Kannabinoidit ja Covid-19

Last updated:

Published:

Koronaviruksen vaikutukset

Kannabinoidit ja Covid-19

Koronavirus on muuttanut elämiämme, ja pandemian alusta alkaen on raportoitu jo yli 270 miljoonaa vahvistettua tapausta. Olipa näkökantasi itse virukseen, rokotuksiin ja leviämisen ehkäisytoimenpiteisiin mikä tahansa, voi kukaan tuskin sanoa, etteikö koronavirus olisi saanut meitä näkemään tartuntatauteja uudessa valossa. Olemme muun muassa miettineet seuraavia asioita:

• Vaihtoehtoisten tai täydentävien aineiden ja yhdisteiden etsiminen koronavirusta vastaan taistellessamme
• Uusien varianttien hillitseminen ja ehkäisy.

Tutkijat yhteistyössä Oregonin osavaltionyliopiston ja Oregonin terveys- ja tiedeyliopiston kanssa ovat saattaneet löytää kaksi sopivaa kandidaattia yllä olevien tavoitteiden saavuttamiseen: myrkyttömät kannabinoidit nimeltään kannabigerolihappo (CBGA) ja kannabidiolihappo (CBDA).

Kannabinoidit ja koronavirus: mitä tutkimustulokset kertovat?

Journal of Natural Products -julkaisussa esitelty uusi tutkimus antaa viitteitä siitä, että CBGA:n ja CBDA:n yhdistelmä voisi täydentää rokotteita ehkäisemällä "elävän SARS-CoV-2:n pääsyn soluihin".[1] Tutkijat kertovat tulosten viittaavan myös siihen, että "näillä kannabinoideilla, joko eristettyinä tai hamppu-uutteissa, on potentiaalia ehkäistä sekä hoitaa SARS-CoV-2:n aiheuttamaa infektiota".

Ennen kuin alamme käymään läpi asiaan liittyviä mekanismeja, on äärimmäisen tärkeää mainita, että tutkimus tehtiin in vitro -menetelmällä. Käytännössä tämä tarkoittaa mikro-organismeja ja koeputkia. Hyppäys tällaisesta testimenetelmästä kliinisiin ihmis- tai eläinkokeisiin voi aiheuttaa lukuisia komplikaatioita ja haasteita, mutta näistä lisää myöhemmin.

CBDA:n ja CBGA:n vaikutukset

Huolimatta pitkästä tiestä, joka tiedeyhteisöllä on yhä kuljettavanaan, tarjoavat viimeisimmät tutkimustulokset paljon aiheita, joista innostua. Tutkijat esittivät, että kriittinen osa koronaviruksen infektioprosessia on keuhkoissa tavattaviin entsyymeihin sitoutuminen piikkiproteiinin kuorirakennettaan käyttämällä. Täten tutkijoiden ponnistelut keskittyivät tämän kyvyn ehkäisemiseen tai vähentämiseen käyttäen hampusta, Cannabis sativa L. -suvun lajikkeesta peräisin olevia jalostamattomia kannabinoideja.

Kokonainen kavalkadi kannabinoideja testattiin aina CBD:stä ja CBC:stä THC:hen ja CBN:ään. Ja vaikka CBD saattaakin ehkäistä SARS-CoV-2-viruksen sisäänpääsyn, olivat esiastekannabinoidit CBDA ja CBGA niitä, jotka osoittivat potentiaalia useampia variantteja vastaan. Viljelemällä pieniä otoksia "elävää SARS-CoV-2-virusta 25 μg/ml:ssa joko CBDA:ta, CBGA:ta tai kantaja-ainetta (dimetyylisulfoksidi)", huomasivat tutkijat soluissa infektioasteen, tai tarkemmin sanottuna, sen puutteen.

Tutkimus esitteli myös muita merkittäviä jalostamattomien kannabinoidien kuten CBDA:n ja CBGA:n etuja: niiden biologisen hyötyosuuden suun kautta nautittaessa sekä "pitkän, turvallisen ihmiskäytön historian" joko eristettynä tai osana hamppu-uutteita. Joten hampun vaikuttaessa pystyvän ehkäisemään tai hoitamaan koronavirusinfektioita ainakin laboratorio-olosuhteissa, mitä tämä tarkoittaa käytännönläheisten, oikean elämän käyttömahdollisuuksien kannalta?

Kannabinoidien ja tulevien koronavirusvarianttien tulevaisuus

Molempien Oregonin yliopistojen esittämät todisteet totisesti antavat vakuuttavan kuvan kannabinoidien mahdollisesta käytöstä koronavirusinfektioiden hoidossa tai ehkäisyssä. Mikään yhdiste ei kuitenkaan ole virheetön, ja tutkijat huomioivatkin tämän lisäten:

"resistenttejä variantteja voisi silti ilmetä laajamittaisen kannabinoidien käytönkin yhteydessä, mutta rokotteen ja CBDA/CBGA-hoidon pitäisi luoda SARS-CoV-2:lle huomattavasti haastavampi ympäristö."

Huomioon tulisi ottaa myös tärkeä harppaus in vitro -tutkimuksista eläin- ja ihmiskokeisiin. Tällä hetkellä meillä ei ole lainkaan tietoa tarvittavasta annoksesta, vasta saamamme koronavirusresistenssin pitkäikäisyydestä tai siitä, kuinka kannabinoidit toimivat eri väestönryhmien keskuudessa ja niin edelleen.

Tämän tutkimuksen tulokset tarjoavat onneksemme vakaan pohjan muiden instituutioiden jatkotutkimuksille kannabinoidien käytännön sovellusmahdollisuuksista. Jostain asiasta voimme kuitenkin olla varmoja: nämä todisteet vahvistavat tarvetta tutustua kaikkiin Cannabis sativa L -suvun aktiivisiin yhdisteisiin.

Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää kannabinoideista, siitä, kuinka ne muodostuvat ja siitä, mistä CBDA ja CBGA ovat peräisin, vieraile CBD-tietosanakirjassa ja lue kaikki, mitä sinun tulee tietää.

Lähteet

[1] van Breemen RB;Muchiri RN;Bates TA;Weinstein JB;Leier HC;Farley S;Tafesse FG; R. Cannabinoids block cellular entry of SARS-COV-2 and the emerging variants. Journal of natural products. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35007072/. Julkaistu 2022. Sivustolla vierailtu 13. tammikuuta 2022. [Lähde]

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku