CBN ja CBD: CBD: Mikä on ero?

Last updated:

Published:

Mikä on CBN ja miksi sillä on merkitystä?

Vähemmän tunnettua kannabinoidia CBN:ää (kannabinolia) pidettiin pitkään tarpeettomana kannabiskasvien vanhentamisen sivutuotteena. Toisin kuin THC tai CBD, jotka kehittyvät aluksi happoina kasvin elämän alkuvaiheessa, CBN syntyy paljon myöhemmin. Ennen kuin tarkastelemme CBN:n tuottamiseen tarvittavia erityisolosuhteita, on syytä tehdä lyhyt katsaus siihen, miksi yhdiste on herättänyt tutkijoiden huomion.

Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet sen, mitä anekdoottiset kertomukset ovat väittäneet jo vuosia, eli että CBN voi olla voimakas, mutta luonnollinen rauhoittava aine. Vaikka useat pienemmät kokeet viittaavat siihen, että yhdisteen kyvyt ulottuvat tätä pidemmälle, perusteelliset tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessa. On rohkaisevaa, että CBN:llä on myös kyky synergisoida hyvin CBD:n kanssa, mikä avaa mahdollisuuden useisiin hoitovaihtoehtoihin.

CBD:n ja CBN:n välillä on joitakin suuria eroja.

Suurin osa kannabinoideista on vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmään (ECS) liittyvien reseptorien kanssa. Näin tehdessään tällaiset yhdisteet voivat laukaista monenlaisia biologisia vaikutuksia. Vaikka sekä CBD:llä että CBN:llä voi olla samanlainen geneettinen rakenne, CBD vaikuttaa ECS:ään epäsuorasti useiden reseptorityyppien kautta, kun taas CBN:llä on suorempi lähestymistapa.

Sen lisäksi, että CBN:llä on voimakas affiniteetti CB2-reseptoreihin, se on myös osittain mieltynyt CB1-reseptoreihin, aivan kuten kannabiksen merkittävin kannabinoidi: THC. On hyvä syy, että näillä kahdella yhdisteellä on yhteisiä ominaisuuksia - ilman THC:tä ei olisi CBN:ää.

Sen sijaan, että CBN syntyisi happojen sitoutuessa entsyymeihin, sitä tuotetaan paljon myöhemmin kannabiskasvin kehitysvaiheessa. Kannabinoidit ovat luonteeltaan haihtuvia, ja ne muuttuvat edelleen altistuessaan erilaisille ympäristötekijöille. CBN:ään päädytään kahdella tavalla. Ensimmäinen on THCA:n (raa'an THC:n) muuttaminen CBNA:ksi antamalla sen hajota ajan myötä. Jos sitten käytetään lämpöä, ylimääräinen hiilimolekyyli (A) poistetaan. Vaihtoehtoisesti jo aktivoituneen THCA:n (THC) annetaan taas hajota ajan myötä. Oli miten oli, tuloksena on kyseinen kannabinoidi - CBN.

AIHEESEEN LIITTYVÄ ARTIKKELI:

CBN voi aloittaa elämänsä THC:nä, mutta siitä ei saa pilveä.

Se on täysin luonnollinen oletus - jos CBN:ää voidaan tuottaa vain, kun THC:n on annettu vanhentua, useimmat ihmiset olettavat, että sillä on vastaavat ominaisuudet. Onneksi CBN ei ole psykoaktiivinen, eikä sitä, toisin kuin THC:tä, ole luokiteltu osaksi Yhdistyneiden Kansakuntien huumausaineyleissopimusta tai psykotrooppisia aineita koskevaa yleissopimusta. Tämä tarkoittaa, että tutkijat pääsevät paljon helpommin käsiksi yhdisteeseen - hyvä uutinen, kun otetaan huomioon, että kannabinoidi on melko vaikeasti lähestyttävä. Muista, että hamppu ja kannabis kerätään useimmiten silloin, kun CBD- tai THC-pitoisuus on suurimmillaan. CBN vaatii paljon enemmän kärsivällisyyttä, jos siitä halutaan uuttaa merkittäviä määriä.

Tiedämme, että THC:tä on vanhennettava ennen kuin voimme luoda CBN:ää. Tiedämme myös, että sillä on affiniteetti CB2-reseptoreihin (ja joihinkin CB1-reseptoreihin). Koska CBN:llä näyttäisi olevan sekä CBD:n että THC:n ominaisuuksia, mutta se ei saa sinua pilveen, seuraava ilmeinen kysymys on: mitä tapahtuu, kun kulutamme yhdistettä?

Mitä voit odottaa CBN:ltä?

Steep Hill Global, yksi maailman johtavista kannabinoiditutkimusyrityksistä, toteaa, että "kaikista kannabinoideista CBN vaikuttaa olevan kaikkein rauhoittavin". Lisäksi he havaitsivat, että 5-6 tuntia kestävän rauhoittavan vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan hyvin vähän. Vain 2,5-5 mg CBN:ää riitti tuottamaan "samantasoisen rauhoittavan vaikutuksen kuin lievä farmaseuttinen rauhoittava lääke".

Heidän johtopäätöksensä näyttävät vastaavan hiirillä tehtyjä tutkimuksia. NCBI:ssä julkaistujen tutkimusten mukaan CBN pidensi merkittävästi jyrsijöiden nukkumisaikaa verrattuna muihin kannabinoideihin. Yhdessä merkittävien sivuvaikutusten puuttumisen kanssa CBN on jännittävä mahdollisuus tuleville hoidoille.

Muita prekliinisiä tutkimuksia CBN:n mahdollisista ominaisuuksista ovat muun muassa psoriaasin ja palovammojen hoito sekä luukudoksen kasvun edistäminen.

CBN:n tulevaisuus

Kuten monien hamppu- ja kannabislajeissa esiintyvien kannabinoidien kohdalla, niiden potentiaalia aletaan vasta nyt todella tutkia - joko siksi, että yhdiste on laiton, tai CBN:n tapauksessa siksi, että sen tuottamiseen tarvittavien olosuhteiden vuoksi on vaikea saada suuria määriä uutettua.

Tämän voimakkaan rauhoittavan lääkkeen tutkimus on kiihtymässä. Se, mitä tähän mennessä tiedämme, viittaa kuitenkin siihen, että tulevaisuus on hyvin mahdollinen. Psykoaktiivisten sivuvaikutusten puuttuminen on yhdisteen valtava etu, sillä se helpottaa lopullisempien tutkimusten tekemistä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku