9 asiaa, jotka sinun on tiedettävä CO₂-uutosta

Last updated:

Published:

Mitä on CO₂:n talteenotto?

CO₂-uuttaminen on erittäin kehittynyt prosessi, jossa hyödynnetään maakaasun CO₂:ta tiettyjen yhdisteiden varovaiseen erottamiseen monista eri aineista.

1. CO₂-uuttoa ei voi suorittaa kotona.

Ellei sinulla ole muutamaa tuhatta dollaria säästössä. CO₂:n talteenottoon tarvittavat laitteet ja koneet ovat erittäin erikoistuneita. Koko prosessi vaatii useita varastosäiliöitä, kompressoreita, lämmittimiä, uuttimia ja lauhduttimen. Tuloksena on kuitenkin ympäristöystävällinen, teollinen menetelmä raaka-aineiden uuttamiseen.

2. Prosessia käytetään useampiin tuotteisiin kuin luuletkaan.

Mainitsimme tämän jo aiemmin, mutta hiilidioksidin talteenotto ei ole pelkästään hamppukasvien hyödynnettävissä. Prosessia käytetään kahvissa, vaniljassa, teessä, hedelmissä, hajusteissa, tupakassa, mausteissa ja humalassa. Ajattele, milloin viimeksi leivoit kakun. Todennäköisesti käytit vaniljauutetta, joka on mahdollinen CO₂-uuton tuote. Yhdisteiden uuttaminen tällä tavoin on turvallista, puhdasta ja aiheuttaa mahdollisimman vähän ympäristövaikutuksia.

3. CO₂:ta pidetään luonnontuotteena.

On hyvin mahdollista, että olet kuullut CO₂:sta tai hiilidioksidista ennenkin. Kehomme tuottaa kaasua luonnollisesti uloshengittäessämme. Se on myös väritöntä ja hajutonta, ja sitä esiintyy maapallon ilmakehässä. Kasvit käyttävät sitä myös fotosynteesin tukemiseen, ja ilman CO₂:ta planeettamme ei olisi kovin vieraanvarainen. Sen käyttäminen hyvään tarkoitukseen on siis helppoa, kun kaasua on kaikkialla ympärillämme.

4. CO₂ voi olla sekä kaasu että neste.

Tiedämme, että se kuulostaa oudolta, varsinkin kun olemme juuri paljastaneet, miten CO₂ esiintyy luonnostaan maapallon ilmakehässä. Jos CO₂ kuitenkin altistetaan ainutlaatuisille olosuhteille, kaasu voi muuttua nesteeksi. Se täyttää säiliöt kaasun tavoin, mutta säilyttää nesteen tiheyden. Mikä parasta, CO₂ voidaan palauttaa kaasuksi, kun talteenottoprosessi on päättynyt, eikä siitä jää jälkiä.

5. CO₂:n muuttaminen "ylikriittiseksi" edellyttää paineen ja lämpötilan yhdistelmää.

Jotta CO₂ voidaan muuttaa ylikriittiseksi, se on ensin muutettava nesteeksi. Tämä tapahtuu pitämällä lämpötila alle -69 °C/-92 °F ja pitämällä paine 75 paunassa neliötuumaa kohti. Jotta tarvittava paine saataisiin aikaan ilman koneita, sinun pitäisi matkustaa valtameren syvimpiin syvyyksiin. Kun CO₂ on nestemäistä, painetta on kevennettävä ja lämpötilaa nostettava noin -32 °C:een, jotta siitä tulisi ylikriittistä. Kun tarvitaan näin erityisiä olosuhteita, on helppo ymmärtää, miksi tarvitaan erikoislaitteita.

6. Myrkkyjä tai kemikaaleja ei jää jäljelle

CO₂-uuttamisessa ei käytetä syttyviä tai öljypohjaisia liuottimia. Koska kaasu lisäksi lauhdutetaan prosessin päätyttyä, mitään CO₂:sta ei jää jäljelle. Uutetuissa yhdisteissä ei ole jäännöshiukkasia, ja lopputuloksena on puhtaampi ja puhtaampi tuote.

7. CO₂-uuttaminen tarjoaa täydellisen hallinnan.

Tämä on yksi CO₂-uuton kruununjalokivistä, erityisesti kun kyse on menetelmän käytöstä kannabinoidien eristämiseen. Kun se on ylikriittisessä tilassa, sen liukoisuutta voidaan säätää paineen mukaan. Tuloksena on nesteen kyky pidättää tiettyjä yhdisteitä, kun se johdetaan kasviaineksen läpi. Hampun tapauksessa on mahdollista eristää tiettyjä kannabinoideja ja terpeenejä.

Kun nämä yhdisteet läpäisevät uuton eri vaiheet, CO₂ voidaan palauttaa kaasuksi kondensaation avulla, jolloin alkuperäiset yhdisteet jäävät koskemattomiksi. CO₂-uuton hienovarainen luonne mahdollistaa paremman hallinnan verrattuna haihtuviin menetelmiin, kuten butaaniuutoon (BHO).

8. Puhtaampi ja turvallisempi tuote on mahdollinen

CO₂-uuttaminen ei ole pelkästään myrkyllisten kemikaalien puutteen vuoksi erittäin hyödyllistä. Kun käytetään hamppua, on tietenkin olemassa riski, että kasvin aineksessa on hometta tai hyönteisiä. Kyseessä on luonnollisesti kasvava kasvi, joten näitä tekijöitä ei voida lähes välttää. Kun hamppua käsitellään CO₂-uuttamisen eri vaiheissa, mikrobibakteerit, home ja hyönteispunkit tuhoutuvat.

9. CO₂:n talteenotto avaa uusia tutkimusväyliä.

Kun tarkat parametrit voidaan täyttää, yhdisteet, jotka muuten tuhoutuisivat perinteisillä uuttomenetelmillä, säilyvät sen sijaan CO₂-uutossa. Prosessin tehokkuus antaa tutkijoille mahdollisuuden eristää aiemmin tuntemattomia tai tutkimattomia kannabinoideja.

Kun yhdisteet erotetaan keräysastiaan, voimme tutkia kutakin kannabinoidia erikseen tai yhdessä muiden kanssa. Tuloksena on laaja ja rönsyilevä maailma mahdollisista hoidoista, joissa käytetään erilaisia kannabinoidien yhdistelmiä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku