Kannabinoidireseptorien ymmärtäminen: Mitä ne ovat?

Last updated:

Published:

Hamppukasvi on monimutkainen olento, joka sisältää satoja erilaisia yhdisteitä, joilla kaikilla on erilaisia vaikutuksia kehoon. Kaikista hampusta löytyvistä yhdisteistä kannabinoidit aiheuttavat suurimman kohun tiede- ja terveysyhteisössä. Monet uskovat nyt, että kun kannabinoideja, kuten CBD:tä, käytetään ravintolisänä, ne voivat auttaa ihmisiä selviytymään kaikenlaisista ongelmista. Niiden vuorovaikutus elimistön kanssa voi kuitenkin olla hieman mysteeri, joten ajattelimme tarkastella kaikista vaikutuksista vastaavia reseptoreita - kannabinoidireseptoreita.

KAIKENLAISIAASIOITA

MITÄ KANNABINOIDIRESEPTORIT OVAT?

Kannabinoidireseptorit ovat endokannabinoidijärjestelmän "toimintapisteitä" - kehon mekanismi, joka on vuorovaikutuksessa kannabinoidien kanssa. Meillä on nämä reseptorit, koska keho tuottaa omaa luonnollista versiotaan kannabinoideista, ja niitä käytetään tiettyjen vaikutusten aikaansaamiseksi. Kannabis ja hamppu ovat ainoat tunnetut ulkoiset luonnolliset kannabinoidien lähteet, ja ne laukaisevat tämän järjestelmän meissä. Kannabinoidit sitoutuvat näihin reseptoreihin, jotka puolestaan aktivoivat endokannabinoidijärjestelmän. Näitä reseptoreita löytyy koko kehosta - melkein mistä tahansa keskushermostosta, myös aivoista.

KANNABINOIDIRESEPTORIEN TYYPIT

Kannabinoidireseptoreita on kahta päätyyppiä, CB1- ja CB2-reseptoreita. CB1-reseptorit löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990, kun taas CB2-reseptorit löydettiin vasta vuonna 1993.

KANNABINOIDIRESEPTORIT

CB1-reseptoreita on pääasiassa aivoissa, mutta myös keskushermostossa ja siihen liittyvissä elimissä. Niihin sitoutuu kannabiksen sisältämä THC, joka aiheuttaa psykoaktiivisia vaikutuksia. CBD sitä vastoin ei, minkä vuoksi se ei ole psykoaktiivinen. Näiden reseptorien uskotaan vaikuttavan muistiin, mielialaan, uneen, ruokahaluun ja kivun havaitsemiseen. Näin ollen niillä on merkitystä esimerkiksi kroonisen kivun ja masennuksen hoidossa.

KROONINEN KIPU


DEPRESSIO

CB2-reseptoreita on kaikkialla muualla kehossa, myös immuunijärjestelmässä, ruoansulatuskanavassa ja siihen liittyvissä elimissä. Niitä esiintyy myös aivoissa, mutta ei yhtä tiheästi kuin niiden CB1-vastineita. CB2-reseptoreiden pääasiallinen tehtävä on auttaa hallitsemaan tulehdusta. Kun endokannabinoidien luonnollista vastetta täydennetään ulkoisilla kannabinoideilla, se voi vähentää huomattavasti tulehduksen vakavuutta, jonka tiedetään olevan monien sairauksien taustalla.

TULEHDUKSEN VAKAVUUS

MUITA KANNABINOIDIRESEPTOREITA?

Endokannabinoidijärjestelmän tutkimus on vielä suhteellisen uutta, ja paljon on vielä löydettävää. Voi olla jopa muita reseptorityyppejä, joista emme vielä tiedä mitään. Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kannabinoidit näyttivät olevan vuorovaikutuksessa joidenkin sellaisten kehon alueiden kanssa, joissa CB1- ja CB2-reseptoreita ei ollut, mikä viittaa siihen, että toiminnassa on jokin toinen reseptori. Vielä on niin paljon opittavaa. Yksi asia on varma, endokannabinoidijärjestelmällä ja sen sisältämillä kannabinoidireseptoreilla on tärkeä rooli elämässämme. Paremman ymmärryksen saaminen auttaa meitä parantamaan käsitystämme siitä, miten elimistö toimii kokonaisuutena, ja se puolestaan tarjoaa uusia mahdollisia väyliä tieteelliselle tutkimukselle. Tulevaisuus on valoisa!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku