Näemmekö olympiaurheilijoita käyttämässä CBD:tä?

Last updated:

Published:

Viime vuonna Maailman antidopingtoimisto poisti CBD:n virallisesti vuoden 2018 kiellettyjen aineiden luettelosta. Virasto varoitti kuitenkin, että THC (kannabiksen ja marihuanan tärkein psykoaktiivinen yhdiste) pysyy edelleen luettelossa.

Vaikka WADA on edelleen kieltänyt erilaiset kannabimimeetit (synteettiset yhdisteet, joiden tarkoituksena on jäljitellä kannabiksen vaikutuksia), virasto teki selväksi, että se on poistanut CBD:tä koskevan kiellon:

"Kannabidioli ei ole enää kielletty. Synteettinen kannabidioli ei kuitenkaan ole kannabimimeetti,
kannabiskasveista uutettu kannabidioli voi sisältää myös vaihtelevia THC-pitoisuuksia,

Tämä oli loistava uutinen kouralliselle urheilijoita, jotka ovat jo päättäneet käyttää CBD:tä osana harjoittelua, ruokavaliota tai palautumisohjelmaa.

Nyt, kun talviolympialaiset ovat vasta nurkan takana, monet ihmettelevät, näemmekö tulevaisuudessa yhä useampia urheilijoita käyttämässä CBD:tä.

KUKA ON WADA?

Maailman antidopingtoimisto (WADA) on kansainvälinen järjestö, jota rahoittavat sekä Kansainvälinen olympiakomitea että eräät kansalliset hallitukset ympäri maailmaa. Sen ydintoimintoihin kuuluvat tieteellinen tutkimus ja koulutus urheiluyhteisölle sekä "dopingista vapaan" urheilumaailman kehittäminen.

Viraston tunnetuimmat asiakirjat ovat Maailman antidopingsäännöstö (World Anti-Doping Code) ja kiellettyjen aineiden luettelo. Maailman antidopingsäännöstön tarkoituksena on tuoda urheilumaailmaan johdonmukaisuutta ja hahmotella antidopingsäännöt ja -standardit maailmanlaajuisesti.

Kiellettyjen aineiden luettelo on vuosittain päivitettävä asiakirja, jossa yksilöidään urheilijoilta kielletyt aineet ja käytännöt kilpailussa ja sen ulkopuolella.

MAAILMAN ANTIDOPINGSÄÄNNÖSTÖ

Maailman antidopingsäännöstössä on kuusi eri osa-aluetta, joiden tarkoituksena on selventää antidopingsäännöstöä kaikkialla maailmassa.

Tällä hetkellä säännöstö kattaa seuraavat alat:

- Kielletty luettelo
- Testaus ja tutkimukset
- Laboratoriot
- Terapeuttiseen käyttöön myönnettävät poikkeukset (TUE)
- Yksityisyyden ja henkilötietojen suoja
- Sääntöjen noudattaminen allekirjoittajien toimesta (voimaan 1. huhtikuuta 2018)

Voit lukea koko koodin täältä.

WADA: N KIELLETTY LUETTELO

WADA:n kiellettyjen aineiden luettelo on periaatteessa tärkein asiakirja, jossa yksilöidään Maailman antidopingtoimiston kieltämät käytännöt ja menetelmät. Syyskuussa 2017 WADA poisti virallisesti CBD:n vuoden 2018 luettelosta.

URHEILIJAT KÄYTTÄVÄT JO CBD:TÄ

Monet urheilijat ovat jo avoimesti ilmoittaneet käyttävänsä CBD:tä osana harjoittelua, ruokavaliota tai palautumisstrategiaa.

Yksi kuuluisimmista CBD:tä käyttävistä urheilijoista on UFC-tähti Nate Diaz. Diaz on puhunut avoimesti CBD:n käytöstä ja siitä, miten se auttaa sekä ennen otteluita että niiden jälkeen.

"Se auttaa paranemisprosessissa ja tulehduksessa ja sen kaltaisissa asioissa. Joten näitä kannattaa hankkia ennen ja jälkeen otteluiden ja harjoittelun. Se tekee elämästäsi paremman paikan", Diaz sanoi lehdistötilaisuudessa viime vuonna UFC 202 -ottelunsa Conor McGregoria vastaan jälkeen.

Myös entiset NFL-pelaajat ovat puhuneet CBD:n hyödyistä urheilijoille. Ebenezer Ekuban (Dallas Cowboysista) ja Eugene Monroe (Baltimore Ravensista) ovat molemmat ilmoittaneet tukevansa CBD:tä ja sen hyödyllisiä vaikutuksia ammattiurheilijoille.

"Tämä kipu ei katoa koskaan. Kehoni on vaurioitunut", Eugene Monroe kertoi Washington Postille viime vuonna. "Minun on hallittava sitä jotenkin. Sen hoitaminen pillereillä tappoi minut hitaasti. Nyt pystyn toimimaan ja olemaan äärimmäisen tehokas keksimällä, miten käyttää kannabiksen eri koostumuksia".

Monroe on avoimesti kehottanut NFL:ää muuttamaan THC:tä, CBD:tä ja lääkekannabista koskevia standardejaan ja väittänyt, että se on paljon parempi vaihtoehto kivun hoitoon kuin tavalliset opioidit.

"NFL:n on aika muuttaa vanhanaikaisia standardejaan pelaajiensa suojelemiseksi paremmin. Olen liian kauan katsellut, kuinka joukkuetoverini ja hyvät ystäväni taistelevat opioidiriippuvuuden kanssa ja jättävät pelin, ja edessä on vielä pitkä tie; on aika tehdä muutos", Monroe kirjoittaa verkkosivuillaan.

Muut urheilijat, sekä ammattilaiset että amatöörit, ovat kertoneet käyttävänsä kannabinoideja, kuten CBD:tä. Sen ansiosta, että WADA poisti CBD:n kiellettyjen aineiden luettelosta, tulemme todennäköisesti näkemään tulevaisuudessa entistä enemmän urheilijoita, jotka käyttävät kyseistä ainetta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku