Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mitä ovat terpeenit?

Mitä ovat terpeenit?

Terpeeni ei välttämättä ole tuttu termi, mutta todellisuudessa ne ovat yleisempiä kuin luulisi. Mutta mikä tekee terpeeneistä niin tärkeitä ja miksi terpeenisisällöllä on väliä täyden spektrin CBD-uutteissa? Jatka lukemista selvittääksesi.

Mitä terpeenit ovat ja mistä ne ovat peräisin?

Aloitetaanpa ensin siitä, mikä terpeeni oikeastaan on.

Terpeenit ovat suuri, aromaattisten kemikaalien ryhmä, jonka jäseniä tavataan monissa eri kasveissa, ruoissa ja eteerisissä öljyissä. Niiden tärkein tehtävä on suojella kasveja karkottamalla bakteereita, sieniä ja tuholaisia. Mutta kuten tulet huomaamaan, osoittavat terpeenit mielenkiintoisia ominaisuuksia erityisesti silloin, kun me ihmiset nautimme niitä. Nämä ovat ominaisuuksia, joita olet todennäköisesti jo kokenut. Mietitkö miksi? Siksi, että terpeenejä on kaikkialla.

Mustapippuri, laventeli, minttu, mango ja sitruunaruoho kaikki sisältävät terpeenejä! Löydät terpeenejä puhdistusaineissa, parfyymeissä ja eteerisissä öljyissä. Olemme tietenkin enimmäkseen kiinnostuneita terpeeneistä hamppukasvin sisällä, sillä kasvi on tärkeä täyden spektrin CBD-uutteiden lähde. Uskotaan, että kasvin rakenteesta löytyy yli 200 eri terpeeniä, joista jokaisella on hieman erilainen kemiallinen rakenne ja tämän tuloksena eksklusiivinen aromi sekä ainutlaatuinen vaikutus ihmiskehoon.

Hampussa terpeenejä löytyy trikoomeista; pienistä, sienen muotoisista kristalleista, jotka peittävät kasvin lehtiä ja kukkia.

Kuinka paljon terpeenejä on olemassa?

Vaikka terpeenejä on monenlaisia, ovat jotkut yleisempiä kuin toiset. Tunnettuihin terpeeneihin lukeutuvat:

• Myrseeni

Myrseeni on Cannabis sativa -lajin yleisin terpeeni, mutta sitä tavataan runsaasti myös apilassa, salviassa, humalassa ja kuminassa.

Limoneeni

Tiedätkö, mistä sitruunan virkistävä tuoksu on peräisin? Se on limoneenin ansiota. Tätä terpeeniä käytetään runsaasti parfyymeissä, kosmetiikassa ja ilmanraikastajissa.

• Beeta-karyofylleeni

Mausteinen ja pippurinen beeta-karyofylleeni tunnetaan parhaiten läsnäolostaan mustapippurissa, neilikassa ja kanelissa.

• Linaloli

Linalolin kukkaisaromin tunnistaa välittömästi. Se on pistävän tuoksuinen terpeeni, jota tavataan yleisimmin laventelissa.

Kuinka terpeenit eristetään hamppukasvista?

Terpeenit uutetaan hamppukasvista samalla tavalla kuin kannabinoiditkin, käyttäen tekniikoita, kuten ylikriittistä CO₂- tai alkoholiuuttamista. Terpeenit ovat kuitenkin herkempiä lämpötilan ja paineen muutoksille, joten niitä on helppoa vaurioittaa, ellei satu omistamaan oikeita laitteistoja ja ammattitaitoa.

Ymmärtääksesi, kuinka terpeenit ja kannabinoidit esiintyvät yhdessä, voit kuvitella hamppukasvin suurena lasipurkkina.

Ensin täytämme tämän lasipurkin kivillä – nämä ovat kannabinoideja, yhdisteiden suurin ryhmä. Seuraavaksi käytämme pikkukiviä täyttääksemme rakoset – nämä ovat terpeenimme. Lopuksi lasipurkin täyttääksemme kaadamme siihen vielä hiekkaa, eli flavonoideja ja muita tärkeitä molekyylejä.

Täyden spektrin CBD-uutteen valmistamiseen tarvitaan kaikki yllä luetellut osaset, minkä vuoksi hienostunut uuttamisprosessi on niin tärkeää. Itse asiassa, ylikriittinen CO₂-uuttaminen on yksi niistä muutamista tekniikoista, jotka kykenevät tehokkaasti eristämään kaikki hamppukasvin sisältä löytyvät tärkeimmät yhdisteet (eli kivet, pikkukivet ja hiekan) ilman, että ne vaurioituisivat.

Kuinka terpeenit vaikuttavat?

Tutkijat ovat tunnistaneet kymmenittäin tapoja, joilla terpeenit vaikuttavat ihmiskehoon, joista esimerkkejä ovat vaikuttaminen solukavoihin, ionikanaviin, reseptoreihin ja entsyymeihin. Mutta kun otetaan huomioon se, kuinka paljon terpeenejä on ja kuinka monimutkainen kokonaisuus ihmiskeho on, ei ole yllätys, että kunkin yhdisteen tarkkaa vaikutustapaa yritetään yhä selvittää.

Onneksi British Pharmacological Societyn[1] suorittama uudelleentarkastelu valaisi hieman tilannetta ja sai selville, että terpeenit osoittavat "ainutlaatuisia parantavia vaikutuksia, jotka voivat osallistua merkitsevästi kannabispohjaisten lääkinnällisten uutteiden entourage-vaikutuksiin". He jatkoivat jopa, että vuorovaikutukset kannabinoidien ja terpeenien välillä voisivat johtaa yhteisvaikutukseen lukuisten biologisten tilojen hoitoon liittyen.

Vaikka emme ymmärräkään kaikkia tapahtuvia vuorovaikutuksia, osoittautuvat terpeenit kuitenkin melkoisen monipuoliseksi, vaikuttaen mahdollisesti seuraaviin asioihin:

Mieliala
• Vastustuskyvyn toiminta
• Uni
Ruokahalu

Kuten tutkijat korostivat, ovat terpeenit merkittäviä paitsi johtuen niiden tuoksusta ja mahdollisista biologisista vaikutuksista, mutta myös johtuen niiden potentiaalisesta yhteisvaikutuksesta yhdessä kannabinoidien, kuten CBD:n, CBN:n ja CBG:n kanssa. Todistusaineisto antaa viitteitä siitä, että kun kannabinoidit ja terpeenit ovat samaan aikaan paikalla, tehostuvat kunkin omat biologiset vaikutukset.

Tämä ilmiö, joka tunnetaan entourage-vaikutuksena[2], on se, mikä tekee hampun sisältä löytyvistä molekyyleistä ainutlaatuisia. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että terpeeneillä saattaa eristettyinäkin olla merkittäviä biologisia vaikutuksia jo itsessään.

Voivatko terpeenit päihdyttää?

Ottaen huomioon sen, kuinka hyvin kannabinoidit ja terpeenit toimivat keskenään yhteisvaikutuksessa sekä kuinka terpeenit voivat vuorovaikuttaa monien ihmisfysiologian osa-alueen kanssa, on normaalia miettiä sitä, voivatko ne päihdyttää. Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan eivät hampusta, suosituista ruoka-aineista ja eteerisistä öljyistä löytyvät terpeenit aiheuta päihtymystä.

Jotta kokisimme psykotrooppisia sivuvaikutuksia, täytyisi aineen vuorovaikuttaa tiettyjen aivojemme alueiden kanssa. Terpeenit eivät tätä kykyä omista, eivätkä ne myöskään sitoudu CB-reseptoreihin samalla tavalla kuin psykotrooppiset kannabinoidit. Terpeenien nauttiminen vaikuttaa täysin turvalliselta, mutta kannattaa silti pitää mielessä, että tutkimus asian tiimoilta on yhä rajallista.

Ovatko terpeenit laillisia?

Terpeenejä pidetään laillisina joka puolella maailmaa, joten sinun ei tarvitse huolehtia keittiön kaappiesi mustapippurien muuttuvan laittomiksi aineiksi. Jopa eristetyt terpeenit ovat laillisia Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, mutta kun terpeenit eristetään Cannabis sativa -lajikkeesta, tulee tilanteesta hieman monimutkaisempi.

Hamppu on onneksi laajalti hyväksytty kasvi suuressa osassa modernia maailmaa. Kunhan CBD-tuotteet valmistetaan lisäksi oikean standardin mukaan, et tule kohtaamaan ongelmia liittyen niiden kannabinoidi- tai terpeenisisältöihin.

Miksi terpeeneillä on väliä?

Aina yhteisvaikutuksesta kannabinoidien kanssa niiden dynaamisiin vaikutuksiin kehoissamme, on terpeeneillä, näillä pienillä aromaattisilla yhdisteillä paljon potentiaalia.

Siitä huolimatta meillä on yhä paljon opittavaa siitä kuinka ja miksi terpeenit vuorovaikuttavat tiettyjen biologisten prosessien tai reseptoreiden kanssa. Onneksi kaikki tutkijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä ensiarvoisen tärkeästä tehtävästä, joka terpeeneillä on täyden spektrin CBD-uutteissa. Ne nimittäin tekevät uutteista tehokkaamman verrattuna CBD-isolaatteihin. Kun terpeenit ovat laillisia ja niitä on turvallista nauttia, ei koskaan ole ollut helpompaa kokea niiden rajattomia vaikutuksia CBD:n tehon rinnalla.

Jos haluat itse kokea terpeenien laaja-alaiset vaikutukset, niin miksi et tutustuisi Cibdol-kauppaan, jossa voit selata kokonaista valikoimaa täyden spektrin CBD-öljyjä, -kapseleita ja -lisäravinteita? Tai jos haluat lukea lisää siitä, kuinka kannabinoidit ja terpeenit toimivat yhdessä, etsi CBD-tietosanakirjasta kaikki, mitä haluat tietää.

Lähteet

[1] Russo, E. B. (2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. British Journal of Pharmacology, 163(7), 1344–1364. https://doi.org/10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x [Lähde]

[2] Russo, E. B. (2018). The Case for the Entourage Effect and Conventional Breeding of Clinical Cannabis: No “Strain,” No Gain. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fpls.2018.01969 [Lähde]

Lähteet

[1] Russo, E. B. (2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. British Journal of Pharmacology, 163(7), 1344–1364. https://doi.org/10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x [Lähde]

[2] Russo, E. B. (2018). The Case for the Entourage Effect and Conventional Breeding of Clinical Cannabis: No “Strain,” No Gain. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fpls.2018.01969 [Lähde]

Tuotehaku