Unettomuus ja CBD

Last updated:

Published:

Me kaikki tiedämme hyvän unen merkityksen. Valitettavasti uniongelmat ovat yhä enemmän esillä nyky-yhteiskunnassa. Seuraavassa tarkastelemme unihäiriöiden, kuten unettomuuden, laajuutta ja niiden vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

UNIONGELMAT OVAT YHÄ YLEISEMPIÄ AIKUISTEN KESKUUDESSA

Termi "unihäiriöt" on hyvin laaja. On olemassa kaikenlaisia erilaisia uneen liittyviä ongelmia, ja ne kaikki vaikuttavat ihmisiin eri tavoin ja aiheuttavat erilaisia vaikutuksia/oireita. Unihäiriöt ovat kuitenkin yhä yleisempiä erityisesti aikuisten keskuudessa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 50-70 miljoonalla aikuisella on jonkinlainen unihäiriö American Sleep Associationin mukaan. Näitä ovat esimerkiksi tahaton nukahtaminen päivällä tai tiettyjen tehtävien (kuten ajamisen) aikana.

Unettomuus on kuitenkin ylivoimaisesti yleisin aikuisten unihäiriö. Noin 30 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista ilmoittaa kärsivänsä lyhytaikaisista unettomuusjaksoista, ja noin 10 prosenttia kärsii kroonisesta unettomuudesta.

Unettomuus on yksinkertaisimmillaan voimakas unettomuus. Se voi vaikuttaa henkilön kykyyn nukahtaa tai pysyä unessa sekä aiheuttaa sen, ettei hän tunne oloaan levänneeksi nukkumisen jälkeen. Unettomuuden hoito riippuu vahvasti tilan perimmäisten syiden ymmärtämisestä, jotka voivat vaihdella.

Joillakin potilailla voi esimerkiksi yksinkertaisesti olla epäterveelliset nukkumistottumukset. Muuttamalla näitä tottumuksia heidän pitäisi päästä terveeseen unirytmiin. Toiset potilaat voivat kuitenkin kokea unettomuuden oireena vakavammasta perussairaudesta, kuten ahdistuneisuudesta tai masennuksesta.

Toinen hyvin yleinen aikuisten unihäiriö on uniapnea, josta kärsii Yhdysvalloissa jopa 20 prosenttia aikuisista naisista ja jopa 30 prosenttia miehistä. Uniapnea on hyvin vakava sairaus, ja hoitamattomana se voi lisätä sydänkohtausten, glaukooman ja sekä käyttäytymis- että kognitiivisten häiriöiden riskiä.

MITÄ TAPAHTUU, KUN ET SAA TARPEEKSI UNTA?

Toinen aikuisten nukkumistottumuksiin vaikuttava kasvava suuntaus on unen puute yleensä. Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskuksen mukaan yli kolmannes amerikkalaisista aikuisista ei saa säännöllisesti tarpeeksi unta.

American Sleep Associationin mukaan aikuiset tarvitsevat 7-9 tuntia unta yössä. Tilastot osoittavat kuitenkin, että jopa 40 prosenttia aikuisista ei täytä näitä vaatimuksia. Tutkimukset osoittavat, että tämä suuntaus on ollut kasvussa viime vuosina; esimerkiksi 1940-luvulla aikuiset nukkuivat noin 8 tuntia yössä. Nykyään tämä luku on laskenut 6,8:aan, kuten viimeaikaisista gallup-kyselyistä käy ilmi.

Itse asiassa univaje on niin yleistä etenkin nuorten aikuisten keskuudessa, että siitä tehdään usein meemejä ja muita vitsejä verkossa. Kroonisen univajeen vaikutukset ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin naurun asia.

Kun et saa tarpeeksi unta, saatat kokea akuutteja lyhytaikaisia oireita, kuten ärtyneisyyttä, päänsärkyä ja hidasta reagointiaikaa. Saatat myös tehdä enemmän virheitä töissä tai koulussa tai jopa kokea puhevaikeuksia liian vähäisen unen vuoksi (aivan kuten liiallisesta alkoholinkäytöstä).

Muita yleisiä univajeen lyhytaikaisia vaikutuksia ovat heikentynyt muisti ja keskittymisvaikeudet. Itse asiassa lukuisat opiskelijatutkimukset osoittivat myös, että univaje vaikuttaa suoraan kykyyn oppia ja säilyttää tietoa.

Univaje voi myös lisätä monien muiden, vakavampien terveysongelmien riskiä.

Tutkimukset osoittavat, että ihmiset, jotka eivät nuku riittävästi, kärsivät yleisesti hormonitasapainon häiriöistä, jotka ovat yhteydessä painonnousuun, joka, kuten kaikki tiedämme, voi johtaa lukuisiin muihin terveysongelmiin.

Toiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka nukkuvat liian vähän, kärsivät myös korkeasta verenpaineesta ja kohonneesta sydämen sykkeestä. Tutkimukset viittaavat myös siihen, että univaje voi aiheuttaa piikin C-reaktiivisen proteiinin pitoisuuksissa, joka on sydänsairauksien merkkiaine.

1990-luvulla tehdyttutkimukset ovat myös osoittaneet, että univaje voi vaikuttaa immuunijärjestelmään. Tarkemmin sanottuna tutkimusten mukaan se voi heikentää elimistön puolustuskykyä infektioita vastaan.

Unen puutteen on myös osoitettu vaikuttavan aineenvaihdunnan moitteettomaan toimintaan, mikä lisää diabeteksen ja muiden sairauksien riskiä.

CBD JA UNI

Endokannabinoidijärjestelmän on osoitettu osallistuvan suoraan unen välittämiseen. Esimerkiksi vuonna 2013 Sleep Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa testattiin teoriaa, jonka mukaan kannabiksen ja hampun yhdisteet voivat vähentää ahdistusta ja saada aikaan unta.

Tutkijat seurasivat urosrottien unisyklejä, joille annettiin useita kemikaaleja, muun muassa endogeenista kannabinoidia, joka tunnetaan nimellä 2-AG (tai 2-arachidonoyyliglyseroli).

Tutkimuksessa havaittiin, että 2-AG lisäsi melaniinikonsentroivan hormonin aktivoitumista ja siten REM-unen lisääntymistä. He havaitsivat myös, että CB1-antagonistit voivat estää REM-unen lisääntymisen. Näiden tulosten perusteella tutkimuksen tekijät päättelivät, että endokannabinoidijärjestelmä osallistuu selvästi unen, erityisesti REM-unen, modulointiin.

Koska CBD:llä on anksiolyyttisiä ja rauhoittavia vaikutuksia sekä kyky stimuloida endokannabinoidijärjestelmää ilman sivuvaikutuksia, se voi auttaa luomaan terveitä unirytmejä ja palauttamaan vuorokausirytmin.

MELADOL PELASTAA

Meladol on melatoniinia ja CBD:tä yhdistävä univalmiste. Melatoniini on endogeeninen hormoni, jonka tiedetään osallistuvan unen indusointiin ja ihmisen vuorokausirytmin hallintaan. Yhdistettynä CBD:n anksiolyyttisiin ominaisuuksiin tämä seos on täydellinen lisä kaikille, jotka haluavat saada kunnon yöunet.

Toisin kuin tavalliset unilääkkeet, Meladolilla ei ole sivuvaikutuksia. Sen sijaan se on luonnollinen tapa mukauttaa kehosi unirytmi ja herätä nuorekkaana ja levänneenä. Jos haluat lisätietoja Meladolista ja sen vaikutuksesta, klikkaa tästä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku