Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mitä ovat keramidit (CERAMOSIDESᵀᴹ)?

Mitä ovat keramidit (CERAMOSIDESᵀᴹ)?

Keramidit vastaavat noin 50 %:sta ihon uloimmasta kerroksesta ja auttavat säilyttämään kosteuden ja suojaamaan ihoa ympäristön aiheuttamilta vaurioilta. Ikääntyessämme alkaa ihon keramidipitoisuus kuitenkin laskea. Jatka lukemista ottaaksesi selvää siitä, kuinka keramidit vaikuttavat fyysiseen hyvinvointiimme ja mitä keramidien saannin tehostamisessa – joko ruokien tai lisäravinteiden kautta – tulisi ottaa huomioon.

Mitä keramidit oikeastaan ovat?

Keramidit kuuluvat rasvahappotyyppi lipidien ryhmään, ja koostavat lähes puolet ihon orvaskedestä (ulkokerroksesta). Keramidit ovat tärkeä osa fyysistä hyvinvointia, sillä ne auttavat luomaan suojakerrosta, joka suojelee ihoa ympäristön aiheuttamilta vaurioilta, lukiten myös sisäänsä kosteuden estäen sitä kuivumasta.[1]

Valitettavasti keramidien pitoisuus ihossamme laskee ikääntymisen myötä, mistä seuraa kuivuutta ja juonteita. Vaikka emme voikaan tehdä juuri mitään pysäyttääksemme tätä luonnollista keramidien pitoisuuden laskemista, voimme silti hidastaa sitä. Tämä onnistuu täydentämällä ihon keramidivarastoja voiteilla ja terveysvaikutteisilla lisäravinteilla. Kehon luonnollisten keramiditasojen tehostaminen voi auttaa palauttamaan ihoon kosteutta ja kimmoisuutta, samalla ärsytystä vähentäen.

Keramidit vs. peptidit

Ihovoiteista löytyy sekä keramideja että peptidejä. Ne kuitenkin vaikuttavat ihoon hieman eri tavoin. Keramidit ovat vahamaisia lipidimolekyylejä, jotka toimivat eräänlaisena sideaineena ihosolujen välillä. Peptidit puolestaan ovat lyhytketjuisia aminohappoja, jotka tukevat soluviestintää.

Molemmat edistävät ihon luonnollista ekosysteemiä. Keramidit ovat hyödyksi paikallisen ärsytyksen, kutinan ja punoituksen lievittämisessä ja peptidit taas auttavat yleiseen ihon herkkyyteen.

Kuinka keramidit toimivat kehossa

Kun jopa 50 % ihomme ulkokerroksesta koostuu keramideista, käy järkeen tutustua hieman tarkemmin siihen, kuinka ne oikein toimivat.

• Jos ihosolusi ovat orvaskeden rakennuspalikoita, toimivat keramidit laastin tavoin pitäen näitä palikoita yhdessä.

Keramidit tarjoavat vakautta ja eheyttä pitäen ihosoluja yhdessä ja estäen ulkoisia lähteitä (kuten saastetta ja ympäristön stressitekijöitä) lävistämästä ihon pintaa. Ilman keramideja iho kuivuisi nopeasti, mikä asettaisi sen alttiimmaksi vaurioille ja infektioille.

Mitä hyötyä keramideista on iholle?

Olemme jo lyhyesti maininneet useita etuja, mutta alle kokosimme tiivistelmän siitä, miten keramidit voivat edistää ihon kuntoa. Hyötyihin lukeutuvat:

• kuivuuden vähentäminen
• ihon luonnollisen barriäärin toiminnan tukeminen
• suojaus ulkoisilta stressitekijöiltä
• ihon säilyttäminen kosteutettuna ja kimmoisana
• infektioiden ja allergioiden riskin vähentäminen.

Mikä mielenkiintoista, ovat jotkin tutkimukset antaneet viitteitä siitä, että iho-ongelmista, kuten ekseemasta ja psoriasiksesta kärsivien ihmisten ihoilla olisi vähemmän keramideja. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että henkilöt, joilla on vähemmän keramideja, tulisivat kärsimään näistä iho-ongelmista. Se kuitenkin viittaa mahdolliseen yhteyteen, joka on tutkimuksen arvoinen.[2],[3]

Keramidityypit

Nyt, kun tiedämme, kuinka keramidit voivat vaikuttaa fyysiseen hyvinvointiimme, on aika luoda katsaus saatavilla oleviin tyyppeihin. Ensinnäkin on olemassa kaksi keramidien pääkategoriaa: luonnolliset ja synteettiset.

• Luonnollisia keramideja löytyy orvaskedestä ja keho tuottaa niitä osana ihon ekosysteemiä.

• Synteettisiä keramideja (pseudokeramideja) tuotetaan laboratoriossa, mikä tekee niistä skaalautumiskykyisen vaihtoehdon ihonhoitotuotteiden valmistukseen.

Kahden pääkategorian sisältä löytyy 12 erityyppistä keramidia. Vaikka ne pääosin toimivatkin samalla tavalla, saatat löytää useita tyyppejä listattuna ihonhoitotuotteista, joten on hyvä tietää, mitä etsiä.

12 keramidityypistä seuraavat ovat yleisimmät:

• sfingosiini
• fytosfingosiini
• keramidit 1, 2, 3, 6-II ja 9
• Ceramosidesᵀᴹ

Mikä on Ceramosidesᵀᴹ?

Yksi yleisimmistä keramidityypeistä on sen synteettinen versio nimeltä Ceramosidesᵀᴹ. Se on patentoitu kompleksi, joka sisältää fytokeramideja ja DGDG:tä (vehnässä tavattava lipidi), joka auttaa täydentämään ihon keramidipitoisuutta. Ceramosidesinᵀᴹ etuna on se, että yhdiste on takuulla gluteeniton ja säilöntäaineeton.

Yhä suuremmassa määrässä ihonhoitotuotteita (myös Cibdolin tuotteissa) käytetään Ceramosidesᵀᴹ-koostumusta takaamaan koko keholle ulottuva hoito ja maksimoimaan sen hyvinvointi. Monipuolisuus ja skaalautuvuus tekevät siitä tervetulleen lisän luonnonmukaisiin ihonhoitotuotteisiin, joissa se tukee ihon kosteutusta ja tarjoaa ikääntymisen merkkejä ehkäiseviä vaikutuksia.

Mitä sivuvaikutuksia keramideilla voi olla?

Tähän mennessä olemme käyneet läpi keramidien toimintamekanismia ja niiden käytön mahdollisia hyötyjä, mutta liittyykö keramideihin mitään sivuvaikutuksia, joista olisi hyvä olla tietoinen?

Suurimmaksi osaksi keramidit ovat hyvin siedettyjä ja niillä on hyvä turvallisuusprofiili. Johtuen siitä, että niitä on jo olemassa ihossamme, johtuvat negatiiviset reaktiot yleensä toissijaisista ainesosista, eivätkä niinkään keramideista itsestään. Kuitenkin tulee muistaa, että ihon herkkyys eri tuotteille vaihtelee ihmisestä toiseen.

• Jos kokeilet ihonhoitotuotetta ensimmäistä kertaa, on äärimmäisen tärkeää testata sitä. Sen voi tehdä levittämällä pieni määrä ihoalueelle, joka ei ole herkkä.

Jos sinua mietityttää ihonhoitovoiteiden turvallisuus tai soveltuvuus, on parasta keskustella huolista yleis- tai ihotautilääkärin kanssa.

Kuinka saada keramideja ravinnosta

Kehon keramidituotantoa on mahdollista tukea lisäämällä terveellisten rasvojen saantia ja keskittymällä tiettyjen ruoka-aineiden syömiseen. On vaikeaa hahmottaa tarkkaa korrelaatiota, mutta terveelliset rasvat ovat tavallisesti erinomainen lisä useimpiin ruokavalioihin, joten emme keksi juuri syitä, miksei niiden lisäämistä omaan ruokavalioonsa kannattaisi kokeilla.

Ruokia, joita lisätä ruokavalioon:

• vehnä
• riisi
• maissi
• bataatti.

Keramidit ihonhoitotuotteissa

Ruokavalioon liittyvien muutosten lisäksi tehokkain tapa lisätä keramidien saantiaan ovat korkealaatuiset voiteet ja lisäravinteet. Molemmat vaihtoehdot voivat auttaa pitämään kehon luonnolliset tasot ylhäällä, mistä tulee merkittävää erityisesti ikääntyessämme, kun keramidien tuotanto hidastuu.

• Valitessasi keramidia sisältäviä ihonhoitotuotteita, pätee siihen yleissääntö: hanki tuotteesi luotettavilta valmistajilta ja tarkasta aina ainesosaluettelo.

Sinun kannattaa myös vahvistaa, minkä tyyppisiä keramideja tuotteessa on ja tutustua siihen, mitä muita ainesosia se sisältää. On yhä yleisempää nähdä keramideja samassa tuotteessa peptidien, vitamiinien ja mineraalien kanssa.

Viimeiseksi kannattaa vielä kiinnittää huomiota keramidivoiteen pakkaukseen. Kun keramideja altistaa valolle tai ilmalle, alkavat ne hajota. Tämän vuoksi pakkauksen tulisikin olla ilmatiivis ja läpinäkymätön pitämään sisällä olevan koostumuksen ehjänä.

Ovatko keramidit turvallisia?

Keramidit ovat elintärkeitä sekä ihon eheyden että terveen ulkonäön suojaamisessa. Ehkäisemällä ympäristötekijöiden aiheuttamia vaurioita ja edistämällä kosteutusta ja kimmoisuutta auttavat keramidit pitämään ihon parhaassa mahdollisessa kunnossa – sekä tuntuman että ihon ulkonäön osalta. Lisäksi useimmat meistä kykenevät helposti lisäämään keramideja olemassa olevaan hyvinvointirutiiniin käyttämällä voiteita ja lisäravinteita.

Jos sinua mietityttää keramidien soveltuvuus itsellesi tai yrität hoitaa tiettyä iho-ongelmaa, on aina tärkeää keskustella yleis- tai iholääkärin kanssa.

Koe nuorekkaana hehkuva iho Perfect Skinin avulla hankkimalla se Cibdol-kaupasta. Perfect Skin hyödyntää Ceramosidesᵀᴹ-koostumuksen tyynnyttävää vaikutusta ihon herkän ekosysteemin tukemiseksi. Tai jos haluat lukea lisää lisäravinteiden hyödyistä, vieraile Opetusosiossamme.

Lähteet

[1] Coderch L;López O;de la Maza A;Parra JL; L. Ceramides and skin function. American journal of clinical dermatology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12553851/. Julkaistu vuonna 2003. Sivustolla vierailtu 8. syyskuuta 2022. [Lähde]

[2] Tessema EN, Gebre-Mariam T, Neubert RHH, Wohlrab J. Potential applications of Phyto-derived ceramides in improving epidermal barrier function. Skin Pharmacology and Physiology. https://www.karger.com/Article/Fulltext/464337. Julkaistu 14. huhtikuuta 2017. Sivustolla vierailtu 8. syyskuuta 2022. [Lähde]

[3] Borodzicz S, Rudnicka L, Mirowska-Guzel D, Cudnoch-Jedrzejewska A. The role of epidermal sphingolipids in Dermatologic Diseases - lipids in health and disease. BioMed Central. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-016-0178-7. Julkaistu 19. tammikuuta 2016. Sivustolla vierailtu 8. syyskuuta 2022. [Lähde]

Lähteet

[1] Coderch L;López O;de la Maza A;Parra JL; L. Ceramides and skin function. American journal of clinical dermatology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12553851/. Julkaistu vuonna 2003. Sivustolla vierailtu 8. syyskuuta 2022. [Lähde]

[2] Tessema EN, Gebre-Mariam T, Neubert RHH, Wohlrab J. Potential applications of Phyto-derived ceramides in improving epidermal barrier function. Skin Pharmacology and Physiology. https://www.karger.com/Article/Fulltext/464337. Julkaistu 14. huhtikuuta 2017. Sivustolla vierailtu 8. syyskuuta 2022. [Lähde]

[3] Borodzicz S, Rudnicka L, Mirowska-Guzel D, Cudnoch-Jedrzejewska A. The role of epidermal sphingolipids in Dermatologic Diseases - lipids in health and disease. BioMed Central. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-016-0178-7. Julkaistu 19. tammikuuta 2016. Sivustolla vierailtu 8. syyskuuta 2022. [Lähde]

Tuotehaku