Keskity olennaiseen

Keskittymistietosivu

Terävöitä mieltäsi
Keskittymisesi kohteena voi olla työ tai pelaaminen – tai vaikka opiskelu tai kodin askareet. Olipa tämä jokin mitä tahansa, auttaa keskittyminen mieltäsi ohjaamaan huomiosi käsillä olevaan tehtävään. Mutta kuinka keskittyä, kun maailma on häiriötekijöitä pullollaan?

  • Mikä on kognitiivinen suorituskyky?
  • Aivojen sopeutumiskyvyn tehostaminen
  • Kognitiivisen suorituskyvyn parantaminen
  • Kognitiivinen heikkeneminen: pienet askeleet, joita voit ottaa
  • Ainesosat, joista voi olla apua

Ehdotuksemme

Mikä on kognitiivinen suorituskyky?

Keskittyminen on useiden tärkeiden osa-alueiden kulminoituma. Yhdessä ne vastaavat kognitiivisesta suorituskyvystämme. Perimmältään keskittymiskyky on sitä, kuinka hyvin aivomme voivat ratkaista ongelmia ja sopeutua henkisesti haastaviin tilanteisiin.

Aivot eivät kuitenkaan ole jatkuvasti täysin valppaassa tilassa, eikä niiden myöskään tarvitse sitä olla. Sen sijaan tärkeää on, että kun meidän täytyy keskittyä esineeseen, henkilöön tai tehtävään, voimme lisätä kognitiivista suorituskykyämme tarpeen täyttämiseksi.

Harjoittamalla useita tärkeitä osa-alueita voimme lyhentää sitä nopeutta, jolla aivomme saavuttavat "huipputehokkuutensa", sekä venyttää tämän kynnysarvon rajoja. Lisäksi aivojen treenaaminen on erinomainen tapa taistella kognitiivista heikkenemistä vastaan, joka on välttämätön vanhenemisen mukanaan tuoma oire.

Aivojen sopeutumiskyvyn tehostaminen

Aivojen plastisuus saattaa kuulostaa uhkaavalta termiltä, mutta sen idea on yksinkertainen: se tarkoittaa aivojemme kykyä sopeutua muuttuviin vaatimuksiin. Tähän kuuluu synaptisten yhteyksien uudelleenrakentaminen ja järjesteleminen. Se on aivojemme paras taito – paino sanalla taito. Tullaksemme taitaviksi missä tahansa taidossa, tarvitsemme harjoitusta.

Mitä enemmän testaamme henkisiä kykyjämme, sitä parempi kykymme keskittyä, oppia, reagoida ja ymmärtää on. Samaan tapaan, kun salitreenaaminen tai viiden kilometrin juokseminen vahvistaa lihaksiamme tai kasvattaa kestävyyttämme, niin mitä enemmän koettelemme aivojemme plastisuutta, sitä nopeampia, vahvempia ja itsevarmempia mielistämme tulee. Aivojen plastisuuden parantaminen keskittyy tyypillisesti seuraaviin kolmeen osa-alueeseen.

Muisti

Muistimme säilyttää ja varastoi tietoa myöhemmin käytettäväksi. Säilytämme suurinta osaa tiedosta vain lyhytaikaisesti (lähimuisti), kun taas osa tiedosta juurtuu syvään alitajuntaamme (säilömuisti). Meillä on myös aistimuistoja, esimerkiksi näkyjä, ääniä ja tuoksuja, jotka luokitellaan muistissamme vain muutaman sekunnin ajan ennen kuin ne uudelleenprosessoidaan.

Keskittyminen

Kun kiinnitämme huomiomme yhteen ajatukseen tai tehtävään, on kyse keskittymisestä. Voit melkeinpä ajatella sitä erikoistuneena huomion kiinnittämisen muotona. Keskittyminen vaikuttaa myös päätöksentekoon, mikä tarkoittaa sitä, että se on ensiarvoisen tärkeä modernin arjen haasteissa.

Reagointi

Reaktiokykymme määrittää nopeuden, jolla kykenemme vastaamaan tietoon ja ärsykkeisiin. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kopin ottaminen pallosta tai lätäkön välttäminen jalkakäytävällä kävellessään. Aivosi vastaavat keskus- ja ääreishermostosta saapuvien signaalien prosessoinnista ja niiden muuttamisesta merkittäviksi reaktioiksi.

Kognitiivisen suorituskyvyn parantaminen

Kolme yllä mainittua osa-aluetta mielessä (sielläpä juuri), olemme koonneet alle useita eri aktiviteetteja, jotka voivat parantaa yleistä kognitiivista suorituskykyä.

Neuroteknologia

Tarjolla on edistyneitä elektronisia laitteita, jotka vuorovaikuttavat hermoston ja hermotoiminnan kanssa. Nämä laitteet muodostavat hienostuneen lähestymistavan aivojen plastisuuden kehittämiseen ja niihin kuuluu niin aivojen stimulointia, sisäkorvaistutteita ja aivo-tietokonerajapintoja.

Tehtäväkirjat

Kognitiiviset tehtäväkirjat tarjoavat monenlaisia henkisiä tehtäviä. Eri painokset testaavat eri toimintoja, kuten muistia, tarkkaavaisuutta ja valppautta. Markkinoilta löytyy jopa tehtäväkirjoja, jotka käsittelevät tiettyjä psykologisia ongelmia, kuten ahdistusta ja masennusta.

improving cognitive performance

Lisäravinteet

Nootropiinit (tunnetaan myös nimillä älylääkkeet ja nootroopit) ovat aineita, jotka voivat parantaa aivojen suorituskykyä. Reseptilääkkeiden lisäksi suosittuja keskittymiskyvyn edistämiseen tarkoitettuja nootropiineja ovat kofeiini, omega-3-rasvahapot ja L-teaniini.

Aivojumppa

Hauska ja interaktiivinen aivojumppa voi käsitellä käytännössä mitä tahansa plastisuuden osa-aluetta. Aivojumppaa on yleensä saatavilla eri muotoisissa interaktiivisissa peleissä tai pähkinöissä. Ne ovat palkitsevia tapoja kehittää henkistä keskittymiskykyä ja muistitaitoa.

Kognitiivinen heikkeneminen: pienet askeleet, joita voit ottaa

Kognitiivinen heikkeneminen on luonnollinen ja lopulta välttämätön osa elämää. Kuitenkin aivan kuin lihaskin on vähemmän alttiimpi vammoille, jos se on vahva ja hyvin huollettu, on hyväkuntoinen mieli varustautuneempi käsittelemään muistinmenetystä ja muita kognitiivisia ongelmia.

Aivomme ovat täydellinen esimerkki sanonnasta "käytä tai menetä". Jos siis olet kiinnostunut hoitamaan aivojasi ja säilyttämään keskittymiskykysi, on alla muutamia askelia, joita voit tätä kohti ottaa.

Treenaa säännöllisesti

Tekeminen, joka kohottaa sydämen sykettä, saa veren pumppaamaan ympäri kehoa lisäten hapen virtaamista aivoihin. Tämä vapauttaa paitsi tärkeitä hormoneja ja neurokemikaaleja, mutta voi jopa stimuloida aivojen plastisuutta uusien yhteyksien kasvun myötä.

Pysy henkisesti aktiivisena

Aivosi toimivat aivan kuten lihas, mikä tarkoittaa sitä, että jos et käytä ja harjoita sitä säännöllisesti, sen kapasiteetti vähenee. Keskity hauskoihin ja mielenkiintoisiin henkisiin aktiviteetteihin, kuten aivojumppaan. Korttien pelaaminen, ristikkojen täyttäminen ja palapelien tekeminen ovat loistavia esimerkkejä.

Noudata välimerellistä ruokavaliota

Kasvipohjaisiin ruokiin ja terveellisiin rasvoihin pohjautuva välimerellinen ruokavalio on pullollaan omega-3-rasvahappoja, jotka ovat luonnonmukaisia nootropiineja. Hyödyt myös pienemmästä määrästä punaista lihaa, suolaa ja prosessoituja ruokia, kuin mitä tyypillinen länsimainen ruokavalio pitää sisällään.

Ole sosiaalinen

Sosiaalinen vuorovaikutus on erinomainen tapa tehostaa aivojen plastisuutta. Ystävien ja perheen kanssa keskustelu auttaa paitsi aivojasi prosessoimaan komplekseja ongelmia, mutta voi myös auttaa pitämään masennuksen, stressin ja muut psykologiset ongelmat loitolla.

Nuku runsaasti

Levolliset yöunet ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa tiedon prosessointia ja järjestelyä. Vaikka voikin vaikuttaa siltä, ettei kehomme tee mitään nukkuessamme, toimivat aivomme jatkuvasti, käyttäen tämän ajan hyödykseen synnyttääkseen ja korjatakseen neurologisia yhteyksiä.

Lisäravinteet ja ravitsemus

Aivot tarvitsevat resursseja toimiakseen ja useimmat näistä ovat peräisin nauttimistamme ruoista ja juomista. Vitamiinit, mineraalit ja muut lisäravinteet voivat auttaa tasapainottamaan kehon ravitsemuksellisia tarpeita, pitäen sen parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Ainesosat, joista voi olla apua

Kannabinoidit Kannabidioli (CBD), Kannabinolille (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: CBD Öljy

Kun tarvitset täydellistä keskittymiskykyä, on Cibdolin luonnonmukaisten lisäravinteiden valikoima tarjolla tukemaan kehoasi ja mieltäsi.


Tuotehaku