Muut kannabinoideja sisältävät kasvit

Last updated:

Published:

Kannabinoidit eivät ole ainutlaatuisia kannabikselle.

Kasveissa esiintyviä kannabinoideja kutsutaan fytokannabinoideiksi, kun taas endokannabinoidit ovat eläinten ja ihmisten sisäisesti tuottamia kannabinoideja. Keinotekoisia kannabinoideja kutsutaan synteettisiksi kannabinoideiksi. Ajattele sanaa "kannabinoidit" kokonaisterminä kemialliselle yhdisteelle, joka voidaan jakaa pieniin luokkiin sen mukaan, mistä se on peräisin.

Olemme erityisesti kiinnostuneita fytokannabinoideista, sillä niitä esiintyy monissa eri kasveissa, joista monet ovat tuttuja. Seuraavassa luettelossa on vain lyhyt katsaus joihinkin kannabinoideja sisältäviin kasveihin: käpykukka, sähkösara, olkikukka, maksaruoho ja teepensas (jota ei pidä sekoittaa teepuuhun).

Kaikkien näiden kasvien yhteiset ominaisuudet osoittavat niiden potentiaalin perinteisessä lääketieteessä, mutta myös niiden käyttömahdollisuudet nykyaikana. Herääkin kysymys, että jos kannabinoideja löytyy kannabiksesta ja muista tavallisista kasveista, miksi kohtelemme kannabista niin eri tavalla?

Jotta ymmärtäisimme paremmin, miten kutakin edellä mainittua kasvia on käytetty vuosisatojen ajan osana perinteistä lääketiedettä, tutkimme niiden alkuperää, käyttöä ja mahdollisia sivuvaikutuksia.

Kuusenkukka (Echinacea)

kuva käpykukasta

Saatat yllättyä kuullessasi, että käenkaali on ensimmäinen kasvi kasvilistauksessamme, joka sisältää fytokannabinoideja. Onhan erittäin todennäköistä, että sinulla on sellainen kasvamassa ruukussa kotonasi. Niitä kasvatetaan sekä sisällä että ulkona koristetarkoituksiin niiden voimakkaan vaaleanpunaisten terälehtien vuoksi. Kodeissa yleisiä ja kauniita katsella, käenkaali voidaan jakaa kahteen päälajiin: Echinacea angustifolia (kapealehtinen käpykukka) ja Echinacea purpurea (purppurankukka). Molempia lajeja on laajalti saatavilla, mutta ensin mainittu on kotoisin Pohjois-Amerikasta, ja siksi se on luultavasti helpommin tunnistettavissa silmämääräisesti.

Kuusenkukalla on muitakin käyttötarkoituksia kuin se, että se on visuaalisesti houkutteleva. Fytokannabinoidiensa ansiosta sitä on perinteisesti käytetty vähentämään haavojen, palovammojen ja hyönteisten puremien tulehdusta. Juuria voi myös pureskella hammassärkyyn tai kurkkutulehduksiin. Sivuvaikutuksia on kuitenkin havaittu. Ruoansulatusongelmia, ihottumaa ja astmakohtauksia on todettu Echinacean käytön seurauksena.

Echinacea on silmäänpistävä ja monipuolinen kukkivien kasvien ryhmä, jota arvostetaan sekä koristeellisesta viehätyksestään että lääkinnällisistä ominaisuuksistaan. Nämä elinvoimaiset monivuotiset kasvit kuuluvat Asteraceae-heimoon, ja niillä on lukuisia lajeja, hybridejä ja lajikkeita, joita voidaan kasvattaa erilaisissa puutarha-asetelmissa.

Tässä kattavassa blogikirjoituksessa syvennymme Echinacean kiehtovaan maailmaan tutkimalla eri käpykukkien ominaisuuksia ja lajikkeita, kuten Echinacea laevigata, jolla on korkea kukkavarsi, tai kompakteja lajikkeita, kuten 'Avalanche' ja 'Pink Poodle'. Keskustelemme myös siitä, miten näitä upeita kukkia voi kasvattaa siemenistä tai jakamalla ja annamme samalla vinkkejä villieläinten houkuttelemiseksi harkituilla istutusvalinnoilla.

Lisäksi tarkastelemme kartiokukan perinteisiä kasvilääketieteellisiä käyttötapoja - erityisesti keskittyen echinaceauutteista saatavaan immuunijärjestelmän tukeen. Lopuksi käsittelemme suvun uhanalaisia lajeja ja suojelutoimia, joilla pyritään säilyttämään alkuperäiskasveja. Liity seuraamme, kun paljastamme käpykukkien (Echinacea) monet näkökohdat, jotka tekevät niistä arvokkaan lisän mihin tahansa puutarhamaisemaan.

Kuusenkukka Ominaisuudet ja lajikkeet

Kuusenkukat eli Echinacea ovat Pohjois-Amerikasta kotoisin olevia monikäyttöisiä perennoja, joita on saatavilla eri väreissä, kuten violetissa, valkoisessa, vaaleanpunaisessa, persikkaisen oranssissa ja mandariininpunaisessa. Niille on ominaista, että niiden kukinnot koostuvat 200-300 pienestä hedelmällisestä kukinnosta, jotka on niputettu yhteen kartioon. Lajeja on useita, ja niiden ominaisuudet vaihtelevat; jotkin lajit ovat jopa uhanalaisia, mikä edellyttää suojelutoimia.

Echinacea laevigata: Korkean kukkavarren ja kapeahelmaisten violettien kukkien kanssa

Echinacea laevigata on ainutlaatuinen käpykukkalajike, joka tunnetaan korkeista kukkaversoistaan ja kapean terälehtisistä violeteista kukistaan. Tämä upea kasvi voi kasvaa jopa kaksi metriä korkeaksi, ja se on erinomainen lisä mihin tahansa puutarhaan, joka kaipaa väriä ja pystysuuntaista mielenkiintoa. Jos haluat lisätietoja tästä lajista, tutustu US Forest Servicen Echinacea laevigata -viikon kasvi -teemaan.

Kompaktit lajikkeet pienempiin puutarhoihin: 'Avalanche' (valkoinen) ja 'Pink Poodle' (vaaleanpunainen).

 • "Avalanche": Tämä kompakti käpykukkalajike sisältää puhtaat valkoiset terälehdet, jotka ympäröivät kullankeltaista kartiota. Se kasvaa enintään kaksi metriä korkeaksi, joten se sopii erinomaisesti pieniin puutarhoihin tai kontti-istutuksiin. Lue lisää tästä lajikkeesta osoitteessa Gardenia - Avalanche Coneflower.
 • 'Pink Poodle': 'Pink Poodle' tarjoaa eloisan vaaleanpunaiset terälehdet ja on vain 18-24 tuuman korkuinen. Sen ainutlaatuinen kaksoiskukkainen muoto tuo lisää visuaalista mielenkiintoa mihin tahansa puutarhapenkkiin tai astiaan. Lue lisää tästä lajikkeesta osoitteesta Gardenia - Pink Poodle Coneflower.

Ainutlaatuisia Kruunukukkien esimerkkejä, kuten 'Ruby Giant', 'Tennesseensis' ja 'Flame Thrower'.

Perinteisten violettien käpykukkien lisäksi saatavilla on monia ainutlaatuisia lajikkeita, jotka voivat tuoda puutarhan suunnitteluun odottamattoman lisän:

 1. 'Ruby Giant': Tämä näyttävä lajike on varustettu syvän rubiininpunaisilla terälehdillä, jotka ympäröivät suurta keskikartiota. Se kasvaa jopa kolme metriä korkeaksi ja houkuttelee pölyttäjiä runsaalla värillään. Lue lisää tästä upeasta kasvista osoitteesta Gardenia - Ruby Giant Coneflower.
 2. 'Tennesseensis': Tämä uhanalainen laji on kotoisin Tennesseen keskisen Tennesseen setripuuvaltaisilta kedoilta. Vaalean purppuranpunaiset terälehdet ja vihertävänkeltainen käpy ovat sekä kauniita että ekologisesti tärkeitä. Lue, miten voit auttaa säilyttämään tämän harvinaisen kasvin, kun tutustut Center for Plant Conservationin Echinacea tennesseensis -profiiliin.
 3. "Liekinheittäjä": Flame Thrower' on nimetty sopivasti sen tulisen värin vuoksi, ja sen terälehdet ovat kirkkaan oranssinpunaiset, keltaisiksi muuttuvat terälehdet, jotka ympäröivät tummaa kartiota. Tämä korkea ja silmiinpistävä kasvi herättää varmasti huomiota missä tahansa puutarhassa, sillä sen elinvoimaiset oranssinpunaiset terälehdet häipyvät keltaisiksi kärjiksi, jotka ympäröivät tummaa kartiota. Katso lisätietoja tästä tulisesta lajikkeesta osoitteesta Gardenia - Flame Thrower Coneflower.

Kuusenkukat voivat olla upea lisä mihin tahansa puutarhaan, ja niitä on runsaasti erilaisia, ja niillä on ainutlaatuisia piirteitä. Oikealla tekniikalla on helppo kasvattaa kartiokukkia siemenistä tai jakamalla niitä, jotta saat maisemaasi entistäkin värikkäämpiä kukkia.

Kuusenkukkien kasvattaminen siemenistä tai jakoistutuksesta

Kartiokukkien lisääminen voidaan tehdä kahdella menetelmällä: kylvämällä siemeniä ja jakamalla. Molemmilla tekniikoilla saadaan uusia kasveja, jotka kasvavat vuodesta toiseen, lisäävät elinvoimaisia värejä ja houkuttelevat villieläimiä puutarhaan. Tässä jaksossa tarkastelemme pintakylvötekniikkaa siemenistä aloittamista varten ja sitä, miten kypsät rykelmät jaetaan lisäystä varten.

Pintakylvötekniikka siemenistä aloitettaessa

Jos haluat aloittaa kartiokukkien kasvattamisen pintakylvötekniikalla, noudata seuraavia ohjeita:

 1. Valitse hyvin vettä läpäisevä multa, jossa on runsaasti orgaanista ainesta.
 2. Levitä siemenet suoraan maan pinnalle ja varmista, että ne ovat tasaisesti jakautuneet.
 3. Paina siemenet varovasti maan pinnalle, mutta älä hautaa niitä maahan; siemenet tarvitsevat valoa itääkseen.
 4. Pidä kosteus tasaisena, kunnes itäminen tapahtuu, yleensä kahden viikon kuluessa optimaalisissa olosuhteissa.
 5. Kun taimet ovat kehittäneet ensimmäiset oikeat lehtensä, harventa niitä poistamalla heikommat kasvit, jotta jäljellä olevilla taimilla on riittävästi tilaa kasvaa ilman kilpailua.

Varttuneiden rypsien jakaminen lisäystä varten

Jos puutarhassasi on jo vakiintuneita kartiokukkakasveja, voit lisätä niitä jakamalla varttuneet rykelmät pienempiin osiin. Tämä menetelmä on paras toteuttaa aikaisin keväällä tai syksyllä, kun kasvien kasvu hidastuu. Noudata seuraavia ohjeita:

 1. Kaiva vakiintuneen kartiokukkakasvin tyven ympärille varoen vahingoittamasta juuria.
 2. Nosta rykelmä varovasti maasta ja ravista ylimääräinen multa pois, jotta juuristo paljastuu.
 3. Jaa rykelmä terävällä veitsellä tai puutarhalapiolla pienempiin osiin, joista jokaisessa on vähintään yksi terve verso ja riittävä juuristo menestyksekästä kasvua varten.
 4. Istuta jaetut osat uudelleen valmisteltuihin reikiin ja varmista, että ne on sijoitettu sopivin välein niiden kypsän koon mukaan. Kastele perusteellisesti istutuksen jälkeen.

Kun noudatat näitä lisäysmenetelmiä, voit nauttia puutarhassasi runsaista värikkäistä käpykukista ja samalla tukea paikallisia ekosysteemejä pölytyspalveluiden avulla, joita houkutellut perhoset ja mehiläiset tarjoavat. Jos haluat lisätietoja villieläinten houkuttelemisesta kartiokukilla, tutustu osioon, jossa kerrotaan, miten nämä värikkäät perennat tarjoavat tärkeää tukea eri lajeille.

Käpykukkien kasvattaminen siemenistä tai jakamalla on helppo ja palkitseva tapa lisätä kauneutta ja tukea villieläimiä puutarhassasi. Tuomalla elinvoimaisia kukkia voit houkutella paikalle hyödyllisiä hyönteisiä, jotka edistävät kukoistavaa elinympäristöä paikallasi.

Luonnonvaraisten eläinten houkutteleminen keisarikukilla

Nämä elinväriset perennat eivät ainoastaan lisää visuaalista viehätystä, vaan houkuttelevat myös villieläimiä, kuten perhosia ja mehiläisiä, niiden nektaririkkaiden kukintojen ansiosta. Istuttamalla käpykukkia puutarhassasi tuet olennaisesti niiden asuttamia ekosysteemejä pölytyspalveluiden kautta, joita houkuttelevat perhoset ja mehiläiset tarjoavat.

Pölyttäjät vetävät värikkäitä kruununkukukkien kukkia

Kuusenkukat ovat perhosten, kuten monarkki-, nieluhäntä- ja Painted Lady -perhosten, suosikkeja. Nämä kauniit hyönteiset ihastuvat Echinacea-kukkien kirkkaisiin väreihin ja syövät niiden runsaita nektarilähteitä. Lisäksi erilaiset mehiläislajit, kuten mehiläiset ja kimalaiset, käyvät näissä kukissa ravinnokseen.

 • Monarkkiperhoset: Monarkkiperhoset ovat tunnettuja uskomattomasta vaelluksestaan Pohjois-Amerikan halki, ja ne turvautuvat matkallaan kotoperäisiin kasveihin, kuten käpykukkiin.
 • Pääskynhäntäperhoset: Heillä on suuret, silmiinpistävillä kuvioilla koristellut siivet, ja niitä voi usein nähdä lepattavana puutarhoissa, jotka ovat täynnä Echinacea-lajeja.
 • Kimalaiset: Kimalaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä sekä luonnonvaraisille kasveille että viljelykasveille, ja ne hyötyvät siitä, että puutarhoissa tai luonnollisissa elinympäristöissä on saatavilla erilaisia kukkatyyppejä, kuten käpykukkia.

Paikallisten ekosysteemien tukemisen edut alkuperäiskasvien avulla

Kotoperäisten kasvilajien, kuten käpykukkien, sisällyttäminen puutarhaan auttaa ylläpitämään terveitä ekosysteemejä tarjoamalla ravinnonlähteitä erilaisille villieläinpopulaatioille ja edistämällä samalla ympäristön biologista monimuotoisuutta. Istuttamalla näitä monivuotisia kasveja voit edistää alkuperäisten elinympäristöjen säilyttämistä ja auttaa ylläpitämään alueesi ympäristön tasapainoa. Jos haluat lisätietoja alueesi alkuperäiskasveista, käy National Wildlife Federationin tarjoamassa Native Plant Finder -sivustossa.

Kun suunnittelet puutarhaa, joka tukee pölyttäjiä ja muita luonnonvaraisia lajeja, harkitse muiden kotoperäisten kasvilajikkeiden sisällyttämistä käpykukkien rinnalle. Joitakin suosittuja vaihtoehtoja ovat mm:

 • Maitohorsma: Monarch-perhosten tärkeä isäntäkasvi niiden toukkavaiheessa.
 • Asters: Nämä myöhään kukkivat kukat tarjoavat mehiläisille ja perhosille mettä, kun monet muut kukat ovat jo hiipuneet.
 • Penstemon: Penstemonit tuovat monimuotoisuutta villieläinystävälliseen puutarhaan, sillä niiden putkimaiset kukat sopivat täydellisesti kolibrien ravinnoksi.

Kun puutarhassa viljellään runsaasti kotoperäisiä kasveja, kuten käpykukkia, ei ainoastaan luoda houkuttelevaa maisemaa, vaan sillä on myös tärkeä rooli paikallisten ekosysteemien tukemisessa houkuttelemalla paikalle hyödyllisiä pölyttäjiä, kuten perhosia ja mehiläisiä. Näin edistät luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja nautit samalla kauniista kukista koko kauden ajan.

Villieläinten houkutteleminen käpykukkien avulla voi olla hyvä tapa tukea paikallisia ekosysteemejä ja luoda elinympäristöjä pölyttäjille. Echinacea, joka on tunnettu pitkäaikaisista lääkinnällisistä sovelluksistaan, on tärkeä osa yrttiparantamista.

Echinacean perinteiset kasviperäiset lääkekäytöt

Kuusenkukkia eli echinaceaa on käytetty perinteisesti vuosisatojen ajan rohdoslääkkeinä niiden immuunijärjestelmää vahvistavien ominaisuuksien ansiosta. Vaikka nykyaikainen tutkimus on vielä kesken, Echinacean sisällyttäminen puutarhaan voi muistuttaa kasvin rikkaasta historiasta ja mahdollisista terveyshyödyistä.

Immuunijärjestelmän tuki auringonkukkauutteista

Kartiokukan juuret, lehdet ja kukat sisältävät yhdisteitä, joiden uskotaan tukevan immuunijärjestelmää. Näihin yhdisteisiin kuuluvat alkamidit, kahvihappojohdannaiset (kuten sikurihappo), glykoproteiinit ja polysakkaridit. Joidenkin tutkimusten mukaan nämä komponentit saattavat edistää valkosolujen tuotantoa ja toimintaa infektioiden tai tulehdusten yhteydessä. Yleisin käyttömuoto on Echinacea-valmisteet, joita on eri muodoissa, kuten kapseleina, tabletteina, tinktuureina, teinä tai uutteina.

Historialliset käyttötarkoitukset perinteisessä lääketieteessä

Perinteisissä intiaanien lääkintäkäytännöissä satoja vuosia sitten Echinacea käytettiin erilaisten vaivojen, kuten vilustumisen, flunssaoireiden, haavojen, ihosairauksien ja viime aikoina jopa käärmeenpuremien hoitoon. Pohjois-Amerikkaan saapuneet eurooppalaiset uudisasukkaat ottivat tämän monipuolisen yrtin nopeasti omaan lääkerepertuaariinsa sen tehokkuuden ja laajan käyttövalikoiman vuoksi. Nykyään se on edelleen suosittu valinta niiden keskuudessa, jotka etsivät luonnollisia korjaustoimenpiteitä terveiden elämäntapojen ylläpitämiseksi. Voit tutustua muihin echinacean historiallisiin käyttötarkoituksiin vierailemalla Herbal Supplement Resource -sivustolla.

 • Flunssan hoito: Yksi Echinacean tunnetuimmista käyttötavoista on flunssan ja vilustumisen hoito. Sen on osoitettu auttavan vähentämään oireiden vakavuutta ja kestoa sekä mahdollisesti ehkäisemään tulevia infektioita.
 • Haavan paraneminen: Ne voivat auttaa haavojen paranemista estämällä infektioita.
 • Iho-olosuhteet: Echinacean anti-inflammatoriset vaikutukset voivat olla hyödyllisiä ihosairauksista, kuten ekseemasta tai psoriaasista kärsiville.

Vaikka tutkimukset Echinacean tehokkuuden arvioimiseksi ovat vielä kesken, monet ihmiset käyttävät tätä monipuolista kasvia edelleen sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi. Sisällyttämällä käpykukkia puutarhaan, et vain lisää kauneutta vaan myös kunnioitat perinteisen yrttilääketieteen pitkää historiaa.

Perinteinen kasvilääketiede on käyttänyt käenkaaliuutteita vuosisatojen ajan immuunijärjestelmän tukemiseen. Kotoperäisiin lajeihin kohdistuvien uhkien lisääntyessä on tärkeää, että harkitsemme suojelutoimia ja vastuullisia puutarhakäytäntöjä näiden uhanalaisten kasvien säilyttämiseksi.

Uhanalaiset lajit ja suojelutoimet

Jotkin Echinacea-lajeista, kuten E. laevigata ja E. tennesseensis, ovat liittovaltion tasolla uhanalaisia, ja ne vaativat suojelutoimia luonnonsuojelijoilta säilyttääkseen alkuperäiset elinympäristönsä kaikkialla Pohjois-Amerikassa. Lue lisää näistä harvinaisista lajeista ja siitä, miten voit auttaa niiden suojelussa viljelemällä niitä vastuullisesti omassa puutarhassasi.

Uhanalaisten keisarinkukkalajien tunnistaminen

Kaksi merkittävintä uhanalaista kartiokukkalajia ovat sileä kartiokukka (Echinacea laevigata) ja Tennessee Purple Coneflower (Echinacea tennesseensis). Näitä kasveja uhkaavat muun muassa elinympäristön häviäminen, vieraskasvien kilpailu, liiallinen kerääminen lääkinnällisiin tarkoituksiin tai muu ihmisen toiminta, joka häiritsee niiden luonnollista ympäristöä.

 • Echinacea laevigata: Tätä korkeaa kukkavartta, jossa on kapean terälehtisiä violetteja kukkia, tavataan pääasiassa Georgiassa, Pohjois-Carolinassa, Etelä-Carolinassa ja Virginiassa.
 • Echinacea tennesseensis: Tämä lajike, jolle on ominaista lyhyempi kasvu verrattuna muihin käpykukkiin, on kotoperäinen vain muutamassa Tennesseen keskiosassa sijaitsevassa piirikunnassa.

Vastuulliset puutarhanhoitokäytännöt alkuperäiskasvien säilyttämiseksi

Jos haluat tukea näiden uhanalaisten kartiokukkalajien suojelua ja nauttia niistä puutarhassasi, harkitse alla esitettyjen vastuullisten puutarhanhoitokäytäntöjen omaksumista:

 1. Hanki kasvit hyvämaineisista lähteistä: Varmista, että ostat käpykukkasi taimitarhoilta tai toimittajilta, jotka ovat sitoutuneet eettiseen hankintaan ja suojeluun. Vältä luonnonvaraisten yksilöiden keräämistä, sillä se voi heikentää entisestään jo ennestään rajallisia populaatioita.
 2. Luo sopivia elinympäristöjä: Tarjoa näille uhanalaisille lajeille sopivat kasvuolosuhteet jäljittelemällä niiden alkuperäistä ympäristöä puutarhassasi. Tähän voi kuulua niiden istuttaminen hyvin vettä läpäisevään maaperään, riittävä auringonvalo ja asianmukainen kosteustaso.
 3. Edistetään geneettistä monimuotoisuutta: Istuta useita yksilöitä kustakin lajista ristipölytyksen edistämiseksi ja terveen geenipoolin ylläpitämiseksi populaatiossa. Tämä auttaa varmistamaan näiden harvinaisten kartiokukka-lajikkeiden säilymisen pitkällä aikavälillä.
 4. Koulutetaan muita suojelutoimista: Jaa tietoa ystäville, perheenjäsenille tai muille puutarhaharrastajille uhanalaisten kasvilajien, kuten Echinacea laevigatan ja Echinacea tennesseensiksen, säilyttämisen tärkeydestä. Kannusta ympäristöäsi vastuullisiin puutarhanhoitokäytäntöihin.

Näiden harvinaisten kartiokukka-lajikkeiden sisällyttäminen puutarhaan ei ainoastaan lisää visuaalista mielenkiintoa, vaan myös edistää myönteisesti meneillään olevia suojelupyrkimyksiä, joiden tarkoituksena on suojella arvokasta alkuperäiskasvillisuutta kaikkialla Pohjois-Amerikassa.

Usein kysytyt kysymykset auringonkukan (Echinacea) suhteen.

Mitä eroa on Echinacean ja käenkaalin välillä?

Echinacea tarkoittaa koiranputkien heimoon kuuluvaa kukkivien kasvien sukua, joka tunnetaan yleisesti nimellä käpykukka. Tässä suvussa on useita lajeja, joilla kaikilla on omat erityispiirteensä. Käpykukka on näistä kasveista käytetty yleisnimitys, joka johtuu niiden käpykukkien muotoisista kukista. Pohjimmiltaan kaikki Echinaceat ovat käpykukkia, mutta kaikki käpykukat eivät kuulu Echinacea-sukuun.

Mitä terveyshyötyjä käenkaali Echinacea tarjoaa?

Kuusenkukkaa (Echinacea) on perinteisesti käytetty sen mahdollisten immuunijärjestelmää vahvistavien ominaisuuksien vuoksi. Se voi auttaa vähentämään vilustumis- ja flunssaoireita stimuloimalla valkosolujen tuotantoa ja tukemalla hengitysteiden terveyttä. Joidenkin tutkimusten mukaan sillä saattaa olla myös tulehdusta ehkäiseviä, antioksidanttisia ja antiviraalisia vaikutuksia. Näiden hyötyjen vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.

Onko Echinacean käytöstä tieteellistä näyttöä?

Echinacean käytöstä ylempien hengitysteiden infektioiden, kuten flunssan ja vilustumisen, hoidossa on jonkin verran tieteellistä näyttöä, mutta tulokset eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä, koska tutkimusasetelmat ja -menetelmät vaihtelevat(lähde). Tarvitaan tarkempia tutkimuksia, ennen kuin voidaan tehdä lopullisia johtopäätöksiä sen tehokkuudesta.

Mikä on mielenkiintoinen tosiasia kartiokukasta?

Mielenkiintoinen tosiasia kartiokukista (Echinaceas) on, että ne houkuttelevat erilaisia pölyttäjiä, kuten mehiläisiä, perhosia ja kolibreja, jotka edistävät merkittävästi paikallisten ekosysteemien biologisen monimuotoisuuden ylläpitämistä ja tarjoavat samalla ravinnonlähteitä villieläinpopulaatioille.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan todeta, että kartiokukat ovat kaunis ja hyödyllinen lisä mihin tahansa puutarhaan. Kartiokukat ovat ihanteellinen valinta kaikentasoisille puutarhureille, sillä ne ovat monentyyppisiä ja niiden leviämismenetelmät ovat yksinkertaisia ja houkuttelevat pölyttäjiä. Lisäksi echinacean perinteiset lääkinnälliset käyttötarkoitukset tekevät siitä tärkeän kasvin immuunijärjestelmän terveyden tukemisessa.

On kuitenkin myös tärkeää ottaa huomioon uhanalaisten kartiokukkalajien suojelutoimet ja harjoittaa vastuullista puutarhanhoitoa. Tukemalla kotoperäisiä kasveja, kuten kartiokukkia, puutarhoissamme voimme auttaa säilyttämään paikallisia ekosysteemejä.

Sähköinen päivänkakkara (Acmella oleracea)

kuva Acmella oleraceasta

Brasilialaiset kutsuvat Acmella oleraceaa nimellä Jambú, vaikka muualla maailmassa hammassärkykasvi on yleisempi nimi. Kukan pääosa on itse asiassa satoja pienempiä kukkia, jotka on niputettu yhteen. Hammassärkykasvi on tullut tunnetuksi siitä kiehtovasta vaikutuksesta, joka sillä on, kun kukkaa pureskellaan. Rohkeat ihmiset kokevat äärimmäisen puuduttavan tunteen. Se kesti vain 10-15 minuuttia, mutta ei kestänyt kauan ennen kuin yrttitieteilijät tajusivat, että Acmella oleracea sopii erinomaisesti hammassäryn hoitoon. Loppujen lopuksi monet meistä pureskelisivat mieluummin kukkaa kuin ottaisivat neulan ikeniin.

Huolimatta sen puuduttamisen aiheuttamasta kiusallisesta syljen tuotannosta Acmella oleracea näyttää aiheuttavan vain vähän sivuvaikutuksia. Emme tietenkään kehottaisi ketään osallistumaan kasvin nauttimiseen raakana, vaikka siitä seuraisi hilpeyttä. Tunne voi olla sekä epämiellyttävä että epämukava. Lehtien mehua, jolla on samanlainen kipua lievittävä vaikutus, käytetään uutteena useissa perinteisissä brasilialaisissa ruokaresepteissä.

Electric Daisy (Acmella oleracea) on kiehtova kasvi, jolla on ainutlaatuisia ominaisuuksia ja monipuolisia käyttökohteita. Tunnettu puuduttavasta vaikutuksestaan, sähköruusu on löytänyt käyttöä useilla eri aloilla ruokakulttuurista perinteiseen lääketieteeseen.

Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme tämän houkuttelevan lääkekasvin kiehtovia näkökohtia. Tutustumme tieteeseen sen kuuluisan metallisen 9 voltin akun maun takana ja siihen, miten se vaikuttaa aistireseptoreihimme. Lisäksi keskustelemme innovatiivisista resepteistä, joissa käytetään sähkösamppanjan kukkia, sekä perinteisistä brasilialaisista Amazonin ruokalajeista, joissa käytetään jambun lehtiä.

Lisäksi opit Acmella oleracean lääkinnällisistä sovelluksista ja siitä, miten alkuperäisyhteisöt ovat hyödyntäneet sitä vuosisatojen ajan. Lopuksi käsittelemme spilantolin mahdollisuuksia kosmetiikassa ja sen roolia hyttysten levittämien sairauksien torjunnassa.

Electric Daisyn ainutlaatuiset nukutusominaisuudet

Acmella oleracea, joka tunnetaan myös nimellä sähköinen päivänkakkara, aiheuttaa pureskeltaessa puuduttavan ja pistelevän tunteen, joka johtuu sen spilantoli-nimisestä yhdisteestä. Tutkijat ovat tutkineet tätä epätavallista vaikutusta laajalti, ja sitä on käytetty perinteisessä lääketieteessä ja keittiössä. Sitä käytettiin 1800-luvulla hammassärkyjen torjuntaan sen lievien puuduttavien ominaisuuksien vuoksi.

Spilantholin kemiallinen rakenne ja puolustusmekanismi saalistajia vastaan

Tärkein aktiivinen ainesosa, joka on vastuussa sähkösinilatvan ainutlaatuisista tuntemuksista, on spilantoli, alkyyliamidi, jolla on monimutkainen kemiallinen rakenne ja joka toimii puolustusmekanismina saalistajia vastaan. Kun se nautitaan, se laukaisee suussamme erityisiä reseptoreita, jotka reagoivat lämpötilan muutoksiin tai mekaaniseen paineeseen aiheuttaen tunnottomuutta ja pistelyä.

Sähkönauhojen stimuloimat siirtymärekisteröityjen reseptoripotentiaalin ionikanavat

Aistimusvaikutukset, joita koetaan sähkösamettien nauttimisen jälkeen, johtuvat niiden kyvystä stimuloida suukudoksissamme olevia TRP-ionikanavia (transient receptor potential). Näillä TRP-kanavilla on ratkaiseva rooli ympäristöärsykkeiden, kuten lämmön, kylmyyden tai fyysisen paineen, havaitsemisessa. Acmella oleracean sisältämän spilantolin aiheuttama näiden kanavien aktivoituminen johtaa tähän kasviin liitettyyn tyypilliseen puuduttavaan tunteeseen.

 • TRPV1: TRPV1 reagoi ensisijaisesti lämpöön, mutta se voi aktivoitua myös yhdisteillä, kuten sähköruusuissa esiintyvällä spilantolilla.
 • TRPA1: Tämä reseptori on herkkä kylmille lämpötiloille ja erilaisille kemiallisille ärsyttäville aineille. Spilantolin kyky aktivoida TRPA1:tä vaikuttaa osaltaan pistelyyn, jota koetaan, kun nautitaan sähkösumutetta.

Jos haluat oppia lisää transienttireseptoripotentiaali-ionikanavista, tutustu tähän kattavaan katsaukseen TRP-kanavien toiminnoista aistien siirtymisessä.

Sähkökukan ainutlaatuisten puuduttavien ominaisuuksien on osoitettu olevan tehokas puolustusmekanismi saalistajia vastaan, mikä tekee siitä arvokkaan resurssin monille kulttuureille. Sen kulinaariset käyttötarkoitukset ovat yhtä vaikuttavia ja tarjoavat jännittäviä uusia tapoja hyödyntää sen voimakasta kemiallista rakennetta resepteissä ympäri maailmaa.

Electric Daisyn kulinaariset käyttötavat

Sähköisten päivänkakkaroiden ainutlaatuinen suuta kutkuttava vaikutus on herättänyt kokkien huomion, jotka käyttävät niitä nykyaikaisissa kulinaarisissa luomuksissa, kuten murskatuilla terälehdillä reunustetuissa cocktaileissa tai jambun lehdillä maustetuissa ruokalajeissa, kuten sushissa tai sorbeteissa. Brasilian Amazonin keittiössä kasvin keitettyjä lehtiä käytetään yleisesti vihanneksina nimellä jambu.

Innovatiiviset reseptit, joissa on Electric Daisy -lehdet

Electric daisyn puuduttavat ja kihelmöivät ominaisuudet tekevät siitä kiehtovan ainesosan seikkailunhaluisille kokkeille ja sekoittajille. Joitakin innovatiivisia tapoja käyttää tätä kiehtovaa kukkaa keittiössäsi ovat muun muassa seuraavat:

 • Cocktailit - Murskattuja päivänkakkaran terälehtiä voidaan käyttää cocktaillasien reunustamiseen, mikä lisää jokaiseen kulaukseen ylimääräisen aistikokemuksen.
 • Salaatit - Tuoreet sähkösalaatin kukat voidaan lisätä salaatteihin, jolloin ne saavat yllättävän makupalautteen ja tunteen.
 • Jälkiruoat - Käytä murskattuja terälehtiä jäädytettyihin herkkuihin, kuten jäätelöön tai sorbettiin, ja saat unohtumattoman maun.
 • Suolaiset ruoat - Käytä pilkottuja tuoreita kukkia marinadeissa, kastikkeissa tai jopa grillatun lihan päälle ripoteltuna, jotta saat odottamattoman käänteen perinteisiin makuihin.

Perinteiset brasilialaiset Amazonian ruoat käyttäen Jambun lehtiä

Brasilian Amazonin alueella Acmella oleracea tunnetaan nimellä "jambu", ja sitä on käytetty paikallisessa keittiössä jo kauan ennen sen viimeaikaista suosion kasvua. Jambun lehtiä sisältäviä perinteisiä ruokia ovat muun muassa seuraavat:

 • Tacaca - Suosittu Amazonin keitto, joka on valmistettu jambun lehdistä, tucupista (luonnonvaraisesta maniokkijuuresta saatu keltainen kastike), kuivatuista katkaravuista ja pienistä keltaisista paprikoista.
 • Vatapa - kermainen kalamuhennos, jossa käytetään jambun lehtiä sekä muita alueellisia ainesosia, kuten kookosmaitoa, palmuöljyä ja tuoreita yrttejä.
 • Jambu com Charque - Yksinkertainen ruokalaji, jossa on haudutettuja jambun lehtiä, jotka tarjoillaan charquen (kuivattu suolattu naudanliha) kanssa.

Olitpa sitten kulinaarinen seikkailija, joka haluaa kokeilla uusia makuja, tai joku, joka on kiinnostunut tutustumaan Brasilian Amazonin keittiön rikkaisiin perinteisiin, electric daisy tarjoaa jännittävän maailman mahdollisuuksia. Sen ainutlaatuiset puuduttavat ominaisuudet voivat nostaa ruokasi ja cocktailisi uusiin korkeuksiin ja tarjota samalla mahdollisia terveyshyötyjä osana tasapainoista ruokavaliota.

Sähkösamettikukan kulinaariset käyttömahdollisuudet ovat laajat ja monipuoliset, perinteisistä brasilialaisista Amazonin ruokalajeista terälehdistä koostuviin innovatiivisiin resepteihin. Acmella oleracean lääkinnällisiä sovelluksia voidaan tutkia juuria ja Asháninka-perinteisiä käytäntöjä hyödyntävien luonnonlääkkeiden avulla.

Acmella Oleracean lääkinnälliset sovellukset

Acmella oleracean juuria voidaan hammassärkyjen hoidon lisäksi käyttää erilaisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Tätä kasvia on käytetty perinteisessä lääketieteessä lievittämään esimerkiksi psoriaasia, kutinaa, virtsakiviä ja haavaumia. Lisäksi Perun ashaninka-kansa on löytänyt ainutlaatuisia tapoja käyttää tätä kasvia parantamiskäytännöissään.

Luonnolliset korjaustoimenpiteet hyödyntäen Electric Daisy Roots

 • Psoriaasin hoito: Psoriaasin aiheuttama psoriaasi voi lievittää ihon tulehdusta. Murskatuista juurista valmistetun tahnan levittäminen suoraan vaurioituneelle alueelle voi lievittää tilannetta.
 • Virtsarakon kivien liuottaminen: Joidenkin tutkimusten mukaan sähköruusun juurista valmistetun infuusion nauttiminen voisi auttaa liuottamaan virtsarakon kiviä ja lievittämään niihin liittyvää kipua(lähde).
 • Haavaumien parantaminen: Spilantholin antimikrobiset vaikutukset, jotka löytyvät sähköisistä koiranputkista, tekevät siitä mahdollisen luonnollisen korjaustoimenpiteen haavaumien parantamiseen, kun sitä käytetään paikallisesti tai nautitaan infuusiona.
 • Kutinan lievittäminen: Spilantolipitoisuuden hermopäätteisiin kohdistuvan puuduttavan vaikutuksen vuoksi murskattujen sähkökastikkeen lehtien levittäminen tai niiden käyttäminen kääreenä voi lievittää kutinaa iholla.

Ashaninka-perinteiset käytännöt, joissa käytetään Acmella Oleracea -lajia

Perun ashaninka-kansa on jo pitkään tunnustanut Acmella oleracea -kasvien tarjoamat edut. He käyttävät tätä kasvia pesuaineena parantaakseen kahta yliluonnollista tilaa, joilla on fyysisiä oireita:

 1. Chontaquiro: Tämän tilan uskotaan johtuvan chonta-palmun hengestä. Oireita voivat olla kuumeisuus, päänsärky ja lihassäryt. Ashaninka-kansa käyttää näiden oireiden lievittämiseen sähköpuutarhan lehtiä kylvyssä tai höyryhoidossa.
 2. Vientre Caido (kaatunut vatsa): Tämä vaiva koskee naisia synnytyksen jälkeen, ja sille on ominaista vatsakipu ja heikkous. Sen hoitamiseksi ashaninka-parantajat valmistavat kääreen sähköruusun juurista, joihin on sekoitettu muita lääkekasveja, kuten muna-muna(Clinopodium brownei), ja levittävät sen suoraan sairaalle alueelle.

Acmella oleracean sisällyttäminen perinteisiin lääkintäkäytäntöihin korostaa sen mahdollisuuksia lievittää erilaisia vaivoja kunnioittaen samalla kulttuurisia uskomuksia ja sukupolvelta toiselle siirtynyttä tietoa.

Acmella Oleracean lääkinnällisiä sovelluksia on tutkittu useita vuosia, ja sen juuria on käytetty luonnonlääkkeissä ja perinteisissä käytännöissä. Kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut spilantolista, joten voimme odottaa näkevämme pian tämän kasviperäisen yhdisteen mahdollisia tulevia sovelluksia.

Kosmetiikkateollisuuden kiinnostus spilantolia kohtaan

Kosmetiikkateollisuus on kiinnittänyt huomiota spilantoliin, joka on sähkösamettikukkien sisältämä yhdiste, koska sitä voidaan käyttää neulattomana vaihtoehtona Botoxille. Tämä kiehtova ominaisuus johtuu spilantholin kyvystä stimuloida suun kudoksissa olevia ohimeneviä reseptoripotentiaalisia ionikanavia, jotka reagoivat erityisesti lämpötilan vaihtuessa.

Needle-Free Botox vaihtoehtoja käyttäen Spilanthol

Viime vuosina tutkijat ovat tutkineet spilantolin käyttöä innovatiivisena ja ei-invasiivisena tapana saavuttaa samanlaisia vaikutuksia kuin perinteisillä Botox-hoidoilla. Spilantholin käyttö voi aiheuttaa puuduttavan ja pistelevän tunteen, jolloin kasvojen lihakset rentoutuvat väliaikaisesti ryppyjen ja juonteiden vähentämiseksi ilman invasiivisia hoitoja tai injektioita. Jotkin ihonhoitomerkit sisällyttävät jo nyt sähkösametti-uutteita tuotteisiinsa, kuten voiteisiin ja seerumeihin(lähde). Näiden ajankohtaisten ratkaisujen avulla käyttäjät voivat kokea spilantholin hyödyt välttäen samalla neuloihin liittyvää epämukavuutta.

 • Mahdolliset hyödyt: Hyödyt: Hienojen juonteiden ja ryppyjen väheneminen; väliaikainen lihasrelaksaatio; ei-invasiivinen käyttö.
 • Riskit: Kuten minkä tahansa uuden ainesosan kohdalla, joillakin henkilöillä voi olla tuntemattomia sivuvaikutuksia tai allergisia reaktioita. Tee aina laastaritesti ennen kuin käytät spilantolia sisältävää tuotetta kasvoillasi.
 • Edullisuus: Se voi kuitenkin vaihdella tuotemerkin ja koostumuksen mukaan.

Mahdolliset tulevat sovellukset kosmetiikassa

Kun spilantholin ja sähköisen päivänkakkaran ominaisuuksien tutkimus jatkuu, on todennäköistä, että kosmeettisia sovelluksia löydetään lisää. Tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että spilantolilla voi olla myös antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, mikä voisi tehdä siitä arvokkaan lisäyksen ihonhoitotuotteisiin, jotka on suunniteltu rauhoittamaan ärtynyttä ihoa tai torjumaan ikääntymisen merkkejä.

Lisäksi sen puuduttavalla vaikutuksella on potentiaalisia käyttötarkoituksia muuhunkin kuin ryppyjen vähentämiseen - jotkut tutkijat tutkivat, voitaisiinko spilantolia käyttää luonnollisena vaihtoehtona synteettisille anesteeteille pienissä dermatologisissa toimenpiteissä(lähde). Kun ymmärryksemme tästä ainutlaatuisesta yhdisteestä kasvaa, on todennäköistä, että näemme entistä enemmän innovatiivisia sovelluksia kosmetiikkateollisuudessa.

Spilantolin potentiaali kosmetiikkateollisuuden mullistajana on kiistaton, ja sähköinen koiranputki voi ainutlaatuisilla ominaisuuksillaan edistää sitä entisestään. Tutkimalla, miten tämä kasviuute voi kohdistua tiettyihin hyttyslajeihin, voimme vaikuttaa merkittävästi tautien leviämisen vähentämiseen kaikkialla maailmassa.

Electric Daisyn rooli hyttysten levittämien sairauksien torjunnassa

Acmella oleracean eli sähköisen päivänkakkaran on todettu tappavan tehokkaasti hyttysten toukkia, erityisesti Anopheles albimanus ja Aedes aegypti -hyttysiä, jotka ovat vastuussa sellaisten tautien kuin malarian, denguen, keltakuumeen ja nousevan Zika-viruksen levittämisestä. Tämä tekee sähköhyttysistä tärkeän kasvitieteellisen välineen hyönteisten levittämien sairauksien torjumiseksi.

Erityisten hyttyslajien torjunta Electric Daisy -uutteiden avulla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sähkösinilatvakasvin uutteet voivat tehokkaasti tappaa tiettyjen tappavia tauteja levittävien lajien hyttysten toukkia. Kasvin sisältämällä spilantoliyhdisteellä on larvisidisiä ominaisuuksia, jotka ovat myrkyllisiä näille erityyppisille hyttysille ja samalla turvallisia muille organismeille.

 • Anopheles albimanus: Tämä laji on yksi tärkeimmistä malariaa levittävistä vektoreista Keski-Amerikassa ja osassa Etelä-Amerikkaa.
 • Aedes aegypti: Tämä laji levittää keltakuumeen lisäksi myös denguekuumetta, chikungunya- ja zikavirusta.

Mahdollinen vaikutus tautien leviämisen vähentämiseen

Sähköisen päivänkakkaran uutteiden sisällyttäminen nykyisiin vektorihyönteisten torjuntastrategioihin voisi vähentää merkittävästi tautien leviämisastetta eliminoimalla suuren määrän tautia kantavia hyttysiä niiden toukkavaiheessa. Vähentämällä populaatioita ennen kuin ne kehittyvät aikuisiksi hyönteisiksi, jotka pystyvät siirtämään taudinaiheuttajia ihmisiin puremien välityksellä, voimme ehkä vähentää tartuntoja haavoittuvassa väestössä.

Lisäksi sähkösirkkauutteiden käyttö toukkien torjunta-aineena voisi mahdollisesti vähentää riippuvuutta kemiallisista hyönteismyrkkyistä, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle ja muille kuin kohdelajeille. Ympäristöystävällisenä vaihtoehtona Acmella oleracea voi olla ratkaisevassa asemassa kestävissä hyttysten torjuntatoimissa tulevaisuudessa.

Parhaillaan tehdään tutkimuksia, jotta voitaisiin ymmärtää paremmin, miten hyttysten välittämien sairauksien torjunnassa voitaisiin parhaiten hyödyntää sähköistä päivänkakkaraa ja samalla minimoida mahdolliset kielteiset vaikutukset ekosysteemeihin tai ihmisten terveyteen. Tähänastiset lupaavat tulokset osoittavat, että tällä monipuolisella kasvilla on paljon muutakin annettavaa kuin sen ainutlaatuiset puuduttavat ominaisuudet ja kulinaariset sovellukset.

Usein kysytyt kysymykset suhteessa Electric Daisyyn (Acmella Oleracea)

Mitkä ovat sähköisen päivänkakkaran kukkien edut?

Sähköinen koiranputki (Acmella oleracea) tarjoaa useita etuja, mukaan lukien sen ainutlaatuiset spilantolista johtuvat puuduttavat ominaisuudet. Sillä on kulinaarisia käyttötarkoituksia innovatiivisissa resepteissä ja perinteisissä amazonialaisissa ruokalajeissa, lääkinnällisiä sovelluksia luonnollisena lääkkeenä hammassärkyyn ja muihin vaivoihin, kosmeettisen teollisuuden kiinnostusta neulattomiin botox-vaihtoehtoihin ja potentiaalista käyttöä hyttysten levittämien sairauksien torjunnassa.

Ovatko painikkeet laillisia?

Kyllä, summerinapit tai sähköiset päivänkakkarat ovat laillisia. Ne ovat syötäviä kukkia, joita käytetään eri keittiöissä maailmanlaajuisesti. On kuitenkin tärkeää hankkia ne hyvämaineisilta toimittajilta niiden turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi.

Mitkä ovat buzz button -kukkien edut?

Buzz button -kukilla on samanlaisia etuja kuin sähköruusuilla, koska ne kuuluvat samaan kasvilajiin (Acmella oleracea). Niihin kuuluvat ainutlaatuiset puuduttavat vaikutukset, jotka ovat hyödyllisiä ruoanvalmistuksessa ja luonnonlääkkeissä, mahdolliset sovellukset kosmetiikassa ja mahdollinen rooli tautien leviämisen vähentämisessä kohdistamalla ne tiettyihin hyttyslajeihin.

Miltä Acmella oleracea tuntuu?

Acmella oleracean nauttiminen voi aiheuttaa pistelyä kielessäsi, mikä johtuu spilantolin vuorovaikutuksesta transienttireseptoripotentiaalin ionikanavien kanssa. Tämä vaikutus johtaa lievään tunnottomuuteen, joka kestää useita minuutteja, mutta voi vaihdella yksilöllisen herkkyystason mukaan.

Päätelmä

Sen spilantoliyhdisteellä on puuduttavia ominaisuuksia, ja sen jambu-lehtiä käytetään perinteisissä brasilialaisissa Amazonin ruokalajeissa. Sähkösammalen juurilla on lääkinnällisiä käyttötarkoituksia, ja kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut spilantolista neulattomana botox-vaihtoehtona. Lisäksi sähköruusuuutteista voi olla hyötyä hyttysten levittämien sairauksien torjunnassa, koska ne kohdistuvat tiettyihin hyttyslajeihin.

Electric daisy -kukat, jotka tunnetaan myös hammassärkykasveina tai silmäpallokasveina, tuottavat yhdistettyjä kukkapäätä, joissa on pienempiä kukkia. Sähköpäivänkakkaran kukkanupuissa on tunnetusti metallinen 9 voltin akun maku, mikä tekee niistä ainutlaatuisen lisän mihin tahansa ruokaan. Brasilialaisessa keittiössä tuoreita lehtiä käytetään esimerkiksi arroz de jambu -ruoissa, joissa keitetyt lehdet yhdistetään riisiin. Kypsennetyssä vihreässä on ainutlaatuinen maku, jota usein kuvaillaan pseudosähköiseksi vaikutukseksi, joka muistuttaa pumpulipallon tuntua kielellä.

Kulinaaristen käyttötarkoitustensa ohella sähkösara on myös houkutteleva lääkekasvi. Asteraceae-heimoon kuuluvalla kasvilla on potentiaalia luonnollisena kivunlievittäjänä ja tulehduskipulääkkeenä. Paraguayssa käytetään hammassärkyjen hoitoon rouhetta, joka on valmistettu sähkökastikan maseeratusta kasvustosta. Kasvin lähdettä käytetään myös eksoottisessa cocktailissa nimeltä chacho de agua, jossa ruhjotut lehdet yhdistetään tuoreeseen pinaattiin ja Inula bifronsiin.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että sähkösalaatilla (Acmella oleracea) on monenlaisia potentiaalisia hyötyjä, jotka vaihtelevat kulinaristisista tuotteista lääkkeisiin ja paljon muuhun. Tämän kiehtovan kasvin ominaisuuksia tutkitaan jatkuvasti,

Olkikukka (Helichrysum)

kuva iof Helichrysum

Harva tietää olkikukkaa, koska Helichrysum on suku, johon liittyy yli 600 kasvilajia. Laajempaan auringonkukkasukuun kuuluvat kaikki Helichrysum-suvut ovat ulkonäöltään samankaltaisia, vaikka ne kasvavat erilaisissa ympäristöissä eri puolilla maailmaa. Lehdet vaihtelevat pitkulaisista suikeisiin, ja kukat muistuttavat kukassaan neilikkaa. Värit vaihtelevat syvän purppuranpunaisista ja punaisista elinvoimaisiin vaaleanpunaisiin ja keltaisiin.

Vaikka olkikukkaa käytetään pääasiassa koristekasvina, sitä korjataan myös sen aromin vuoksi. Poltettu sokeri ja kinkku eivät ehkä kuulosta houkuttelevalta tuoksulta, mutta muihin tuoksuihin sekoitettuna olkikukasta saatava aromaattinen öljy on erittäin suosittu.

Olkikukka (Helichrysum) on kiehtova ja monipuolinen kasvi, joka tunnetaan ikuisista kukistaan ja elinvoimaisista väreistään. Tässä blogikirjoituksessa perehdytään olkikukkien ainutlaatuisiin ominaisuuksiin, kuten niiden muunneltuihin lehtiin, joita kutsutaan suojuslehdiksi ja jotka erottavat ne muista kukista. Käsittelemme myös näiden kiehtovien kasvien ihanteellisia kasvuolosuhteita, jotta ne viihtyisivät puutarhassasi.

Kun etenemme eteenpäin, opit erilaisista olkikukkien lisäystekniikoista, kuten siemenlisäyksestä ja siitä, miten siemeniä voi suojata asterikeltaisuusvirukselta. Lisäksi tutkimme kumppanuusistutusvaihtoehtoja, jotka voivat parantaa olkikukkapuutarhasi kauneutta ja yleistä terveyttä.

Lopuksi, jos ulkotarhaviljely ei ole vaihtoehto tai etsit vaihtoehtoja sisätiloihin, tässä postauksessa esitellään Golden Pothos - vähän huoltoa vaativa kasvi, jolla on vaikuttavia hyötyjä ja jota voidaan helposti kasvattaa sisätiloissa olkikukan (Helichrysum) rinnalla.

Olkikukan ominaisuudet ja kasvuolosuhteet

Olkikukat, jotka tunnetaan myös nimellä Helichrysum, ovat ainutlaatuisia kasveja, jotka muistuttavat päivänkakkaroita, mutta niiden lehdet ovat muuttuneet, ja ne ovat hienojen karvojen peitossa. Ne viihtyvät parhaiten hiekka- ja kivimailla, joiden pH on lievästi happamasta neutraaliin, ja suosivat päivisin 65-70 celsiusastetta ja öisin noin 60 celsiusastetta. Nämä sopeutumiskykyiset kukat kestävät erilaisia ympäristöolosuhteita, mikä tekee niistä suosittuja puutarhureiden keskuudessa.

Verholehdet: Olkikukat erottuvat muista kukista.

Olkikukkien tunnusomaisin piirre on niiden muunnellut lehdet, joita kutsutaan suojuslehdiksi. Nämä lehdet ovat antaneet kukalle sen yhteisen nimen "ikuinen kukka" tai "paperiruusu" niiden paperisen rakenteen vuoksi. Asteraceae-heimon jäseninä nämä kukat kukkivat koko kesän ajan ja tarjoavat väriloiston, joka vaihtelee keltaisesta, oranssista, vaaleanpunaisesta, punaisesta, valkoisesta ja jopa violetista.

Ihanteelliset maalajit terveiden olkikukkien kasvattamiseen

Jotta olkikukkien kasvattaminen onnistuisi, on tärkeää valita oikeanlainen multa. Olkikukat viihtyvät hyvin vettä läpäisevässä maaperässä, jonka pH on lievästi hapan tai neutraali (6-7). Hiekkainen tai kivinen maaperä sopii näille kasveille parhaiten, sillä se mahdollistaa veden valumisen ja säilyttää samalla kosteuden, jota olkikukkien kaltaiset runsassyöjät tarvitsevat. Jos haluat parantaa maaperän laatua näiden kauniiden kukkien kasvattamista varten, noudata tätä opasta puutarhamullan parantamisesta.

 • Hiekkapitoinen maaperä: Tämäntyyppinen maaperä tarjoaa erinomaisen salaojituksen, joka estää liiallisen kosteuden aiheuttaman juurten mädäntymisen.
 • Kiviä: Kivien lisääminen puutarhapenkkiin voi auttaa parantamaan salaojitusta ja luoda sopivamman ympäristön olkikukille.

Optimaalisen kasvun edellyttämät lämpötilapreferenssit

Olkikukkien optimaalinen kasvu edellyttää lämpötilaa, joka on 65-70°F päivällä ja noin 60°F illalla. Nämä kasvit ovat herkkiä äärimmäisille lämpötiloille, joten on tärkeää seurata niiden ympäristöä tarkasti. Alueilla, joilla on korkea ilmankosteus, olkikukat saattavat vaatia lisähoitoa, kuten suurempaa ilmavirtausta tai asianmukaisia kasvivälejä liiallisen kosteuden aiheuttamien sairauksien ehkäisemiseksi.

Varmistaaksesi, että Xerochrysum bracteatum -kasvi kukkii kauniisti koko kauden ajan, tarjoa niille täysi auringonpaiste (vähintään kuusi tuntia päivässä), jolloin olkikukkasi kukkivat tasaisesti koko kesän ajan.

Olkikukan ominaisuudet ja kasvuolosuhteet ovat avainasemassa terveen kukkasadon varmistamisessa, joten on tärkeää tuntea olkikukan lehdet, maaperätyypit, lämpötilamieltymykset ja muut optimaalisen kasvun vaatimukset. Kun nämä tarpeet tunnetaan, olkikukkien lisääminen onnistuu helposti noudattamalla alla esitettyjä ohjeita.

Olkikukkien lisäystekniikat

Olkikukkien kasvattaminen siemenistä on yleisin puutarhureiden käyttämä menetelmä. Onnistuneen kasvun varmistamiseksi on tärkeää, että ne saavat runsaasti valoa ja että ne suojataan taudeilta, kuten asterin keltaraitavirukselta, joka vaikuttaa moniin kukkiviin kasveihin.

Siementen levitysprosessi olkikukan viljelyä varten

 1. Valitse korkealaatuisia siemeniä: Valitse tuoreita ja terveen näköisiä siemeniä, jotta itämismahdollisuudet paranevat.
 2. Kylvä siemenet: Kylvä siemenet kostean mullan päälle matalaan astiaan tai lokeroon. Paina siemenet kevyesti multaan hautaamatta niitä kokonaan, sillä ne tarvitsevat valoa itääkseen.
 3. Säilytä kosteus: Pidä maaperä tasaisen kosteana, mutta ei märkänä itämisen aikana. Suihkupullon käyttäminen voi auttaa ylläpitämään oikeaa kosteustasoa kastelematta liikaa.
 4. Luo kosteutta: Näin luot korkeamman ilmankosteuden, jota olkikukat suosivat kasvun alkuvaiheessa.
 5. Kasvun seuranta: Seuraa taimia tarkasti ja poista peitteet, kun ne alkavat versoa (yleensä kahden viikon kuluessa). Siirrä yksittäiset taimet suurempiin ruukkuihin, kun niillä on vähintään kaksi sarjaa todellisia lehtiä.

Valovaatimukset itämisvaiheessa

Jotta olkikukkien kasvattaminen onnistuisi, runsas valo on ratkaisevan tärkeää niiden koko kehitysprosessin ajan. Varmista, että siemenet saavat itämisen aikana vähintään kuusi tuntia päivässä kirkasta, epäsuoraa auringonvaloa. Jos luonnonvalo ei riitä, harkitse kasvivalojen käyttöä niiden tarpeiden täydentämiseksi.

Mansikkakukkien siementen suojaaminen Aster Yellows -virukselta

Asterikeltaisuusvirus voi hidastaa olkikukkiesi kasvua ja kehitystä, mikä johtaa huonoon kukintaan tai jopa kasvien kuolemaan. Suojaa kasvisi tältä taudilta:

 • Säilytä siisteys: Puutarha on pidettävä puhtaana roskista ja rikkaruohoista, jotka voivat aiheuttaa tuholaisia, kuten lehtikirppuja, jotka ovat asterin keltaraitaviruksen ensisijaisia kantajia.
 • Tuholaisten torjunta: Käytä hyönteisten torjunta-aineita tai muita luonnonmukaisia menetelmiä pitämään lehtikirppispopulaatiot kurissa.
 • Seuraa terveyttä: Tarkasta olkikukat säännöllisesti tartunnan merkkien, kuten kellastuneiden lehtien tai kitukasvuisuuden varalta. Poista tartunnan saaneet kasvit välittömästi taudin leviämisen estämiseksi.

Terveiden ja elinvoimaisten olkikukkien kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä ja huomiota yksityiskohtiin lisäämisen aikana. Noudattamalla näitä siementen kylvöä, valovaatimuksia ja suojautumista taudeilta, kuten asterin keltarauhavirus, koskevia vinkkejä pääset hyvään vauhtiin nauttimaan puutarhassasi jatkuvasti kukkivista kauniista ikuisista kukista.

Olkikukkien lisääminen on jännittävä ja palkitseva kokemus kaikille puutarhureille, mutta on tärkeää ymmärtää siementen lisäysprosessi sekä tarvittavat valovaatimukset itämisen aikana. Lisäksi on toteutettava ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä asterin keltaisuusvirusta vastaan sadon onnistumisen varmistamiseksi. Siitä eteenpäin kumppanuusistutusvaihtoehdot voivat parantaa olkikukkapuutarhaa entisestään yhdistämällä eri lajeja muihin kasveihin, kuten Hosta plantagineaan tai tavalliseen auringonkukkaan.

Seurakaskasvien vaihtoehdot olkikukkapuutarhoihin

Yksi olkikukkien huomionarvoinen piirre on niiden monipuolisuus istutuskumppaneina - ne sopivat hyvin yhteen muiden tuoksuvien tai visuaalisesti silmiinpistävien kukkien kanssa. Tässä jaksossa tarkastelemme kahta erinomaista vaihtoehtoa olkikukkapuutarhasi täydentämiseksi: Tuoksuva plantainililja (Hosta plantaginea) ja tavallinen auringonkukka (Helianthus annuus).

Helichrysum-lajien paritus tuoksuvan Plantain Lily (Hosta plantaginea) kanssa.

Tuoksuva Plantain Lily, joka tunnetaan myös nimellä Hosta plantaginea, on kotoisin Aasiasta, ja sen suuret, sydämenmuotoiset lehdet luovat rehevän vihreän taustan xerochrysum bracteatumille eli olkikukille. Hostojen valkoiset torvenmuotoiset kukat muodostavat ihastuttavan kontrastin ikuisen kukan elinvoimaisille väreille, ja ne vapauttavat samalla lumoavaa tuoksua.

 • Kasvuolosuhteet: Hostat viihtyvät kosteassa maassa ja

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku