Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mitä Flavonoidit Ovat?

Mitä Flavonoidit Ovat?

Flavonoidit muodostavat vain murto-osan hampun fytokemikaalien kirjosta, mutta tämä ei tarkoita sitä, että ne olisivat vähemmän tärkeitä muihin verrattuna. Jatka lukemista ja opi oleelliset asiat näistä värikkäistä yhdisteistä.

Mitä flavonoidit tekevät?

Mikä on ensimmäinen asia, joka pistää silmääsi supermarketissa, kun luot katseesi hedelmä- ja vihanneshyllyyn? Uskoisin, että suurella todennäköisyydellä huomio kiinnittyy sen värikirjoon. Paprikoista appelsiineihin, sipuleista mustikoihin ja viinimarjoihin, kaikilla näillä hedelmillä ja vihanneksilla on oma eloisa värinsä. Tämän väriloiston taustalla on oma mielenkiintoinen komponenttiryhmä – flavonoidit.

Flavonoidit ovat pieniä kasviperäisiä yhdisteitä, joita esiintyy eritoten kasvien, hedelmien ja vihannesten kuorilla ja uloimmilla kerroksilla. Eri värit johtuvat eri flavonoideista, joiden niiden tarkoitus on esimerkiksi houkuttaa pölyttäjiä, suodattaa UV-valoa tai toimia suojana kasvitauteja vastaan.

Nykytiedon valossa nämä flavonoidien suojaavat ominaisuudet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään kasveihin. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että flavonoidien syöminen saattaa tarjota mielenkiintoisia mahdollisuuksia niiden luontaisten antioksidanttisten vaikutusten takia. Ennen kuin siirrymme tarkastelemaan flavonoidien potentiaalisia vaikutuksia ihmisen fysiologiaan, on kuitenkin syytä kerrata pikaisesti mistä flavonoideja löytyy.

Mistä flavonoideja löytyy?

Ensi alkuun huomio terminologiaan liittyen: flavonoidit ovat kattotermi neljän molekyyliryhmän muodostamalle joukolle. Näitä ovat flavonoidit, isoflavonoidit, neoflavonoidit ja antosyaanit. Selkeyden vuoksi näistä käytetään useimmiten kuitenkin termiä flavonoidit. Ainoa merkittävä huomio näihin ryhmiin ja asiayhteyteen liittyen on kuitenkin se, että flavonoidiryhmään kuuluu yksi joukko, jota esiintyy ainoastaan Cannabis sativa -suvun kasveissa – kannaflaviinit. Palaamme tähän myöhemmin.

Ei kannata murehtia, jos 6000 eri flavonoidin ja neljän eri ryhmän nimien muistaminen tuntuu vaikealta. Tutkijat ovat vasta viime aikoina ryhtyneet tarkastelemaan näitä molekyyliryhmiä ja niiden vaikutuksia erikseen.

Tässä kohtaa onkin oleellista keskittyä vain joihinkin lupaavimmista flavonoideista, joista monia löytyy varmasti sinunkin kodissasi tällä hetkellä olevista ruoista, juomista ja kasveista.

Esimerkkejä flavonoideista

Apigeniini

Kamomillan flavonoidien kokonaismäärästä yli 68 % on apigeniinia. Muita runsaasti tätä flavonoidia sisältäviä kasveja ovat esimerkiksi selleri, persilja ja kamomillatee.

• Kannaflaviini A, B, C

Kuten edellä mainitsimme, esiintyy kannaflaviinien ryhmään kuuluvia flavonoideja ainoastaan Cannabis sativan eri lajeissa. Kannaflaviini A ja B löydettiin 1980-luvulla, ja kannaflaviini C eristettiin ensi kertaa vuonna 2008.

• Kampferoli

Tämän flavonoidin nimi ei välttämättä soita kelloja, mutta syöt tätä säännöllisesti! Kampferolia löytyy esimerkiksi omenoista, viinirypäleistä, vihreästä teestä, ruusukaalista ja aloe verasta eli lääkeaaloesta.

Kversetiini

Kversetiinia esiintyy vihanneksissa, viljoissa ja punaisissa sipuleissa, mutta sen kitkerä maku on tehnyt siitä suositun lisän myös erilaisiin lisäravinteisiin ja juomiin.

Esimerkkejä flavonoideista

Miten flavonoidit toimivat

Flavonoidien kokonaismäärän ylittäessä 6000 on mahdoton sanoa yksiselitteisesti, miten ne vaikuttavat ihmiskehoon. Suorien vaikutusten lisäksi vaakakupissa painavat myös entourage-efektiksi kutsutun voimallisen ilmiön mahdolliset epäsuorat vaikutukset. Tällä tarkoitetaan kannabiksen sisältämien molekyylien synergiaetuja, jotka voivat voimistaa yhdessä nautittuna näiden molekyylien kokonaisvaikutusta yksittäisten osiensa summaa suuremmaksi. Mitä suurempi molekyyli on, sitä voimakkaammat ovat sen vaikutukset. Tästä syystä kannabinoidit ja terpeenit nähdään mainitun synergisen ilmiön keskeisinä pelureina.

Flavonoidit ovat kuitenkin aivan yhtä tärkeitä tämän kemiallisen yhteistyön ylläpidossa. Kun huomioidaan flavonoidien mahdolliset terveyshyödyt ja se, etteivät ne ole myrkyllisiä, tarjoaa flavonoidien lisääminen hyvinvointityökalujen joukkoon käytännössä pelkästään voitettavaa.

Ovatko flavonoidit hyväksi sinulle?

Aloitetaan helposta huomiosta, flavonoidit eivät missään tapauksessa ole haitaksi sinulle. Niitä esiintyy luonnossa hedelmissä ja vihanneksissa, joiden katsotaan muodostavan terveellisen elämäntavan perustan. Useat tutkimukset näyttävät lisäksi vahvistavan positiivisen korrelaation flavonoidien nauttimisen ja useiden elämänlaadun ja terveyden edistämisen välillä.

Kysymys onkin pikemminkin ”miten hyödyllisiä flavonoidit ovat”, mutta tähän on mahdotonta antaa vastausta suoralta kädeltä tutkimustyön ollessa kesken. Tiedämme kuitenkin, että flavonoidit näyttävät omaavan voimakkaita antioksidanttisia vaikutuksia.

Vuonna 2016 The Journal of Nutritional Science julkaisi kattavan katsauksen[1] flavonoideista. Julkaisussa todettiin muun muassa, että ”flavonoidit nähdään oleellisena osana erilaisissa farmakologissa, lääketieteellisissä ja kosmeettisissa käyttötarkoituksissa”. Niiden vaikutukset ihmisen fysiologian merkittävillä alueilla on saanut tutkijat ajattelemaan, että flavonoideilla voi olla merkittävää potentiaalia ”lääkkeinä kroonisten sairauksien ehkäisyssä”. Samaan hengenvetoon tutkijat kuitenkin toteavat, että lisätutkimusta tarvitaan molekyyliryhmän täyden potentiaalin hahmottamiseksi.

Miksi flavonoidit ovat tärkeitä

Maailma ilman värejä olisi ankea paikka, mutta kasvit ja ruoat ilman flavonoideja olisivat todennäköisesti katastrofaalisempi vaihtoehto. Flavonoidit ovat osallisena entourage-efektin synergisissä vaikutuksissa, ja ne saattavat lisäksi osoittautua merkittäviksi liittolaisiksi ihmiskeholle ainaisessa taistelussa hapettumista ja sen haittoja vastaan.

Parhaillaan on menossa lukuisia tutkimusprojekteja, jotka tähtäävät tiettyjen flavonoidien salaisuuksien ja ominaisuuksien paljastamiseen. Meillä on jo tietoa siitä, miten mm. tässä artikkelissa mainitsemamme flavonoidit vaikuttavat ihmiskehoon, mutta ryhmän suuri koko takaa sen, ettei tutkimusaiheet lopu lähitulevaisuudessa. Tämän mielessä pitäen toivomme, että tämä artikkeli tarjosi hyödyllistä tietoa flavonoidien hyödyistä alleviivaten samalla flavonoidien merkitystä terveellisen ruokavalion osana (ja täyden spektrin CBD-öljyssä).

Jos entourage-efektin kokeminen omakohtaisesti kiinnostaa, kannattaa sinun suunnata Cibdolin verkkokauppaan ja tutustua valikoimamme täyden spektrin CBD-tuotteisiin, kuten öljyihin, kapseleihin ja lisäravinteisiin. Jos puolestaan haluat oppia lisää flavonoideista, niiden alaryhmistä tai lähteistä, on ylläpitämämme CBD-tietosanakirja mainio kohde tiedonjanon tyydyttämiseksi.

Lähteet

[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Lähde]

Lähteet

[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Lähde]

Tuotehaku