Mitä on L-teaniini?

l-teaniini

L-teaniini on pääosin mustissa ja vihreissä teelehdissä sekä joissain sienissä tavattava aminohappo, jonka kemiallinen rakenne muistuttaa välittäjäaine glutamaatin rakennetta. Ja vaikka keho ei tuota L-teaniinia luonnollisesti, voi sillä olla silti useita hyvinvointivaikutuksia. Jatka lukemista oppiaksesi lisää.

Mikä on L-teaniini?

Jos olet nauttinut kupillisen teetä muutamien viime päivien aikana, olet myös täyttänyt kehosi aminohappo L-teaniinin tasoja. Toisin kuin useimmat aminohapot, ei L-teaniini kuitenkaan ole välttämätön ihmisterveydelle[1].

Tästä huolimatta yhdisteellä voi olla useita käyttömahdollisuuksia hyvinvoinnin edistäjä. Erityisesti siksi, että sen kemiallinen rakenne muistuttaa glutamaatin (ei-välttämätön aminohappo) rakennetta sekä siksi, että se vaikuttaa potentiaalisesti GABA-järjestelmään. Viimeksi mainittu on erityisen tärkeä seikka, sillä GABA-järjestelmä auttaa säätelemään neurosignalointia sekä toimintoja kuten unta, mielialaa ja keskittymistä.

Miksi L-teaniinia käytetään?

Monet nauttivat L-teaniinia tietämättään ymmärtämättä yhdisteen vaikutusta. Rikkain L-teaniinin lähde ovat teelehdet ja teelaaduista vihreä sisältää hieman enemmän yhdistettä kuin musta. Aminohappoa löytyy hieman myös sienistä, erityisesti ruskotateissa, vaikkakaan sienitee ei kuulosta monenkaan korvaan yhtä houkuttavalta.

Yksi suurimmista syistä sille, miksi ihmiset käyttävät L-teaniinia – joko suoraan tai nauttimalla jotain ruokaa, jossa sitä on – on sen potentiaali edistää rentoutumista ja levollisuutta. Selitämme pian tieteen tämän vuorovaikutuksen takana, mutta lyhyesti sanottuna uskotaan, että kuuman teekupposen tuomien positiivisten tunteiden lisäksi voivat L-teaniinin väitetyt vaikutukset GABA-järjestelmään saada aikaan rentoutumisen tuntemuksia.

Kuinka L-teaniini vaikuttaa kehossa?

L-teaniini näyttää vaikuttavan kehossa jäljittelemällä glutamaattia. Glutamaatti on aminohappo, jolla on elintärkeä rooli proteiinisynteesissä. Tätä vuorovaikutusta ei kuitenkaan täysin ymmärretä, sillä joskus L-teaniini estää glutamaatin vaikutukset sen sijaan, että edistäisi niitä.

Sitten tulee ottaa huomioon L-teaniinin potentiaaliset vaikutukset GABA-järjestelmään ja neurokemikaaleihin dopamiiniin ja serotoniiniin[2]. GABAn tärkein tehtävä on auttaa tukahduttamaan yliaktiivisia hermosoluja ja epävakaata neuronisignalointia. Estämällä näillä alueilla välitettäviä viestejä uskotaan GABAn voivan vaikuttaa useisiin mielenterveysongelmiin. Mikä mukavaa teen juojien kannalta, voi L-teaniini lisätä GABAn tavanomaisia tasoja, täten edistäen järjestelmän tasapainottavaa vaikutusta.

Mitkä ovat L-teaniinin mahdolliset hyödyt?

Vaikka L-teaniini ei näytäkään säätelevän toimintoja suoraan, saattaa se vaikuttaa hyvinvointiin niin sanotusti kulissien takana, tukien kehon toimintojen oikeanlaiseen toimintaan liittyviä prosesseja. L-teaniinia löytyy lähes yksinomaan teelehdistä, joten sen terveyshyötyjen tueksi ei ole tarjolla paljon tutkimustuloksia. Siitä huolimatta tarkasteltavanamme on kuitenkin kourallinen lyhyen aikavälin tutkimuksia.

L-teaniini ja stressi

Ensimmäinen on kahdeksanviikkoinen satunnaistettu ja lumelääkekontrolloitu kaksoissokkotutkimus, joka on julkaistu Journal of Clinical Psychiatryssä[3]. Skitsofreniaa tai skitsoaffektiivista häiriötä sairastaville potilaille annosteltiin 400 mg L-teaniinia päivää kohden. Heitä pyydettiin täyttämään kyselyitä liittyen yleiseen toimintakykyyn, sivuvaikutuksiin ja elämänlaatuun.

Todisteet viittaavat siihen, että L-teaniini suoriutui paremmin verrattuna lumelääkkeeseen tulosten vaihdellessa "vaatimattomista kohtalaisiin". Kahdeksan viikkoa ei tietenkään ole läheskään tarpeeksi kliinisten tulosten aikaansaamiseksi ja tutkijat myöntävätkin, että "lisää pitkän aikavälin tutkimuksia L-teaniinista tarvitaan".

L-teaniini ja keskittyminen

Toinen mielenkiinnon kohde on L-teaniinin vaikutus "kognitiiviseen suorituskykyyn ja subjektiiviseen valppauteen". Vuoden 2010 tutkimus mittasi L-teaniinin ja kofeiinin vaikutuksia yhdessä (kuten ne esiintyisivät teessä), verraten niitä lumelääkkeeseen itse raportoidun valppauden ja väsymyksen tapauksissa[4].

Mielenkiintoista kyllä, tulokset antoivat ymmärtää, että 97 mg L-teaniinia yhdessä 40 mg:n kofeiiniannoksen kassa voisi olla tarpeeksi säätelemään molempia mitattavia asioita. Huono puoli on kuitenkin se, ettei parannuksia havaittu muissa kognitiivisissa tehtävissä, mukaan lukien "visuaalisessa haussa, valinnan teon reaktioajassa tai mentaalisessa rotaatiossa".

L-teaniini ja uni

Jos otamme huomioon, että L-teaniinilla voi olla tehtävä stressin säätelyssä ja huomioimme myös sen ehdotetut vaikutukset valppauteen ja väsymykseen, käy järkeen tutustua sen ja unenlaadun välisiin yhteyksiin.

Itse asiassa australialaistutkijoiden tekemässä satunnaistetussa lumelääkekontrolloidussa tutkimuksessa yhdistettiin useita yllä hahmoteltuja tekijöitä tutkimalla L-teaniinin vaikutusta yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön[5]. He eivät ainoastaan huomioineet sen vaikutuksia sairauden suoriin oireisiin, vaan pyrkivät myös ymmärtämään, kuinka yhdiste voisi säädellä laajempia hyvinvoinnin alueita, kuten äärimmäisen tärkeää unenlaatua.

Vaikka tutkijat mainitsivatkin, ettei L-teaniini suoriutunut lumelääkettä paremmin ahdistuksen vähentämisessä tai unettomuuden lievittämisessä, oli sillä silti mielenkiintoinen vaikutus unen kokonaislaatuun. Unityytyväisyys parani verrattuna lumelääkeryhmään, mutta useat potilaat, jotka eivät kärsineet kliinisistä unettomuuden tasoista, raportoivat tuntemuksiaan L-teaniinin vaikutuksia puoltavasti. Nämä tulokset herättivät mielenkiintoisia kysymyksiä tutkijoiden mielissä, lisää korostaen yhä kattavampien tutkimusten tarvetta.

Mitkä ovat L-teaniinin sivuvaikutukset?

Kattavien tutkimusten puute tarkoittaa myös sitä, ettemme tiedä paljoa L-teaniinin potentiaalisista sivuvaikutuksista. On kuitenkin olemassa eräs resurssi, johon voimme turvautua: ikänsä teetä juoneet ihmiset. Teen juomista ja L-teaniinia sisältävien lisäravinteiden nauttimista pidetään turvallisena. On kuitenkin tärkeää korostaa, ettei näitä lisäravinteita säännellä, joten tuotteiden ostaminen luotettavalta valmistajalta on hyvin tärkeää.

Meidän täytyy lisäksi ottaa huomioon L-teaniiniin läheisesti liitettyjen yhdisteiden, kuten kofeiinin, mahdolliset sivuvaikutukset. Vihreä tee sisältää kuitenkin runsaasti molempia yhdisteitä. Teen liiallinen nauttiminen voi johtaa seuraaviin sivuvaikutuksiin:

• Pahoinvointi
• Vatsavaivat
• Ärtyneisyys

Kuinka annostella L-teaniinia

Meillä ei ole käytettävissämme korkealaatuista dataa L-teaniinin toleranssin yläkynnysarvosta eikä eri annosten vaikutuksista eri väestönryhmissä, joten emme kykene ehdottamaan L-teaniinin ideaalia annostustakaan. Voimme kuitenkin ottaa huomioon, että L-teaniinin luonnolliset tasot ovat suhteellisen alhaiset, erityisesti, kun niitä verrataan aiemmin mainitsemiimme tutkimuksiin.

Useimmat tutkimukset annostelivat yli 400 mg:n päiväannoksia. Jokapäiväistä käyttöä varten sopisi useimmille varmasti aloittaminen lisäravinteillä, jotka sisältävät noin 50–200 mg[6].

Kuten aina, suosittelemme aloittamaan käytön hitaasti ja pienellä annoksella, antaen kehosi totutella tunteeseen, joka L-teaniinin nauttimisesta seuraa. Jos haluat kasvattaa päiväannostasi, tee se pienissä lisäyksissä, pysytellen samassa annoksessa ainakin kaksi viikkoa ennen sen muuttamista.

L-teaniinin nauttimisajankohta: aamulla vai illalla?

Korkeampina annoksina voi L-teaniini saada aikaan uneliaisuutta, joten ajoittaminen on annostelussa ensiarvoisen tärkeä asia. Jos nautit L-teaniinilisäravinteita, kannattaa se tehdä illalla, erityisesti siksi, että ne usein sisältävät huomattavasti suurempia annoksia kuin tee.

Jos tee on säännöllisin L-teaniininlähteesi, kannattaa sinun siinä tapauksessa tietysti keskittyä nauttimaan sitä aamulla ja iltapäivällä. Vaikka vihreän ja mustan teen kofeiinipitoisuudet ovatkin suhteellisen alhaiset, voivat ne silti häiritä levollisia yöunia, jos nautit niitä illalla tai myöhään yöllä.

Ottaen huomioon kaikki yllä mainitut tekijät, vaikuttaisi L-teaniini olevan hyvin siedetty yhdiste usealla jännittävällä toimintamekanismilla varustettuna. Vaikka useimmat meistä nauttivat säännöllisesti L-teaniinia teessä, saattaa eteen tulla tilanteita, joissa sen nauttiminen lisäravinteiden muodossa voisi osoittautua hyödylliseksi. Tärkeää on tietenkin tasapainoilla L-teaniinin vaikutuksia omien elämäntyyli- ja hyvinvointitarpeidesi kanssa.

Olitpa sitten kiinnostunut kokeilemaan L-teaniinia tai lukuisia muita luonnollisia hyvinvointilisäravinteita, tutustu Cibdol-kauppaan ja selaa valikoimaa tuotteista, joihin voit aina luottaa. Tai jos haluat oppia lisää aminohappojen vaikutuksista, vieraile CBD-tietosanakirjassa lukeaksesi kaiken oleellisen.

Lähteet

[1] 1. GN; NACRAO. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on Mental State. Asia Pacific journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Julkaistu vuonna 2008. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[2] 2. C; NPJLKGMO. The neuropharmacology of L-theanine(n-ethyl-L-glutamine): A possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. Journal of herbal pharmacotherapy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Julkaistu vuonna 2006. Sivustolla vierailtu 13. toukokuuta 2022. [Lähde]

[3] Ritsner MS, Miodownik C, Ratner Y, et al. L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: An 8-week, randomised, double-blind, placebo-controlled, 2-Center Study. Psychiatrist.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Julkaistu 4. helmikuuta 2010. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[4] Giesbrecht T;Rycroft JA;Rowson MJ;De Bruin EA; The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness. Nutritional neuroscience. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[5] Sarris J;Byrne GJ;Cribb L;Oliver G;Murphy J;Macdonald P;Nazareth S;Karamacoska D;Galea S;Short A;Ee C;Birling Y;Menon R;Ng CH; J. L-theanine in the adjunctive treatment of generalised anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Julkaistu vuonna 2019. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[6] Juneja LR, Chu D-C, Okubo T, Nagato Y, Yokogoshi H. L-theanine-a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Julkaistu 17. joulukuuta 1999. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

Lähteet

[1] 1. GN; NACRAO. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on Mental State. Asia Pacific journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Julkaistu vuonna 2008. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[2] 2. C; NPJLKGMO. The neuropharmacology of L-theanine(n-ethyl-L-glutamine): A possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. Journal of herbal pharmacotherapy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Julkaistu vuonna 2006. Sivustolla vierailtu 13. toukokuuta 2022. [Lähde]

[3] Ritsner MS, Miodownik C, Ratner Y, et al. L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: An 8-week, randomised, double-blind, placebo-controlled, 2-Center Study. Psychiatrist.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Julkaistu 4. helmikuuta 2010. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[4] Giesbrecht T;Rycroft JA;Rowson MJ;De Bruin EA; The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness. Nutritional neuroscience. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Julkaistu vuonna 2010. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[5] Sarris J;Byrne GJ;Cribb L;Oliver G;Murphy J;Macdonald P;Nazareth S;Karamacoska D;Galea S;Short A;Ee C;Birling Y;Menon R;Ng CH; J. L-theanine in the adjunctive treatment of generalised anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Julkaistu vuonna 2019. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

[6] Juneja LR, Chu D-C, Okubo T, Nagato Y, Yokogoshi H. L-theanine-a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Julkaistu 17. joulukuuta 1999. Sivustolla vierailtu 16. toukokuuta 2022. [Lähde]

Tuotehaku