Mitä terpeenit ovat?

Last updated:

Published:

Mitä terpeenit ovat?

Aromaattisten terpeenien laaja maailma

Sitruunan, männyn, eukalyptuksen ja hamppukasvien virkistävillä tuoksuilla on jotain yhteistä. Niiden tuoksu johtuu terpeeneiksi kutsutuista orgaanisista yhdisteistä. Terpeenit ovat suuri luokka aromaattisia kemikaaleja, joita esiintyy monissa eri kasveissa, elintarvikkeissa ja eteerisissä öljyissä. Hampun terpeenit sijaitsevat trikomeissa, jotka ovat pieniä, sienenmuotoisia kiteitä, jotka peittävät lehtiä ja kukkia.

Terpeenejä on myös enemmän kuin vain kourallinen. Uskotaan, että niitä on yli sata. Jokaisella niistä on hieman erilainen kemiallinen rakenne, ja siksi ne tuottavat ainutlaatuisen aromin. Vaikka ne voivat olla hajuaistimme kannalta houkuttelevia, niiden ensisijaisena tarkoituksena on suojella kasveja karkottamalla bakteereja, sieniä ja tuholaisia.

Onneksemme tutkimuksissa on havaittu, että terpeenit voivat tehdä muutakin kuin antaa miellyttävän tuoksun tai pelottaa saalistajia. Niiden on myös havaittu aiheuttavan ihmisissä monenlaisia biologisia vaikutuksia, joista kerromme tarkemmin pian.

Kuinka monta terpeeniä on olemassa, ja miksi niitä kutsutaan?

Kuten aiemmin esitimme, terpeenit eivät ole yksinomaan hampun terpeenejä. Jos avaat keittiön kaapin, löydät arkipäiväisiä elintarvikkeita, joissa on myös suuria terpeenipitoisuuksia, kuten mustapippuria, mangoja tai sitruunaruohoa.

Vaikka terpeenejä on yli sata erilaista, jotkut ovat yleisempiä kuin toiset. Tunnettuja terpeenejä ovat muun muassa seuraavat:

- Myrcene

Myrseeni on merkittävin terpeeni, jota esiintyy Cannabis sativa -lajissa, mutta sitä on myös paljon apilassa, salviassa, humalassa ja kuminanruusussa.

- Limoneeni

Muistatko aiemmin mainitsemamme sitruunan virkistävän tuoksun - se johtuu limoneenista. Tätä terpeenia käytetään paljon hajusteissa, kosmetiikassa ja ilmanraikastimissa.

- β-karyofylleeni

Mausteinen ja pippurinen beetakariofyyleeni tunnetaan parhaiten mustapippurissa, neilikassa ja kanelissa esiintyvästä beetakariofyleenistä.

- Linalooli

Tunnistat heti linaloolin kukkaistuoksun. Se on pistävä terpeeni, jota esiintyy yleisimmin laventelissa.

Mikä tekee terpeeneistä erityisiä?

Terpeenit ovat merkittäviä paitsi tuoksunsa vuoksi myös siksi, että ne voivat synergisoida ihmiskehossa kannabinoidien, kuten CBD:n, CBN:n ja CBG:n kanssa.

Kuvittele hamppukasvi suureksi lasipurkiksi. Ensin täytämme purkin kivillä, jotka ovat kannabinoideja, suurinta yhdisteryhmää. Seuraavaksi käytämme pienempiä kiviä täyttämään joitakin aukkoja; nämä ovat terpeenejä. Lopuksi täytämme purkin hiekalla - flavonoideja ja muita välttämättömiä molekyylejä. Tarvitaan kaikki elementit, jotta kasvi olisi kokonainen.

Lisäksi on näyttöä siitä, että kun kannabinoidit ja terpeenit esiintyvät yhdessä, niiden biologiset vaikutukset tehostuvat. Tämä ilmiö, joka tunnetaan nimellä entourage-ilmiö, tekee hampun sisältämistä molekyyleistä ainutlaatuisia. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että terpeeneillä voi olla omia biologisia vaikutuksia myös erillään.

Mitä vaikutuksia terpeeneillä on?

Terpeenien potentiaalin laajuus vaikuttaa laajalta. British Pharmacological Societyn katsauksessa todettiin, että terpeeneillä on "ainutlaatuisia terapeuttisia vaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi kannabispohjaisten lääkeuutteiden yhteisvaikutuksiin". Lisäksi he totesivat, että kannabinoidien ja terpeenien väliset vuorovaikutukset voivat johtaa "synergiaan kivun, tulehduksen, masennuksen, ahdistuksen, riippuvuuden, epilepsian, syövän sekä sieni- ja bakteeri-infektioiden hoidossa".

Lyhyesti sanottuna, vaikka kannabinoidit saattavat olla show'n tähtiä, terpeenien tuella ne voivat olla vielä vaikuttavampia. Terpeenien sisäisestä toiminnasta on vielä paljon uutta löydettävää, ja vaikka olemme luetelleet edellä muutamia yleisiä terpeenejä, ne ovat vain jäävuoren huippu. Tulevissa artikkeleissa jatkamme terpeenien tutkimista yksityiskohtaisemmin selvittääksemme tarkalleen, mihin ne voivat pystyä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku