Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Anandamidista

Last updated:

Published:

Mikä on anandamidi?

Alun perin arachidonylethanolamidiksi nimetty anandamidi (AEA) nimettiin uudelleen intialaisen sanan "Ananda" mukaan, joka tarkoittaa "iloa, autuutta tai onnellisuutta". Pelkästään tuossa avauslauseessa on paljon tietoa omaksuttavaksi. Anandamidi on kuitenkin voimakas liittolainen, joten kelataanpa takaisin endokannabinoidijärjestelmän perusperiaatteeseen. Se auttaa ymmärtämään, miksi tämä osuvasti nimetty "autuuden molekyyli" on niin tärkeä.

anandamiitin molekyylirakenne

Endokannabinoidijärjestelmä (ECS) on laaja CB1- ja CB2-reseptorien verkosto. Nämä reseptorit ovat uskomattoman kehittyneitä kahdesta syystä. Ensinnäkin ne sijaitsevat eri puolilla kehoa ja toiseksi ne käynnistyvät kannabinoideiksi kutsuttujen kemiallisten yhdisteiden vaikutuksesta. Kun nämä reseptorit aktivoituvat, ne saavat aikaan joukon biologisia vasteita. Tutkijat uskovat, että dokumentoimalla nämä vuorovaikutussuhteet laajasti voimme ehkä käyttää kannabinoideja hyödyksi.

Kaikki kuulostaa hyvältä ja hyvältä, mutta saatat ihmetellä, miksi kehomme reagoi kannabinoidien läsnäoloon. Vaikka niitä esiintyy useissa kasvilajeissa, ne ovat pääasiassa kannabiksen sisältämiä. Miksi ihmiskeho olisi kehittänyt järjestelmän, joka laukeaa kannabiksen vaikutuksesta?

Sama kysymys askarrutti tiedemiehiä erityisesti silloin, kun kannabinoidireseptorit löydettiin 1980-luvulla.

Tutkijat löysivät biologisen järjestelmän ennen kuin he löysivät laukaisimen.

Löydettyään THC:n tutkijat uskoivat, että sen läsnäolo laukaisee kannabinoidireseptoreita. THC on psykoaktiivinen yhdiste, jota esiintyy kannabiksessa. Vasta useita vuosia myöhemmin löydettiin sisäisesti tuotettu kemiallinen yhdiste nimeltä anandamidi. Yhtäkkiä ECS:ssä oli järkeä. Se oli olemassa reagoidakseen kehomme sisäisesti tuottamiin kemikaaleihin. Tutkijat olettivat ensin, että reseptorit reagoivat THC:n läsnäoloon, koska tetrahydrokannabinolilla (THC) ja anandamidilla (AEA) on samankaltaisuuksia molekyylitasolla.

Endokannabinoidina pidetyllä anandamidilla on todettu olevan useita vaikutuksia. Se näytti aiheuttavan onnellisuuden tunnetta, ja se ansaitsi itselleen sopivan nimityksen "autuuden molekyyli". Tutkijat huomasivat myös, että se näytti olevan yhteydessä muistiin, motivaatioon, ajatusprosessiin, kipuun, ruokahaluun ja hedelmällisyyteen.

Anandamidilla on myös kyky edistää neurogeneesiä, jolla tarkoitetaan uusien hermosolujen kehittymistä. Näin ollen sillä on "anksiolyyttisiä ja masennuslääkkeen kaltaisia vaikutuksia". Anandamidin hyötyjen määrän kasaantuessa anandamidin eduksi, kemiallisessa yhdisteessä on yksi haittapuoli. Koska se on luonnollisesti tuotettu, elimistö hajottaa sen uskomattoman nopeasti.

Mitä voit tehdä lisätäksesi kehon anandamidin tuotantoa luonnollisesti?

Ananadimesin nopea poistuminen kehosta on syy siihen, ettemme pysy pysyvässä autuuden tilassa. Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty. On useita tapoja, joilla voimme luonnollisesti lisätä anandamiditasoamme.

Ruokavalio

Paras uutinen? Nyt sinulla on tekosyy herkutella suklaalla. Suklaan uskotaan sisältävän teobromiinia, joka saa aivot tuottamaan enemmän anandamidia. Teobromiini saattaa myös hidastaa anandamidin hajoamista, mikä tarjoaa etuja useilla rintamilla. Parhaan tuloksen saat, kun käytät tummaa suklaata maitosuklaan sijaan, ja mitä lähemmäksi puhdasta kaakaota pääset, sitä parempi. Tämä takaa korkeammat teobromiinipitoisuudet ja voimakkaat flavonoidit.

CBD, hampunsiemenöljy ja terveellinen ruoka

Jos et ole suklaan ystävä, seuraavaksi sopivin korvike on tryffelit. Ei taikakalaa, vaan musta sieni, joka kasvaa maassa. Mustat tryffelit ovat arvostettujen kokkien ympäri maailmaa käyttämiä, ja ne ovat erittäin haluttua herkkua. Jos sinulla on varaa niihin, tryffelit sisältävät runsaasti anandamidia. Onneksi on olemassa halvempia vaihtoehtoja. Tee, persilja ja selleri voivat myös lisätä anandamidin tuotantoa.

Harjoitus

Juokseminen ei ole vain hyvä tapa päästä kuntoon ja laihtua. Journal of Experimental Biology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että liikunta edistää endokannabinoidien tuotantoa. Jo 30 minuutin juoksun jälkeen sekä ihmisillä että koirilla AEA-tasot kasvoivat. Valitettavasti kävelyä ei todettu yhtä tehokkaaksi. Saadaksesi merkittävimmän hyödyn keskity aerobisiin aktiviteetteihin ja laita sydämesi pumppaamaan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku