Mitä ovat flavonoidit?

Last updated:

Published:

Palapelin ratkaiseva osa: flavonoidit

Yhdisteet, jotka muodostavat tärkeän osan CBD-palapeliä, ovat flavonoideja. Nämä värikkäät fytoravintoaineet eivät kuitenkaan ole vain hamppukasvi, joka on tehnyt niistä suosittuja. Käytännössä kaikissa hedelmissä, vihanneksissa ja yrteissä on yli 6 000 flavonoidia. Punaiset paprikat, mustikat, appelsiinit - kaikki nämä elintarvikkeet saavat eloisan värinsä flavonoideista.

Jokainen väri edustaa erilaista flavonoidia, joka on luonnon vastaus tuholaisten torjuntaan, kasvien suojaamiseen ja solujen toiminnan signalointiin. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että vaikka flavonoideilla ei ole yhtä suurta merkitystä kuin kannabinoideilla tai terpeeneillä, niillä näyttää olevan ratkaiseva merkitys ihmisen terveydelle.

On syytä tehdä selväksi, että termi "flavonoidit" on yleinen luokitus neljälle pääryhmälle: flavonoidit, isoflavonoidit, neoflavonoidit ja antosyaanit. Yksinkertaisuuden vuoksi flavonoidi on kuitenkin yleisimmin käytetty termi. Ainoa merkittävä ero, joka sinun on syytä tiedostaa, on se, että on olemassa myös yksi yksinomaan Cannabis sativa -lajille ominainen flavonoidien luokka, nimittäin kanaflaviinit. Niistä lisää myöhemmin.

Flavonoidit ovat yleisempiä kuin luuletkaan

Älä huoli, jos ajatus 6000 flavonoidin ja neljän eri luokan muistamisesta tuntuu pelottavalta. Tutkijat ovat vasta nyt alkaneet tarkastella kutakin ryhmää erikseen. Toistaiseksi on enemmän kuin riittävää nostaa esiin useita merkittäviä flavonoideja, joista monia löydät kotitalouksien ruoka-aineista, juomista ja kasveista.

Esimerkkejä flavinoideista

- Apigeniini

Yli 68 prosenttia kamomillakasvien flavonoidien kokonaismäärästä on apigeniinia. Muita tuttuja lähteitä ovat persilja, selleri ja tietenkin kamomillatee.

- Kannflaviinit A, B ja C

Kuten aiemmin mainitsimme, kannflaviinit ovat erityinen flavonoidien luokka, jota esiintyy ainoastaan Cannabis sativa -lajissa. Kannflaviinit A ja B löydettiin vasta 1980-luvulla, kun taas kannflaviini C eristettiin vasta hiljattain vuonna 2008.

- Kaempferoli

Et ehkä tunnista tämän flavonoidin nimeä, mutta on taattua, että käytät sitä säännöllisesti. Kaempferolia on runsaasti omenoissa, viinirypäleissä, vihreässä teessä, ruusukaalissa ja aloe vera -kasvissa.

- Kversetiini

Vaikka kversetiiniä esiintyy yleisesti vihanneksissa, viljoissa ja punasipuleissa, sen karvas maku on tehnyt siitä suositun lisäyksen ravintolisiin ja juomiin.

Mikä flavonoideissa on niin tärkeää?

Olkaamme rehellisiä: maailma ilman värejä olisi hyvin tylsä paikka. Mutta kasvit ja elintarvikkeet ilman flavonoideja voisivat olla vielä tuhoisampia. Kun huomio on hitaasti siirtynyt pois kasvien sisällä olevista runsaammista molekyyleistä, tutkijat ovat paljastaneet, että flavonoideilla voi olla paljon terveyshyötyjä.

Journal of Nutritional Science -lehdessä tehtiin vuonna 2016 kattava katsaus flavonoideihin. Raportissa todettiin, että "flavonoideja pidetään nykyään välttämättömänä ainesosana monissa farmaseuttisissa, lääkinnällisissä ja kosmeettisissa sovelluksissa". Flavonoidien eristämisen jälkeen tutkijat näyttävät uskovan, että niillä on "antioksidatiivisia, anti-inflammatorisia, antimutageenisia ja antikarsinogeenisia ominaisuuksia".

Flavonoidien ja ihmiskehon välisen vuorovaikutuksen ymmärtämisen haasteena on se, että niitä on niin paljon. Koska niitä on yli 6 000, on mahdotonta sanoa varmasti, mitkä flavonoidit ovat tehokkaimpia edellä lueteltujen hyötyjen tuottamisessa. On myös otettava huomioon seurausvaikutus, joka on voimakas ilmiö, joka ei ole yksinomaan hamppu- ja kannabiskasveilla.

Lisätietoa flavonoideista

Viittasimme tähän aiemmin, mutta flavonoidit ovat tärkeä osa CBD:n palapeliä kannabinoidien ja terpeenien rinnalla. Vielä on tehtävä työtä sen selvittämiseksi, miten erilaiset kannabinoidien ja terpeenien yhdistelmät voisivat lisätä flavonoidien tehokkuutta ja päinvastoin.

Onneksi on meneillään tutkimuksia tiettyjen flavonoidien ominaisuuksien tunnistamiseksi. Tiedämme jo, miten useat edellä luetelluista flavonoideista voivat vaikuttaa ihmiskehoon, mutta koska flavonoideja on niin paljon, on vielä paljon löydettävää. Toivomme, että tämä flavonoideja koskeva tilannekuva on hyödyllinen ja korostaa runsaasti näitä orgaanisia yhdisteitä sisältävän ruokavalion (ja CBD-öljyn) merkitystä.

Pidä silmällä tulevia artikkeleita, joissa perehdymme syvällisemmin tiettyjen flavonoidien mekanismeihin, mukaan lukien Cannabis sativa -lajin ainutlaatuiset flavonoidit - Cannflaviinit A, B ja C.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku