Mikä on THC (tetrahydrokannabinoli)?

Last updated:

Published:

Mitä THC on?

Tetrahydrokannabinoli (THC) kuuluu orgaanisten kemiallisten yhdisteiden luokkaan, jota kutsutaan fytokannabinoideiksi. THC:tä esiintyy Cannabis sativa -lajissa, ja se tunnetaan suurelta osin sen psykoaktiivisista sivuvaikutuksista. Kun THC nautitaan (poltettuna, höyrystettynä tai syötynä), se sitoutuu ensisijaisesti CB1-reseptoreihin amygdalassa, pikkuaivoissa ja hippokampuksessa.

Yhteenveto

Cannabis sativa -lajikkeita, joissa on runsaasti THC:tä (marihuana), käytetään pääasiassa virkistyskäytössä. Kannabista pidetään maailman käytetyimpänä laittomana huumausaineena.

- THC:tä voidaan tuottaa synteettisesti
- Muistin ja koordinaation mahdollinen lyhytaikainen heikentyminen
- Mahdollinen ruokahalun lisääntyminen, joka tunnetaan yleisesti nimellä "munchies".
- Vastaa muuttuneen mielentilan (huuma) aikaansaamisesta.
- Voimakas affiniteetti CB1-reseptoreihin, jotka liittyvät endokannabinoidijärjestelmään.
- Eristettiin ensimmäisen kerran vuonna 1964
- Kontrolloiduilla annoksilla yhdistetään useiden sairauksien mahdollisena hoitona.

Tutkimuksen tukeminen

Koska THC on luokiteltu luetteloon I, sen terapeuttista käyttöä koskeva tutkimus on rajallista. Tutkimuksia voidaan tehdä edellyttäen, että ensin saadaan hallinnollinen lupakirje. Alla on valikoima prekliinisiä tutkimuksia, joissa tutkitaan THC:n vaikutuksia pahoinvointiin, multippeliskleroosiin ja kivunlievitykseen.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on hyväksynyt synteettisen THC-lääkkeen Dronabinolin kemoterapian aiheuttaman pahoinvoinnin ja oksentelun (CINV) hoitoon. Vuonna 2001 tehdyssä järjestelmällisessä katsauksessa todettiin, että "kannabinoideja on käytetty tehokkaasti CINV:n hoitoon vuodesta 1985 lähtien".

- Tutkimus 1
- Tutkimus 2

Vuonna 2018 tehdyssä systemaattisessa katsauksessa "Cannabinoids for Treatment of M.S. symptoms" todettiin, että on olemassa "näyttöä spastisuuden ja neuropaattisen kivun hoidon hyödyistä multippeliskleroosissa". Tutkijat tosin korostivat, että kannabiksen käyttöön sisältyy haittavaikutusten riski.

- Tutkimus 3

Journal of Pain and Symptom Management julkaisi tutkimuksen THC:CBD-uutteen ja THC-uutteen vaikutuksesta potilailla, joilla on "vaikeasti hoidettavissa oleva syöpään liittyvä kipu". Potilaat satunnaistettiin, ja tuloksia verrattiin lumelääkeryhmään. Kaiken kaikkiaan THC:CBD-uutetta saaneiden ryhmässä kipumittaukset vähenivät merkittävästi (30 %).

- Tutkimus 4

Oikeudellinen asema

Vuonna 1961 kannabis (sen aktiivisen ainesosan THC:n vuoksi) luokiteltiin huumausaineiden luetteloon I. Tuolloin katsottiin, että kannabiksella ei ollut "tällä hetkellä hyväksyttyä lääketieteellistä käyttöä ja sen väärinkäytön mahdollisuus oli suuri".

THC:n esiintyminen CBD-öljyissä ja muissa kannabinoidituotteissa katsotaan lailliseksi, kunhan pitoisuudet ovat alle 0,2/0,3 % (maasta riippuen).

Yhä useammat maat ja Yhdysvaltojen osavaltiot ovat alkaneet muuttaa lainsäädäntöä THC:n hyväksi. Kanada laillisti lokakuussa 2018 kannabiksen kattavaan virkistys- ja lääkekäyttöön.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku