, jaloissa ja nilkoissa. Valitettavasti emme vieläkään tiedä, mikä saa immuunijärjestelmämme käyttäytymään näin, ja siksi ekseeman parantaminen on toistaiseksi mahdotonta.

Voimme kuitenkin hallita tai vähentää niitä tekijöitä, jotka saavat immuunijärjestelmämme ylikierroksilla. Kuiva iho, ärsyttävät aineet, kuten shampoo, metallit, tupakansavu ja ruoka-aineallergeenit, liittyvät kaikki ekseeman puhkeamiseen. Jos pystyt tunnistamaan oikean laukaisevan tekijän, yhden tai kaikkien näiden tekijöiden poistaminen ei ole liian haastavaa. Tämä kuulostaa hyvältä ja hyvältä, mutta saatat ihmetellä, miten stressi sopii ekseeman yhtälöön.

Vaikka tutkimustieto on rajallista, on olemassa näyttöä siitä, että myös emotionaalinen stressi voi laukaista ekseeman puhkeamisen. Useiden johtavien yliopistojen tekemässä kattavassa katsauksessa todettiin, että "psykologinen stressi vaikuttaa merkittävästi atooppiseen ihottumaan suorien ja epäsuorien vaikutustensa kautta immuunivasteeseen". Tutkijat lisäsivät vielä, että tarvitaan lisää tieteellistä tutkimusta tarkkojen "neurokutaanisten vuorovaikutussuhteiden" selvittämiseksi - maallikon kielellä se tarkoittaa eri geenien välillä tapahtuvia vuorovaikutuksia.

Mitä tutkijat ehdottavat CBD:stä osana ekseeman hoitoa?

On epäilemättä loistava uutinen, että olemme vähitellen oppimassa ekseeman taustalla vaikuttavaa mekanismia. Mutta mitä vaihtoehtoja miljoonilla ihmisillä, jotka elävät tämän sairauden kanssa, on, jos edellä esitettyjä laukaisevia tekijöitä ei tunneta tai niitä ei voida välttää?

Ainakin La Clinica Terapeutican julkaiseman tutkimuksen mukaan hengähdystauko voi tulla hampusta peräisin olevan kannabinoidin, CBD:n, muodossa. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia vakaviin ihosairauksiin annostellun CBD-voiteen vaikutusta.

Kaikkiaan kahtakymmentä potilasta (viidellä atooppista ihottumaa sairastavalla) pyydettiin levittämään CBD-voidetta paikallisesti sairastuneille alueille kahdesti päivässä kolmen kuukauden ajan. Ihoarvioinneista, kliinisistä kyselylomakkeista ja valokuvista saatujen tietojen perusteella "tulokset osoittivat, että ajankohtainen hoito CBD-rikastetulla voiteella paransi merkittävästi ihoparametrejä". Tutkimuksessa lisättiin vielä, että "hoitojakson aikana ei todettu ärsyttäviä tai allergisia reaktioita".

Ekseeman taustalla olevista mekanismeista on vielä uskomattoman paljon opittavaa, samoin kuin sairauden yhteyksistä stressiin. Odotamme lisää tutkimuksia CBD:n vaikutuksesta ekseemaan, mutta ensimmäiset tulokset vaikuttavat suotuisilta, mikä epäilemättä miellyttää miljoonia ekseemasta kärsiviä ihmisiä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku