Voisiko tulehduksen vähentäminen tukea masennuksen hoitoa?

Last updated:

Published:

Mielenterveyshäiriöiden esiintyvyys Euroopassa

Neljäsosa meistä kokee todennäköisesti ainakin yhden mielenterveyden häiriön elämänsä aikana. Yleisiä sairauksia ovat masennus, ahdistuneisuus ja syömishäiriöt. Kärsimysten suuri määrä on sekä siunaus että kirous. Mikään ei ole verrattavissa siihen, miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat jokapäiväisen elämän yksinkertaisimpiin asioihin. Mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien potilaiden määrä osoittaa kuitenkin myös, että emme ole yksin. Usein vaikeinta mielenterveyden häiriöiden hoitoon hakeutumisessa on ymmärtää, että kärsimyksesi ei ole eristyksissä ja että apua on saatavilla.

Kädestä kiinni pitäminen masennuksen tukemiseksi

Mielenterveyden vaikutukset eivät ulotu vain kärsivään henkilöön. WHO arvioi, että 83 miljoonaa meistä kärsii jossakin määrin. Valitettavasti nämäkin luvut saattavat peittää ongelman todellisen koon, koska niissä ei oteta huomioon yli 65-vuotiaiden mielenterveyshäiriöitä. Euroopassa on myös kuusi maata, joissa tehdään vuosittain eniten itsemurhia. Hoitoresistentti masennus aiheuttaa vielä suurempia tappioita, mikä osaltaan vaikuttaa näihin lukuihin. Kuten olemme jo maininneet, jopa 90 prosenttia itsemurhista näissä maissa johtuu jostakin mielenterveyden häiriöstä.

Nämä luvut eivät koske ainoastaan Euroopan alhaisen tulotason tai köyhiä maita. Itsemurhien osuus kaikista korkean tulotason maiden nuorten aikuisten kuolemantapauksista on 17,6 prosenttia. Lisäksi miehet tekevät itsemurhan paljon todennäköisemmin kuin naiset. Huolimatta järkyttävistä tilastoista on toivoa.

Tukiryhmien, verkkofoorumien, terveydenhuoltoa koskevien aloitteiden ja yleislääkärin neuvojen lisäksi tutkimukset viittaavat siihen, että tulehduksen, immuunijärjestelmän ja masennuksen välinen yhteys voi viitata uusiin hoitomenetelmiin.

Masennus ja tulehdus

Jotta voisimme alkaa ymmärtää tulehduksen ja masennuksen välistä suhdetta, meidän on ensin hahmotettava immuunijärjestelmämme peruslähtökohdat. Vastauksena bakteereihin, sairauteen tai infektioon immuunijärjestelmämme käynnistyy. Tulehdusreaktio tulvii tarvittavaa aluetta tulehdusta edistävillä sytokiineillä. Näitä tarvitaan vahvistamaan luonnollista puolustustamme. Ongelmia alkaa kuitenkin esiintyä, kun tulehdusreaktio ei laannu. Sytokiinien kertyminen voi johtaa terveiden solujen vaurioitumiseen ja elimistön tasapainon heikkenemiseen. Tulehdusta edistävien sytokiinien runsaus on jo yhdistetty useisiin vakaviin kroonisiin sairauksiin.

nainen makaa sohvalla väsyneenä ja päänsäryn kanssa

AIHEESEEN LIITTYVÄ ARTIKKELI:

Tulehdusta voi esiintyä myös muissa mielenterveyden häiriöissä, mikä tekee siitä transdiagnostisen. Kun puututaan tulehdukseen, puututaan perimmäiseen syyhyn, eikä muuta hoitoa tarvitse välttämättä mukauttaa diagnoosin eroista huolimatta. Tulehduksen käsitteleminen ensin voisi auttaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, ahdistuneisuushäiriöitä ja skitsofreniaa sairastavia.

On kuitenkin tärkeää huomata, että tulehdus ei johda suoraan psykiatrisiin häiriöihin, kuten masennukseen. Masennus on tunnehäiriö, jolla on useita alatyyppejä. Masennuksen diagnosointi ei tarkoita, että sinulla on taatusti enemmän tulehdusta edistäviä soluja, vaan niiden esiintyminen tarkoittaa pikemminkin sitä, että hoitoa varten voi olla olemassa lisävaihtoehto. Eräässä JMA Psychiatryn tutkimuksessa todettiin, että 45 prosentilla potilaista, joilla oli hoitoresistentti masennus, oli myös niin sanottu "korkea tulehdus".

Linkki menee sitten askeleen pidemmälle. Tiedot viittaavat siihen, että tulehdus voi estää motivaatioon, kiihottumiseen, ahdistukseen ja hälytykseen liittyviä aivojen alueita. Keskeyttämällä näiden alueiden välittäjäainejärjestelmät tulehdus voi tehdä masennuksen hoidosta entistäkin haastavampaa. Tiedämme esimerkiksi, että liikunta voi auttaa kehoa tuottamaan terveitä neurokemikaaleja, jotka saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi. Jos tulehdus voi heikentää motivaatiotamme, liikunnan harrastaminen on entistä epätodennäköisempää. Sama pätee myös hyvään ruokailuun tai sosiaaliseen kanssakäymiseen. Tyypilliset hoidot voivat tällöin osoittautua tehottomammiksi lisääntyneen tulehdusreaktion seurauksena.

mies katsoo ulos ikkunasta

Valitettavasti se, mikä toimii yhdellä potilaalla, ei välttämättä johda samoihin tuloksiin toisella potilaalla. Ihmismieli on monimutkainen kone, jota ei voi kytkeä päälle ja pois päältä yksinkertaisella kytkimellä. Tarvitaan lisäanalyysejä sen selvittämiseksi, miten kiinteästi mielenterveys ja tulehdus ovat yhteydessä toisiinsa. Tarvitaan lisää tietoja, suurempia kliinisiä kokeita ja useita kontrolloituja tutkimuksia, jotta voidaan vahvistaa se, mitä tähän mennessä tiedämme.

Tulehduksen torjunta voisi auttaa lievittämään masennusta

Tutkijoiden tavoitteena on ymmärtää tulehduksen ja mielenterveyshäiriöiden välinen yhteys täysin. Alustavat tiedot viittaavat siihen, että voisimme tukea aivojemme luonnollista kykyä voittaa masennuksen oireet vähentämällä tulehdusta. Se vaatisi kuitenkin edelleen yhdistämistä tavanomaisiin hoitomuotoihin. Teoriassa olisi mahdollista, että masennusta sairastavat ihmiset, jotka ovat myös hoitoresistenttejä, saisivat vähemmän vastenmielisyyttä.

Vaikka tulehduksen ja masennuksen erityiset seuraukset on vielä määriteltävä laajemmissa tutkimuksissa, tulehduksen vähentäminen ei varmasti haittaa, jos olet osoittautunut hoitoresistentiksi. Tulehdus voi aiheuttaa vakavampia kroonisia sairauksia, kuten diabetesta, syöpää ja sydänsairauksia. Mielenterveyshäiriöiden kanssa eläville nämä tutkimukset viittaavat siihen, että tulehduksen vastaisten toimien toteuttaminen on uskomattoman kannattavaa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku