Emme toimita osoitteeseesi!
Maasi laeista ja säännöksistä johtuen emme voi toimittaa nykyiseen sijaintiisi. Jos sinulla on kysyttävää, ota meihin yhteyttäMe autamme
Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme tai sisällöstämme? Ota meihin yhteyttä.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usYhtenä 200:sta kannabiskukissa syntetisoituvasta terpeenistä kattaa linalooli noin 6 %[1] kasvin eteerisistä öljyistä.
Sisällysluettelo:
Linalooli tunnetaan tarkemmin monoterpeeninä johtuen molekyylin kahdesta isopreeniyksiköstä. Linalooli on suuressa roolissa kannabiksen tunnistettavan tuoksun aikaansaamisessa. Kyseinen terpeeni on kuitenkin osin myös monien muiden kasvien, yrttien ja hedelmien raikkaan ja sitruksisten aromien takana.
Tutkijat ovat tutustuneet linaloolin mahdollisiin hoitaviin vaikutuksiin vuosien aikana. Tutkimuksia on pääosin suoritettu solu- ja eläintutkimuksina, mutta alkuvaiheen tulokset vaikuttavat yhtä kaikki lupaavilta.
Jatka lukemista oppiaksesi kaiken, mitä linaloolista tulee tietää.
Pidätkö sitrushedelmien kirpeydestä, hieman pistävästä tuoksusta? Voit kiittää siitä linaloolia.
Raikas ja miellyttävä: nämä sanat tiivistävät parhaiten sen viestin, jonka linalooli lähettää hajuaistillemme. Kun linalooli saavuttaa hajureseptorisolumme, on myös puun, kukkien, sitruksen ja laventelin vivahteita havaittavissa.
Linaloolia havaitaan monissa kasvilajeissa, joissa se lainaa miellyttävän tuoksunsa lukuisille tunnetuille syötäville yrteille ja hedelmille.
Terpeeniä tavataan suurina pitoisuuksina laventelissa, ruusussa, basilikassa, korianterissa, oreganossa, viinirypäleissä, mustassa teessä, laakerinlehdissä, sitruunassa, muskottipähkinässä, mandariinissa, kardemummassa, salviassa, timjamissa, hopeamintussa, inkiväärissä, vihermintussa, kanelissa, olibaanihartsissa, rosmariinissa ja koivun tuohessa.
Linalooli on kaikissa näissä lajeissa toissijaisen aineenvaihduntatuotteen roolissa, mikä tarkoittaa sitä, että se ei vaikuta kasvin kasvuun tai kehitykseen. Sen sijaan linalooli auttaa karkottamaan tiettyjä kasvinsyöjiä ja tuhohyönteisiä sen voimakkaalla aromillaan.
Linaloolilla on myös tärkeä tehtävä kasvin pölytyksessä ja lisääntymisessä[2]. Linaloolin tuoksu houkuttelee pölyttäviä hyönteisiä, kuten mehiläisiä ja perhosia. Mielenkiintoista kyllä, saattaa linalooli olla kehittynyt yhdessä perhosten aistikykyjen mukaisesti houkutellakseen puoleensa juuri tätä tiettyä pölyttäjien ryhmää.
Tutkijat jatkavat terpeenien ja kannabinoidien hoitavien vaikutusten tutkimista, ja ovatkin saaneet lupaavia tuloksia linalooliin perehtyessään. Ihmisillä tehtyjä kliinisiä kokeita ei toistaiseksi ole, mutta in vitro- ja in vivo -tutkimukset tarjoavat viitteitä siitä, mitä tulevat ihmiskokeet saattavat paljastaa.
Tähän mennessä ovat aikaiset tutkimukset antaneet viitteitä siitä, että linalooli saattaa olla ominaisuuksiltaan seuraavanlainen:
• Anksiolyyttinen
• Antidepressiivinen
• Sedatiivinen
• Analgeettinen
• Antikonvulsanttinen
Linalooli saattaa myös tehostaa lukuisten kannabinoidien hoitavia vaikutuksia. Tutkijat viittaavat tähän yhteisvaikutukseen "entourage-vaikutuksena".
Linalooli vaikuttaa esimerkiksi toimivan yhdessä THC:n kanssa[3] lisätäkseen kannabinoidin lihaksia rentouttavaa ja Alzheimerin tautia ehkäisevää vaikutusta.
Tutkimus on myös osoittanut, että terpeeni saattaa tehostaa mahdollisia kannabinoidi CBD:n, THCV:n ja CBDV:n antikonvulsanttisia vaikutuksia.
Lukuisat ihmis- ja eläinkokeet antavat viitteitä linaloolin anksiolyyttisistä vaikutuksista. Terpeeni vaikuttaa vähentävän pakene tai taistele -reaktiota ja muuttavan serotoniinireseptoreiden aktivoitumista.
Lehdessä The Mental Health Clinician julkaistu tutkimus[4] perehtyi eteerisen laventeliöljyn (jonka tärkeä ainesosa linalooli on) vaikutuksiin. Tutkimuksessa pääteltiin, että eteerinen laventeliöljy saattaa auttaa ahdistuksen lievittämisessä lisäämällä parasympaattisen hermoston toimintaa.
Parasympaattinen hermosto on yksi autonomisen hermoston kolmesta osasta. Se tunnetaan myös levon ja ruoansulatuksen järjestelmänä. Se laskee sydämen sykettä, tehostaa suoliston toimintaa ja rentouttaa tiettyjä lihaksia aktivoituessaan.
Eteerinen laventeliöljy on onnistunut lisäämään parasympaattisen hermoston toimintaa rotilla, koirilla ja ihmisillä. Kyse on mekanismista, joka pystyy osin vahvistamaan linaloolin anksiolyyttiset vaikutukset.
Lisäksi julkaisun The International Journal of Neuropsychopharmacology tutkimuksessa[5] tutkittiin eteerisen laventeliöljyn vaikutuksia ihmisaivoihin.
Satunnaistettuun, lumelääkekontrolloituun sokkotutkimukseen osallistui 17 tervettä vapaaehtoista. Koehenkilöitä neuvottiin nauttimaan patentoitua eteerisestä laventeliöljystä valmistettua tuotetta joka päivä kahdeksan viikon ajan 160 mg päivässä.
Tutkijat analysoivat koehenkilöiden aivoja käyttäen positroniemissiotomografiaa ja magneettikuvausta, kun kahdeksan viikkoa oli kulunut. He havaitsivat 5HT1A-reseptorin (eräänlainen serotoniinireseptori) heikentyneen sitoutumispotentiaalin kahdessa osassa aivoja.
Aiemmat aivokuvaustutkimukset osoittavat, että liiallinen tämän reseptorialueen aktivoituminen voi olla mukana ahdistuksen syntymisessä. Nämä löydökset osoittavat, että linalooli saisi aikaan anksiolyyttisiä vaikutuksia vähentämällä serotoniinireseptoreiden toimintaa.
Pelkkä linaloolin tuoksu saattaa riittää vähentämään aivojen ahdistusta aiheuttavaa toimintaa, kuten vuoden 2018 Japanissa teetetyssä tutkimuksessa[6] havaittiin. Tutkimus sai selville linaloolin tuoksun tuottavan anksiolyyttisen vaikutuksen hiirille ilman, että se häiritsee niiden motorisia toimintoja.
Erityisesti tutkijat huomasivat linaloolin saavan aikaan nämä vaikutukset reagoimalla GABAᴀ-reseptoreiden kanssa samalla alueella, joihin rauhoittavien aineiden luokka bentsodiatsepiinit vaikuttaa. He päättelivät löydöstensä muodostavan todennäköisesti pohjan tutkimukselle linaloolin kliinisestä käytöstä ahdistuksen hoidossa.
Toisessa tutkimuksessa[7] havaittiin, että sisään hengitetty linalooli lisäsi sosiaalista vuorovaikutusta ja vähensi hiirten aggressiivista käyttäytymistä. Tutkijat huomioivat, että terpeeni heikensi muistia, mutta vain korkeampina annoksina nautittuna.
Life Science -julkaisussa julkaistu tutkimus[8] esittää linaloolilla olevan antidepressiivisiä ominaisuuksia. Tutkimuksen tekijät mainitsivat myös, että monet kansanlääketieteessä ahdistuksen ja masennuksen hoidossa käytettävät kasvit sisältävät suuria pitoisuuksia linaloolia.
Tutkijat teettivät sarjan testejä, joiden tarkoituksena oli aiheuttaa näitä psykologisia tiloja hiirille. He saivat selville, että linalooli aiheutti masennuslääkkeiden kaltaisia vaikutuksia monoaminergisen järjestelmän kautta, joka on dopaminergisen ja serotonergisen järjestelmän kattava verkosto.
Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen[9] tarkoituksena oli määrittää linaloolin neurobehavioraaliset ja potentiaalisesti toksiset vaikutukset. Tutkijat havaitsivat terpeenin tuottavan masennuslääkkeiden kaltaisia vaikutuksia hiirillä aiheuttamatta lainkaan vahinkoa DNA:han aivokudoksessa tai perifeerisessä veressä.
Vuoden 2009 tutkimuksessa[10] testattiin linaloolin sedatiivisia vaikutuksia hiiriin. Jyrsijät asetettiin tunnin ajaksi inhalaatiokammioon, jonka ilma kyllästettiin joko 1 tai 3 %:lla linaloolia.
1 prosenttia linaloolia sisältävä hengitysilma lisäsi nukkumisaikaa (unilääkkeiden alaisena) ja alensi kehon lämpötilaa. 3 prosenttia linaloolia sisältävä hengitysilma vähensi hiirten liikkumista vaikuttamatta kuitenkaan motoriseen koordinaatioon.
Voisiko linalooli olla tulevaisuuden kipulääke? European Journal of Pharmacology -julkaisun tutkimuksen[11] mukaan se voisi olla mahdollisuus. Se testasi terpeenin kipua lievittäviä ja anti-inflammatorisia vaikutuksia hiirillä.
Linalooli sai aikaan merkittävän vaikutuksen kipua tutkivassa kokeessa ja aine, joka estää opioidireseptoreita ehkäisi sen vaikutuksia onnistuneesti. Tämä viittaa siihen, että linalooli tuottaa kipua lievittäviä vaikutuksia aktivoimalla opioidergisen järjestelmän samalla alueella, jossa lääkkeet, kuten morfiini vaikuttavat.
Useat kannabiskasvin rakenneosat ovat osoittaneet antikonvulsanttisia vaikutuksia. Linalooli saattaa vähentää kohtauksia muuttamalla glutamaatin aktivaatioekspressiota. Glutamaatti on suuressa osassa kohtausten laukaisussa ollen aivojen tärkein eksitatorinen välittäjäaine.
Tutkimus on osoittanut linaloolin saavan aikaan glutamaattia ehkäisevää toimintaa. Lisäksi jopa pienet määrät tiettyjä kannabislajikkeita vaikuttavat aiheuttavan antikonvulsanttisia hyötyjä ihmisillä[12].
[1] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Lähde]
[2] Guy, P., Kamatou, P., & Viljoen, A. M. (2008). Linalool – A Review of a Biologically Active Compound of Commercial Importance. Natural Product Communications. Published. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X0800300727 [Lähde]
[3] Russo, E. B. (2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/ [Lähde]
[4] Malcolm, B. J., & Tallian, K. (2017). Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ [Lähde]
[5] Baldinger, P., Hoflich, A. S., Mitterhauser, M., Hahn, A., Rami-Mark, C., Spies, M., Wadsak, W., Lanzenberger, R., & Kasper, S. (2014). Effects of Silexan on the Serotonin-1A Receptor and Microstructure of the Human Brain: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Cross-Over Study with Molecular and Structural Neuroimaging. International Journal of Neuropsychopharmacology, 18(4), pyu063. https://doi.org/10.1093/ijnp/pyu063 [Lähde]
[6] Harada, H., Kashiwadani, H., Kanmura, Y., & Kuwaki, T. (2018). Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 12. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2018.00241 [Lähde]
[7] Linck, V., da Silva, A., Figueiró, M., Caramão, E., Moreno, P., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8–9), 679–683. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.002 [Lähde]
[8] Guzmán-Gutiérrez, S. L., Bonilla-Jaime, H., Gómez-Cansino, R., & Reyes-Chilpa, R. (2015). Linalool and β-pinene exert their antidepressant-like activity through the monoaminergic pathway. Life Sciences, 128, 24–29. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2015.02.021 [Lähde]
[9] Coelho, V., Mazzardo-Martins, L., Martins, D. F., Santos, A. R. S., da Silva Brum, L. F., Picada, J. N., & Pereira, P. (2013). Neurobehavioral and genotoxic evaluation of (−)-linalool in mice. Journal of Natural Medicines, 67(4), 876–880. https://doi.org/10.1007/s11418-013-0751-6 [Lähde]
[10] Linck, V. D. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Luis Piato, N., Paula Herrmann, A., Dupont Birck, F., Bastos Caramão, E., Sávio Nunes, D., Moreno, P. R. H., & Elisabetsky, E. (2009). Inhaled linalool-induced sedation in mice. Phytomedicine, 16(4), 303–307. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.001 [Lähde]
[11] Peana, A. T., D’Aquila, P. S., Chessa, M., Moretti, M. D., Serra, G., & Pippia, P. (2003). (−)-Linalool produces antinociception in two experimental models of pain. European Journal of Pharmacology, 460(1), 37–41. https://doi.org/10.1016/s0014-2999(02)02856-x [Lähde]
[12] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Lähde]
[1] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Lähde]
[2] Guy, P., Kamatou, P., & Viljoen, A. M. (2008). Linalool – A Review of a Biologically Active Compound of Commercial Importance. Natural Product Communications. Published. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X0800300727 [Lähde]
[3] Russo, E. B. (2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/ [Lähde]
[4] Malcolm, B. J., & Tallian, K. (2017). Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ [Lähde]
[5] Baldinger, P., Hoflich, A. S., Mitterhauser, M., Hahn, A., Rami-Mark, C., Spies, M., Wadsak, W., Lanzenberger, R., & Kasper, S. (2014). Effects of Silexan on the Serotonin-1A Receptor and Microstructure of the Human Brain: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Cross-Over Study with Molecular and Structural Neuroimaging. International Journal of Neuropsychopharmacology, 18(4), pyu063. https://doi.org/10.1093/ijnp/pyu063 [Lähde]
[6] Harada, H., Kashiwadani, H., Kanmura, Y., & Kuwaki, T. (2018). Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 12. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2018.00241 [Lähde]
[7] Linck, V., da Silva, A., Figueiró, M., Caramão, E., Moreno, P., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8–9), 679–683. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.002 [Lähde]
[8] Guzmán-Gutiérrez, S. L., Bonilla-Jaime, H., Gómez-Cansino, R., & Reyes-Chilpa, R. (2015). Linalool and β-pinene exert their antidepressant-like activity through the monoaminergic pathway. Life Sciences, 128, 24–29. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2015.02.021 [Lähde]
[9] Coelho, V., Mazzardo-Martins, L., Martins, D. F., Santos, A. R. S., da Silva Brum, L. F., Picada, J. N., & Pereira, P. (2013). Neurobehavioral and genotoxic evaluation of (−)-linalool in mice. Journal of Natural Medicines, 67(4), 876–880. https://doi.org/10.1007/s11418-013-0751-6 [Lähde]
[10] Linck, V. D. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Luis Piato, N., Paula Herrmann, A., Dupont Birck, F., Bastos Caramão, E., Sávio Nunes, D., Moreno, P. R. H., & Elisabetsky, E. (2009). Inhaled linalool-induced sedation in mice. Phytomedicine, 16(4), 303–307. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.001 [Lähde]
[11] Peana, A. T., D’Aquila, P. S., Chessa, M., Moretti, M. D., Serra, G., & Pippia, P. (2003). (−)-Linalool produces antinociception in two experimental models of pain. European Journal of Pharmacology, 460(1), 37–41. https://doi.org/10.1016/s0014-2999(02)02856-x [Lähde]
[12] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Lähde]