Terveys on kaikki tasapainossa - Homeostaasi selväksi tehty
Last updated:
Published:
Mikä on hyvän terveyden määritelmä?
Pyrkimys hyvään terveyteen vie meidät yleensä joka tammikuu kuntosalille, kannustaa meitä kokeilemaan seuraavaa villitystä ruokavaliota ja pidättäytymään liiallisesta juomisesta. Vaikka jotkin näistä toimista todellakin tukevat hyvää terveyttä, ei ole olemassa mitään liikuntaa, ruokavaliota tai lisäravinteita, jotka kannustaisivat jatkuvaan hyvään terveydentilaan. On täysin mahdollista juoda pari drinkkiä, jättää satunnainen kuntosaliosio väliin boksin katselun hyväksi ja syödä toisinaan roskaruokaa. Miksi? Koska hyvässä terveydessä on kyse tasapainosta eli ihmisen fysiologian kannalta homeostaasista.
Homeostaasissa on kyse tasapainosta
Homeostaasi määritellään "taipumukseksi suhteellisen vakaaseen tasapainoon kahden toisistaan riippuvaisen elementin välillä". Kuulostaa hienolta, mutta mitä se tarkoittaa meidän jokapäiväisen elämämme kannalta?
Ajattele päivän ja yön käsitettä. Päivää ei voi olla ilman vastaavaa yöaikaa. Liian paljon päivänvaloa, ja meidän olisi vaikea nukkua ja lepuuttaa kehoamme. Samanlainen vaikutus on, kun olosuhteet ovat päinvastaiset. Ilman valoa meillä olisi ikuinen pimeys, ja kasvit alkaisivat kuolla. Paras tilanne olisi näiden kahden tasapaino, vaikka luonnollisesti on aina ääripäitä, kuten talvi tai kesä. Samoja periaatteita voidaan soveltaa, kun yritetään ymmärtää, mitä homeostaasi on ja miten se voidaan saavuttaa.
Keho on monimutkaisesti suunniteltu, ja homeostaasiin liittyvä yleinen kysymys kuuluu: "Onko fysiologiassamme jokin osa-alue, johon meidän pitäisi keskittyä?". Homeostaasi koskee koko fysiologiaamme. Kehossa toimivat mekanismit vaativat tasapainoiset olosuhteet ollakseen optimaalisessa kunnossa. Se on hyvän terveyden todellinen määritelmä, tila, jossa kehomme hallitsee kaikkia sisäisiä prosessejaan tasapuolisesti.
Homeostaasi vaatii meitä tasapainottamaan useita mekanismeja
Jos palaamme takaisin esimerkkiin päivästä ja yöstä, se ei ole täysin tarkka, vaikka se sopii homeostaasin peruslähtökohtaan. Sillä vaikka yö ja päivä ottavat huomioon vain yhden muuttujan, homeostaasissa otetaan huomioon satoja eri mekanismeja, jotka kaikki liittyvät läheisesti toisiinsa.
Tasapainotettavia akseleita on yhden sijaan useita. Alla oleva kuva antaa paremman käsityksen siitä, miten fysiologiamme toimii. Ajattele immuunijärjestelmää roikkuvana liikkuvana.
Jokainen akseli edustaa nyt eri prosessia. Kustakin akselista riippuvat renkaat ovat signaalimolekyylejämme. Ne kertovat elimistölle, mitä sen sisäisen järjestelmän mukaan, johon ne liittyvät. Kaaviossamme esimerkkinä on immuunijärjestelmämme, ja renkaat ovat sytokiineja - proteiineja, jotka kertovat muille soluille, mitä tehdä.
Sisäinen tasapainomme muuttuu, mutta se ei ole huono asia.
Jos homeostaasi on määritelmän mukaan tasapainotila ja tasapaino on avain terveeseen mieleen ja kehoon, mitä tapahtuu, jos kallistamme vaakakuppia liikaa johonkin suuntaan? No, lähes kaikki teistä tietävät jo vastauksen. Miltä sinusta tuntui, kun viimeksi sairastuit flunssaan? Väsynyt, tukkoinen, keskittymisvaikeuksia?
Katso alla oleva fysiologian kaavio. Oikealla puolella yksi renkaista on levoton, mikä on merkki siitä, että se on saanut virustartunnan, tässä tapauksessa flunssan. Rengas on raivostunut ja painaa alas immuunijärjestelmäämme. Nyt sen sijaan, että immuunijärjestelmä olisi homeostaasin tilassa, koko mobiili on siirtynyt ja jatkaa värähtelyä, kun keho yrittää käsitellä infektiota. Oireet, joita koemme flunssan seurauksena, syntyvät epätasapainosta.
Tasapainon palauttamiseksi immuunijärjestelmämme on sopeuduttava, jotta se voi palata homeostaasiin. Kun infektio on hoidettu, kukin akseli lakkaa vaihtelemasta suuresti ja rauhoittuu, jolloin se palaa tasapainoiseen tilaan. Kehomme pyrkii aina luonnollisesti palaamaan homeostaasin tilaan, mutta se voi poiketa alkuperäisestä, ennen flunssaa vallinneesta tilanteesta. Tätä kutsutaan dynaamiseksi homeostaasiksi. Ihmiskeho tekee erinomaista työtä yrittäessään lieventää näitä epätasapainotiloja, ja vaikka se on paljon liikkeellä käsitellessään ongelmaa, useimmiten harmonia palautuu.
Lääkkeet puuttuvat oireisiin, eivät järjestelmiin.
Sanomme useimmiten, koska useimmissa tapauksissa flunssa voidaan voittaa ilman lisäravinteita tai lääkkeitä. Lääkkeiden käyttämistä tiettyjen sairauksien hoitoon ei välttämättä pitäisi välttää, mutta meidän pitäisi ottaa huomioon niiden vaikutus elimistön luonnolliseen kykyyn palauttaa homeostaasi.
Edellä esitetyssä skenaariossa olemme sairastuneet flunssaan, ja immuunijärjestelmä on epätasapainossa. Useat renkaat ovat joutuneet levottomiksi, ja kaikki immuunijärjestelmäämme liittyvät sytokiinit yrittävät parhaillaan palauttaa homeostaasin. Paitsi että tällä kertaa päätämme ottaa lääkkeitä tartunnan saaneiden solujen hoitamiseksi. Lääke toimii, mutta se aiheuttaa ylimääräistä painetta solun akselille, jota se käsittelee. Lääkkeet on suunniteltu hoitamaan oireita, ei aina järjestelmää.
Sen sijaan, että koko immuunijärjestelmä siirtyisi dynaamisesti palauttamaan homeostaasin, jokainen akseli alkaa taipua lääkityksen aiheuttaman paineen alla. Koko fysiologia on voimakkaan rasituksen alaisena. Kun tähän lisätään vielä komplikaatio tai toinen infektio, paino on liikaa "liikkuvalle" koneellemme. Jokin akseli katkeaa. Muu immuunijärjestelmä kamppailee epätoivoisesti palauttaakseen homeostaasin. Koska heilahtelu on kuitenkin niin äärimmäinen, sillä voi olla uskomattoman haitallisia vaikutuksia.
Meidän tulisi mahdollisuuksien mukaan tukea elimistön luonnollista kykyä palauttaa homeostaasi.
Runsaasti ravintoaineita ja vitamiineja sisältävä kasvisruokavalio, kunnollinen kunto, riittävä uni ja mielenterveydestä huolehtiminen - kaikki nämä tekijät tukevat kehon luonnollista kykyä palauttaa homeostaasi. Aivan kuten esimerkissä päivästä ja yöstä, toista ei voi olla ilman toista. Pitkän pimeyden jaksoja tulee olemaan. Tärkeintä on auttaa kehoa palauttamaan luonnollinen tasapaino mahdollisimman nopeasti. Visuaalisia kaavioita voidaan soveltaa mihin tahansa fysiologiseen prosessiin; periaate pysyy samana. Avain hyvään terveyteen on tasapaino!