Hamppusiemenöljy - Ravitsemuksellinen profiili, THC-pitoisuus ja käyttö selvitetty

Last updated:

Published:

Hampunsiemenöljy on ihmiselle terveellisin ravitsemusprofiili.

Rohkea väite tämän artikkelin aloittamiseksi, mutta annetaan meidän mennä hieman yksityiskohtaisemmin. Lähes kaikki meistä ovat kuulleet omega-3-rasvahapoista. Omega-3-rasvahappoja esiintyy yleisesti kylmän veden rasvaisissa kaloissa, kuten lohessa, tonnikalassa ja sardiineissa, ja ne on yhdistetty mahdollisiin parannuksiin monilla aloilla, kuten silmien terveydessä, tulehdusten torjunnassa ja monien kognitiivisten toimintojen (muisti, tiedonkäsittely jne.) lisääntymisessä. Entä jos sanoisimme, että hamppukasvin siemenistä voi saada lähes yhtä paljon omega-3-rasvahappoja kuin rakastamistamme ja tuntemistamme rasvaisista kaloista?

omega 3 -rasvahappoja sisältävät elintarvikkeet

Hampunsiemenissä olevan öljyn osuus on noin puolet sen painosta. Tuosta puolesta 75 prosenttia öljystä koostuu välttämättömistä rasvahapoista. Omega-3- ja omega-6-rasvahapot muodostavat suurimman osan näistä rasvahapoista, mutta juuri näiden kahden hapon suhde nostaa hampunsiemenöljyn omalle ravitsemukselliselle tasolleen. Esihistorialliset esi-isämme onnistuivat erinomaisesti omega-6:n ja omega-3:n tasapainon saavuttamisessa. Tyypillisesti heidän ruokavalionsa omega-6:n ja omega-3:n suhde oli 1:1.

Valitettavasti monia elintarvikkeita tuotetaan nykyään pikemminkin mukavuuden kuin terveyden vuoksi, mikä aiheuttaa tämän suhteen dramaattisen muutoksen. Joissakin tapauksissa se voi olla jopa 10:1. Kuten useimmissa asioissa elämässä, liialla määrällä hyvää on haitallisia vaikutuksia, ja siksi meitä kannustetaan aktiivisesti syömään enemmän rasvaista kalaa. Niiden tarjoama omega-3 tasapainottaa keinotekoisesti runsaasti omega-6:ta sisältävää ruokavaliotamme.

Tämä tekee hampunsiemenöljystä ravitsemuksellisesti niin hyödyllistä, sillä omega-6:n ja omega-3:n suhde on 3:1 - paljon lähempänä elimistömme suosimaa tasapainoa. Kun tähän lisätään E-vitamiini, klorofylli, fytosterolit ja lesitiini, jotka kaikki sisältyvät myös hampunsiemeniin, esittelyväite ei enää näytäkään niin rohkealta.

Hamppu ei kuitenkaan ole vailla varoituksia. Kasvi on luonnostaan hyvä poistamaan myrkkyjä maasta, eikä se tarvitse juurikaan torjunta-aineita tautien tai hyönteisten torjuntaan. Monet maanviljelijät kasvattavat hamppua, koska se voi puhdistaa maata, mutta tämä ei ole niin hyvä asia, jos haluat syödä siemeniä. Siksi hampun alkuperä on elintärkeää kulutettavan siemenöljyn kannalta. Terveessä, myrkyttömässä maassa kasvatettu hamppu on parasta syötäväksi, kun taas huonolaatuisessa maassa viljeltyä hamppua voidaan käyttää vaatteiden tai kankaiden valmistukseen ilman seurauksia käyttäjälle.

Yritä välttää öljyn muovisäiliöitä

öljy eri pulloissa

Muovin käyttö, erityisesti ruoka-astioissa, on yleistynyt valmisruokien ja säilytysastioiden ansiosta. Monet meistä eivät mieti kahdesti laittaessaan näitä tuotteita mikroaaltouuniin ruokaa lämmittäessään, mutta muovityypistä riippuen kemikaaleja voi vuotaa ruokaan. On totta, että lähes kaikki astiat, riippumatta siitä, mistä ne on valmistettu, vuotavat ajan myötä ruokaan tai nesteisiin. Joistakin, lähinnä lasista, kemikaalit vuotavat huomattavasti hitaammin, mutta monista, kuten muovista, kemikaaleja vuotaa huomattavasti nopeammin. Tavallisesti tämä ei ole kovin suuri ongelma, koska elimistömme pystyy käsittelemään kemikaalit ja poistamaan ne lyhyessä ajassa.

Ongelmia voi alkaa esiintyä, kun muovipakkaus sisältää BPA:ta eli bisfenoli-A:ta. Ainetta käytetään monissa suosituissa muovimuodoissa, koska se on läpinäkyvää, jäykkää ja lämmönkestävää. Alustavat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että BPA voi imeytyessään elimistöön jäljitellä ihmisen hormoneja ja kertyä kehon rasvaan. Liiallinen BPA-altistuminen voi olla erittäin haitallista, koska se voi häiritä aineenvaihduntaa, kasvua tai unta. BPA:sta mahdollisesti aiheutuvien riskien rajoittamiseksi on aina parasta ostaa ja säilyttää öljy lasiastiassa. Öljyt voivat kiihdyttää vuotoa joutuessaan kosketuksiin muovin kanssa. Lasi sen sijaan on paljon turvallisempi vaihtoehto. Jos olet epävarma, valitse hampunsiemenöljy lasipullossa.

Ole tietoinen hampunsiemenöljyn THC-pitoisuudesta, erityisesti vanhempien osalta.

Kun otetaan huomioon luontainen yhteys THC:hen (psykoaktiivinen kannabinoidi), on luonnollista, että vanhemmat ovat varovaisia antamaan pienille lapsille hampunsiemenöljyä. Websar Laboratoriesin teollisten hampunsiementen perusteellisessa laboratorioanalyysissä pyrittiin ymmärtämään hampun ja sen kaikkien osien tarkat THC-pitoisuudet. Websar Laboratoriesin tekemä tarkastelu on yksi kattavimmista, mutta paljastaa silti joitakin mielenkiintoisia tuloksia:

- "THC:tä on luonnostaan kaikissa hampunsiemenen osissa, vaikkakin paljon pienempinä pitoisuuksina hampunsiemenen pähkinässä kuin kuoressa, joka on eniten saastunut".

- "THC-pitoisuudet vaihtelevat OECD:n hyväksymien teollisuushamppusiemenlajikkeiden välillä".

- "Hampunsiemenen eri ainesosien THC-pitoisuudet voidaan alentaa alle 1,0 µg/g (miljoonasosaa), kun kokonaiset siemenet valmistetaan (puhdistetaan) asianmukaisesti jalostusta varten".

Tämä viimeinen kohta on se, joka paljastaa eniten tietoa. Ostamalla hampunsiemeniä käytät aina pieniä määriä THC:tä. Sitä on koko hampunsiemenissä, siemenkuorissa ja siemenpähkinöissä. Määrä on kuitenkin häviävän pieni. Kanadassa, jossa katsaus teetettiin, Health Canada on säännellyt hampunsiementen THC-pitoisuuden enintään 10µg/g:aan. Tämä on yhdeksän miljoonasosaa enemmän kuin asianmukaisesti puhdistetuista hampunsiemenistä löytyvä THC-pitoisuus. Koko tutkimus korostaa, että on tärkeää valita hyvämaineisia tuottajia, jotka voivat todentaa keinot, joilla he valmistavat hampunsiemenöljynsä. Näin toimimalla sinun pitäisi olla hyvinkin hyväksyttävien THC-pitoisuuksien rajoissa.

kaksi lasta leikkii taikinalla

THC:n kulutuksen vaikutuksesta pieniin lapsiin ei ole konkreettista näyttöä, mutta varovaisuus on kuitenkin aina suositeltavaa. Koska hampunsiemenöljy sisältää edelleen pieniä määriä THC:tä, lasten on parasta välttää sitä. On kuitenkin mielenkiintoista huomata, että hampunsiemenöljyn vaikutuksiin liittyvät tiedot antavat ristiriitaisia tuloksia.

Toisaalta meillä on raportti kannabinoidimyrkytyksestä nuorella lapsella, joka oli nauttinut hampunsiemenöljyä. Koska kehittyvän lapsen aivot ovat erilaiset kuin aikuisen, emme vieläkään täysin ymmärrä, miten tetrahydrokannabinoli (THC) vaikuttaa heidän neurologisiin toimintoihinsa. NCBI:n esittelemässä tapauksessa he myönsivät, että kyseessä oli ensimmäinen dokumentoitu raportti kannabinoidimyrkytyksestä.

Toisaalta meillä on esimerkkejä siitä, että hampun päivittäisellä kulutuksella on sekä lapsilla että aikuisilla melko huomattavia vaikutuksia. Baman vuoristoalueella Kiinassa alkuperäiskansat käyttävät hamppua öljymäisessä liemessä, usein kahdesti päivässä. Siemen toimii fantastisena rasvan ja proteiinin lähteenä. On myös raportoitu, että vain 10 prosentilla yli yhdeksänkymppisistä on merkkejä sydänsairauksista.

Ei liene yllätys, että Bama on monien mielestä maailman terveimpien ihmisten koti, jotka kaikki käyttävät hampunsiemeniä päivittäin. Tämä on olennainen ristiriita edellä esitetylle raportille; ainakaan Bamassa ei näytä olevan mitään kielteisiä vaikutuksia lasten terveyteen. Lue blogimme Baman hamppuruokavaliosta ja pitkäikäisyysilmiöstä.

Valitse aina kylmäpuristettu öljy ja kuluta se kylmänä.

Hieman pähkinäinen ja maanläheinen jälkimakuinen hampunsiemenöljy sopii monenlaisiin resepteihin. Tärkeintä on kuitenkin nauttia se aina kylmänä. Kuumennettaessa hampunsiemenöljy alkaa savuamaan, jolloin se polttaa pois arvokkaat ravintoaineet ja rasvahapot, jotka yritämme säilyttää. Valitsemalla kylmäpuristetun hampunsiemenöljyn säilytät luonnostaan rikkaan kirjon elimistöllemme hyödyllisiä yhdisteitä. Älä huoli, jos olet ideoiden puutteessa. Kylmäpuristettakin hampunsiemenöljyä voi nauttia salaateissa, smoothieissa tai dippien ja pestojen ainesosana.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku