Stressitietoisuus työssä

Last updated:

Published:

Stressin vaikutus työpaikalla

Vaikka elimistömme on suunniteltu käsittelemään stressitilanteita, pitkäaikainen ja hellittämätön stressi vaikuttaa vakavasti fyysiseen ja henkiseen terveyteen. Se voi johtaa työstä poissaolojen lisääntymiseen, tuottavuuden laskuun ja motivaation heikkenemiseen - kaikki nämä lisäävät entisestään jo olemassa olevaa stressiä. Tärkeintä on oppia katkaisemaan kierre ja havaita, milloin elimistön stressireaktiosta on tullut jokapäiväinen ilmiö eikä hyödyllinen reaktio.

Stressin käsittely on harvoin yksinkertaista, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi hyväksyä se, miltä krooninen stressi tuntuu. Kehon pitäminen optimaalisessa kunnossa tasapainoisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan avulla on erinomainen tapa parantaa stressinsietokykyäsi. Sinun ei kuitenkaan tarvitse viettää tunteja kuntosalilla. Tärkeintä on omaksua tasapainoinen lähestymistapa, varsinkin kun työmääräsi on yhtäkkiä kasvanut vuoden lopun määräaikojen vuoksi ja mielialasi on laskenut huonon sään vuoksi.

ECS ja stressi

Onneksi meillä kaikilla on sisäänrakennettu biologinen järjestelmä, joka on suunniteltu ylläpitämään tasapainoa - endokannabinoidijärjestelmä (ECS). British Columbian yliopiston psykologian laitoksella ehdotettiin kiehtovasti, että endokannabinoidijärjestelmä "voi vastustaa pitkäaikaisen stressin vaikutuksia".

Heidän johtopäätöksensä liittyy todisteisiin siitä, että CBD, hampun sisältämä kannabinoidi, välittää ECS:ää ja aiheuttaa "suotuisia vaikutuksia erilaisissa patologisissa tiloissa". Tämän vuoksi tehdään yhä enemmän tutkimuksia, joissa selvitetään, miten ECS:n stimulointi CBD:llä voisi olla hyödyllistä kroonisiin stressiin liittyvissä patologioissa.

Hyödyllisiä vinkkejä työhön liittyvän stressin käsittelyyn

Liikunta ja ruokavalio voivat auttaa hallitsemaan stressin fyysisiä vaikutuksia, mutta psyykkisten oireiden käsittelyssä on vaikea tietää, mistä aloittaa. Alta löydät yksinkertaisia toimia ja aktiviteetteja, jotka voivat auttaa.

1. Suunnittele ja priorisoi

Vaikka olisitkin yleensä erittäin järjestelmällinen ihminen, loppuvuoden määräaikojen kaaos voi aiheuttaa sekasortoa. Työmäärän hallinnassa pysyminen edellyttää, että tunnistat, mikä on olennaista ja mikä ei.

Kun olet nostanut esiin toissijaiset hankkeet, jotka voivat odottaa, muista kertoa asiasta muulle tiimillesi tai esimiehellesi ja tarjota kohtuullinen aikataulu valmistumiselle. Työmääräsi tuntuu paljon hallittavammalta, ja lisäksi vältät äkilliset yllätykset tai pomosi epärealistiset odotukset.

2. Puhu ääneen

Puhuminen on elintärkeää etenkin silloin, kun tunnet olosi stressaantuneeksi. Ellet ole toimiston ainoa jäsen, voit olla varma, että muutkin tiimisi jäsenet tuntevat samoin. Ja ellei pomosi muutu tyranniksi vuoden lopussa, hän ymmärtää, miten tärkeää on, että työntekijät ovat tyytyväisiä ja motivoituneita.

Kerro heille, mitä huolenaiheita sinulla on työmäärän ja aikataulun suhteen. Useimmiten on mahdollista tehdä kompromisseja, jotka eivät vahingoita asemaasi työpaikalla.

3. Varaa aikaa itsellesi

Vaikka ei luultavasti olekaan realistista varata kahden viikon lomaa Bahamalle rentoutumista varten, jo kymmenen minuutin mietiskely voi tehdä ihmeitä. Vaihtoehtoisesti voit käydä lounastauolla kävelyllä tai antaa itsellesi illalla riittävästi aikaa katsoa suosikkisarjasi Netflixistä.

4. Anna itsellesi jotain, mitä odottaa

Itsesi hemmottelun ei tarvitse olla suuri ele. Niinkin yksinkertainen asia kuin aterian varaaminen kumppanisi kanssa voi tehdä työviikosta hieman helpommin hallittavissa olevan. Sen sijaan, että keskittyisit lähestyvään määräaikaan, voit odottaa toimintaa, esinettä tai tapahtumaa.

5. Keskity positiiviseen

On aivan liian helppoa jäädä miettimään kaikkea sitä, mikä menee tai voi mennä pieleen. Tämä on vielä tavallisempaa, kun paine on kova ja stressitaso on korkeimmillaan. Tosiasia on, että onnistumiset työssä eivät rajoitu pelkästään suuriin projekteihin; kyse on vain siitä, että opitaan havaitsemaan ne.

Kiireisen työvaiheen aikana yritä jokaisen päivän päätteeksi miettiä yhtä asiaa, jonka saavuttamisesta olet iloinen. Huomaat nopeasti, että vaikka työmääräsi olisi kaksinkertaistunut, edistyt silti.

Ne saattavat kuulostaa yksinkertaisilta, mutta edellä mainitut vaiheet voivat auttaa pitämään sinut motivoituneena ja aikataulussa vuoden lopun määräaikojen kanssa. Se voi vaatia yhtä, kahta tai kaikkia mainittuja vinkkejä, mutta älä pelkää kokeilla yhdistelmiä ja katsoa, mikä toimii sinulle.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku